kuchnia tradycyjna
-
Szybki przepis rodem z PRL. Pasta "awanturka" z makrelą była ogromnym hitem w tamtych czasach
Osoby żyjące w czasach PRL-u były bardzo pomysłowe. Potrafiły stworzyć coś z niczego. Ich dania były zawsze pożywne i miały ciekawy smak. Tak jest w przypadku pasty na chleb "awanturka". Zrobicie ją w dosłownie 5 minut.
-
Młoda kapusta z koperkiem to przepis na letni rarytas. Jest zdrowa, pyszna i pasuje do wielu dań
Sezon na młodą kapustę jest już w pełni otwarty. To idealny moment, by przygotować różne posiłki z tego zdrowego i bogatego w witaminy warzywa. Na Polskich stołach bez wątpienia króluje młoda kapusta z koperkiem, która wyśmienicie smakuje jako...
-
Chłopski garnek - przepis dla wielbicieli swojskiego jadła. Sekretem jest mięso - podpowiemy, jakie będzie najlepsze
Chłopski garnek to nic innego jak jednogarnkowa potrawa z podstawowych składników, które lata temu mieli pod ręką polscy chłopi. Znajdziemy tam ziemniaki, cebulę, kiełbasę, nieraz grzyby no i oczywiście mięso. Jakiego mięsa użyć, by odwzorować ten...
-
Ogórki małosolne - przepis sprzed lat. Nasze babcie dodawały składnik, który może zaskoczyć
Ogórki małosolne to smak polskiego lata. Uwielbiany przez wszystkich przysmak jest w gruncie rzeczy bardzo łatwy do wykonania, ale żeby górki małosolne smakowały jak dawniej, warto pamiętać o pewnym nietypowym dodatku - chodzi o liście. Nasze babc...
-
Młoda kapusta - najprostszy przepis na wiosenny przysmak. Potrzebne będzie masło i odrobina mąki
Sezon na młodą kapustę już w pełni, dlatego każdy miłośnik zielonych warzyw może cieszyć się ulubionymi smakami. Przepis na młodą kapustę jest banalny, dziś jednak podpowiemy ci, jak ją przygotować, by była idealnym dodatkiem do obiadu lub też...
-
Krupnik - przepis na zupę z kaszą jęczmienną. Tradycyjny wywar, którym podbijesz serca domowników
Czy masz ochotę na tradycyjny krupnik? Przepis, który przedstawiamy, pomoże ci w jego wykonaniu. Ta zupa składa się z wywaru miesno-warzywnego i kaszy jęczmiennej. Jej smak przypomina czasy dzieciństwa.
-
Flaki - przepis, który przeniesie cię na magnacki dwór. Zapamiętaj zasadę trzech mięs, a wyjdą rewelacyjne
Flaki to danie, które od wieluset lat uważane jest za kultowe i całkiem słusznie, ponieważ odpowiednio przyrządzone flaki potrafią być absolutnie wybitne. Przepis na flaki jest w zasadzie prosty, ale dziś podpowiemy, jak je zrobić, by smakowały ta...
-
Pasztet wielkanocny z tradycyjnego przepisu. Będzie najlepszy, jeśli wykorzystasz ten patent
Pasztet wielkanocny to tradycyjne danie, które od lat gości na naszych świątecznych stołach. Klasyczna wersja przygotowywana jest z kilku rodzajów mięs, dzięki czemu jest on niezwykle aromatyczny. Coraz większą popularnością cieszą się jednak...
-
Smalec - przepis na obłędne smarowidło do chleba. Oprócz cebuli warto dodać coś jeszcze
Czy jest coś lepszego niż pajda wiejskiego chleba ze smalcem i ogórkiem kiszonym? Tak! Pajda ze smalcem z naszego przepisu. Przepis na domowy smalec jest banalnie prosty, ale istnieje sposób, by go podrasować. Co warto dodać? Jabłko idealnie pasuj...
-
Szare kluski - przepis z babcinego zeszytu. Najlepiej smakują z pewnym dodatkiem
Szare kluski, kluski kładzione czy "kładzioki" to popularne danie, które dawno temu robiły na obiad nasze babcie. Przepis na szare kluski jest banalny i łaskawy dla portfela a te ziemniaczane kluseczki najlepiej smakują ze skwarkami i odrobiną...
