kuchnia tradycyjna
-
Najlepszy rosół? Wykorzystaj przepis z dodatkiem surowego jajka. Spróbuj koniecznie, a poczujesz różnicę
Domowy rosół to potrawa, która od lat ląduje na naszych stołach. Przepisów na najlepszą zupę jest tyle, co kucharzy. Każdy ma swoje preferencje, jednak czy ktoś z was próbował dodać surowe jajko do bulionu? Okazuje się, że taki trik skradł serce...
-
Pampuchy. Przepis babci na danie z czasów PRL. Lekkie, puszyste. Podaj na słodko lub wytrawnie
Pampuchy, przysmak z dawnych lat, który przyrządzano niemal w każdym domu. Te wyjątkowe kluski na parze są lekkie, puszyste i delikatne. Można podawać je z sosem, owocami lub innymi dodatkami. Jak je przyrządzić? Przygotowaliśmy sprawdzony przepis.
-
Kotlet schabowy to dla Tomasza Strzelczyka świętość. Kucharz wyjawił nam wszystkie sekrety. "Nie wyobrażam sobie inaczej"
Kotlet schabowy to nasze narodowe dobro. Pod tym twierdzeniem podpisuje się także Tomasz Strzelczyk, uczestnik Masterchefa i lubiany twórca kulinarny, dla którego schabowy to coś między świętością a istotą polskiego smaku. Ostatnio mieliśmy okazję...
-
Mielone bez bułki. Przepis na soczyste kotlety, które nigdy nie wychodzą twarde
Mielone bez bułki tartej to sposób na przygotowanie kotletów, które zawsze wyjdą soczyste. To ważne, ponieważ chyba każdy z nas choć raz zjadł twardego mielonego, wysuszonego w środku. Dlatego, aby przygotować najlepszą wersję, zastąpimy bułkę...
-
Domowe kluski śląskie - wyjdą jędrne, miękkie i delikatne dzięki tradycyjnej metodzie czwórki
Kluski śląskie do już kultowe danie, które znane jest w całym kraju. Ich niepowtarzalny smak gwarantują odpowiednie składniki oraz proporcje. Jak radzą lokalne gospodynie, kluczem do sukcesu jest metoda czwórki. Później wystarczy już tylko wykonać...
-
Zupa pieczarkowa - przepis babci na tradycyjny obiad za niewielkie pieniądze. Jest niezwykle aromatyczna
Zupa pieczarkowa to danie, które znamy z czasów dzieciństwa. Każda babcia sięgała po swój przepis i serwowała kremową zupę dla całej rodziny. Jednak, aby uzyskać dawny smak, warto pamiętać o detalach. Przyda się także natka pietruszki.
-
Odpadająca panierka ze schabowego? Sposób babci Zosi na udane chrupiące kotlety zakończy problem
Odpadająca panierka to popularny problem podczas przygotowywania tradycyjnych schabowych. Aby mięso było pyszne i chrupiące warto skorzystać ze wskazówek, z których korzystały nasze babcie. Domowe triki stosowane od lat świetnie sprawdzają się tak...
-
Bigos staropolski - tradycyjny rarytas, którego nie może zabraknąć w święta. Kluczowe są dodatki
Bigos staropolski to przepis na tradycyjne danie kuchni polskiej, któremu ciężko dorównać. Kluczem smaku jest kilka rodzai mięsa, kiszona kapusta domowej roboty i aromatyczne dodatki. Na liście składników nie może zabraknąć grzybów czy suszonych...
-
Szafranowe bułeczki Świętej Łucji na 13 grudnia. Szwedzki rarytas podawany w okresie bożonarodzeniowym
Kuchnia szwedzka kojarzy się nam przede wszystkim z cynamonowymi bułeczkami, aromatyczną kawą i pysznymi rybami. 13 grudnia Szwedzi przygotowują także, szafranowe bułeczki drożdżowe Świętej Łucji. Kulturoznawczyni dzieli się przepisem i zdradza...
-
Bigos wigilijny z grzybami. Ile dni przed wcześniej go ugotować? Tradycyjny przepis z kiszoną kapustą
Bigos wigilijny z grzybami i kiszoną kapustą to klasyczne i tradycyjne danie kuchni polskiej. Jego przyrządzenie jednak nie musi być trudne. Ważne, aby ściśle pilnować się przepisu. Nasza receptura przeprowadzi was przez ten proces krok po kroku....
