kuchnia tradycyjna
-
Kultowy polski rarytas, czyli galareta zwana zimnymi nóżkami. Z tym składem wyjdzie klarowna i smaczna
Dla niektórych to prawdziwy polski rarytas, dla innych zaś prawdziwy koszmar. mowa tu o zimnych nóżkach, które często goszczą na świątecznych stołach lub serwowane są jako przekąska. Kultowe danie warto jednak przygotować według starej babcinej...
-
Najpyszniejsza polska breja za mniej niż 10 zł. Kultowe danie wraca na salony w udoskonalonej wersji
Szukasz pomysłu na tani, szybki i jednocześnie tradycyjny obiad? Postaw na polską breję, czyli dawny rarytas, który odpowiednio przygotowany skradnie serca nawet najbardziej wymagających smakoszy. Sekretem są nie tylko ziemniaki, ale też kolorowe...
-
Szybkie danie z mięsa mielonego - sycący obiad w rozsądnej cenie
Mięso mielone jest bardzo częstym składnikiem potraw w polskiej kuchni. Można je wykorzystać zarówno do popularnych przepisów, ale także tych mniej znanych, które zachwycą wszystkich domowników. Poniżej przedstawiamy propozycje szybkich dań z mięs...
-
Kultowy barszcz biały wraca na salony. Danie rodem z babcinej kuchni warto jednak nieco podkręcić
Jedną ze smaczniejszych zup jest oczywiście kultowy barszcz biały. Babciny rarytas warto zaserwować jednak w nieco bardziej urozmaiconej odsłonie. Poza swojską kiełbasą nie może zabraknąć ziemniaczków w tym wydaniu i niezastąpionego jajka. Solidna...
-
Koleżanka ze Śląska nauczyła mnie jak robić kluski z dziurką. Koniecznie pamiętaj o zasadzie czterech części
Komu można zaufać bardziej w kwestii klusek śląskich niż nie samej Ślązaczce? Koleżanka pokazała mi jak w prosty sposób przygotować te znakomite kluski ziemniaczane. Wystarczą tylko trzy składniki. Co więcej, przepis jest całkowicie wegański. Przy...
-
Niby klasyka, ale inna niż wszystkie. Przepis na babkę ziemniaczaną z dodatkiem prosto z Litwy
Jeśli wydaje ci się, że przepis na babkę ziemniaczaną już nie może cię zaskoczyć, wypróbuj wersji z dodatkiem litewskiego specjału. Ten regionalny rarytas zaserwowany z mięsną wkładką smakuje i prezentuje się o niebo lepiej. Nie może zabraknąć też...
-
Kotlety mielone z przepisu Magdy Gessler to wyznacznik dobrego smaku. Tu króluje prostota i tradycja
Kotlety mielone to jedno z topowych polskich dań, które króluje na stołach nader często. Idealny soczysty efekt uzyskamy jednak tylko dzięki odpowiednim proporcjom, dobrym jakościowo mięsie i kilku ważnym szczegółom. Klasyka w wydaniu Magdy Gessle...
-
Jaki jest przepis na idealne mielone? Sam się przekonaj! Będą chrupiące i soczyste
Czy istnieje przepis na idealne mielone? Jasne, że tak. Pomysłów na ich przygotowanie może być mnóstwo. Jednak każdy oczekuje konkretnego rezultatu, kotlety mają być soczyste, a skórka chrupiąca. Co zrobić, aby nie stały się twarde? Unikaj...
-
Zapiekanka ziemniaczana pochłonie resztki z lodówki. Smakuje wybornie i równie pięknie się prezentuje
Wśród domowych obiadów można wyróżnić wiele smakowitości, jednak koniec końców rządzą klasyki i to na dodatek te banalnie proste w przygotowaniu! Reprezentantką, z którą na próżno konkurować jest zapiekanka ziemniaczana - nie tylko pochłonie reszt...
-
Nigdy nie jadł gołąbków i pierogów. We Wrocławiu zjadł je po raz pierwszy. Reakcja? Sami zobaczcie
Kuchnia polska jest znana nie tylko na terenie naszego kraju. Poza jego granicami też można czasem natrafić na polskie specjały. Ten chłopak przyjechał specjalnie do Wrocławia, aby po raz pierwszy skosztować tradycyjnych polskich dań. Jego reakcja...
