dania z ziemniaków
-
Najpyszniejsza polska breja za mniej niż 10 zł. Kultowe danie wraca na salony w udoskonalonej wersji
Szukasz pomysłu na tani, szybki i jednocześnie tradycyjny obiad? Postaw na polską breję, czyli dawny rarytas, który odpowiednio przygotowany skradnie serca nawet najbardziej wymagających smakoszy. Sekretem są nie tylko ziemniaki, ale też kolorowe...
-
Babka ziemniaczana w tym wydaniu to raj dla podniebienia. Dodaj te składniki, a wyjdzie efekt wow
Przepis na babkę ziemniaczaną to klasyka, która doskonale znana jest miłośnikom tradycyjnej kuchni polskiej. Kultowe danie, które dla wielu może okazać się oczywistym, warto nieco podrasować. W tej roli świetnie sprawdzą się mięsne dodatki, świeże...
-
Geniusz tej potrawy tkwi w prostocie. Weź ziemniaki, boczek i przygotuj danie prosto z Mazur. Nie pożałujesz
Zapiekanka, kopytka, a może kluski śląskie. Co zrobić z nadmiarem ziemniaków? Choć nie ma tu złych odpowiedzi, to najlepszym wyborem będzie to proste danie prosto z Mazur. Wystarczy niewiele składników, by wyczarować to kartoflane cudo. Zawartość...
-
Niby klasyka, ale inna niż wszystkie. Przepis na babkę ziemniaczaną z dodatkiem prosto z Litwy
Jeśli wydaje ci się, że przepis na babkę ziemniaczaną już nie może cię zaskoczyć, wypróbuj wersji z dodatkiem litewskiego specjału. Ten regionalny rarytas zaserwowany z mięsną wkładką smakuje i prezentuje się o niebo lepiej. Nie może zabraknąć też...
-
Przepis na kopytka, czyli domowej roboty ziemniaczane poduszeczki. Z tymi dodatkami wyjdą wyśmienicie
Szukasz przepisu na szybki, smaczny oraz jednocześnie tani obiad? Zamiast kombinować z nieznanymi smakami, wróć do korzeni i przygotuj babcine kopytka. Ziemniaczane poduszeczki smakują wybornie w wielu odsłonach, a do tego są gotowe w mgnieniu oka...
-
Kopytka - przepis prosty jak pół metra drutu. Smaczne i miękkie, będą rozpływać się w ustach
Kopytka to klasyczne danie kuchni polskiej. Wykonuje się je z ziemniaków, czyli warzywa, które stanowi podstawę diety wielu Polaków - nie tylko tych z Wielkopolski! Danie to jest niezwykle uniwersalne, można je bowiem połączyć z różnymi dodatkami ...
-
Nieważne czy jesz je z cukrem, ze śmietaną, czy z mięsnym sosem. Kluczem do udanych placków ziemniaczanych jest ta metoda
Brak pomysłu na obiad? Placki ziemniaczane to zawsze doskonały pomysł. To znakomite danie nie wymaga ani dużych nakładów czasu, ani wielu składników. Na dodatek nie trzeba być również profesjonalną kucharką, by poradzić sobie z tym przepisem. Sycą...
-
Prosty i szybki obiad? Wypróbuj sprawdzony przepis na danie z ziemniaków. Będzie palce lizać
Tempo życia niekiedy nie pozwala nam na spokojnie przygotowanie ciepłego posiłku. Nie jest to jednak ogromny kłopot, ponieważ istnieje cała masa przepisów, które wykonasz szybko i bez większego trudu. Jeśli chcesz przyrządzić pyszny, a zarazem...
-
Co można zrobić z ugotowanych ziemniaków? Lista przepisów jest długa i bogata w oryginalne rarytasy
Ugotowane ziemniaki zalegają po obiedzie? Aby zapobiec marnowaniu żywności, przygotuj z nich znakomite obiady lub oryginalne przekąski. Na liście nie brakuje tradycyjnych smaków takich jak kluski czy domowe zapiekanki, ale także rarytasów -...
-
Apetyczne kartacze, zupełnie jak te ze "Znachora". Przysmak z Suwalszczyzny zrobisz w prosty sposób
Scena z filmu "Znachor", w której rodzina Mielnika zasiada do posiłku, a na ich talerzach lądują sowicie okraszone skwarkami oraz cebulą kartacze, u niejednego widza narobiła apetytu na podobne danie. Jak zrobić regionalny przysmak z Suwalszczyzny?
