Gęś pieczona na obiad. Tradycyjny przepis nie tylko na 11 listopada - smakuje wybornie!

Stare polskie przysłowie mówi, że "najlepsza gęsina na świętego Marcina", czyli właśnie na 11 listopada. Tego dnia gęś pieczona na obiad to wręcz patriotyczny obowiązek. Tradycyjny przepis jest co prawda dość czasochłonny, ale efekt wart jest oczekiwania.

Pieczona gęś to tradycyjna polska potrawa, która 11 listopada ma szczególne miejsce na stole. Tradycyjne danie świąteczne jest co prawda dość czasochłonne, jednak warto dla niego skorzystać z wolnego dnia. Przepis na gęś pieczoną z jabłkami i majerankiem to klasyka gatunku.

Gęś pieczona z jabłkami i majerankiem. Prosty przepis, który zachwyci całą rodzinę

  • Gęś - ok. 4 kg,
  • 6 - 7 łyżek suszonego majeranku,
  • 1,5 kg kwaskowatych, twardych jabłek,
  • 3 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz.
Zobacz wideo Kurczak pieczony na butelce piwa. Miękkie, soczyste mięso, chrupiąca, aromatyczna skórka

Tradycyjny obiad na 11 listopada. Jak upiec gęś? Zacznij już poprzedniego dnia

Przygotowania do pieczenia należy rozpocząć dzień wcześniej. Gęś namocz całą noc w solance - na pięć litrów wody przypadają dwie łyżki soli. 

Następnego dnia wyjmij gęś z solanki i dokładnie osusz. Majeranek, sól, pieprz i wyciśnięty czosnek wymieszaj, a następnie dokładnie natrzyj w środku i na zewnątrz. Mięso włóż do lodówki na co najmniej godzinę.

Jabłka umyj, pokrój na ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Owoce przełóż do gęsi i zaszyj przy pomocy igły i nici. Tak przygotowane mięso przełóż do gęsiarki i podlej wodą.

Piekarnik nagrzej do 220 stopni. Wstaw gęś do środka i piecz w tej temperaturze przez godzinę. Następnie zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz kolejne trzy godziny, aż dobrze się zarumieni. Od czasu do czasu polewaj gęś sosem z pieczenia.

Po wyjęciu z piekarnika odczekaj jeszcze kwadrans, żeby mięso odpoczęło. Gotową gęsinę podawaj z pieczonymi ziemniakami, żurawiną i czerwoną kapustą.

Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.