dania z ziemniaków
-
Najlepszy dodatek do żeberek i kotletów. Na Śląsku to świętość każdej gospodyni
Kuchnia śląska ma rzesze fanów w całej Polsce, nie tylko w regionie i chętnie sięgamy po najróżniejsze przepisy. Najczęściej na naszych stołach lądują klasyczne kluski z dziurką i rolada, ale pojawiają się także inne śląskie smakołyki i dziś skupi...
-
Gdy spróbowałam jej pierwszy raz, świat stał się lepszy. Babka ziemniaczana jak z Podlasia
Chyba większość z was się ze mną zgodzi, że dania z ziemniaków to absolutny przebój. Ja wręcz uważam, że pierogi to nie jedyne danie, którym możemy chwalić się zagranicznym gościom. Równie dobrze sprawdzą się w tej roli wszelkie ziemniaczane...
-
Te kluski są lepsze od śląskich i pyz. Trzymaj się zasady 50:50, inaczej się rozpadną
Każdy region Polski może poszczycić się wyjątkowym przepisem na potrawę z ziemniaków. Na Podhalu mamy moskole, na Podlasiu babkę i kiszkę, na Śląsku kluski śląskie, a w Wielkopolsce pyry z gzikiem. Kaszuby też mają się czym pochwalić. Co to są...
-
Kaszubskie golce, czyli pyszne i pocieszające kluchy. Robię je częściej niż pyzy
Ziemniaki od wieków rządzą polskimi obiadami. W każdym regionie możemy znaleźć wyjątkowe ziemniaczane przysmaki, które dla mieszkańców innych miejsc są nieznane, czasami przez nietypową nazwę. Tak jest z dzisiejszym przepisem prosto z Kaszub....
-
Weź ugotowane ziemniaki i kilka dodatków. Paluszki ziemniaczane są sto razy lepsze od frytek
Jeśli tak jak większość Polaków kochasz ziemniaki miłością najszczerszą, ten przepis z pewnością skradnie ci serce. Paluszki ziemniaczane biją zwykłe frytki na głowę, a zrobisz je z ugotowanych ziemniaków, które na przykład zostały ci z obiadu. To...
-
Przepis na pyzy mam od babci. Wychodzą mięciutkie i sprężyste dzięki konkretnym proporcjom
Pyzy z mięsem to jeden z tych przepisów, które otulają nasze serduszka niczym ciepły kocyk i przywodzą na myśl same wspaniałe chwile. Ziemniaczane kulki obficie wypełnione farszem po mistrzowsku robiła moja świętej pamięci babcia, która zawsze...
-
Wygląda jak wygląda, ale smakuje bosko. Na Podlasiu są z tego dumni, a podstawą są ziemniaki
Kuchnia podlaska słynie z prostych, tanich, lecz sycących i naprawdę pysznych potraw. Królują tam oczywiście ziemniaki i dziś skupimy się na sztandarowej potrawie, z której dumne są wszystkie podlaskie gospodynie. Jak zrobić kultową kiszkę...
-
Ta zapiekanka to hit. Weź ziemniaki, ser i śmietanę. Po chwili masz obiad i to najlepszy pod słońcem
Francuzi zrobili dla kulinariów bardzo wiele, wymyślili wiele wspaniałych potraw, ale za jedną z nich należą im się szczególne brawa. Wcale nie chodzi o zupę cebulowę i wołowinę po burgundzku. To zapiekanka ziemniaczana gratin dauphinois sprawia, ...
-
Pocieszające kluchy ziemniaczane. Farsz jest ważny, ale proporcje ważniejsze
Cała Polska ziemniakami stoi i każdy region ma swój wyjątkowy ziemniaczany przepis. Nie inaczej jest na Kresach, gdzie kartacze uchodzą za jeden z kultowych przepisów. Są pyszne, sycące i momentalnie poprawiają nastrój, jednak trzeba zapamiętać...
-
Regionalny przysmak z ziemniaków. Nazwa nie zachęca, ale smak zwala z nóg
Każdy region słynie ze swoich wyjątkowych i niepowtarzalnych potraw, a Podlasie jest w nie wyjątkowo bogate. Ten region niestety w ciągu wieków naznaczony był powszechną biedą, dlatego ludzie radzili sobie jak mogli, stąd kuchnia podlaska jest...
