ciasto na pierogi
-
Nie uwierzysz, co Ewa Wachowicz wkłada do pierogów. Jej farsz zasługuje na złoty medal
Kiedyś uważałam, że do pierogów można włożyć wszystko. Rzeczywistość zweryfikowała jednak to przekonanie, gdy w redakcji próbowałyśmy zrobić pierogi inspirowane dubajską czekoladą. Mimo że zakończyło się to fiaskiem, nadal myślę, że pierogi są...
-
Do pierogów nie wkładam już ani mięsa, ani kapusty. Ten farsz zostawia inne w tyle
Kiedyś wydawało mi się, że do pierogów można włożyć wszystko. Potem koleżanka z redakcji zrobiła pierogi a'la dubajskie i okazało się, że nie do końca jest to prawda. Jednak ten farsz, który chcemy ci zaproponować, to strzał w dziesiątkę. Jeśli ma...
-
Kuzynka babci robiła pierogi czarnoleskie. Tak pysznych nie ma nawet w święta
Czym są pierogi czarnoleskie? Pewnie niewiele osób zna ten przepis, a ma on już ponad osiemdziesiąt lat (pewnie może mieć więcej, ale ja tego pewna nie jestem). To coś absolutnie pysznego, a farsz na pewno zaskoczy swoją prostotą i wyjątkowym...
-
Pierogi jak kilkadziesiąt lat temu. Mają ciasto inne niż wszystkie, a ich farsz przywodzi na myśl Wielkanoc
Pierogi dominikańskie to tradycyjne danie kuchni staropolskiej, które - nie ma co ukrywać - nie cieszy się zbyt dużą popularnością. Pora to zmienić. Dlaczego? Bo pierogi dominikańskie to specjał, który charakteryzuje się niebanalnym połączeniem...
-
Pierogi kapucyńskie zaskakują wyważonym farszem. Nie zgadniesz, co jest w środku. Lepsze niż ruskie
Pierogi kapucyńskie to przepyszne danie obiadowe, które skradło już serca i podniebienia wielu smakoszy. Pierogi to nasze dobro narodowe, którym zachwycamy się nie tylko my, ale także nasi zagraniczni goście. Można przygotować je na wiele różnych...
-
Ciasto na pierogi Magdy Gessler nigdy nie jest twarde. Jeden składnik zostawia w lodówce
Zrobienie pierogów generalnie nie jest trudne, choć ciasto bywa problematyczne. Nie powinno być ani zbyt cienkie, ani zbyt grube. Idealnie, gdy jest delikatne i elastyczne. Spełnienie wszystkich tych wymogów może wydawać się nierealne. Z pomocą...
-
Nie woda, nie mleko, a coś innego. Dzięki temu ciasto na pierogi jest mięciutkie. Musisz znać ten trik
Jak zrobić idealne ciasto na pierogi? Jak się okazuje, wcale nie potrzebujesz wody, aby wyszło miękkie i elastyczne. Dodatkowo w takiej formie idealnie współgra z każdym farszem. Wystarczy jeden składnik z lodówki, aby odmienić tradycyjny przepis ...
-
Najlepsze pod słońcem ciasto na pierogi to sekret udanego dania. Każdy będzie prosić cię o ten przepis
Przed świętami wiele osób szuka recepty na to, jak zrobić idealne ciasto na pierogi. Choć to niewiele składników, to dobranie odpowiednich proporcji ma niebagatelne znaczenie.
-
Ciasto na pierogi robię jak prababcia. Żadne jajko, żaden olej - wychodzi delikatne jak jedwab
Ciasto na pierogi to przepis, który łączy pokolenia. Nie jest kłamstwem, że jeśli chodzi o ciasto na pierogi, istnieje kilka obozów. Jedni bronią receptury z jajkiem, inni uparcie twierdzą, że najlepsze wychodzi z oliwą. Niektórzy też powiedzą, że...
-
Polskie pierogi pójdą w odstawkę, gdy poznasz karaimski smak. Pokochasz je po jednym kęsie
Nie znam osoby, która nie kochałaby pierogów w każdej postaci, a jeśli by tak mówiła, to bym nie uwierzyła. Każdy ich rodzaj jest niesamowicie smaczny, a najtradycyjniejsze smaki są najlepsze. Czasem jednak warto wyrwać się z klasycznych receptur ...
