Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Zapomnij o monotonnym ścieraniu warzyw do placków i sięgnij po ugotowane ziemniaki. Placki będą równie rumiane i chrupiące. Przygotowanie jest ekspresowe, a smak wyjątkowy. To ciekawa alternatywa dla tradycyjnej receptury, której przygotowanie trwa znacznie dłużej.
Przepis na placki ziemniaczane zna niemal każdy, jednak często zniechęca nas mozolne ścieranie warzyw na tarce. Oczywiście pomóc mogą kuchenne roboty lub prosty zamiennik, który gwarantuje ciekawy smak. Mowa tu o wykorzystaniu gotowanych ziemniaków. Receptura wygląda niemal tak samo - ziemniaki łączymy z mąką, cebulą, przyprawami. W wielu domach dodaje się do masy także jajko, jednak bazując na naszym domowym przepisie, postanowiliśmy z niego zrezygnować.
Placki ziemniaczane z ugotowanych ziemniaków dla mieszkańców Podhala to nic innego jak moskole. Tradycyjnie piekło się je na blasze na kuchennych piecach kaflowych. Taki rarytas podawano z masłem i solą, bryndzą, śmietaną, czosnkiem, a nawet... miodem! Przepis jest banalnie prosty - wystarczy dokładnie ugnieść ziemniaki lub przepuścić je przez praskę, dodać mąkę, sól i gotowe! Chcąc odrobinę urozmaicić przepis, można do ciasta dodać drobno posiekaną i podsmażoną cebulę. W ten sposób uzyskamy ciekawą wersję - coś pomiędzy tradycyjnym plackiem podhalańskim a standardowym plackiem ziemniaczanym.
Składniki:
Sposób przygotowania: