Pieczona gęś to tradycyjna polska potrawa, która 11 listopada ma szczególne miejsce na stole. Tradycyjne danie świąteczne jest co prawda dość czasochłonne, jednak warto dla niego skorzystać z wolnego dnia. Przepis na gęś pieczoną z jabłkami i majerankiem to klasyka gatunku.
Przygotowania do pieczenia należy rozpocząć dzień wcześniej. Gęś namocz całą noc w solance - na pięć litrów wody przypadają dwie łyżki soli.
Następnego dnia wyjmij gęś z solanki i dokładnie osusz. Majeranek, sól, pieprz i wyciśnięty czosnek wymieszaj, a następnie dokładnie natrzyj w środku i na zewnątrz. Mięso włóż do lodówki na co najmniej godzinę.
Jabłka umyj, pokrój na ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Owoce przełóż do gęsi i zaszyj przy pomocy igły i nici. Tak przygotowane mięso przełóż do gęsiarki i podlej wodą.
Piekarnik nagrzej do 220 stopni. Wstaw gęś do środka i piecz w tej temperaturze przez godzinę. Następnie zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz kolejne trzy godziny, aż dobrze się zarumieni. Od czasu do czasu polewaj gęś sosem z pieczenia.
Po wyjęciu z piekarnika odczekaj jeszcze kwadrans, żeby mięso odpoczęło. Gotową gęsinę podawaj z pieczonymi ziemniakami, żurawiną i czerwoną kapustą.