Ekspresowe placki ziemniaczane bez ścierania. Mała zmiana gwarantuje chrupiący i smaczny efekt

Placki ziemniaczane to tradycyjne danie, które często gości w polskich domach. Przepis jest banalnie prosty, a lista zakupów krótka, jednak często na przeszkodzie stoi nam uciążliwa czynność - ścieranie warzyw. Jest na to prosty sposób.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Zapomnij o monotonnym ścieraniu warzyw do placków i sięgnij po ugotowane ziemniaki. Placki będą równie rumiane i chrupiące. Przygotowanie jest ekspresowe, a smak wyjątkowy. To ciekawa alternatywa dla tradycyjnej receptury, której przygotowanie trwa znacznie dłużej. 

Placki ziemniaczane z ugotowanych ziemniaków

Przepis na placki ziemniaczane zna niemal każdy, jednak często zniechęca nas mozolne ścieranie warzyw na tarce. Oczywiście pomóc mogą kuchenne roboty lub prosty zamiennik, który gwarantuje ciekawy smak. Mowa tu o wykorzystaniu gotowanych ziemniaków. Receptura wygląda niemal tak samo - ziemniaki łączymy z mąką, cebulą, przyprawami. W wielu domach dodaje się do masy także jajko, jednak bazując na naszym domowym przepisie, postanowiliśmy z niego zrezygnować. 

Placki ziemniaczane z ugotowanych ziemniaków dla mieszkańców Podhala to nic innego jak moskole. Tradycyjnie piekło się je na blasze na kuchennych piecach kaflowych. Taki rarytas podawano z masłem i solą, bryndzą, śmietaną, czosnkiem, a nawet... miodem! Przepis jest banalnie prosty - wystarczy dokładnie ugnieść ziemniaki lub przepuścić je przez praskę, dodać mąkę, sól i gotowe! Chcąc odrobinę urozmaicić przepis, można do ciasta dodać drobno posiekaną i podsmażoną cebulę. W ten sposób uzyskamy ciekawą wersję - coś pomiędzy tradycyjnym plackiem podhalańskim a standardowym plackiem ziemniaczanym. 

Zobacz wideo Pieczone placki z gotowanych ziemniaków

Przepis na placki ziemniaczane z ugotowanych ziemniaków

Składniki: 

  • 0,5 kg ugotowanych ziemniaków (niemłodych),
  • cebula,
  • 3 łyżki mąki,
  • sól i pieprz,
  • olej do smażenia, 
  • masło, 
  • szczypiorek,
  • czosnek. 

Sposób przygotowania: 

  1. Ziemniaki gotujemy, ugniatamy tłuczkiem i pozostawiamy do ostygnięcia. Warto sięgnąć także po warzywa, które zostały np. po obiedzie. 
  2. Przeciśnięte przez praskę lub utłuczone ziemniaki łączymy z mąką, solą i podsmażoną cebulką. 
  3. Energicznie wyrabiamy ciasto. Formujemy w wałek i kroimy na plastry. 
  4. Każdy plasterek dodatkowo spłaszczamy w dłoniach, tak by był w miarę cienki. 
  5. Gotowe placki smażymy na rozgrzanej patelni z olejem. Gdy będą rumiane z obu stron, przekładamy na ręcznik papierowy. 
  6. Placki podajemy z odrobiną masła, oprószone solą i szczypiorkiem. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.