moskole
-
Kiedyś były potrawą wigilijną. W Zakopanem kosztują krocie, w domu zrobisz za grosze
Tak jak Polska długa i szeroka, tak wszędzie znajdziemy potrawy regionalne z ziemniaków. Na Śląsku są to oczywiście kluski z dziurką, na Podlasiu kartacze, a na Podhalu pyszne placuszki, które swoją nazwę "zawdzięczają" zaborom. Co to są moskole i...
-
Przepis na moskole jak od gaździny z Podhala. Ziemniaki wcale nie są najważniejsze
Kuchnia podhalańska jest prosta, treściwa i pyszna, że hej! Oprócz kwaśnicy, baraniego gulaszu i oscypków z żurawiną, jest jeszcze jeden klasyk, którego grzech nie zamówić, będąc na Podhalu. Jednak wcale nie musisz jechać w Tarty i wydawać majątku...
-
Mrozowska łączy 4 składniki. O jednym z nich nikt by nie pomyślał. Są smaczniejsze od zwykłych placków
Jakie dania na jesień? Monika Mrozowska ma sposób na chandrę i jednocześnie przepisy na obłędne smakołyki. W roli głównej góralskie rarytasy, czyli moskole, słodkie bułeczki i owsiany budyń. Wszystko przygotujesz bez większego wysiłku i ze...
-
Co zrobić z ugotowanych ziemniaków? Zapomnij o kopytkach. Przygotuj przysmak spod samiuśkich "Tater"
Co ciekawego można zrobić z ugotowanych ziemniaków? Tradycyjna polska kuchnia pęka w szwach od pomysłów na wykorzystanie bulwiastego warzywa. Jeśli nie masz ochoty na kopytka czy purée, koniecznie przygotuj tę podhalańską potrawę. Jak zrobić...
-
Góralskie placki z ziemniaków, czyli moskole w ekspresowej wersji. Te dodatki gwarantują smaki Podhala
Ziemniaki królują w polskiej kuchni - podajemy je do obiadu jako dodatek, serwujemy z nich najróżniejsze przekąski czy tworzymy obłędnie smaczne dania. Warto wypróbować także podhalański przepis na moskole, czyli regionalny przysmak z ugotowanych...
-
Zapomnij o ścieraniu ziemniaków na placki. Jest dużo lepsza metoda - mniej pracy, a wyjdą równie smaczne
Placki z ziemniaków to jedno z popularniejszych i lubianych dań, które często gości na stołach w porze obiadowej. Jedyną przeszkodą w przygotowaniu jest mozolne i czasochłonne ścieranie warzyw. Warto zatem zastąpić je ugotowanymi bulwami. Efekt je...
-
Co zrobić z ugotowanych ziemniaków? Na liście królują tradycyjne kluski, ale i oryginalne przekąski
Gotowane ziemniaki to częsty dodatek do obiadu, niestety zdarza się, że porcja jest zbyt duża. Jeśli chcesz żyć w duchu zero waste i przy okazji wypróbować smaczne dania, koniecznie przygotuj jeden z tych makołyków. Na liście tradycyjne kluski,...
-
Zamówiła na obiad dwa placki. Nie tylko paragon ją zaskoczył. "Może tego nie widać"
Paragony grozy są już wszędzie. Dziwne, że jeszcze nie wyskakują z lodówki. Tym bardziej więc warto pokazać, że kupowanie jedzenia i stołowanie się w restauracjach nie zawsze musi wiązać się z wyczyszczeniem portfela do zera. Jedna z czytelniczek...
-
Ekspresowe placki ziemniaczane bez ścierania. Mała zmiana gwarantuje chrupiący i smaczny efekt
Placki ziemniaczane to tradycyjne danie, które często gości w polskich domach. Przepis jest banalnie prosty, a lista zakupów krótka, jednak często na przeszkodzie stoi nam uciążliwa czynność - ścieranie warzyw. Jest na to prosty sposób.