dania z ziemniaków
-
Obłędne pieczone ziemniaczki Nigelli Lawson. Minimum składników, by stworzyć hit
Jak zrobić najlepsze pieczone ziemniaki? Nigella Lawson radzi, by wcale nie używać zbyt wielu składników. Wystarczy kilka dobrze skomponowanych, a wyjdzie coś naprawdę pysznego. Sprawdźcie przepis na jej ziemniaki hasselback.
-
Szukasz pomysłu na tani obiad? Oto ziemniaki "na wypasie". Porcja kosztuje tylko 3,50 zł
Nie lubisz przesiadywać w kuchni, ale chcesz zjeść coś pysznego? Tik Tok po raz kolejny przychodzi z pomocą. Pewna użytkowniczka podzieliła się swoim przepisem na ziemniaki. Danie jest pyszne, szybkie i tanie. Jedna porcja kosztuje tylko 3,50 zł.
-
Metoda czwórki robi furorę. Dzięki niej kopytka ziemniaczane są pyszne i mięciutkie
Kopytka ziemniaczane to jedno z najpopularniejszych i najprostszych dań obiadowych. Co możemy zrobić, aby były one wyjątkowo mięciutkie? Jakich błędów powinniśmy unikać? Oto kilka przydatnych wskazówek.
-
Prosty przepis na pyszne kopytka. Zastosuj metodę czwórki, a będą mięciutkie
O smaku kopytek moglibyśmy mówić godzinami. Większość z nas pamięta je jeszcze z czasów dzieciństwa. Okazuje się jednak, że ich przygotowanie nie jest trudne. A z naszym przepisem poradzą sobie wszyscy - nawet osoby bez zaawansowanych umiejętności...
-
Jak podgrzewać frytki, by były chrupiące? Koniecznie wypróbuj te sposoby
Zdarza się, że najedzeni zostawiamy porcję frytek na później. Niestety, gdy sięgamy po nie po jakimś czasie, nie smakują tak dobrze, jak zaraz po przyrządzeniu. Co zrobić, by znowu były chrupiące? Jak podgrzewać frytki? Koniecznie przetestuj ten...
-
Ugotowałaś za dużo ziemniaków? Nie wyrzucaj! Te przepisy pozwolą je smacznie wykorzystać
Ugotowałaś za dużo ziemniaków i nie chcesz wyrzucać ich do śmieci? To świetnie, bo można z nich wyczarować smaczne dania, które pozwolą zaoszczędzić czas i pieniądze. Sprawdź trzy przepisy, które z pewnością zasmakują domownikom.
-
Kopytka z serem. Jak zrobić? Ile sera dodać? Wyjaśniamy
Szukacie pomysłu na obiad? Kopytka z serem to rozwiązanie idealne zarówno dla dużych, jak i dla małych. Delikatne i mięciutkie można podawać i na słodko, i na słono. Zapraszamy po przepis na koptyka z serem.
-
Pieczone ziemniaczki Nigelli Lawson. Doskonałe solo lub do obiadu [PRZEPIS]
Pieczone ziemniaczki to doskonały pomysł na kolację na ciepło czy dodatek do obiadu. Są chrupiące i aromatyczne, a w przygotowaniu - banalne. Sprawdźcie, jak robi je Nigella Lawson.
-
Kluski śląskie - przepis tradycyjny. Z czym je podawać? Nie tylko z gulaszem
Lubicie dania z ziemniaków? Dziś polecamy kluski śląskie - lubiane i przygotowywane w różnych regionach Polski. Kluski śląskie - podpowiadamy, jak je zrobić i z czym podawać.
-
Przepis na kopytka tradycyjne. Dobrze przygotuj ziemniaki, a wyjdą perfekcyjne
Jak zrobić dobre kopytka? Kluczem jest wybranie dobrych ziemniaków i odpowiednie przygotowanie. Mamy dziś dla was przepis na pyszne, tradycyjne kopytka - sprawdźcie, jak je zrobić.