-
Ciasteczka owsiane - przyjemność bez wyrzutów sumienia. Zdrowy owoc doda smaku
-
Ciasto bez pieczenia, czyli szarlotka z patelni. Przepis na szybki deser
-
Tak gwiazdy dbają o swoje włosy. Dzięki tej aplikacji ty też tak możeszMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Faworki teściowej znane są w całej okolicy. To za sprawą pulchnego ciasta
-
Zapomnij o ścieraniu ziemniaków na placki. Jest dużo lepsza metoda
- Delikatne i kruche jak nigdy. Te rurki z kremem to hit karnawału
- Zupa krem z pomidorów. Prosty, tradycyjny przepis podkręcisz jednym dodatkiem
- Przepis na miękkie i puszyste faworki. Sekret smaku tkwi w swojskich jajkach
- Strajk kurierów Pyszne.pl. Mogą być problemy z dostawami jedzenia
- Pizza w kształcie serca. Danie idealne nie tylko na Walentynki
-
Pyzy - przepis na ziemniaczane kluski z aromatycznym farszem. Tradycyjne danie w oryginalnej odsłonie
Przepis na pyzy to tradycja, która gości w polskich domach od lat. Ziemniaczane kluski nadziewane najczęściej mięsem lub grzybami smakują obłędnie w klasycznej wersji. Warto jednak nieco poeksperymentować i podać je z nieoczywistymi dodatkami....
-
Jak zrobić gulasz? Rozgrzewające danie jednogarnkowe idealne na chłodne dni. Te dodatki to must have
W domowym menu nie może zabraknąć przepisu na tradycyjny gulasz. Rozgrzewające danie jednogankowe sprawdzi się idealnie w chłodne, jesienne dni. Sekret smaku tkwi w szczegółach. Nie może zabraknąć dobrej jakości mięsa, sezonowych warzyw, bulionu i...
-
Ekspresowe placki ziemniaczane bez ścierania. Mała zmiana gwarantuje chrupiący i smaczny efekt
Placki ziemniaczane to tradycyjne danie, które często gości w polskich domach. Przepis jest banalnie prosty, a lista zakupów krótka, jednak często na przeszkodzie stoi nam uciążliwa czynność - ścieranie warzyw. Jest na to prosty sposób.
-
Pyszny sernik od Ani Starmach. To przepis jej taty na deser idealny. Ciasto jest puszyste i delikatne
Idealnie puszysty, delikatny, o wyjątkowym, domowym smaku - taki właśnie jest sernik z przepisu taty Ani Starmach. Kluczowe są szczegóły, o których nie można zapomnieć, takie jak wielokrotnie zmielony ser czy odpowiednie proporcje składników. Efek...
-
Przepis na kluski śląskie prosto od babci Krysi. Metoda 1:4 gwarantuje sprężyste i jędrne ciasto
Tradycyjny przepis na kluski śląskie opiera się na prostych produktach, ale kluczowe jest zachowanie odpowiednich proporcji. Jeśli chcesz, by ciasto wyszło sprężyste, delikatne i miękkie wypróbuj metodę 1:4. Efekt rozpływa się w ustach, a smak nie...
-
Mizeria po warszawsku. Dodaj nietypowy składnik, tradycyjny i pyszny smak gwarantowany
Wśród tradycyjnych polskich surówek i dodatków do obiadów mizeria jest na piedestale. Proste i zarazem wyjątkowo smaczne połączenie sezonowych warzyw z dodatkami jest uwielbiane w wielu domach. Mizeria po warszawsku to prawdziwy rarytas - chociaż...
-
Gołąbki. Przepis, który zdradziła mi ciocia. Jej trik na sparzenie kapusty czyni cuda
Gołąbki są zdecydowanie jedną z najbardziej ulubionych potraw kuchni polskiej. Jednak kiedy przyrządzamy je samodzielnie, zdarza się, że coś pójdzie nie tak. Farsz jest zbyt kleisty, a kapusta twarda. Trik na sparzenie kapusty, który zdradziła mi...
-
Jak zrobić buraczki tarte do słoików bez octu? Oto tradycyjny przepis babci Krysi
Kiedy przypominamy sobie smaki dzieciństwa, często do głowy przychodzi nam aromatyczny obiad przyrządzany przez nasze babcie. Jednak dawniej dodatkiem rzadko bywały sałatki ze świeżych warzyw. Najlepszym przykładem jest kotlet mielony podawany z...
-
Kuchnia kujawsko-pomorska: poznaj przepisy na zupy z tradycją [zupa kwas, czernina, żur, zupa nic]
Kuchnia kujawsko-pomorska jest bogata w przeróżne receptury. O jej zaletach mogli przekonać się nie tylko Pomorzanie, ale i ludzie z całego świata. W artykule przedstawimy kilka przykładowych dań, które zwykło jadać się w woj. kujawsko-pomorskim.