-
Olej po smażeniu wylewasz do zlewu? Nie rób tego. Jest prosty trik, który ułatwi sprawę
-
Mięso już zawsze będzie mięciutkie. Wystarczy zastąpić wodę innym dodatkiem
-
Najczęstsze błędy przy robieniu ogórków małosolnych. Zła sól to nie wszystko
-
Najłatwiejszy sposób na parzenie liści kapusty. Zajmuje mniej niż pół godziny
-
Zupa szczawiowa - przepis. Nie będzie smaczna, jeśli zapomnisz o kremowym serze
- Jak zrobić zakwas na chleb? Wystarczą trzy składniki, aby cieszyć się aromatycznym wypiekiem
- Ciasto na weekend. TOP 3 najlepszych i najprostszych przepisów
- Zupa pieczarkowa. Przepis babci na kremowe i pożywne danie. Obficie posyp ją pieprzem
- Babeczki idealne od góry do dołu. Wystarczy zastosować trik z ryżem
- Wyjazd na wakacje, dłuższa nieobecność w domu? Włóż złotówkę do zamrażarki
-
Zakwas na żurek wielkanocny zrobisz bez problemu. Wystarczą 4 składniki, ale mąka musi być odpowiednia
Zakwas to absolutna podstawa idealnego wielkanocnego żurku. Bez niego smak tego dania jest jałowy i nijaki. Zakwas na żur bez problemu zrobisz samodzielnie, wystarczą tylko 4 składniki, w tym najważniejsza jest mąka. Do zakwasu musi być koniecznie...
-
Ciasto Zośka to klasyka, której warto dać drugie życie. Tu rządzi zasada trzech części
Zastanawiasz się, jakie ciasto przygotować na weekend? A może szukasz ciekawej, domowej receptury, którą zaskoczysz swoich gości? Ciasto Zośka to ciekawy i smaczny pomysł na odrobinę słodyczy. Słodkie warstwy idealnie komponują się lekkim kwaśnym...
-
Wielkanocny pasztet Magdy Gessler. Trzy rodzaje mięsa i pewien trik zapewnią genialny smak
Dobrze przygotowany pasztet potrafi stać się prawdziwym rarytasem. Tak jest w przypadku wielkanocnego pasztetu Magdy Gessler, którego smak zapewniają 3 rodzaje mięsa. Chcesz uraczyć wielkanocnych gości czymś tradycyjnym i nieziemsko pysznym? Warto...
-
Bigos - przepis na smak polskiej tradycji. Wyjdzie jeszcze lepszy, gdy dodasz ten składnik
Zobacz, jak smakuje prawdziwy bigos tradycyjny. Poznaj sprawdzony przepis na bigos z dużą ilością różnych mięs, z suszonymi grzybami, śliwkami i idealnie dobranymi przyprawami. To danie, które Cię zachwyci.
-
Żurek - przepis idealny na zbliżające się święta. Kiedy jest Wielkanoc 2022?
Żurek to istota polskiej kuchni oraz smak radosnego święta, jakim jest Wielkanoc. Na wielkanocnym stole nie może bowiem zabraknąć gęstego, aromatycznego żurku z jajkiem i białą kiełbaską. Tylko kiedy w tym roku wypada Wielkanoc? Na świąteczne...
-
Kluski leniwe. Przepis na wspaniałe wspomnienie z dzieciństwa. Na pewno się udadzą
Masz ochotę na danie, które przywoła miłe wspomnienia z dzieciństwa? Zrób na obiad pyszne kluski leniwe! Podpowiadamy, jak przygotować je, by smakowały jak przed laty.
-
Pierogi ruskie - przepis prosto z babcinej kuchni. Dodatek boczku wzbogaci smak farszu
Pierogi ruskie to jedna z ulubionych potraw Polaków. Uwielbiamy je nie tylko za wyjątkowy smak, ale również za ich prostotę - potrzeba tylko kilku podstawowych składników i pyszne pierogi gotowe. Nasz przepis na pierogi ruskie wzbogaciliśmy o...