-
Myślałam, że ruskie są najsmaczniejsze, ale te przebijają wszystko. Dziś poznasz sekret farszu
Pierogi są tak pyszne, że trudno im się oprzeć. Można zrobić je na wiele różnych sposobów, ale zdaniem niektórych to ruskie przebijają je wszystkie. Ja uważam inaczej, a to dzięki nadzieniu, który znajdziesz poniżej. Farsz jest tak pyszny za spraw...
-
To jest jesienny obiad numer jeden w domu mojej babci. Do farszu dodaje ten składnik
Zmiana pory roku zmusza nas nie tylko do zmiany garderoby, a także zmieniamy nasze nawyki żywieniowe. Jesienią stawiamy na cieplejsze i bardziej sycące dania, które wykorzystują sezonowe składniki. Moja babcia również to robiła i to od niej mam te...
-
Ciasto na pierogi wyszło za twarde? A może kurczy się przy wałkowaniu? Pewnie popełniasz te błędy
Jak zrobić ciasto na pierogi? Teoretycznie łatwo - woda, mąka, jajko, a także odrobina tłuszczu i soli. W praktyce okazuje się jednak, że jeden z tych składników wszystko psuje. Który? I co jeszcze warto wiedzieć? Wyjaśniamy.
-
Babcie zawsze robiły pierogi tylko z takiej mąki. Ciasto wychodzi miękkie i elastyczne
Odpowiednio przygotowane ciasto na pierogi to połowa sukcesu. Nie powinno być ani zbyt cienkie, ani zbyt grube. Niedobrze również, gdy wychodzi za twarde. Idealne ciasto na pierogi jest miękkie i elastyczne. By osiągnąć ten efekt, trzeba trzymać s...
-
Zamiast twarogu włóż do pierogów ten ser. Na dobre zapomnisz o ruskich
Pierogi ruskie to jedne z ulubionych pierogów Polaków i trudno znaleźć dla nich mocną konkurencję. Nie ma jednak rzeczy niemożliwych. Wystarczy bowiem wybrać inny ser, o bardziej wyrazistym smaku, by przekonać się, że pierogi mogą smakować sto raz...
-
Te pierogi zawsze się udają i od lat robi mi je dziadek. Sukces to zasługa piekarnika i farszu
Pierogi opanowały cały świat i wiele osób nie wyobraża sobie, że może ich nie być. Jednak te zrobione z elastycznego ciasta, wypełnione farszem i ugotowane w wodzie to nie jedyna ich wersja. Poniższe pierogi znane są w mojej rodzinie od lat, a ich...
-
Pierogi z tym farszem wygrają z ruskimi i innymi. W rolach głównych ziemniaki i coś jeszcze
Polacy kochają pierogi wszelakie i próżno szukać osoby, która nie kocha jakichś pierogów. Nie wszystkie da się lubić, bo gusta są różne, ale przepis na pierogi, które dziś zaprezentujemy, przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom swojskich smaków....
-
Babcia zawsze ciasto na pierogi robiła "na oko". W końcu zdradziła mi przepis. Wychodzą mięciutkie
Ciasto na pierogi w teorii wydaje się najprostsze na świecie. W rzeczywistości już niejedna osoba przekonała się, że to przekonanie bywa złudne, a efekt daleki od oczekiwań. Jak zrobić ciasto na pierogi, by już nigdy nie wyszły twarde i nie rozpad...
-
Delikatne ciasto, a farszu nie da się opisać słowami. Te pierogi są smaczniejsze od ruskich i z kapustą
Pierogi to ten rodzaj obiadu, którego trudno odmówić. Jestem ich wielką fanką i zawsze robię je dla siebie i rodziny, gdy mam na to czas. Pomimo że pierogi ruskie są tymi najpopularniejszymi, na moim rodzinnym stole częściej goszczą te. Ich farsz...
-
Tak robiła pierogi babcia Janka. Ciasto jest elastyczne i mięciutkie
Lepienie pierogów to polski sport narodowy i każdy ma swój ulubiony przepis oraz nadzienie. Ja dzisiaj proponuję pierogi z owocami lata. Co prawda sezon na jagody powoli się kończy, ale zostają maliny i rozkręca się własnie sezon na borówki. To...