-
Pierogi z kapustą i grzybami. Jak zrobić idealnie miękkie ciasto? Oto tradycyjny przepis babci
Pierogi z kapustą i grzybami to niewątpliwie jedno z najchętniej zjadanych dań w naszym kraju. Aby były aromatyczne i smakowały jak te dawniej przyrządzane przez nasze babcie, musimy wiedzieć, jakie składniki są niezbędne do idealnego farszu, oraz...
-
Przepis na makaron idealny do rosołu. Tak robiły go nasze babcie i prababcie, a sekretem jest mąka - musi być konkretna
Przepis na makaron jest banalny i każdy na pewno się ze mną zgodzi, że rosół z domowym makaronem nie ma sobie równych. Dziś mamy dla was przepis na makaron sprzed kilkudziesięciu lat, dokładnie taki, jak jeszcze przed wojną robiły nasze prababki. ...
-
Racuchy z jabłkami. Przepis babci Zosi na pyszny podwieczorek i piknikowy deser
Racuchy z jabłkami to szybki sposób na przywołanie wspomnień z dzieciństwa. Ten aromatyczny i ciepły deser uwielbiają nie tylko najmłodsi, ale także dorośli. Idealna przekąska na letnie dni, świetnie sprawdzi się jako element pikniku nad rzeką....
-
Najlepsze przepisy na ogórki siostry Anastazji. Trzy smaczne wersje idealne dla miłośników tradycyjnych smaków
Szukasz przepisu na najlepsze ogórki kiszone, chrupiące korniszony a może ogórki w curry? Dziś mamy dla ciebie przepisy na najlepsze przetwory z ogórków według znanej i lubianej siostry Anastazji. Wypróbuj i przekonaj się, że ogórki z tradycyjnych...
-
Przepis na korniszony sprzed lat. Takimi zajadali się nasi dziadkowie na imprezach w PRLu
Przepis na korniszony znany jest już od wielu, wielu lat i tak samo długo (albo jeszcze dłużej) trwa uwielbienie Polaków do ogórków konserwowych. Sposób wykonania jest bardzo prosty, jednak ten przepis zawiera mniej cukru, niż w recepturach...
-
Ogórki kiszone - zalewa siostry Anastazji to gwarancja boskiego smaku. Tak jędrnych i chrupiących nie jedliście
Jak zrobić najlepsze, jedne i chrupiące ogórki kiszone? Koniecznie poznaj przepis siostry Anastazji. Kluczem ich smaku i tekstury jest zalewa o ściśle określonych proporcjach. Tak pysznych ogórków kiszonych na pewno dawno nie jedliście.
-
Przepis na ciasto na pierogi. Będzie miękkie i elastyczne, jeśli dotrzymasz dwóch zasad
Sekretem idealnych pierogów jest ciasto na pierogi. Nie ważne, czy robimy ruskie, z mięsem czy truskawkami, jeśli ciasto jest grube i gumowate, nie można mówić o sukcesie. Dziś mamy przepis na ciasto na pierogi, które będzie idealne - miękkie i...
-
Przepis na placki ziemniaczane, którym nikt się nie oprze. Dwa nietypowe składniki zapewnią efekt wow
Placki ziemniaczane to życie... Chyba nie ma lepszej rzeczy, którą możemy zrobić z ziemniaków, przez co zasługują na wieczną chwałę. Tylko jak zrobić idealne placki ziemniaczane, takie które są złote i chrupiące a w środku delikatne i wręcz maślan...
-
Kluski śląskie - przepis tradycyjny. Zastosuj metodę 3:1, a wyjdą perfekcyjne
Kluski śląskie to danie wręcz kultowe. Najlepiej smakują z gulaszem, sztuką mięsa czy też różnymi sosami. Przepis na kluski śląskie jest banalny, ale żeby wyszły idealne, należy trzymać się ścisłych proporcji - 3 części ziemniaków, 1 część mąki...
-
Szybki przepis rodem z PRL. Pasta "awanturka" z makrelą była ogromnym hitem w tamtych czasach
Osoby żyjące w czasach PRL-u były bardzo pomysłowe. Potrafiły stworzyć coś z niczego. Ich dania były zawsze pożywne i miały ciekawy smak. Tak jest w przypadku pasty na chleb "awanturka". Zrobicie ją w dosłownie 5 minut.