-
Połącz jajka, grzyby i ziemniaki. Tak dobre, że będziesz robić co tydzień. Słynny kucharz zaszalał
W tej zapiekance Jamiego Olivera zgadza się wszystko. Aromatyczne grzyby idealnie odnajdują się w towarzystwie pieczonych ziemniaków i świeżego szpinaku, a smak całości podkręcają korniszony i mięciutki kozi ser. Każdy, kto spróbuje tego dania, od...
-
Ziemniaki w tej wersji to absolutny majstersztyk. Już nie spojrzysz na placki i frytki
Wszyscy kochamy ziemniaki i można śmiało powiedzieć, że bez nich świat byłby zdecydowanie smutniejszy. Na okrągło robimy placki, najróżniejsze kluski, frytki, ale istnieje przepis, o którym niewiele osób słyszało. Ziemniaki w tej wersji to...
-
Śląski kucharz zdradził sekret najlepszych placków ziemniaczanych. "Nie rozwalają się"
Placki ziemniaczane to dość prosta do przygotowania potrawa. Trzeba jednak pamiętać o kilku zasadach, by uniknąć popularnych błędów. Śląski kucharz Remigiusz Rączka zdradził jeden z najważniejszych sekretów placków - ziemniaki. Gdy wybierzesz...
-
Nie wyrzucaj wczorajszych ziemniaków. W kilka minut zrobisz z nich jeden z lepszych obiadów
Czasem może zadziać się tak, że źle wymierzymy potrzebne nam składniki i to sprawi, że zostają nam na później. Tak najczęściej dzieje się z ziemniakami. Gotujemy ich za dużo, a później nie wiemy, co z nimi zrobić. Jeśli nie masz na nich pomysłu, t...
-
Proste kluski śląskie. Koleżanka nauczyła mnie patentu "na ćwiartkę" i wychodzą na medal
Kluski śląskie to nasze dobro narodowe. Choć kuleczki z dziurką wywodzą się z konkretnego regionu, to podbiły już całą Polskę. W końcu Polacy uwielbiają ziemniaki, a to głównie z nich robi się te kluski. Tak naprawdę, by je przygotować, potrzebne ...
-
Przygotowujesz ziemniaki w ten sposób? Uważaj, ten niepozorny błąd może zmienić je w toksyczną bombę
Ziemniaki z grilla czy ogniska to kulinarna fantazja, która często towarzyszy nam podczas rodzinnych spotkań i biesiadowania pod chmurką. Niestety wiele osób nadal popełnia ten kardynalny błąd jakim jest zwijanie bulw w folię aluminiową. Taki duet...
-
Ziemniaczki po francusku to symfonia chrupnięć. Zrób je zamiast placków, a nie pożałujesz
Polska kuchnia ziemniakiem stoi, jednak ten przepis jest raczej mało znany. Mowa tu o ziemniakach po francusku, które z pewnością zastąpią w wielu domach klasyczne placki, frytki czy inne specjały z tych obłędnych warzyw. Specjał przyjemnie chrupi...
-
Przepis na wyśmienity żuchel prosto z Kaszub. Tu królują dwa składniki i swojska prostota
Jak Polska długa i szeroka, tyle smakowitych dań i regionalnych przysmaków. Na Kaszubach króluje jednak wyśmienity rarytas, który przygotowany jest jedynie z kilku swojskich produktów. Poznaj żuchel z przepisu gospodyni - placek nie tylko obłędnie...
-
Te ziemniaczki z pieca smakują jak te z ogniska. Nacieram je magiczną posypką, a reszta robi się sama
Marzysz o chrupiących, złocistych ziemniaczkach jak z ogniska? Zamiast czekać do majówki, zrób je w domu. Wystarczy natrzeć warzywa magiczną posypką z kolorowych przypraw, wrzucić na brytfankę i zapiec w odpowiedniej temperaturze. Tego smaku nic n...
-
Weź ziemniak, cebulę i trochę sera. W kilkanaście minut będziesz mieć pyszny obiad
By zrobić szybki obiad, nie trzeba mieć wielu składników. Nie zawsze będzie to eleganckie i wykwintne danie, ale przecież też nie zawsze nam o to chodzi. Czasem chcemy po prostu zjeść coś, co krótko się robi, jest smaczne i zapełni na długo żołąde...
