Hodowla gęsi w Polsce ma ponad trzystuletnią tradycję. W tym czasie jednak niewiele się zmieniło. Wciąż jesteśmy przede wszystkim eksporterem gęsiego mięsa (polska gęsina jest zresztą na świecie bardzo ceniona i poszukiwana, przede wszystkim ze względu na swoją jakość). Sami natomiast wciąż nie jemy jej wiele.
Obecnie w naszym kraju hoduje się głównie gęsi Kołudzkie Białe (ze znakiem zastrzeżonym w Urzędzie Patentowym, jako "Gęś Biała Kołudzka ®"), pochodzące z Kołudy Wielkiej, których przodkami są gęsi włoskie białe. Coraz popularniejsze są również gęsi owsiane, których markę zarejestrowali rodzimi producenci. Z województwa małopolskiego pochodzi natomiast gęś zatorska, ceniona za delikatne mięso, choć już nie tak łatwa do zdobycia, jak gęś kołudzka czy owsiana.
Dzięki akcji "Gęsina na świętego Marcina", a także coraz większej świadomości tego, co jemy, mięsa takie, jak gęsina częściej stają się nie tylko bohaterami artykułów, ale również goszczą na naszych stołach. Wiele osób jednak wciąż obawia się po nie sięgać, sądząc, że ich przygotowanie nie należy do najprostszych.
Pieczenie gęsi nie jest wcale wyjątkowo skomplikowane. Wystarczy natrzeć tuszę przyprawami, nadziać ulubionym farszem i po prostu wstawić do piekarnika.
By nasza gęś pieczona była najsmaczniejsza, warto odczekać kilka godzin pomiędzy jej przyprawieniem, a pieczeniem. Najlepiej po prostu pozostawić ją w lodówce na całą noc, a upiec tuż przed podaniem.
Do gęsi, podobnie jak do pieczonej kaczki, oprócz soli i pieprzu świetnie pasują czosnek i majeranek. Sprawdzą się również dodatki o żywicznym aromacie, jak na przykład jałowiec i rozmaryn.
Tak, jak kaczkę, gęś można nadziać kwaśnymi jabłkami lub dowolną kaszą. Jeśli zamierzacie podać ją na święta, możecie uzupełnić nadzienie dodatkiem suszonych owoców, na przykład śliwek, moreli czy żurawiny.
Jak długo piec gęś? W jakiej temperaturze? Zazwyczaj przyjmuje się, że czas pieczenia to 1 godzina na każdy kilogram gęsi. Optymalna temperatura pieczenia to ok. 180 stopni Celsjusza. Pamiętajcie, że w trakcie nie powinno się zbyt często otwierać piekarnika, żeby mięso nadmiernie nie wysychało.
Dobrym dodatkiem do gęsi są zarówno ziemniaki (i puree, i ziemniaki pieczone), jak również ulubione kluski czy kasza. Można serwować ją także z buraczkami, czerwoną kapustą oraz - na słodko - z jabłkami i żurawiną.
Składniki:
Podane składniki przewidziane na danie dla 6 osób. Aby przygotować farsz: nieobrane jabłka i gruszki przekrój na ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Ze śliwek usuń pestki i także pokrój na ćwiartki. Owoce wymieszaj z posiekanym czosnkiem, suszonym i świeżym majerankiem, anyżem i przełamaną korą cynamonu.
Opraw gęś: usuń podroby (lub torebkę z podrobami), dokładnie wymyj gęś wewnątrz i na zewnątrz, obetnij skrzydła i usuń szyję (możesz je upiec razem z gęsią). Nafaszeruj gęś owocami, otwór zaszyj za pomocą sznurka i igły. Mięso posól, dokładnie obsyp świeżym majerankiem (możesz też dodatkowo użyć świeżego tymianku i natrzeć gęś czosnkiem) i odstaw na minimum dwie godziny w chłodne miejsce. Po tym czasie przełóż gęś do odpowiednio dużej brytfanki i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 150 st. C. Piecz przez ok. 2 godzin - czas pieczenia zależy od wielkości gęsi i piekarnika. Pilnuj, aby tłuszcz wytapiał się bardzo powoli. Polewaj nim gęś co pół godziny, aby mięso nie było za suche. Niska temperatura wytapia tłuszcz, stąd długi czas pieczenia. Gęś piecz do momentu, aż będzie miękka, a mięso będzie odchodzić od kości.
Autor przepisu: Artur Pijanowski (przepis pochodzi z magazynu "Palce Lizać")