-
"Leniwe raz!", czyli przepis na kultowe danie. Smakuje jak z najlepszego baru mlecznego
-
Mama robi ją zawsze, a blacha znika w 5 minut. To prawdziwa królowa
-
Gluten ci szkodzi? Placki z cukinii bez mąki to doskonały posiłek przy celiakii
-
Sałatka prostsza od jarzynowej. Jest bardziej sycąca od niejednego mięsa
-
W życiu nie miałam lepszego przepisu na naleśniki. Pycha jakich mało
- Gulasz z żołądków drobiowych. Babcia zawsze dodawała odrobinę tego napoju
- Tego kurczaka będziesz jeść codziennie. Z sokiem smakuje obłędnie
- Tomasz Strzelczyk robi kartacze tylko w ten sposób. "Nie robimy pół na pół"
- Ten przepis bije bigos na głowę. Jak zrobić kapustę po szeklersku?
- Jak ograniczyć problem marnowania żywności?
-
Jak zrobić budyń? Najlepiej szybko i łatwo. Wykorzystaj starą recepturę babć i zapomnij o gotowcu z torebki
Budyń to dla wielu z nas miłe wspomnienie z dzieciństwa, kiedy w nagrodę za dobre świadectwo lub obiad zjedzony w całości, mama lub babcia przygotowywała dla nas pyszny, gesty budyń. Nie korzystały przecież z gotowych proszków budyniowych, a i tak...
-
Kulinarne wycieczki po Polsce. Tych dziewięciu potraw spróbujesz w najróżniejszych regionach kraju
Kuchnia polska jest niewątpliwie wyśmienita. Możemy poszczycić się takimi daniami jak pierogi nadziewane różnymi farszami, czy zawijane w młodą kapustę gołąbki w pomidorowym sosie. Od morza, aż do gór może rozsmakowywać się w najróżniejszych...
-
Tego mięsa już nikt nie kupuje, a w PRL zajadali się nim wszyscy robotnicy. Najlepiej smakuje w sosie z cebulą
Wiele dań, które w PRL uchodziły za przysmaki, odeszło do lamusa, a wielka szkoda, ponieważ ówczesna prosta kuchnia była smaczna, zdrowa i sycąca. Taki właśnie jest przepis, którego młode pokolenie w większości nie zna, a chodzi o cynaderki. Co to...
-
"Gdy widze kwaśnice to kwice". Poznaj tradycyjny przepis braci Golec na góralską zupę
Regionalna kuchnia ma w sobie wiele magii. Wszystko za sprawą przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Kwaśnica braci Golec jest przykładem tego jak pyszna, tradycyjna zupa może stać się przepisem na muzyczny hit. Przepis na tradycyjne...
-
Rosół idealny według Roberta Makłowicza. Lekko przypalone warzywo to sekret smaku i idealnej klarowności
Rosół to flagowa potrawa kuchni polskiej, jednak ten z przepisu Roberta Makłowicza nie ma sobie równych. Idealny smak, klarowność i intensywną barwę uzyskamy, dodając do bazy przypalone na palniku warzywo. Sekretem jest także sam skład. Tak...
-
Placki ziemniaczane zrobione w ten sposób będą lekkie i chrupiące. Uważaj, bo znikną z talerza w mgnieniu oka
Rozkosznie chrupiące placki ziemniaczane przygotowuje się w kilku banalnie prostych krokach. Aby miały doskonały smak i idealną konsystencję, należy połączyć dokładnie składniki w odpowiednich proporcjach. Wyjdą tak dobre, że nie będzie można...
-
Zapiekanka a'la gołąbki, czyli kapuściana rozkosz z soczystym farszem z mięsa mielonego i ryżu
Gołąbki to tradycyjne danie kuchni polskiej, którego nie sposób nie lubić. Warto jednak nieco urozmaicić klasyczną wersję i przygotować ucztę zwaną zapiekanką a'la gołąbki. To znacznie prostsza metoda, a smak jest równie wybitny i nasycony swojski...
-
Tradycyjne, mięciutkie i wypełnione soczystym mięsem. Prosty przepis na kartacze. Będą palce lizać
Tradycyjny polski obiad to dla wielu osób rarytas. Coraz rzadziej przygotowujemy w domach nieco bardziej skomplikowane potrawy, a królują te szybkie i proste potrawy, których przygotowanie nie pochłania połowy dnia. Na szczęście przepis na kartacz...
-
Co zrobić, aby kluski śląskie się nie posklejały? Prosty trik zapobiegnie kluskowej katastrofie
Kluski śląskie to jedno z tradycyjnych dań obiadowych. Można je łączyć z różnymi mięsami, sosami i surówkami. Bywa, że podczas gotowania sklejają się - co zrobić, aby tak się nie działo? Wystarczy zastosować jeden banalnie prosty trik.