-
Absolutnie nie rób pierogów ruskich. Tylko to warzywo nadaje się do zrobienia farszu idealnego
Pierogi ruskie to bardzo tradycyjne danie, którego nie da się zastąpić. Jednak w okresie letnim pojawia się dla nich duża konkurencja, której nie warto omijać. Te pierogi nie tylko wyróżniają się smakiem, ale też świetnie prezentują się na talerzu...
-
Dzięki temu będziesz lepić pierogi 2 razy szybciej. Kup to, a później sam sobie podziękujesz
Pierogi to pyszne danie, jednak nie robimy ich zbyt często. Jest tak dlatego, ponieważ ich przygotowanie jest czasochłonne i wymaga od nas skupienia i umiejętności. Okazuje się jednak, że można je zrobić znacznie szybciej, a to dzięki jednemu...
-
Ciasto na pierogi Magdy Gessler to ideał. Restauratorka zawsze pomija jeden składnik
Idealne ciasto na pierogi powinno być miękkie, elastyczne i łatwo się rozwałkowywać. Dzięki temu później łatwiej będzie zlepić ze sobą brzegi. Dobrze sklejone brzegi to z kolei sukces w trakcie gotowania. Co zrobić, żeby spełnić wszystkie te...
-
Nie z ziemniakami i z mięsem. O te pierogi będzie każdy pytał, bo mają niezapomniane nadzienie
Pierogi to danie, które na pewno każdy zna. Można je zrobić na wiele różnych sposobów, a wszystko to zależy od naszych preferencji smakowych. Latem niezwykle popularne są pierogi z owocami i to właśnie te chcemy poniżej przedstawić. Nadzienie, któ...
-
Zostało trochę ciasta na pierogi i nie wiesz, co z nim zrobić? W kuchni mojej mamy nic się nie marnuje
Co można zrobić z ciasta na pierogi? To bez wątpienia jedna z najpopularniejszych potraw kuchni polskiej. Przyrządzamy ją często i w dużych ilościach. Czasem jednak przesadzimy, zostając ze sporym nadmiarem elastycznej masy. Zamiast ją wyrzucać,...
-
Takie pierogi w Chinach są niezwykle popularne. W Polsce nabierają rozpędu. Farsz to petarda
Pierogi, które są przyrządzone w niebanalny sposób to ciekawy patent na obiad. Co ciekawe, w Chinach są one niezwykle popularne. W Polsce po skosztowaniu szybko się do nich przekonujemy. Jak zrobić te wyjątkowe pierogi? Sprawdź przepis!
-
Babcia złapała się za głowę, gdy podałam te pierogi. Nie mogła uwierzyć, że nie dodałam ziemniaków
Pierogi to danie, które jest bardzo popularne nie tylko w Polsce, lecz także poza granicami naszego kraju. Pomimo tej popularności i tak od lat ich skład wcale się nie zmienia. Właśnie dlatego jest to idealny moment na to, by nieco pokombinować z...
-
Babunia zdradziła mi przepis na idealne ciasto do pierogów. Gdy je zrobiłam, zjadłam ich od razu 20
Pierogi to potrawa, którą kocha każdy Polak. Osobiście je uwielbiam i nigdy mi się nie znudzą. Jakiś czas temu babcia pokazała mi, co zrobić, aby były przepyszne. Ich sekretem jest odpowiednio zrobione ciasto.
-
Przepis na pierogi, o których nie śniło się filozofom. Pokochasz ten nietypowy farsz
Przepis na pierogi inne niż wszystkie? Z największą przyjemnością ci go zdradzimy, a ty z jeszcze większą przyjemnością je zjesz. Farsz z mięsa lub twarogu odejdzie w kąt, kiedy spróbujesz pierogów z czarnym nadzieniem. Są obłędne, każdy poprosi o...
-
Ciasto na pierogi jest zbyt twarde? Popełniasz sporo banalnych błędów. W tym tkwi sekret
Przygotowanie ciasta na pierogi jest naprawdę proste, jednak wiele osób skarży się, że ma z tym problem. Z pewnością popełniają banalne błędy, przez co ciasto staje się gumowate i twarde. Jak temu zapobiec? Oto rady, które sprawią, że pierogi będą...
