-
Haps
-
Jak przygotować
- Podlaskie pierogi robią furorę. Zamiast twarogu znajdziesz w nich inny, chrupiący składnik
Podlaskie pierogi robią furorę. Zamiast twarogu znajdziesz w nich inny, chrupiący składnik
O pierogach można rozmawiać godzinami. Jedzenie ich to dla wielu z nas czysta przyjemność, w dodatku, że można zasmakować ich wielu wersji. Najczęściej spotykane to te z ziemniakami i serem, grzybami, czy kapustą. Tym razem prezentujemy podlaską wersję.
Nie da się ukryć, że jestem wielką miłośniczką pierogów. Mogłabym je jeść każdego dnia i nigdy by mi się nie znudziły. Odkrywanie ich nowych smaków stało się również moją pasją. Oprócz tych standardowych wersji można poszperać głębiej i dzięki temu znajdzie się nowe smaki. Pierogi podlaskie szczególnie przypadły mi do gustu.
Zobacz wideo Przepis na sycące danie - panzerotti
Pierogi podlaskie wyróżniają się na tle innych swoim farszem. Znajdują się w nim ziemniaki i wędzony boczek. To regionalne danie zyskuje na coraz większej popularności. Nic dziwnego, ponieważ ich smak jest naprawdę ujmujący.
Przepis na pierogi podlaskie
Składniki na ciasto
- 500 g mąki pszennej,
- około 200 ml ciepłej wody,
- szczypta soli.
Składniki na farsz
- 5 dużych ziemniaków,
- 200 g wędzonego boczku,
- cebula,
- sól i pieprz do smaku,
- olej lub masło do smażenia.
Sposób przygotowania
- Na początku przygotuj ciasto. Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj szczyptę soli i stopniowo dodawaj ciepłą wodę, cały czas wyrabiając ciasto. W razie potrzeby dodaj więcej wody lub mąki.
- Gdy ciasto jest gotowe, przykryj je ściereczką i odstaw na około 30 minut.
- W międzyczasie ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie, odcedź, zgnieć za pomocą praski, dodaj odrobinę soli i pieprzu.
- Wędzony boczek pokrój w kostkę, a cebulę posiekaj na drobno.
- Na patelni rozgrzej olej lub masło i podsmaż cebulę do momentu, aż będzie miękka i lekko zrumieniona. Dodaj kawałki boczku i smaż przez kilka minut.
- Podsmażone składniki dodaj do ziemniaków, dopraw wszystko przyprawami do smaku.
- Ciasto rozwałkuj na cienki placek, za pomocą szklanki wytnij kółka. Na każdym kole ułóż łyżeczkę farszu i dokładnie zalep.
- Gotuj pierogi w osolonej wodzie, kiedy wypłyną na powierzchnię, gotuj jeszcze około 2-3 minuty.
- Wyjmij gotowe pierogi, odcedź i podawaj z ulubionymi dodatkami, na przykład z cebulą podsmażoną na maśle.