-
Krzonówka to wielkanocny rarytas rodem z Małopolski. Przepis Ewy Wachowicz jest mistrzowsko kremowy
Jak Polska długa i szeroka, tak tyle lokalnych dań i specjałów. Małopolska w okresie Wielkanocy może pochwalić się swojską krzonówką, która stanowi ciekawą alternatywę dla żurku czy białego barszczu. Przepis Ewy Wachowicz gwarantuje obłędny efekt ...
-
Flaki - przepis z 1762 roku. Oprócz kapusty jest tam składnik, o którym dziś nikt nie pomyśli
Flaczki obowiązkowo muszą pojawić się na każdej większej imprezie w polskim domu i chociaż nie brakuje sceptyków tego dania, dziś pokażemy wam, że flaki to przepis prawdziwie królewski. Jak smakowały flaczki 250 lat temu? Oprócz kapusty zawierały...
-
Zakwas na żurek - Ewa Wachowicz zwraca uwagę na esencjonalne składniki. Zapomnij o standardowej mące
Nie ma Wielkanocy bez Żurku, a z kolei żurku bez...zakwasu! Warto zatem przygotować bazę do świątecznej zupy już dziś. Przepis Ewy Wachowicz nie opiera się na mące, a nieco zdrowszym i ciekawszym składników. Efekt jest rewelacyjny i gwarantuje...
-
Te kultowe dania wcale nie są tak wiekowe, jak myślisz. Tiramisu jest młodsze niż możesz podejrzewać!
Wiele tradycyjnych dań i przepisów uchodzi za wiekowe i przekazywane przez wiele pokoleń. Prawda jest jednak zaskakująca, ponieważ wiele regionalnych specjałów to tak naprawdę twór nowoczesnych czasów. Mowa tu m.in. o tiramisu, chlebku ciabatta cz...
-
To ciasto je się tylko raz w roku. Pascha wielkanocna nie wyjdzie, jeśli popełnisz błąd z twarogiem
Oprócz babek i mazurków, wśród wielkanocnych słodkości nie może zabraknąć paschy. To ciasto tradycyjnie robi się jeden jedyny raz w roku, dlatego jeśli na etapie przygotowań coś pójdzie nie tak, płacz i lament będą miały swoje uzasadnienie. Jak...
-
Barszcz biały na bogato. Będzie gęsty i aromatyczny dzięki sekretnemu dodatkowi - pijesz go w upały
Barszcz biały to obok żurku najczęściej gotowana zupa na Wielkanoc, co nie powinno dziwić - taka jest tradycja, a sama zupa jest po prostu pyszna. Dziś zdradzimy przepis na barszcz biały na bogato, który dzięki sekretnemu składnikowi jest jeszcze...
-
Jaka jest różnica między barszczem a żurkiem? Chodzi o mąkę, ale są jeszcze dwie kwestie
Za pasem Wielkanoc, więc czas barszczu i żurku. Te dwie zupy, chociaż wyglądają nieco podobnie, różnią się smakiem i sposobem przygotowania. Czym jest barszcz biały, a czym jest żurek? Oczywiście odróżnia je mąka użyta do przygotowania zakwasu. Są...
-
Łazanki - przepis na tanie i ekspresowe danie babcinej receptury. Połącz pięć składników i gotowe
Kuchnia polska słynie z kapuścianych rarytasów. Łazanki to obiadowa klasyka, która na stole gości na co dzień i od święta. Danie jest tanie, ekspresowe i obłędnie smaczne, a wszystko przez swojski skład rodem z polskiej wsi. Wystarczy wszystko...
-
Piróg biłgorajski - przepis na regionalny przysmak. Podstawą są trzy tanie składniki, ale kaszę ugotuj w ten sposób
Piróg biłgorajski to regionalny specjał z Biłgoraja, miasta w południowo wschodniej Polsce. Tam przepis zna każda gospodyni, w innych częściach Polski jest mało znany, a wielka szkoda, ponieważ piróg jest naprawdę pyszny. Jest także tani i bardzo...
-
Żurek na bogato ze wszystkim, co kochają Polacy. Zakwas jest ważny, ale inny składnik nada mu charakteru
Wielkanoc beż żurku będzie niepełna i na pewno nie tak smaczna. Dziś mamy dla was przepis na żurek z mnóstwem pyszności, a wśród składników wędzonka, kiełbasa, czosnek i grzybki. Będzie też pewien dodatek, który świetnie podkreśli smak i doda...
-
Mielone w słoiku to danie idealne na zabiegany tydzień i szybki obiad. Wystarczy pamiętać o zawekowaniu
Mielone to kunszt polskiej kuchni, który często gości na stołach w porze obiadowej. Niestety nie zawsze starcza nam czasu na ich przygotowanie, dlatego warto wyposażyć spiżarkę w kotlety mielone w słoikach. Smak pozostaje ten smak, jednak danie je...