-
Najlepszy sposób na umycie truskawek. Potrzebujesz tylko dwóch składników
-
Ogórki małosolne - przepis w kilku krokach. Sprawdzona receptura babci. Będą chrupiące i pyszne
-
Połączenie pomidora z ogórkiem jest szkodliwe? Eksperci obalają popularny mit żywieniowy
-
"Milionerzy". Padło pytanie o kuloodporną kawę. Było warte 75 tys. zł. Uczestnik zaryzykował
-
Mięso już zawsze będzie mięciutkie. Wystarczy zastąpić wodę innym dodatkiem
- Typy mąki pszennej - sprawdź, jakie są i czym się od siebie różnią
- Naleśniki biszkoptowe to przepis na bardzo puszyste smakołyki. Nie tylko dzieci je pokochają
- Czosnek niedźwiedzi a zimowit jesienny - uważaj, aby ich nie pomylić! Podpowiadamy, czym się różnią
- Co zrobić, żeby rosół nie był mętny? Mamy 4 sprawdzone triki, które zapewnią klarowność rosołu
- Sernik na zimno. Przepis na puszysty deser z sezonowymi owocami i galaretką - idealny do kawy
-
Nie wyrzucaj resztek obiadowych. Z ziemniaków można zrobić rarytasy
Ziemniaczana sałatka, smażone kuleczki ziemniaczane, dyniowe kopytka... to przysmaki, które można zrobić z ziemniaków. Doskonale sprawdzą się te, które zostały z wczorajszego obiadu. Sprawdźcie, jak zrobić pyszne dania.
-
Nigdy nie wylewaj wody po ziemniakach. Zdziwisz się, do czego może się przydać!
Ziemniaki gotowane są w niemal każdym polskim domu. A co z wodą? Zwykle ląduje w odpływie. To wielki błąd!
-
Jasiek Kuroń pokazuje, jak zrobić żelazne kluski. Fanka: "Mojej babci najlepsze"
Przecieraki znane też jaki kluski szare albo żelazne to jeden z przysmaków dzieciństwa. Jasiek Kuroń przypomniał na swoim instagramie, jak je przygotować.
-
"Gofery z dżemorem" to klasyki, a próbowaliście wersji na słono? I to jeszcze z ziemniakami? [PRZEPIS]
Gofry ziemniaczane to doskonała propozycja na śniadanie lub kolację. Można je podawać z różnymi dodatkami. Jak upiec gofry na słono? Zapraszamy po przepis.
-
Róże z ziemniaków, czyli zwykły dodatek obiadowy w najpiękniejszej formie
Róże z ziemniaków to danie, które zachwyca. Jest proste, pyszne, a przede wszystkim piękne. Zwykły składnik podany w wyjątkowy sposób to prawdziwa uczta - także dla oczu. Jak zrobić róże z ziemniaków? Sprawdźcie.
-
Macie resztki tłuczonych ziemniaków? Zróbcie z nich krokiety. Mamy przepis i garść porad, by się nie rozpadały
Pomysłów na wykorzystanie tłuczonych ziemniaków pozostałych po poprzednim obiedzie jest wiele. Kolejnym z nich, który wam proponujemy, są ziemniaczane krokiety w chrupiącej panierce nadziewane serem. Jak je zrobić?
-
Zostały ci ziemniaki z obiadu? Przerób je na placki ziemniaczane w trochę innej wersji, niż zazwyczaj
Po poprzednim obiedzie zostały ci ugotowane ziemniaki? Zrób z nich placki ziemniaczane. Będą trochę inne niż zazwyczaj, ale co najmniej równie smaczne. Sprawdź, jak przygotować placki ziemniaczane z ugotowanych ziemniaków
-
Jakie ziemniaki na placki ziemniaczane? Nie każdy rodzaj się sprawdza
Chrupiące placki ziemniaczane to jedna z naszych ulubionych propozycji na obiad. Nie zawsze jednak wychodzą tak smaczne, jak byśmy chcieli. Zanim zaczniemy modyfikować przepisy, sprawdźmy, jakich odmian ziemniaków najlepiej używać do placków...
-
Obiad z młodymi ziemniakami? Mamy kilka propozycji [PRZEPISY]
Przyrządź je tradycyjnie - ugotuj i posyp koperkiem lub z innymi warzywami, a powstanie danie główne. Świetnie smakują pieczone z ulubionymi ziołami i oliwą, jako dodatek do ryby. Proponujemy kilka ciekawych przepisów na młode ziemniaki.
-
Jak obrać ziemniaki bez wysiłku? Szef kuchni radzi, by zrezygnować z obieraczki
Gdy przygotowujecie obiad dla całej rodziny, obieranie kilkunastu ziemniaków obieraczką lub nożem może być czasochłonne, a jeśli będziecie chcieli uporać się z tym szybko, łatwo o bolesne urazy. Szef kuchni z Nowego Jorku zdradza łatwiejszy sposób.
-
Jak kupić polskie młode ziemniaki i nie dać się oszukać? Jak je dobrze wykorzystać? Podpowiadamy
Ziemniaki, sprzedawane na bazarku jako 'młode', nie zawsze rzeczywiście są ziemniakami młodymi. To często ziemniaki z innych, cieplejszych krajów, które dojrzewają wcześniej niż krajowe. Jak nie dać się oszukać?