-
Na Podlasiu zaguby serwuje się na każdym rodzinnym spotkaniu. Przepis na pierogi zdradziła mi sąsiadka
Niemal każde województwo może się pochwalić znakomitymi specjałami. Na Podlasiu flagowym przysmakiem są zaguby, czyli pierogi przygotowane inaczej. Przepis, który zdradziła mi moja sąsiadka, wcale nie przypomina babcinej klasyki. Tu zamiast...
-
Takich pierogów jeszcze nie jadłam i wy na pewno też nie. Pomysł jest zacny, więc biegnę po składniki
Pierogi to jedno z ulubionych dań Polaków. Doceniają je również zagraniczni goście. Choć ciasto powinno być mięciutkie, by pierogi smakowały świetnie, to jednak kluczem do sukcesu jest farsz. A tutaj można eksperymentować do woli.
-
Te pierogi nie mają sobie równych. Nawet ruskie wydają się niesmaczne
Pierogi robi się na wiele różnych sposobów, jednak najczęściej nadziewa się je ziemniakami i twarogiem. Tym razem ten klasyczny przepis idzie w odstawkę, by ustąpić miejsca czemuś lepszemu. Ten farsz przebija smakiem wszystkie inne, a do tego...
-
Jak zrobić ciasto na kołduny litewskie? Nie ma nic lepszego do rosołu, ale liczy się mąka
Kołduny, to małe, mięsne pierożki są znane w polskiej kuchni ze wschodnich regionów. Delikatne, cienkie ciasto, mięsny farsz i delikatny rosołek powstały na skutek ugotowania się surowego mięsa to tajemnica ich niezwykłego smaku. Tradycyjne kołdun...
-
Farsz do pierogów ze starego przepisu. To, co dodawała babcia wprawia w osłupienie
Przepis na pierogi większość zna i większość ma także swoją ulubioną wersję. Dziś zdradzimy wam przepis na najlepsze pierogi z mięsem. Ale to nie będzie zwykłe mięso z rosołu - dodatki sprawią, że podziękujesz mojej babci za odwagę - nie każdy to...
-
Przepis na te słoweńskie pierogi przywiozłam z majówki. Są ogromną konkurencją dla polskich
Struklji to jeden z największych przysmaków w Słowenii. Można porównać go do naszych pierogów, choć różni się nieco sposobem zlepiania ciasta. Muszę jednak przyznać, że to danie jest dla nich poważną konkurencją. Spróbujcie koniecznie.
-
Pierogi z tym farszem to tajna broń każdej babci i numer 1 wśród dzieci. Sprawdź, jak robi je Kuroń!
Pierogi z takim farszem można przygotować na słodko i słono. Co więcej, można podawać je zarówno na szybki obiad, jak i słodki podwieczorek. Pierożki najlepiej smakują ze swojską śmietaną i cukrem lub skwareczkami.
-
Pojechałam do teścia, a on podał to na obiad. Zapomniałam o pierogach ruskich i z mięsem
Pierogi to zaraz ze schabowym i mielonym nasze dobro narodowe, a moim zdaniem, smakiem przebijają nawet inne, podobne dania. Kocham je jeść pod różnymi formami, ale ten przepis i smak wyjątkowo mnie urzekł. Postanowiłam robić je minimum raz w...
-
Pierogi ruskie przy nich to marnota. Zrób pierogi "dwa w jednym" - farsz jest dużym zaskoczeniem
Pierogi rządzą światem i niemal każdy jego zakątek ma swój własny przepis na pierogi, które różnią się między sobą kształtem, farszem i przede wszystkim nazwą. Każdy z nas ma swój ulubiony przepis na pierogi, ale te, które dziś wam zaprezentujemy,...
-
Nikt nie robi pierogów tak jak siostra Anastazja. Tu najważniejszą rolę odgrywa puszysty farsz
Siostra Anastazja ma niezawodny patent na tradycyjne, polskie pierogi. Ich sekret tkwi nie tylko w idealnie cienkim cieście, ale także obłędnie kremowym i dobrze doprawionym farszu. Tu króluje prostota i swojskie produkty, ale i precyzja w działan...