gęsina
-
Tylko tak zrobisz soczystą pierś z gęsi. Tutaj liczy się sposób na skórkę
Mamy listopad, czyli miesiąc, w którym Polacy jedzą najwięcej gęsiny. Jesteśmy narodem bardzo przywiązanym do tradycji, więc w myśl porzekadła, że "na świętego Marcina najlepsza gęsina", porzucamy nudnego kurczaka na rzecz dużo bardziej szlachetne...
-
Rzadko ją jemy, a to jedno z najzdrowszych mięs. Dietetyczka zachwala i podpowiada, jak ją zrobić
Gęsina, obok rogali świętomarcińskich, jest drugim najważniejszym symbolem kulinarnym 11 listopada. Z pewnością każdy choć raz usłyszał słynne powiedzenie, że "gęsina najlepsza na świętego Marcina". Rzeczywiście jest w tym stwierdzeniu sporo prawd...
-
Zapomniana, a smakuje lepiej niż kurczak. Jak upiec gęś? Przez jeden błąd mięso wyjdzie gorzkie
Przygotowanie gęsiny na świętego Marcina to tradycja, która dziś powoli zaczyna się odradzać. Z odpowiednią wiedzą i przygotowaniem możemy być pewni, że stanie się gwiazdą stołu. Jak najlepiej przyrządzić gęsinę?
-
Ani kurczak, ani schab. Wiosną z wyciągam przepis na inne mięso. Rozpływa się w ustach
W wiosenne dni nie masz ochoty na ciężkie smażone mięso lub sosy? O tej porze roku zawsze wyciągam z szuflady mój ulubiony przepis na pieczoną gęsinę. Idealnie komponuje się ze szparagami.
-
Ewa Wachowicz wie, jak zrobić gęsie pipki. Zrób raz, a nie oderwiesz się od talerza
W ostatnich latach podroby nie cieszą się dużą popularnością, a niesłusznie, ponieważ przyrządzone we właściwy sposób, mogą być świetnym składnikiem dania. Gęsie pipki z przepisu Ewy Wachowicz smakują wyśmienicie, a ich przygotowanie jest bardzo...
-
To mięso jest o wiele zdrowsze od kurczaka, a mimo to Polacy je omijają. Znajdziesz je w tych sklepach
Jak mówi stare, polskie przysłowie "Najlepsza gęsina na św. Marcina". Jest w tym wiele prawdy - ta smakowita partia mięsa to bogactwo witamin i niebanalnego smaku. Kluczowe jest jednak odpowiednie przygotowanie np. w anturażu kwaśnych jabłek czy...
-
Gęsina na świętego Marcina w wersji "poproszę dolewkę". Ten rosół wymiata, a to dzięki nieoczywistej przyprawie
Gęsina to mięso, które na naszych stołach najczęściej pojawia się właśnie w listopadzie, zwłaszcza w okolicach 11 listopada - Święta Niepodległości oraz święta św. Marcina. Bo "na Marcina, tylko gęsina". Dziś nie będziemy cudować - ten rosół jest...
-
Megasoczysta pierś z gęsi. Skórka będzie złota, ale musisz wiedzieć o niej ważną rzecz
Listopad to zdecydowanie miesiąc gęsiny i chociaż niestety wciąż sięga po nią niewielu Polaków, to trzeba przyznać, że ci, którzy od niej stronią, wiele tracą. Przygotowanie gęsiny niektórym wydaje się trudne i boją się, że mięso wyjdzie suche i...
-
Jak zrobić staropolski rosół? Przepis musi zawierać pewne zapomniane mięso
Jedną z kultowych potraw kuchni polskiej jest rosół. Przepis na tradycyjny obiad opiera się na bogactwie warzyw oraz właściwej kompozycji mięsnej. W miarę upływu lat receptury ulegają zmianie, a coraz mniej osób pamięta, jak wyglądała zupa w wersj...
-
Dania świąteczne - nietypowe dania mięsne i proste przepisy krok po kroku
Dania świąteczne mięsne są dla dużej ilości osób sporym wyzwaniem. Wielu jest zdania, iż przyrządzenie mięsa wymaga wprawy, wiedzy i doświadczenia. Jednak jest to prostsze, niż może się wydawać. Przekonajcie się sami.
- Zawsze mrozisz ugotowane albo surowe pierogi? Pokażę ci inną metodę
- Jakie potrawy świąteczne można mrozić? Jest ich całkiem sporo
- Dziwne pierogi z Warmii. Jak zrobić dzyndzałki? Farsz jest bezbłędny
- Sernik z wiaderka zawsze się udaje. Jest puszysty jak chmurka
- Nie mocz grzybów w wodzie, jest lepszy sposób. Będą delikatniejsze
- Jak zrobić pyszny farsz do pierogów? Sekret tkwi w jednym składniku
- Jak przygotować suszone grzyby? Właściwy czas obróbki robi różnicę
- Nazywany jest złotą pomarańczą. Wspiera mózg i działa przeciwzapalnie
- Co zrobić, żeby odmulić karpia? Ten patent pozbawi go aromatu dna stawu
- Chutney z gruszek nigdy mi się nie znudzi. Zostają tylko puste słoiki
-
Kaczogęsi - przepisy na nowoczesny świąteczny obiad. Zobacz, jak podawać mulardy [cena, gdzie kupić, jak smakuje]
Niegdyś popularną na polskich stołach kaczkę obecnie coraz częściej zastępują kaczogęsi. Przepisy na wykorzystanie tego niezwykle interesującego mięsa wciąż nie są zbyt szeroko rozpowszechnione, jednak warto spróbować przyrządzić kaczogęsi chociaż...