-
Placki ziemniaczane - tanio, dietetycznie i zdrowo?
Placki ziemniaczane zazwyczaj nie idą w parze z umiarem w jedzeniu. Też tak macie? Niestety często są mocno nasiąknięte tłuszczem - po takiej uczcie brakuje siły nawet na spacer, który pomógłby spalić ogromną liczbę nadprogramowych kalorii. Jest...
-
Jak odgrzać frytki, by były najlepsze? Podajemy wskazówki
Kupowane na mieście lub jedzone w domu. Przygotowywane ze świeżych ziemniaków lub już gotowe do smażenia. Frytki w każdej wersji są pysznym, dość prostym daniem. Co zrobić, gdy zostanie nam resztka frytek? Jak je odgrzać, by wciąż były pyszne i...
-
Kopytka - przepis na udany obiad. Jak je zrobić? Wyjaśniamy
Kopytka to danie, które doskonale pamiętamy z dzieciństwa. Kto ich nie lubił! Podawane z cukrem i śmietaną, z serem, z cebulką, z mięsnym sosem albo podsmażone stanowiły ulubione danie zarówno najmłodszych, jak i trochę starszych. Jak zrobić pyszn...
-
Czerwone ziemniaki - jak smakują i do czego je wykorzystać? [PRZEPIS]
Kiedyś wybór był prosty, a ziemniaki żółte lub białe. Dziś do wyboru mamy wiele odmian - w tym również egzotycznych, na przykład czerwone ziemniaki. Jak je przyrządzać?
-
Zapiekanka ziemniaczana - naprawdę sycący obiad
Z wierzchu chrupiąca i złocista, a w środku miękka i pełna smaku. Zapiekankę ziemniaczaną możesz przygotować zarówno w wersji całkowicie warzywnej, jak i z dodatkiem mięsa lub ryby. Idealna na obiad lub sycącą kolację.
-
Prażuchy - przepis na doskonały dodatek do obiadu
Prażuchy to dla wielu z nas smak kojarzący się z dzieciństwem: rodzinnym domem lub kuchnią babci. Dzisiaj rzadko znajdują się one w restauracyjnych menu - może jedynie tam, gdzie serwowane są dania kuchni tradycyjnej. My uważamy, że tradycje...
-
Jak zrobić kopytka? Sprawdzone domowe sposoby [PORADY Z FORUM KUCHNIA]
Co zrobić, aby kopytka były odpowiednio twarde? Jakie dodatki będą do nich najlepsze? Te pytania często padają w trakcie przyrządzania tego dania. Przekazujemy garść kulinarnych porad i sprawdzone przepisy na kopytka.
-
Pyszne pyzy z mięsem - przepis na sycący obiad
Pyzy z mięsem bez wątpienia są dobrze znane wielbicielom tradycyjnej kuchni. W niektórych regionach Polski znane są jako cepeliny lub kartacze (mają wtedy bardziej podłużny kształt). Podstawą tego dania są ziemniaki - zarówno surowe, jak i...
-
Pierogi ruskie - przepis na tradycyjny obiad
Pierogi ruskie kojarzą się nam z tradycyjną kuchnią - o taki obiad łatwo zarówno w maminej czy babcinej kuchni domowej, ale także w wielu restauracjach. Pierogi ruskie dostaniemy także w większości marketów czy sklepów garmażeryjnych. Najlepsze są...
-
Gnocchi - co to za danie i jak je przyrządzić?
Gnocchi to danie, które wywodzi się z kuchni włoskiej. Zjesz je prawdopodobnie w każdej włoskiej restauracji, ale można je bez problemu przyrządzić w domu. Gnocci - co to za danie? Jak je przyrządzić i z czym podawać?
-
Ulubione warzywo na polskich stołach. Kilka prostych przepisów na wyjątkowe dania z ziemniaków
Ziemniaki to jedno z ulubionych warzyw Polaków. Są tanie i dostępne w każdym sklepie spożywczym. Do tego można z nich zrobić naprawdę wiele potraw, a nawet deserów. Podpowiadamy, które przepisy na dania z ziemniaków warto wykorzystać w kuchni.
-
Kartacze - jak je przygotować? Mamy nietrudny przepis od szefa kuchni
Kartacze to rodzaj sporych, podłużnych ziemniaczanych klusek, popularnych w Europie Wschodniej, zwłaszcza na Litwie. W ich wnętrzu zazwyczaj kryje się mięsny farsz, a podawane są ze śmietaną lub skwarkami (albo jednym i drugim naraz). Jak zrobić...