Podlaskie pierogi robią furorę. Zamiast twarogu znajdziesz w nich inny, chrupiący składnik

O pierogach można rozmawiać godzinami. Jedzenie ich to dla wielu z nas czysta przyjemność, w dodatku, że można zasmakować ich wielu wersji. Najczęściej spotykane to te z ziemniakami i serem, grzybami, czy kapustą. Tym razem prezentujemy podlaską wersję.

Nie da się ukryć, że jestem wielką miłośniczką pierogów. Mogłabym je jeść każdego dnia i nigdy by mi się nie znudziły. Odkrywanie ich nowych smaków stało się również moją pasją. Oprócz tych standardowych wersji można poszperać głębiej i dzięki temu znajdzie się nowe smaki. Pierogi podlaskie szczególnie przypadły mi do gustu.

Zobacz wideo Przepis na sycące danie - panzerotti

Pierogi podlaskie wyróżniają się na tle innych swoim farszem. Znajdują się w nim ziemniaki i wędzony boczek. To regionalne danie zyskuje na coraz większej popularności. Nic dziwnego, ponieważ ich smak jest naprawdę ujmujący. 

Przepis na pierogi podlaskie

Składniki na ciasto

  • 500 g mąki pszennej,
  • około 200 ml ciepłej wody,
  • szczypta soli.

Składniki na farsz

  • 5 dużych ziemniaków,
  • 200 g wędzonego boczku,
  • cebula,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej lub masło do smażenia.

Sposób przygotowania

  1. Na początku przygotuj ciasto. Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj szczyptę soli  i stopniowo dodawaj ciepłą wodę, cały czas wyrabiając ciasto. W razie potrzeby dodaj więcej wody lub mąki.
  2. Gdy ciasto jest gotowe, przykryj je ściereczką i odstaw na około 30 minut.
  3. W międzyczasie ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie, odcedź, zgnieć za pomocą praski, dodaj odrobinę soli i pieprzu.
  4. Wędzony boczek pokrój w kostkę, a cebulę posiekaj na drobno.
  5. Na patelni rozgrzej olej lub masło i podsmaż cebulę do momentu, aż będzie miękka i lekko zrumieniona. Dodaj kawałki boczku i smaż przez kilka minut.
  6. Podsmażone składniki dodaj do ziemniaków, dopraw wszystko przyprawami do smaku.
  7. Ciasto rozwałkuj na cienki placek, za pomocą szklanki wytnij kółka. Na każdym kole ułóż łyżeczkę farszu i dokładnie zalep.
  8. Gotuj pierogi w osolonej wodzie, kiedy wypłyną na powierzchnię, gotuj jeszcze około 2-3 minuty.
  9. Wyjmij gotowe pierogi, odcedź i podawaj z ulubionymi dodatkami, na przykład z cebulą podsmażoną na maśle.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.