-
Zielone kopytka idealne na wiosenny obiad. Dodaje do niego świeże listki i zioła, wychodzi znakomicie
Wiosenne obiady powoli dominują w kuchni, a tłuste, rozgrzewające obiady idą w odstawkę. Zielone kopytka to przepis, który znakomicie odświeży domowe menu. Przepis to przysłowiowa bułka z masłem - wystarczy zrobić babcine kluski i wzbogacić je o...
-
Ziemniaczana uczta za grosze? Wystarczy połączyć talarki z puszystą, serową pierzynką i ziołami
Brakuje pomysłu na obiad lub szybką przekąskę? Zamiast sięgać po sklepowe gotowca lub po raz kolejny serwować nudny makaron z sosem pomidorowym, postaw na ziemniaczaną zapiekankę z dodatkiem serowej pierzynki. Ten duet jest arcy łatwy w...
-
Kluski ziemniaczane to nie tylko śląskie czy kopytka. Zrób przecieraki, a nie pożałujesz
Kluski to nie tylko ekspresowy przepis na obiad, ale także obłędne danie, które zasmakuje każdemu. Zamiast jednak stawiać na czasochłonne śląskie czy oklepane kopytka, zrób przecieraki. Ten ziemniaczany rarytas zachwyci nawet najbardziej wymagając...
-
Niby śląskie, ale nie do końca. Oto obłędne kluski grzybki z przepisu uczestniczki MasterChefa
Kluski śląskie to klasyka z którą na próżno konkurować. Jak się jednak okazuje, tradycyjny specjał można nieco podrasować, nadając charakterystyczny kształt. Tak powstają ziemniaczane grzybki, które skąpane w ciemnym, aromatycznym sosie wyglądają ...
-
Niebiańsko mięciutkie kopytka cioci Krysi. Nie tylko skład ma znaczenie, technika to podstawa
Szybki obiad nie kończy się na makaronach i gotowcach ze słoika. Przepis na kopytka cioci Krysi to prawdziwe mistrzostwo, które wymaga jedynie kilku składników. Rodzaj ziemniaków to podstawa jednak równie istotna jest słynna metoda czwórki.
-
To warzywo jemy każdego dnia. Nie zdajemy sobie sprawy, jak może być niebezpieczne. Lepiej uważać
Ziemniaki to nieodłączny element polskiego obiadu. Przygotowujemy je w naprawdę wielu postaciach, a tak naprawdę nie zdajemy sobie sprawy z tego, że mogą być dla nas szkodliwe. Jakich ziemniaków powinniśmy się wystrzegać? Odpowiadamy.
-
Kartoflanka podjeżdża nudą, ale "Sytocha z podwarszawskiego Urzecza" to prawdziwe arcydzieło
Polska kuchnia ziemniakiem stoi, jednak to danie pokonuje konkurencję na każdej płaszczyźnie. Oto "Sytocha z podwarszawskiego Urzecza", czyli regionalne danie, które wymaga jedynie kilku swojskich składników. Przepis uczestniczki MasterChefa...
-
Swojska, babcina zupa ciupanka. Ta kartoflanka na wypasie rozgrzeje i zachwyci każde podniebienie
Nic nie rozgrzeje w mroźne dni tak jak miska gorącej zup. Zamiast jednak stawiać na klasyczny rosół, pomidorową czy gulaszową wybierz ciupankę. To nic innego jak kartoflanka, wzbogacona o inne kolorowe warzywa. Tu króluje prostota, ale efekt to...
-
Czarne kluski to żadna nowość, a wymysł naszych babć. Nie obejdzie się bez ziemniaków w dwóch wersjach
Śląski rarytas zna niemal każdy, jednak co powiesz na kluski czarne zwane też przez niektórych szarymi? Ten babciny specjał to prawdziwa rozkosz dla podniebienia, a wszystko za sprawą złotych proporcji i ziemniaków w dwóch wersjach. Taki duet da...
-
Zagnieć ziemniaki z tym kremowym składnikiem. Dzięki temu kluski śląskie wyjdą pierwsza klasa
Klusek śląskich chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Te idealnie sprężyste, ziemniaczane kuleczki to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Warto je jednak nieco podrasować, dzięki czemu będą jeszcze smaczniejsze. Wystarczy sięgnąć po łyżkę kremoweg...
