moskole
-
Co zrobić z ugotowanych ziemniaków? Zapomnij o kopytkach. Przygotuj przysmak spod samiuśkich "Tater"
Co ciekawego można zrobić z ugotowanych ziemniaków? Tradycyjna polska kuchnia pęka w szwach od pomysłów na wykorzystanie bulwiastego warzywa. Jeśli nie masz ochoty na kopytka czy purée, koniecznie przygotuj tę podhalańską potrawę. Jak zrobić...
-
Góralskie placki z ziemniaków, czyli moskole w ekspresowej wersji. Te dodatki gwarantują smaki Podhala
Ziemniaki królują w polskiej kuchni - podajemy je do obiadu jako dodatek, serwujemy z nich najróżniejsze przekąski czy tworzymy obłędnie smaczne dania. Warto wypróbować także podhalański przepis na moskole, czyli regionalny przysmak z ugotowanych...
-
Zapomnij o ścieraniu ziemniaków na placki. Jest dużo lepsza metoda - mniej pracy, a wyjdą równie smaczne
Placki z ziemniaków to jedno z popularniejszych i lubianych dań, które często gości na stołach w porze obiadowej. Jedyną przeszkodą w przygotowaniu jest mozolne i czasochłonne ścieranie warzyw. Warto zatem zastąpić je ugotowanymi bulwami. Efekt je...
-
Co zrobić z ugotowanych ziemniaków? Na liście królują tradycyjne kluski, ale i oryginalne przekąski
Gotowane ziemniaki to częsty dodatek do obiadu, niestety zdarza się, że porcja jest zbyt duża. Jeśli chcesz żyć w duchu zero waste i przy okazji wypróbować smaczne dania, koniecznie przygotuj jeden z tych makołyków. Na liście tradycyjne kluski,...
-
Zamówiła na obiad dwa placki. Nie tylko paragon ją zaskoczył. "Może tego nie widać"
Paragony grozy są już wszędzie. Dziwne, że jeszcze nie wyskakują z lodówki. Tym bardziej więc warto pokazać, że kupowanie jedzenia i stołowanie się w restauracjach nie zawsze musi wiązać się z wyczyszczeniem portfela do zera. Jedna z czytelniczek...
-
Ekspresowe placki ziemniaczane bez ścierania. Mała zmiana gwarantuje chrupiący i smaczny efekt
Placki ziemniaczane to tradycyjne danie, które często gości w polskich domach. Przepis jest banalnie prosty, a lista zakupów krótka, jednak często na przeszkodzie stoi nam uciążliwa czynność - ścieranie warzyw. Jest na to prosty sposób.
-
Moskole - przepis. Tradycyjna góralska potrawa nie ma sobie równych, pamiętaj jednak o mleku
Moskole to tradycyjna potrawa kuchni podhalańskiej. Te delikatne ziemniaczane placuszki smakują wybornie i robi się je w mgnieniu oka. Przepis na moskole jest bardzo prosty, jednak ważny jest dodatek zsiadłego mleka - najlepiej, żeby było prawdziw...
-
Moskole - danie w duchu zero waste. Jak je przygotować?
Moskole znane są doskonale na Podhalu - to jeden z tamtejszych regionalnych specjałów, podawane są także w wielu małopolskich domach i restauracjach. Dla wielu osób spoza tamtych stron ta nazwa jest nie do rozszyfrowania. Sprawdźcie, czym są mosko...