-
Bigos - przepis na smak polskiej tradycji. Wyjdzie jeszcze lepszy, gdy dodasz ten składnik
Bigos to prawdziwy król polskich stołów, który pojawia się regularnie przy okazji różnych świąt i uroczystości. 20 stycznia obchodzimy Światowy Dzień Bigosu, z tej okazji mamy dla was przepis na najlepszy bigos. Dodaj kieliszek koniaku i ciesz się...
-
Faworki - przepis babci. Idealne na tłusty czwartek, ale nie zapomnij o spirytusie
Tłusty czwartek to nie tylko pączki i oponki, ale także chrupiące faworki. Przepis babci na faworki to gwarancja nieziemskiego smaku a wykonanie jest łatwe. Jak zrobić najlepsze chruściki i kiedy wypada tłusty czwartek 2022? My oczywiście wszystko...
-
Pyzy - przepis na klasykę polskiej kuchni. Tradycyjna receptura naszych babć na sycący obiad
Jeśli myślimy o tradycyjnych polskich potrawach, przed oczami od razu pojawiają nam się pierogi, bigos i oczywiście pyzy, przepyszne ziemniaczane kluchy z aromatycznym farszem, okraszone cebulką. Nie ma wątpliwości, że najlepsze pyzy robiły nasze...
-
Babka ziemniaczana - przepis na ucztę dla fanów tradycyjnych smaków. Jeden dodatek jest kluczowy
Babka ziemniaczana regularnie gości na polskich stołach przy okazji uroczystości rodzinnych lub jako codzienny obiad. Babkę ziemniaczaną uwielbiają wszyscy, a najlepsza wychodzi z tradycyjnego przepisu. Co należy zrobić, by danie wyszło genialne?...
-
Golonka - przepis na prawdziwą ucztę. Ten składnik to gwarancja sukcesu
Jeśli spodziewasz się ważnych gości, na przykład wymagającej teściowej, pewnie chcesz przygotować coś wyjątkowego, co absolutnie zachwyca smakiem. Golonka w piwie sprawdzi się świetnie, a nasz przepis to prawdziwa gwarancja sukcesu kulinarnego. Ma...
-
Jak zrobić tatara? Tradycyjny przepis na befsztyk tatarski. Dzięki temu dodatkowi wychodzi taki, że palce lizać
Tatar to wyśmienita, szlachetna przystawka z wysokiej klasy wołowiny podanej w towarzystwie piklowanych warzyw, grzybów oraz żółtka. Dobrze wykonany befsztyk tatarski to prawdziwy rarytas, a my mamy dla was tradycyjny i sprawdzony przepis na to...
-
Na sklepowej półce jest ich dostatek, ale najlepszy to ten domowy. Jak zrobić majonez?
Domowy majonez to przepyszny dodatek do jajek, sałatek i kanapek. Wbrew pozorom nie jest wcale trudny do zrobienia! Dziś mamy dla was przepis na tradycyjny majonez domowy oraz majonez wegański. Sprawdźcie, jak je zrobić.
-
Groch z kapustą - przepis na wigilijny klasyk. Jeden błąd może pozbawić danie smaku
Groch z kapustą czy kapusta z grochem? Bez znaczenia jak nazywamy to danie, obowiązkowo musi pojawić się na świątecznym stole. Jak przygotować groch z kapustą, by w Wigilię smakował wszystkim gościom? Przede wszystkim nie płucz kapusty, w przeciwn...
-
Flaki - przepis na prawdziwie rasowe danie. Istotą smaku jest połączenie kilku gatunków mięs
Flaki to danie, które zdecydowanie zasługuje na miano "kultowego". Staropolski przysmak do dziś króluje w restauracjach i podczas uroczystości rodzinnych i choć ma wielu sceptyków, miłośników flaków jest zdecydowanie więcej. Jak zrobić idealne...
-
Karp w galarecie - prosty przepis na wigilijny przysmak. Smakuje jak u babci
Karp w galarecie to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. Ta potrawa ma zarówno wielu fanów jak i sceptyków, ale nasz przepis na karpia w galarecie sprawi, że zasmakuje on nawet największym niejadkom. Bo kto może oprzeć się pysznej...
