• Link został skopiowany

Sekret idealnego, kremowego puree? Dodaj trochę majonezu [PRZEPIS]

Puree ziemniaczane to doskonały dodatek do obiadu. Jedynym problemem jest to, że nie nadaje się do ponownego odgrzewania, ponieważ twardnieje i trudno znów uzyskać aksamitną teksturę. Na szczęście jest na to sposób.
Puree ziemniaczane to idealny dodatek do obiadu
Fot. Shutterstock/Brent Hofacker

Puree jedynie na świeżo?

Wiele osób do obiadu woli podać puree niż zwykłe tłuczone ziemniaki. Jest ciekawszą alternatywą dla tych z wody - ma pełniejszy, maślany smak i w wielu przypadkach po prostu ładniej się prezentuje. Jednak puree należy przyrządzać tuż przed podaniem, ponieważ odgrzewane nie jest już tak gładkie i aksamitne, jak to świeże. Justin Chapple, dyrektor kulinarny portalu Food & Wine zdradził swój sposób na to, by odgrzewane puree było tak aksamitne i smaczne, jak to przygotowane na świeżo. Sekretnym składnikiem jest... majonez.

Idealne puree po odgrzaniu? Dodaj majonez

By przyrządzić puree, do rozdrobnionych ziemniaków dodaje się mleko lub śmietankę, przyprawy i sporą ilość masła. To ten ostatni składnik jest powodem, dla którego trudno o idealną konsystencję odgrzewanego puree. Masło w lodówce staje się twarde, dlatego ochłodzone puree również nabiera zwartej i twardej struktury. Aby temu zapobiec, część masła należy zastąpić majonezem, który po ochłodzeniu zachowuje swoją konsystencję.

Jak zrobić perfekcyjne puree do odgrzania - przepis

Składniki na rodzinną porcję:

  • 2 kg ziemniaków (Justin użył odmiany Yukon Gold, ale idealne będą także inne gatunki w typie B, czyli uniwersalnym, na przykład Gala, Irga lub Irys)
  • 150 g masła
  • 1 i 1/4 szklanki mleka lub śmietanki
  • 4 łyżki majonezu
  • sól i biały pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości przez 15-20 minut.
  2. W rondelku podgrzewamy masło wraz z mlekiem lub śmietanką.
  3. W międzyczasie przeciskamy ziemniaki przez praskę, rozgniatamy dokładnie za pomocą tłuczka lub blendujemy, aż uzyskamy jednolitą konsystencję.
  4. Do ziemniaków dodajemy roztopione masło z mlekiem i mieszamy.
  5. Następnie dodajemy majonez, sól i pieprz. Łączymy składniki i gotowe!

Zobaczcie także nasz sposób na wykorzystanie puree - przecież nie musi być jedynie dodatkiem do kotleta. Oto polskie, imprezowe babeczki z rozetą puree ziemniaczanego.

Zobacz wideo

Idealne puree wymaga dodania sporej ilości masła i majonezu, ale naprawdę warto! Dzięki tym składnikom, ziemniaczana "papka" będzie rozpływać się w ustach - a co najlepsze - będziecie mogli odstawić nadmiar do lodówki. Jak zapewnia Justin Chapple, dzięki trikowi z majonezem następnego dnia puree będzie równie smaczne.

Zobacz również:

Więcej o: