ciasto na pierogi
-
Najłatwiejsze na świecie ciasto na pierogi. Znajoma kucharka zwraca uwagę na wodę
Ciasto na pierogi to tak naprawdę najłatwiejszy przepis świata. Ale jak to bywa z tymi łatwymi przepisami, łatwo także coś zepsuć. Ja ciasto na pierogi robię od lat ze starego przepisu pani Zosi, przyjaciółki rodziny, która pracuje w barze mleczny...
-
Podlaskie pierogi robią furorę. Zamiast twarogu znajdziesz w nich inny, chrupiący składnik
O pierogach można rozmawiać godzinami. Jedzenie ich to dla wielu z nas czysta przyjemność, w dodatku, że można zasmakować ich wielu wersji. Najczęściej spotykane to te z ziemniakami i serem, grzybami, czy kapustą. Tym razem prezentujemy podlaską...
-
Te pierogi to obłędny rarytas rodem z Podlasia. Wyróżnia je aromatyczny farsz i chrupiąca skórka
Pierogi zajmują szczególne miejsce w tradycyjnej, polskiej kuchni. Najpopularniejsze są z serem, mięsem, a w sezonie letnim te z owocami. Co, jednak gdyby postawić na regionalną wariację? Podkarpackie gospodynie nadziewają hojnie ciasto oryginalny...
-
Pierogi prosto z Podlasia. Zapomnij o nudnej wersji, te smakują o niebo lepiej przez chrupiąca skórkę
Kultowym daniem, którym możemy się pochwalić jako Polacy, są oczywiście pierogi. Jak się jednak okazuje, na Podlasiu nieco urozmaicono tradycyjną wersję. Cebulniki są o niebo lepsze i znacznie bardziej chrupiące od ruskich czy pierogów z owocami....
-
Ciasto na pierogi będzie jędrne i elastyczne. Babcia mi włożyła do głowy ważną zasadę
Jak zrobić idealne ciasto na pierogi? Wbrew pozorom to wcale nie jest taka łatwa sprawa. Nic bowiem tak nie psuje frajdy z gotowania, jak twarde jak bryła lub rwące się ciasto. Jeśli mieliście taki problem, z chęcią podpowiem wam jak zrobić ciasto...
-
Dodaj do pierogów główny składnik sałatki jarzynowej. To połączenie zawsze się perfekcyjnie udaje
Idealne ciasto na pierogi nie może być twarde i zbyt grube. Nasz przepis zawiera tajemniczy składnik, który gwarantuje idealny, delikatny i sprężysty efekt. Sekret tkwi w głównym produkcie tradycyjnej sałatki jarzynowej. Brzmi ciekawie? Pora zakas...
-
Delikatne ciasto, sycące nadzienie i smakują jak od babci. Te pierogi są lepsze od ruskich
Pierogi to danie, które uwielbiane jest nie tylko przez Polaków. Można ich zasmakować już w każdym zakątku świata. Przygotowuje się je na wiele sposobów i z różnymi dodatkami, lecz jedno jest niezmienne - są pyszne. Tym razem chcę zdradzić...
-
Pierogi chłopskie zaskakują treściwym farszem. Jednak czy dorównają pierogom z mięsem z rosołu?
Pierogi z mięsem z rosołu lub mało znane pierogi chłopskie to propozycja dla tych, którzy lubią dobrze zjeść. Nie obejdzie się bez dokładki! Zaserwuj je z domowym zakwasem z czerwonych buraków - olśnisz bliskich smakiem.
-
Pierogi kudłate to nie danie z bajki, a klasyka rodem z Podkarpacia. Sekretem jest ciasto pól na pół
Pierogi kudłate brzmią jak abstrakcja, ale to regionalne danie rodem z Podkarpacia. Ta oryginalna uczta składa się z wybornego i jednocześnie charakterystycznego ciasta, które jest hojnie wypełnione twarogowym farszem. Takie połączenie pamięta się...
-
Pierogi kresowe mają znakomity farsz, a mało kto wie, co jest w środku. Lepsze niż pierogi z mięsem
Pierogi kresowe zachwycają sprężystym ciastem i wyjątkowym farszem. Nadzienie nie tylko pysznie smakuje, ale ma też znakomitą konsystencję. Oto najlepszy pomysł na przepyszne danie obiadowe, inne niż zawsze.
- Stara jak świat sałatka z jajkami. Na Wielkanoc robię jej pół wiadra
- Ekspert wskazał najlepsze pieczywo. Wymienił trzy rodzaje
- Ten głos zna wiele pokoleń - rozmowa z Anną Apostolakis, która od kilku dekad dubbinguje filmy i kreskówkiMATERIAŁ PROMOCYJNY
- Pieczeń z karkówki w soczystym wydaniu. Zawsze podaję ją na Wielkanoc
- Obiad, który robi się sam. Ułóż składniki w naczyniu i włóż do piekarnika
- Zupa czosnkowa - przepis, który przywiozłam z Podhala. Jest tak kremowa, że została królową moich obiadów
- Najlepsza rolada na Wielkanoc. Egzotyczny posmak dodaje charakteru
- To źle wpłynie na smak żurku. Magda Gessler przestrzega, by nie dodawać tego składnika
- Puszysty, wysoki, wilgotny z lekką cytrynową nutą - taki sernik to ja rozumiem
- W koszyczku nie może zabraknąć tych produktów. Baranek to nie wszystko
-
Pierogi galicyjskie zachwycają smakiem nadzienia. Soczysty farsz to ich największy atut
Pierogi galicyjskie zachwycają elastycznym ciastem i bardzo charakterystycznym nadzieniem. Dobrze doprawiony farsz, składający się z kilku składników, jest ich największym autem. Masz ochotę na przepyszny obiad? Sprawdź, jak zrobić najlepsze piero...
-
Czy pierogi można mrozić również po ugotowaniu? Ten sposób pomoże Ci zrobić to sprawnie i bezproblemowo
Wigilia to wyjątkowy czas w roku, który skłania wielu z nas do refleksji nad minionym rokiem, oraz pozwala na wypoczynek w gronie tych, których kochamy. Przyjmując w domu najbliższych, chcemy więc zadbać o to, by wyszli najedzeni. Co więc zrobić z...
-
Zapomnij o jajku i innych cudach. Ciasto na pierogi to zaledwie cztery składniki i szybkie zagniatanie
Nie ma wigilii bez pierogów, a jak pierogi to i klasyczny przepis na sprężyste ciasto. Obejdzie się bez jajka i dziwacznych udoskonaleń - ciasto na pierogi lubuje się w prostocie i okrojonym składzie. Zrób je tak jak każda babcia, a świąteczne dan...
-
Falbanki i warkoczyki, czyli różne sposoby na lepienie pierogów. Zdziwisz się, jakie to proste
Lepienie pierogów niektórym wydaje się trudne, głównie ze względu na to, że ich zalepianie nie zawsze wychodzi. Ciasto często nie chce się lepić, rozkleja się w gotowaniu lub po prostu pęka. Dziś podpowiemy wam, jak uniknąć pierogowej katastrofy....
-
Trzy błędy, które zniszczą twoje pierogi. Chodzi między innymi o popularny dodatek do ciasta
Lepienie pierogów to w grudniu niemal nasz sport narodowy. I chociaż świetnie smakują przez cały rok, to właśnie przed świętami staramy się zrobić je najlepiej. Jednak czasami nawet nieświadomie popełniamy pewne błędy, przez które ciasto na pierog...
-
Zdradziłam babci mój przepis na miękkie ciasto na pierogi. Stwierdziła, że to "bzdura", ale potem podziękowała
Pierogi to jedna z flagowych potraw kuchni polskiej. Smakują obłędnie z każdym nadzieniem, kluczowe jest jednak wykonanie ciasta. Powinno być miękkie, delikatne i elastyczne, ale nie zawsze takie wychodzi. Jak sprawić, aby ciasto pierogowe było...
-
Pierogi na święta to popisowe danie wielu Polaków. Zobacz, jak eksperci robią ciasto i nietypowy farsz
Pierogi na święta to obowiązkowa pozycja. Co więcej, świąteczne pierogi to z całą pewnością popisowe danie wielu osób. Jak zrobić najsmaczniejsze pierogi? Mamy na to sprawdzone sposoby.
-
Wrzuć je do rosołu, a będą smaczniejsze od makaronu. Elastyczne ciasto kryje w sobie przepyszny farsz
Gdy wspominamy o pierożkach, przed oczami pojawiają się pierogi ruskie, z kapustą i grzybami, albo z kaszą. Tym razem za tą nazwą kryje się coś innego. Miękkie ciasto wypełnione jest mięsnym farszem. Gotowe wrzuca się później do ulubionej zupy. Ic...
-
Ciasto na pierogi. Sparzenie jednego składnika jest kluczem do kulinarnego sukcesu
Ciasto na pierogi powinno być mega elastyczne, dosyć cienkie, ale i odporne na wysychanie. Kulinarny patent Magdy Gessler sprawi, że ciasto pierogowe wyjdzie idealne. Poznajcie tę prostą sztuczkę, a Wasze pierogi będą rozpływać się w ustach.
-
Lepiej mrozić surowe czy gotowane pierogi? Babcina metoda rozstrzyga odwieczny spór w mgnieniu oka
Święta zbliżają się wielkimi krokami, a to doskonały moment, by zacząć obmyślać i przygotowywać bożonarodzeniowe menu. Jak się okazuje, pierogi mogą być gotowe znacznie wcześniej, a wystarczy je właściwie zamrozić. Zdradzamy zatem, czy do...
-
Jak mrozić pierogi? Sposobów jest wiele, ale tylko dwa warto wziąć pod uwagę. Inne wróżą katastrofę
Boże Narodzenie zbliża się wielkimi krokami. Wiele osób zastanawia się więc, czy można zrobić pierogi z wyprzedzeniem i je zamrozić. Odpowiedź jest prosta - oczywiście, że tak. Należy jednak zrobić to w odpowiedni sposób, by zachowały swoją formę ...
-
Pierogi "na jeden kęs" z przepisu Katarzyny Dowbor. Prezenterka zdradza skład obłędnego farszu
Pierogi to nasze dobro narodowe, które na stołach gości na co dzień i od święta. Przepis Katarzyny Dowbor różni się jednak od klasyków takich jak: ruskie, z grzybami, mięsem czy kapustą. Prezenterka zdradza, jak przygotować farsz, by dosłownie...
-
O tym nietypowym farszu do pierogów będzie głośno przy stole. Każdy zapomni o ziemniakach i serze
Aromatyczne nadzienie zamknięte w elastycznym cieście, a to wszystko ugotowane we wrzątku. Tak właśnie można opisać pierogi. Sposobów na ich przyrządzenie jest wiele, a my poznaliśmy kolejny. O nim będzie głośno wśród rodziny, więc przygotuj się n...
-
Babciny przepis na idealne domowe ciasto na pierogi. W składzie nie ma ani grama jajek, natomiast musisz dodać ten składnik
Aby przygotować idealne ciasto na pierogi, potrzebujesz tylko czterech składników i jest to mąka, woda, sól i odrobina tłuszczu. Nieważne czy ugniatasz je ręcznie, czy przygotowujesz w malakserze, ten przepis wychodzi zawsze i w każdych warunkach....
-
Nie masz pomysłu na obiad? Pójdź w klasykę i przygotuj pierogi ruskie. Przepis jest banalnie prosty, a efekt powala na kolana
Chyba każdy w Polsce kocha pierogi. Jemy je ze wszystkimi owocami sezonowymi, z mięsem, czy z kapustą i grzybami. Na ich punkcie obsesję mają sami Amerykanie, którzy niekiedy nadziewają tradycyjne polskie danie ulubionymi słodyczami. Nie ma jednak...
-
Pierogi z tym farszem przebijają te z ziemniakami. Każdy poprosi o dokładkę, więc zrób ich więcej
Pierogi są tak pyszne, że można ich zasmakować w każdym zakątku świata. Pomimo że te najbardziej klasyczne wersje dania są najpopularniejsze, inne sposoby podania robią się równie znane. Jesienią proponujemy wykonać ten przepis, bo dzięki niemu...
-
Czy można mrozić już pierogi na święta? Teściowa ma zapewne swoje teorie, ale lepiej posłuchać nas
Mrożenie pierogów na święta dla niektórych jest nieco kontrowersyjne. Jednak nie oszukujmy się - teraz brakuje nam czasu na wszystko, więc warto przygotować pierogi dużo wcześniej niż w Wigilię. Czy można jednak mrozić je więcej niż miesiąc...
-
Zapomnij o ziemniakach i kaszy, ten farsz do pierogów nie ma sobie równych. Użyj sezonowego warzywa
Jesień to idealna pora roku na przyrządzanie nieco cięższych i rozgrzewających dań. Dodatkowo to właśnie w tym okresie można wykorzystać sezonowe owoce i warzywa, by zrobić dania o niezapomnianym smaku. By wykorzystać to w odpowiedni sposób, mamy...
-
Pierogi Edyty Pazury biją konkurencję na głowę. Poza wyśmienitym ciastem jest też sezonowy farsz
Pierogi to nasze dobro narodowe i jednocześnie specjał, którym chętnie się zajadamy na co dzień i od święta. Edyta Pazura, która niedawno zaczęła publikować na Instagramie rozmaite przepisy, zdradziła recepturę na iście jesienną wersję dania....