-
Ciasto na pierogi - przepis babci. Pamiętaj o temperaturze wody, a będzie delikatne i elastyczne
Pierogi to zdecydowanie istota polskiej kuchni. Zawsze smakują wybornie, a najpyszniejsze są oczywiście w Wigilię. Podstawą smaku pierogów jest oczywiście farsz, nie mniej ważne jest również ciasto. Jak zrobić idealne ciasto na pierogi? Przepis...
-
Zakwas buraczany - przepis. Jeden błąd może go zepsuć
Zakwas buraczany to podstawa idealnego barszczu wigilijnego. Dzięki niemu jest esencjonalny, kwaśny i przede wszystkim naprawdę pyszny. Co należy zrobić, by zakwas buraczany wyszedł idealny? Jeden niepozorny błąd może go zepsuć.
-
Racuchy - przepis na obłędne śniadanie i podwieczorek. Jeden dodatek, a będą lekkie jak chmurka
Marzą wam się racuchy na śniadanie? Takie jak przed laty robiła babcia, gdy przyjeżdżaliście na wakacje? Nic prostszego. Mamy dziś dla was prosty przepis na pyszne, puchate racuszki. Jak je zrobić?
-
Jak zrobić dobre kotlety mielone? Zapomnij o bułce tartej
Smaczne i soczyste kotlety mielone? Nic prostszego. Jeśli planujecie je przygotować w najbliższym czasie na obiad, mamy dla was kilka wskazówek. Zapraszamy po przepis
-
Marynowane śledzie po wiejsku. Żeby wyszły idealne nie zapomnij o ważnym kroku
Marynowane śledzie po wiejsku to uwielbiany przez Polaków specjał, który regularnie gości nie tylko na świątecznych stołach, ale również podczas mniej oficjalnych uroczystości. Przepis na ten przysmak jest banalny, a żeby śledzie wyszły znakomite,...
-
Przepis na kopytka tradycyjne. Dobrze przygotuj ziemniaki, a wyjdą perfekcyjne
Jak zrobić dobre kopytka? Kluczem jest wybranie dobrych ziemniaków i odpowiednie przygotowanie. Mamy dziś dla was przepis na pyszne, tradycyjne kopytka - sprawdźcie, jak je zrobić.
-
Danie banalnie proste, ale jeden błąd może wszystko zepsuć. Jak uratować zbyt kwaśny bigos?
Lubicie bigos? My też - to w końcu jedno z najsmaczniejszych dań z kapusty. Doskonale sprawdzi się w chłodną, jesienną pogodę, ale tylko jeśli będzie smaczny, odpowiednio słony i nie za kwaśny. Co zrobić, jeśli zdarzy się wpadka? Podpowiadamy.
-
Żurek na maślance - genialny sposób na rozgrzewający klasyk
Żurek to pyszna zupa, która wspaniale rozgrzewa. Sprawdzi się idealnie na obiad na pierwsze chłodne dni. Dziś mamy dla was prosty przepis na szybki w przygotowaniu i pyszny żurek na maślance.
-
Wszyscy go smażą, a smalec można przygotować także w piekarniku. I to bez zbędnego bałaganu
Lubicie kanapki z domowym smalcem? My też, ale przyznamy szczerze: przygotowanie smalcu na patelni jest długie, monotonne i... w kuchni nieładnie pachnie. Mamy inne rozwiązanie - przygotujcie go w piekarniku.
-
Jak zrobić zrazy wołowe?
Zrazy wołowe zawijane, inaczej nazywane roladami wołowymi, to klasyka polskiej kuchni. Przyrządza się je z dodatkiem kiszonych ogórków oraz boczku i podaje w aromatycznym sosie. Wspaniale smakują z kaszą gryczaną, ziemniakami lub kopytkami.
-
Jak zrobić pyzy?
Pyzy to jedno z najtańszych, najprostszych, a przy tym najsmaczniejszych i najbardziej sycących dań, jakie mogą pojawić się na naszych stołach. Pyzy ziemniaczane możemy podać polane masłem, śmietaną lub cebulką podsmażoną na oleju, albo wzbogacić ...