-
Postna zupa zrobiona w parę chwil. Jest tak sycąca, że może zastąpić drugie danie. Dobór składników jest kluczowy
Zupy uwielbia wiele osób, a po najróżniejsze przepisy sięga się wtedy, kiedy chce się zjeść smacznie i dobrze. Ta zupa łączy wiele smaków i tworzy aromat, który zapada w pamięć. Nie można się jej oprzeć, a zjedzenie tylko jednej porcji jest...
-
Zupa grzybowa z suszonych grzybów na Wielki Piątek. Wzbogać ją o kwaśny dodatek, a będzie wyjątkowa
Zupa grzybowa to zawsze dobry pomysł na obiad, bez względu na to, czy podajemy codzienny posiłek, czy serwujemy ją z okazji ważniejszych uroczystości. Zupę grzybową z powodzeniem można podawać także w okresie Wielkiego Postu, a jest tak pyszna, że...
-
Wielkanocny barszcz chrzanowy - stary przepis z mazowieckiej wsi. Gotuje się go dwa dni, a najważniejsze są żeberka
Barszcz chrzanowy może nie jest tak popularny w Wielkanoc jak żurek, ale smakiem z pewnością mu nie ustępuje. W moim rodzinnym domu barszcz chrzanowy gotuje się dwa dni - zaczyna się w Wielki Piątek po południu, a kończy wieczorem w Wielką Sobotę....
-
Przepis na pieczoną białą kiełbasę. Wielkanocny rarytas z wytrawnym trunkiem to niebo na talerzu
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, co za tym idzie poszukiwania idealnych receptur, trwają w najlepsze. Klasyką, która zawsze się sprawdza, jest przepis na pieczoną, białą kiełbasę. Jest jednak jeden haczyk - mowa tu o wytrawnych dodatkach,...
-
Żurek śląski, czyli regionalna zupa, która kusi aromatem. Kluczowy jest zakwas i ta mięsna wkładka
Klasyczny śląski żurek to regionalny przysmak idealny na wiosenny obiad. Sekret smaku tkwi w swojskiej recepturze, która bazuje na zakwasie i solidnej wkładce mięsnej. Smak zupy podkreślą także kolorowe warzywa i dodatki - tu króluje prostota i...
-
Kwaśnica - przepis na tradycyjną góralską zupę na żeberkach. Smak rodem z Podhala
Jak Polska długa i szeroka tyle smacznych potraw regionalnych i lokalnych produktów. Flagowym daniem rodem z Podhala jest swojska kwaśnica, przygotowana na domowej kapuście kiszonej i treściwej wkładce mięsnej. Rozgrzewająca zupa podana z...
-
Przepis na domowy smalec na pajdę i na okrasę. Ma mnóstwo mięsa i kilka niespodzianek, ale uważaj na majeranek
Dziś mamy coś dla fanów swojskiego jadła i jarmarkowych smakołyków - przepis na domowy smalec idealny do pajdy z ogórkiem i do okrasy pierogów czy ziemniaczanych kluchów. Oprócz mnóstwa mięsa znajdziesz tam dwie niespodzianki i majeranek. Jednak z...
-
Banalny przepis na makaron. Włoska receptura i tylko pięć składników. Smakuje tak, że mamma mia!
Kuchnia włoska to w gruncie rzeczy prostota, świeże produkty i proste czynności, które w efekcie da niebiańską ucztę na talerzu. Przepis na makaron z pięciu składników to już klasyka - mowa tu oczywiście o pasta carbonara, która zachwyca każdym...
-
Szpajza - przepis na śląski deser z nutą swojskiego trunku. Kremową konsystencję zapewni jeden składnik
Kuchnia śląska słynie ze swojskich rarytasów, jednak ten deser bije wszystkie rarytasy na łopatki. Mowa tu o szpajzie, czyli delikatnym i puszystym kremie przygotowanym z jaj, bakalii i odrobinie mocnego trunku. Przepis jest banalnie prosty, a efe...
-
Przepis na rosół z 1682 roku. Oprócz kury i wołowiny, aromatyczny kwiat, limonia i rozmaryn, oraz zakaz ruszania szumu
Najstarsza książka kucharska wydana w Polsce to "Compendium ferculorum, albo zebranie potraw" autorstwa Stanisława Czernieckiego, która została wydana w Krakowie w 1682 roku. Zbiór przepisów otwiera niekwestionowany król polskich potraw - rosół....