-
Najlepszy przepis na ciasto na pierogi. Będzie gładziutkie i elastyczne dzięki zamianie składników
Przepis na ciasto na pierogi jest bardzo łatwy i teoretycznie nikt nie powinien mieć z nim problemu. Jednak zdarza się, że ciasto na pierogi wychodzi twarde, ciężko jest je zagnieść, a podczas wałkowania ucieka spod wałka. Dziś jednak zdradzimy ja...
-
Pierogi z kapustą i grzybami w klasycznej odsłonie. Postaw na idealne ciasto z przepisu babci
Klasyką tradycyjnej, polskiej kuchni są oczywiście pierogi w rozmaitych odsłonach - od słodkich, tych z owocami po te z mięsem czy ruskim farszem. Jesienią jednak najlepiej smakuje wersja z kapustą i grzybami. Tu króluje prostota i obłędna jakość...
-
Teść zrobił je na obiad, a ja zaniemówiłam. O tych pierogach mogę powiedzieć jedno, są lepsze od ruskich
Pierogi to danie, które Polacy uwielbiają, a ich sława sięgnęła już miejsc poza granicami Polski. Można je podawać na wiele sposobów i z różnymi dodatkami, lecz jedno jest niezmienne, są naprawdę pyszne. Tym razem chcę zdradzić recepturę, która mn...
-
Zamiast ziemniaków i sera włóż do ciasta ten składnik. Pierogi będą sto razy lepsze
Pierogi to danie, które swoją sławę zdobyło nie tylko w Polsce, a także poza granicami naszego kraju. Do elastycznego ciasta wkłada się różne dodatki, a co za tym idzie warianty smakowe się nie kończą. Oprócz klasyków takich jak pierogi z mięsem,...
-
Pierogi z jabłkami - z dodatkiem śmietanki i cynamonu smakują obłędnie. Uwaga! Mamy stary przepis babci
Pierogi z jabłkami to rzadko spotykane danie, a szkoda. Ich smak jest wyborny, a z dodatkiem słodkiej śmietanki i aromatycznego cynamonu smakują obłędnie. Dobre na obiad, ciepłą kolację czy nawet drobną przekąskę w ciągu dnia.
-
Odlej połowę wody i zastąp innym składnikiem. Ciasto na pierogi jeszcze nie było tak delikatne i elastyczne
Nie ma w tym kraju osoby, która nie kocha pierogów i jeżeli ktoś się zarzeka, że jest inaczej, to najprawdopodobniej kłamie. Bez względu na to, czy wolimy pierogi z grzybami, ruskie, czy na słodko, zawsze podstawą jest ciasto. Jak zrobić ciasto na...
-
Pieczone pierogi z farszem. Tej receptury używała moja prababcia. Smak nie do podrobienia
Pierogi to przysmak, bez którego trudno sobie wyobrazić kuchnię polską. Miękkie ciasto z pysznym nadzieniem sprawia, że niejednemu ślinka cieknie. Niektórzy wolą pierogi w wersji na słodko, inni z kolei - na słono. U nas zdecydowanie zwycięża dziś...
-
Pierogi ze śliwkami to smak jesieni. Wpuść ją do swojego domu już teraz, a nie pożałujesz
Pierogi ze śliwkami to obłędna propozycja dla tych, którzy kochają obiady na słodko. Ich przygotowanie nie trwa długo, a smak jest warty poświęconego czasu. Jak zrobić pierogi ze śliwkami? Podpowiadamy.
-
Przepis na obiad z grzybami w tej wersji nie ma szans z nudną klasyką. W roli głównej pierogi z kurkami
Szukasz przepisu na jedyny w swoim rodzaju obiad z grzybami? Prawdziwą perełką rodem z przepiśnika babci będą zatem pierogi kurkami, które idealnie pasują do cienkiego, delikatnego ciasta. W farszu nie może zabraknąć świeżych ziół, sporej porcji...
-
Babcia zdradziła przepis na danie, które w rodzinie jest prawdziwym przysmakiem. Delikatne i słodkie
Pierogi z przepisu babci mogą kojarzyć się z letnimi obiadami. Jest to zdecydowanie jedno z popularniejszych dań, które gości na polskich stołach w okresie wakacji. Aby wyszły, warto zastosować się do podanych kroków, to one zagwarantują świetny...
-
Od razu pokochasz te pierogi. Jeden kęs sprawi, że się od nich nie oderwiesz. To zasługa nieznanego farszu
Pierogi to przysmak, obok którego mało kto może przejść obojętnie. Sposobów na ich przygotowanie jest wiele, jednak większość z nas od lat trzyma się jednego sprawdzonego przepisu. By trochę odświeżyć klasyczne smaki, proponujemy wykorzystać ten...