-
Młoda kapusta z koperkiem to przepis na letni rarytas. Jest zdrowa, pyszna i pasuje do wielu dań
Sezon na młodą kapustę jest już w pełni otwarty. To idealny moment, by przygotować różne posiłki z tego zdrowego i bogatego w witaminy warzywa. Na Polskich stołach bez wątpienia króluje młoda kapusta z koperkiem, która wyśmienicie smakuje jako...
-
Chłopski garnek - przepis dla wielbicieli swojskiego jadła. Sekretem jest mięso - podpowiemy, jakie będzie najlepsze
Chłopski garnek to nic innego jak jednogarnkowa potrawa z podstawowych składników, które lata temu mieli pod ręką polscy chłopi. Znajdziemy tam ziemniaki, cebulę, kiełbasę, nieraz grzyby no i oczywiście mięso. Jakiego mięsa użyć, by odwzorować ten...
-
Ogórki małosolne - przepis sprzed lat. Nasze babcie dodawały składnik, który może zaskoczyć
Ogórki małosolne to smak polskiego lata. Uwielbiany przez wszystkich przysmak jest w gruncie rzeczy bardzo łatwy do wykonania, ale żeby górki małosolne smakowały jak dawniej, warto pamiętać o pewnym nietypowym dodatku - chodzi o liście. Nasze babc...
-
Młoda kapusta - najprostszy przepis na wiosenny przysmak. Potrzebne będzie masło i odrobina mąki
Sezon na młodą kapustę już w pełni, dlatego każdy miłośnik zielonych warzyw może cieszyć się ulubionymi smakami. Przepis na młodą kapustę jest banalny, dziś jednak podpowiemy ci, jak ją przygotować, by była idealnym dodatkiem do obiadu lub też...
-
Krupnik - przepis na zupę z kaszą jęczmienną. Tradycyjny wywar, którym podbijesz serca domowników
Czy masz ochotę na tradycyjny krupnik? Przepis, który przedstawiamy, pomoże ci w jego wykonaniu. Ta zupa składa się z wywaru miesno-warzywnego i kaszy jęczmiennej. Jej smak przypomina czasy dzieciństwa.
-
Flaki - przepis, który przeniesie cię na magnacki dwór. Zapamiętaj zasadę trzech mięs, a wyjdą rewelacyjne
Flaki to danie, które od wieluset lat uważane jest za kultowe i całkiem słusznie, ponieważ odpowiednio przyrządzone flaki potrafią być absolutnie wybitne. Przepis na flaki jest w zasadzie prosty, ale dziś podpowiemy, jak je zrobić, by smakowały ta...
-
Pasztet wielkanocny z tradycyjnego przepisu. Będzie najlepszy, jeśli wykorzystasz ten patent
Pasztet wielkanocny to tradycyjne danie, które od lat gości na naszych świątecznych stołach. Klasyczna wersja przygotowywana jest z kilku rodzajów mięs, dzięki czemu jest on niezwykle aromatyczny. Coraz większą popularnością cieszą się jednak...
-
Smalec - przepis na obłędne smarowidło do chleba. Oprócz cebuli warto dodać coś jeszcze
Czy jest coś lepszego niż pajda wiejskiego chleba ze smalcem i ogórkiem kiszonym? Tak! Pajda ze smalcem z naszego przepisu. Przepis na domowy smalec jest banalnie prosty, ale istnieje sposób, by go podrasować. Co warto dodać? Jabłko idealnie pasuj...
-
Szare kluski - przepis z babcinego zeszytu. Najlepiej smakują z pewnym dodatkiem
Szare kluski, kluski kładzione czy "kładzioki" to popularne danie, które dawno temu robiły na obiad nasze babcie. Przepis na szare kluski jest banalny i łaskawy dla portfela a te ziemniaczane kluseczki najlepiej smakują ze skwarkami i odrobiną...
-
Zakwas na żurek wielkanocny zrobisz bez problemu. Wystarczą 4 składniki, ale mąka musi być odpowiednia
Zakwas to absolutna podstawa idealnego wielkanocnego żurku. Bez niego smak tego dania jest jałowy i nijaki. Zakwas na żur bez problemu zrobisz samodzielnie, wystarczą tylko 4 składniki, w tym najważniejsza jest mąka. Do zakwasu musi być koniecznie...
-
Ciasto Zośka to klasyka, której warto dać drugie życie. Tu rządzi zasada trzech części
Zastanawiasz się, jakie ciasto przygotować na weekend? A może szukasz ciekawej, domowej receptury, którą zaskoczysz swoich gości? Ciasto Zośka to ciekawy i smaczny pomysł na odrobinę słodyczy. Słodkie warstwy idealnie komponują się lekkim kwaśnym...