Na Podhalu króluje kwaśnica, na Śląsku z kolei roladki z kluskami i modrą kapustą. Podlasie może pochwalić się z kolei zagubami, czyli pierogami, które jednak nieco inaczej się przygotowuje. Chociaż skład ciast się nie różni, odmienna jest forma podania. Warto jednak spróbować, bo smak jest nie do podrobienia!
Zobacz wideo Falbanki, szczypanki i warkoczyki, czyli ulepimy dziś pierogi
Pierogi z Podlasia to rarytas, któremu nikt się nie oprze. Obejdzie się nawet bez tradycyjnego lepienia
Na Podlasiu zawijane pierogi to tradycja, której nie może zabraknąć podczas rodzinnych spotkań czy ważnych wydarzeń. Pierogi inaczej, bo tak można je nazwać, to połączenie kultowego ciasta z obłędnym farszem na bazie ziemniaków i kilku innych aromatycznych dodatków. To, co różni ten regionalny przysmak od babcinej klasyki to przede wszystkim forma podania - obejdzie się bez lepienia, za to farsz zawijamy w estetyczny rulon, a później kroimy na mniejsze ślimaczki. Tak powstają rewelacyjne zaguby, które zrobią wrażenie nawet na największych smakoszach.
Sekretem pierogów z Podlasia jest przede wszystkim wyśmienite ciasto. Robimy je według tradycyjnej, babcinej metody, czyli jedynie z mąki, gorącej wody, oleju i odrobiny soli. Smakowitym akcentem jest jednak farsz zrobiony z ziemniaków, cebuli i zarumienionego, chrupiącego boczku. Smakowite trio wykładamy na koniec na rozwałkowane ciasto, dokładnie zawijamy i gotujemy w osolonej wodzie. Później wystarczy pokroić rulon na mniejsze kawałki i podlaskie zaguby są gotowe do podania.
Przepis na podlaskie zaguby zdradziła mi sąsiadka. Jej farsz to poezja smaków
Składniki na farsz:
- 1,5 kg ziemniaków,
- 2 cebule,
- 200 g boczku,
- sól,
- pieprz czarny,
- majeranek.
Składniki na ciasto:
- 2 kg mąki pszennej,
- gorąca woda,
- sól.
- olej.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od farszu. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
- Ziemniaki odstaw, aż puszczą wodę.
- W tym czasie drobno pokrój cebulę i boczek.
- Na rozgrzaną patelnię wrzuć boczek, by się wytopił i ładnie zarumienił. Po kilku minutach dodaj cebulę i na koniec starte, odciśnięte ziemniaki. Całość dopraw solą, pieprzem, majerankiem.
- Składniki smaż, cały czas mieszając - nie dopuść, by wszystko się zarumieniło jak w przypadku placków ziemniaczanych.
- Gotowy farsz ostudź.
- Teraz pora na ciasto. Z mąki uformuj kopczyk na blacie lub stolnicy. Zrób otwór i wlej do niego olej, dodaj odrobinę soli i stopniowo gorącą wodę. Wszystko posiekaj nożem, a następnie przejdź do energicznego zagniatania ciasta.
- Uformuj kulę, a po chwili rozwałkuj ją na cienki płat.
- Na cieście rozłóż masę ziemniaczaną, pozostawiając centymetr przerwy na bokach.
- Zwiń ciasto w rulon jak naleśnik i sklej brzegi, aby farsz nie wypłynął.
- Tak przygotowane ciasto wrzuć do osolonego wrzątku i gotuj przez kilka minut. Następnie ciasto wyciągnij, osusz i podsmaż na patelni z każdej strony.
- Gotowy rulon pokrój na mniejsze kawałki - zaguby są gotowe do podania, smacznego!