-
"Leniwe raz!", czyli przepis na kultowe danie. Smakuje jak z najlepszego baru mlecznego
-
Słodki krem i kruche ciasto. Ten wypiek nie ma żadnej konkurencji
-
Placki z cukinii bez dodatku mąki. Wyśmienity obiad dla bezglutenowców
-
Sałatka prostsza od jarzynowej. Jest bardziej sycąca od niejednego mięsa
-
Trudno znaleźć lepsze naleśniki. Wykonanie to pestka, a farsz zniewala
- Gulasz z żołądków drobiowych. Babcia zawsze dodawała odrobinę tego napoju
- Panierka na mięsie to już przeżytek. Ta metoda jest nie do podrobienia
- Tomasz Strzelczyk robi kartacze tylko w ten sposób. "Nie robimy pół na pół"
- Ten przepis bije bigos na głowę. Jak zrobić kapustę po szeklersku?
- Jak ograniczyć problem marnowania żywności?
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem. Prosty obiad, za który zapłacisz grosze. Odgrzana jest jeszcze lepsza
Zapiekanka ziemniaczana to świetny pomysł na obiad, gdy nie masz ochoty na długie stanie przy garach. Choć można ją przygotować na rozmiate sposoby, czasami najprostsze rozwiązania są najlepsze. Wypróbuj pomysł na zapiekankę z dodatkiem mielonego...
-
Obierki z ziemniaków jako osobny produkt w kuchni? Okazuje się, że są jadalne tak samo, jak sama bulwa
Obierki z ziemniaków zazwyczaj lądują w koszu na odpadki, ich los może jednak być zupełnie inny. Ta część bulwy jest po umyciu i dokładnym oczyszczeniu również jadalna. Przygotujemy z nich smaczne przekąski takie jak chipsy czy frytki, ale sprawdz...
-
Sekret idealnego puree? Składnik, który dodajemy do deserów. Wykorzystaj ten trik Francuzów
Puree z ziemniaków to rewelacyjny dodatek do mięs. Trudno jednak uzyskać idealną konsystencję, która sprawia, że danie nie tylko smakuje świetnie, ale też apetycznie wygląda. Swój patent na ten problem mają Francuzi, którzy dodają do purre pewnien...
-
Jak zrobić idealne placki ziemniaczane? Sekret tkwi w ziemniakach
Jak zrobić placki ziemniaczane? Pyszne, złociste i chrupiące to prawdziwy rarytas, który uwielbiają zarówno starsi, jak i młodsi smakosze. I choć wydaje się, że przygotowanie placków to przysłowiowa bułka z masłem, nic bardziej mylnego. Kluczowe...
-
Dlaczego szare kluski są twarde? Pewnie popełniasz ten błąd. Zdradzamy sposób na idealny przysmak z Wielkopolski
Szare kluski to przysmak pochodzący z Wielkopolski. Zarówno starsi, jak i młodsi ze smakiem zajadają się tym pysznym daniem z ziemniaków. Zdarza się jednak, że chcąc przygotować je samodzielnie, rezultat nie jest taki, jakbyśmy chcieli. Co zrobić,...
-
Babka ziemniaczana - przepis na danie jak z podlaskiej kuchni. Podaj ją z grzybowym sosem, nie pożałujesz
Babka ziemniaczana - przepis na to tradycyjne danie kuchni podlaskiej warto przygotować w swojej kuchni. Jesienią szczególnie warto podać ją z dodatkiem świeżych grzybów. Sos z podgrzybkami świetnie podbije smak ziemniaczanego wypieku.
-
Co można zrobić z ziemniaków? Ta zapiekanka kosztuje grosze, ale smakiem przebija wymyślne dania
Co można zrobić z ziemniaków? To warzywo jest nie tylko doskonałym dodatkiem do pieczeni i kotletów. Niewielkim kosztem można z niego wyczarować także smaczne i sycące dania, które zasmakują domownikom.
-
Co zrobić z ugotowanych ziemniaków? Dwa pomysły na smaczne i sycące potrawy za grosze
Co zrobić z ugotowanych ziemniaków? To pytanie nasuwa się szczególnie wtedy, gdy przeszacujemy ilość warzyw, które przygotowaliśmy na obiad. Nic straconego, bo zamiast je wyrzucać, możemy przygotować z nich pyszną kolację lub obiad na kolejny dzień.