-
Wystarczy "uturlać" ziemniaki i zalać mlekiem. To alternatywa dla klusek i sposób na szybki obiad
Zamiast przygotowywać klasyczne kluski postaw na smaczny i ekspresowy zamiennik. Te ziemniaczane kulki mogą konkurować nawet ze śląskim rarytasem - są obłędnie mięciutkie, sprężyste i delikatne. Mleczna kąpiel nada im jeszcze lepszego wyrazu.
-
Szybki obiad z ziemniaków. Z tymi składnikami wyjdzie obłędnie i zawładnie jesiennym menu
Jesienne dania to eksplozja smaków i kolorów, niestety często są one czasochłonne i zawierają skomplikowane składniki. Idealną alternatywą będzie szybki obiad z ziemniakami, czyli quiche z dodatkiem szpinaku i łososia. Takie połączenie gwarantuje...
-
Przepis na cepeliny, czyli obłędne kluchy ziemniaczane. Hojnie nadziane tym farszem smakują obłędnie
Jeśli szukasz przepisu na wyborne danie rodem ze swojskiej kuchni, skuś się na hojnie nadziane kartacze. To ziemniaczane, obłędnie smaczne danie sprawdzi się doskonale w jesiennym menu. Wystarczy zadbać o dobre proporcje, soczyste nadzienie i...
-
Zapomnij o nudnym puree i zaserwuj do obiadu ziemniaczane kuleczki. Są arcy proste i uzależniają
Ziemniaki można przygotować na wiele smacznych sposobów, jednak ta receptura to prawdziwa uczta dla podniebienia. Mowa tu o chrupiących kuleczkach, które sprawdzą się jako dodatek do obiadu, ale też oryginalna przekąska. Wystarczy ugotować bulwy,...
-
Placki ziemniaczane - przepis na danie z jesiennego menu. Przygotuj je w ten sposób, a będą chrupać aż miło
Placki ziemniaczane - przepis na chrupiącą i złocistą wersję popularnego przysmaku. Smakują wybornie zarówno w wersji solo, jak i z dodatkiem gulaszu. Warto pokusić się o ich przygotowanie właśnie teraz!
-
Najpyszniejsza polska breja za mniej niż 10 zł. Kultowe danie wraca na salony w udoskonalonej wersji
Szukasz pomysłu na tani, szybki i jednocześnie tradycyjny obiad? Postaw na polską breję, czyli dawny rarytas, który odpowiednio przygotowany skradnie serca nawet najbardziej wymagających smakoszy. Sekretem są nie tylko ziemniaki, ale też kolorowe...
-
Babka ziemniaczana w tym wydaniu to raj dla podniebienia. Dodaj te składniki, a wyjdzie efekt wow
Przepis na babkę ziemniaczaną to klasyka, która doskonale znana jest miłośnikom tradycyjnej kuchni polskiej. Kultowe danie, które dla wielu może okazać się oczywistym, warto nieco podrasować. W tej roli świetnie sprawdzą się mięsne dodatki, świeże...
-
Geniusz tej potrawy tkwi w prostocie. Weź ziemniaki, boczek i przygotuj danie prosto z Mazur. Nie pożałujesz
Zapiekanka, kopytka, a może kluski śląskie. Co zrobić z nadmiarem ziemniaków? Choć nie ma tu złych odpowiedzi, to najlepszym wyborem będzie to proste danie prosto z Mazur. Wystarczy niewiele składników, by wyczarować to kartoflane cudo. Zawartość...
-
Niby klasyka, ale inna niż wszystkie. Przepis na babkę ziemniaczaną z dodatkiem prosto z Litwy
Jeśli wydaje ci się, że przepis na babkę ziemniaczaną już nie może cię zaskoczyć, wypróbuj wersji z dodatkiem litewskiego specjału. Ten regionalny rarytas zaserwowany z mięsną wkładką smakuje i prezentuje się o niebo lepiej. Nie może zabraknąć też...
-
Przepis na kopytka, czyli domowej roboty ziemniaczane poduszeczki. Z tymi dodatkami wyjdą wyśmienicie
Szukasz przepisu na szybki, smaczny oraz jednocześnie tani obiad? Zamiast kombinować z nieznanymi smakami, wróć do korzeni i przygotuj babcine kopytka. Ziemniaczane poduszeczki smakują wybornie w wielu odsłonach, a do tego są gotowe w mgnieniu oka...