-
Gęś pieczona na święta - korzenna, z jabłkami lub mandarynkami. Przepisy na wyjątkowy świąteczny obiad
Gęś pieczona na święta to wyjątkowe danie, które zazwyczaj serwuje się podczas bożonarodzeniowego obiadu. Gęś można przyrządzić na wiele sposobów. W artykule przedstawimy Wam kilka pomysłów na przygotowanie pysznej, aromatycznej i kruchej gęsiny.
-
Gęś pieczona na obiad. Tradycyjny przepis nie tylko na 11 listopada - smakuje wybornie!
Stare polskie przysłowie mówi, że "najlepsza gęsina na świętego Marcina", czyli właśnie na 11 listopada. Tego dnia gęś pieczona na obiad to wręcz patriotyczny obowiązek. Tradycyjny przepis jest co prawda dość czasochłonny, ale efekt wart jest...
-
Gęsina na Świętego Marcina. Trzy przepisy z efektem wow - takich pączków i pieczeni na pewno nie jedliście
Tradycja jedzenia gęsiny w Polsce sięga już XVI wieku. Niestety, obecnie na naszych stołach spotyka się ją dużo rzadziej, najczęściej z okazji 11 listopada. Wielka szkoda, ponieważ gęsina jest nie tylko zdrowym, ale przede wszystkim smacznym mięse...
-
Pierogi z gęsiną idealne na obiad 11 listopada. Sekretem smaku jest farsz - jeden dodatek może budzić zastanowienie
Pierogi z gęsiną to świetna opcja obiadowa na 11 listopada, kiedy przypada także dzień świętego Marcina, a jak wiadomo "Na świętego Marcina na stołach gęsina". Przepis na pierogi z gęsią jest bardzo prosty, a farsz jest aromatyczny i kremowy. Jaki...
-
Gęsie pipki - przepis prosto od Magdy Gessler. Nie przesadź ze śmietaną, a będą place lizać
Gęsie pipki to danie, które pod intrygującą nazwą, ukrywa smaczne i pożywne gęsie żołądki. Wiele osób zapomniało już o podrobach, a wielka szkoda, bo dobrze przyrządzone potrafią smakować jak w najlepszej restauracji. Gęsie pipki według przepisu...
-
Jak zrobić gęś? Jeśli zawita u was gęsina na św. Marcina, już teraz o tym pomyślcie
Planujecie przygotować gęś na 11 listopada? Zanim kupicie udka lub gęś w całości, sprawdźcie, co można z nich zrobić. Mamy dla was dwa przepisy na pyszną gęsinę na św. Marcina.
-
Rogale marcińskie jak u Magdy Gessler. Zaopatrz się w... gęsią wątróbkę
W poznańskich cukierniach już szał przygotowań do 11 listopada, czyli dnia św. Marcina. Zamiast tradycyjnych rogalików z makiem my mamy inną propozycję - rogale z gęsią wątróbką inspirowane daniem Magdy Gessler. Jak je zrobić?
-
Gęsina - jak przygotowuje ją Magda Gessler i inne gwiazdy kulinariów? Sprawdzamy
"Gęsina na świętego Marcina", jak głosi polskie porzekadło. 11 listopada to dobry pretekst, by spróbować pysznego dania z gęsi. Dla wszystkich, którzy lubią prawdziwe rarytasy, mamy kilka przepisów. To inspiracje od największych polskich gwiazd...
-
Jedno z najsmaczniejszych i najzdrowszych mięs. Dlaczego tak rzadko jemy gęsinę? Pytamy dietetyczkę
Cudze chwalimy, swego... się pozbywamy. Polska jest jej największym eksporterem w Europie, mimo to sami jemy ją rzadko. O tym, że dla gęsiny warto czasem nagiąć dietę oraz dlaczego szczególnie teraz warto ją jeść, rozmawiałam z dietetyczką kliniczną.
-
Kiedyś podkreślała zamożność rodziny, dziś - mimo dostępności - wciąż rzadko trafia na stoły
Choć Polska jest największym eksporterem gęsiny w Europie, Polacy wcale nie jedzą jej zbyt dużo. A szkoda, bo jest zarówno smaczna, jak i bardzo zdrowa. Historia chowu gęsi w naszym kraju sięga wielu wieków wstecz i być może właśnie dzięki temu...
-
Gęś pieczona - przepis na udany świąteczny obiad
Choć gęś pieczona w niczym nie ustępuje pieczonej kaczce, na naszych stołach ląduje rzadko. Co prawda jest nieco droższa, ale w dzisiejszych czasach jest również coraz bardziej dostępna i bez trudu można dostać ją w obecnie w większości sklepów....