-
Lubisz placki ziemniaczane? Dodaj do nich ten składnik, a już nigdy nie zrobisz tradycyjnej wersji
Placki ziemniaczane to danie, któremu trudno się oprzeć. Ziemniaki w tej wersji uwielbia niemal każdy. Niektórzy przygotowują je na słodko, inni preferują wytrawną wersję tej potrawy. Zastanawialiście się jednak, jak smakują placki ziemniaczane z...
-
Do jakiej wody wrzucamy ziemniaki - gorącej czy zimnej? To ma znaczenie
Do jakiej wody wrzucamy ziemniaki - gorącej czy zimnej? Wiele osób twierdzi, że gotowanie ziemniaków to jedna z najprostszych czynności w kuchni. Ich zdaniem wystarczy tylko pamiętać, by posolić wodę. Okazuje się jednak, że nie tylko sól ma...
-
Placki ziemniaczane - przepis naszych babć. Tak właśnie smakowały 50 lat temu
Placki ziemniaczane są dobre o każdej porze dnia i nocy. Nie dość, że świetnie smakują, to jeszcze poprawiają humor, a nawet leczą złamane serce. Dziś mamy na ciebie stary przepis na placki ziemniaczane, które robiły nasze babcie. Tak smakował nas...
-
Przepis na placki ziemniaczane, którym nikt się nie oprze. Dwa nietypowe składniki zapewnią efekt wow
Placki ziemniaczane to życie... Chyba nie ma lepszej rzeczy, którą możemy zrobić z ziemniaków, przez co zasługują na wieczną chwałę. Tylko jak zrobić idealne placki ziemniaczane, takie które są złote i chrupiące a w środku delikatne i wręcz maślan...
-
To polskie warzywo ma najwięcej składników odżywczych. Jest najzdrowsze ze wszystkich
Warzywa są pełne prozdrowotnych składników. Powinny stanowić znaczną część naszej diety, ponieważ witaminy i sole mineralne w nich zawarte pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Zastanawiacie się, które polskie warzywo jest...
-
Jak zrobić perfekcyjne pieczone ziemniaki? Triki, dzięki którym będą pyszne i chrupiące
Co zrobić, żeby pieczone ziemniaki były chrupiące z wierzchu i mięciutkie w środku? Jest kilka sposobów, by smakowały po prostu nieziemsko. Podpowiadamy wam, jak przyrządzić najsmaczniejsze pieczone ziemniaki.
-
Obłędne pieczone ziemniaczki Nigelli Lawson. Minimum składników, by stworzyć hit
Jak zrobić najlepsze pieczone ziemniaki? Nigella Lawson radzi, by wcale nie używać zbyt wielu składników. Wystarczy kilka dobrze skomponowanych, a wyjdzie coś naprawdę pysznego. Sprawdźcie przepis na jej ziemniaki hasselback.
-
Szukasz pomysłu na tani obiad? Oto ziemniaki "na wypasie". Porcja kosztuje tylko 3,50 zł
Nie lubisz przesiadywać w kuchni, ale chcesz zjeść coś pysznego? Tik Tok po raz kolejny przychodzi z pomocą. Pewna użytkowniczka podzieliła się swoim przepisem na ziemniaki. Danie jest pyszne, szybkie i tanie. Jedna porcja kosztuje tylko 3,50 zł.
-
Metoda czwórki robi furorę. Dzięki niej kopytka ziemniaczane są pyszne i mięciutkie
Kopytka ziemniaczane to jedno z najpopularniejszych i najprostszych dań obiadowych. Co możemy zrobić, aby były one wyjątkowo mięciutkie? Jakich błędów powinniśmy unikać? Oto kilka przydatnych wskazówek.
-
Prosty przepis na pyszne kopytka. Zastosuj metodę czwórki, a będą mięciutkie
O smaku kopytek moglibyśmy mówić godzinami. Większość z nas pamięta je jeszcze z czasów dzieciństwa. Okazuje się jednak, że ich przygotowanie nie jest trudne. A z naszym przepisem poradzą sobie wszyscy - nawet osoby bez zaawansowanych umiejętności...
-
Jak podgrzewać frytki, by były chrupiące? Koniecznie wypróbuj te sposoby
Zdarza się, że najedzeni zostawiamy porcję frytek na później. Niestety, gdy sięgamy po nie po jakimś czasie, nie smakują tak dobrze, jak zaraz po przyrządzeniu. Co zrobić, by znowu były chrupiące? Jak podgrzewać frytki? Koniecznie przetestuj ten...
-
Ugotowałaś za dużo ziemniaków? Nie wyrzucaj! Te przepisy pozwolą je smacznie wykorzystać
Ugotowałaś za dużo ziemniaków i nie chcesz wyrzucać ich do śmieci? To świetnie, bo można z nich wyczarować smaczne dania, które pozwolą zaoszczędzić czas i pieniądze. Sprawdź trzy przepisy, które z pewnością zasmakują domownikom.
-
Kopytka z serem. Jak zrobić? Ile sera dodać? Wyjaśniamy
Szukacie pomysłu na obiad? Kopytka z serem to rozwiązanie idealne zarówno dla dużych, jak i dla małych. Delikatne i mięciutkie można podawać i na słodko, i na słono. Zapraszamy po przepis na koptyka z serem.
-
Pieczone ziemniaczki Nigelli Lawson. Doskonałe solo lub do obiadu [PRZEPIS]
Pieczone ziemniaczki to doskonały pomysł na kolację na ciepło czy dodatek do obiadu. Są chrupiące i aromatyczne, a w przygotowaniu - banalne. Sprawdźcie, jak robi je Nigella Lawson.
-
Kluski śląskie - przepis tradycyjny. Z czym je podawać? Nie tylko z gulaszem
Lubicie dania z ziemniaków? Dziś polecamy kluski śląskie - lubiane i przygotowywane w różnych regionach Polski. Kluski śląskie - podpowiadamy, jak je zrobić i z czym podawać.
-
Przepis na kopytka tradycyjne. Dobrze przygotuj ziemniaki, a wyjdą perfekcyjne
Jak zrobić dobre kopytka? Kluczem jest wybranie dobrych ziemniaków i odpowiednie przygotowanie. Mamy dziś dla was przepis na pyszne, tradycyjne kopytka - sprawdźcie, jak je zrobić.
-
Nie wyrzucaj resztek obiadowych. Z ziemniaków można zrobić rarytasy
Ziemniaczana sałatka, smażone kuleczki ziemniaczane, dyniowe kopytka... to przysmaki, które można zrobić z ziemniaków. Doskonale sprawdzą się te, które zostały z wczorajszego obiadu. Sprawdźcie, jak zrobić pyszne dania.
-
Nigdy nie wylewaj wody po ziemniakach. Zdziwisz się, do czego może się przydać!
Ziemniaki gotowane są w niemal każdym polskim domu. A co z wodą? Zwykle ląduje w odpływie. To wielki błąd!
-
Jasiek Kuroń pokazuje, jak zrobić żelazne kluski. Fanka: "Mojej babci najlepsze"
Przecieraki znane też jaki kluski szare albo żelazne to jeden z przysmaków dzieciństwa. Jasiek Kuroń przypomniał na swoim instagramie, jak je przygotować.
-
"Gofery z dżemorem" to klasyki, a próbowaliście wersji na słono? I to jeszcze z ziemniakami? [PRZEPIS]
Gofry ziemniaczane to doskonała propozycja na śniadanie lub kolację. Można je podawać z różnymi dodatkami. Jak upiec gofry na słono? Zapraszamy po przepis.
-
Róże z ziemniaków, czyli zwykły dodatek obiadowy w najpiękniejszej formie
Róże z ziemniaków to danie, które zachwyca. Jest proste, pyszne, a przede wszystkim piękne. Zwykły składnik podany w wyjątkowy sposób to prawdziwa uczta - także dla oczu. Jak zrobić róże z ziemniaków? Sprawdźcie.
-
Macie resztki tłuczonych ziemniaków? Zróbcie z nich krokiety. Mamy przepis i garść porad, by się nie rozpadały
Pomysłów na wykorzystanie tłuczonych ziemniaków pozostałych po poprzednim obiedzie jest wiele. Kolejnym z nich, który wam proponujemy, są ziemniaczane krokiety w chrupiącej panierce nadziewane serem. Jak je zrobić?