Kaczka pieczona w piekarniku
Pieczenie kaczki wbrew pozorom nie wymaga od nas dużo pracy. Całość ogranicza się do zamarynowania, nadziania i upieczenia mięsa. Jak jednak dobrać odpowiednie przyprawy i dodatki? Kaczka świetnie smakuje obsypana różnymi ziołami, szczególnie rozmarynem, majerankiem i estragonem. Aby dodać jej ostrości, można posypać mieszanką słodkiej i ostrej papryki lub przyrządzić ją po azjatycku - z imbirem i sosem sojowym. Do środka najczęściej wkładamy jabłka, ale idealnie pasują też cząstki pomarańczy. My proponujemy wersję klasyczną, ale nie nudną. Zachęcamy was do zapoznania się z naszym przepisem.
Pieczona kaczka - składniki:
- 1 kaczka
- 2 łyżki suszonego majeranku + 1/2 łyżki do nadzienia
- 1 płaska łyżka słodkiej papryki
- 1 płaska łyżeczka ostrej papryki
- 3 ząbki czosnku
- 1 i 1/2 łyżki soli
- 2 łyżki oleju
- 4 kwaśne jabłka
- 1/2 szklanki rodzynek lub pokrojonych suszonych śliwek
- sok z cytryny
Pieczona kaczka - krok po kroku:
- W miseczce mieszamy składniki marynaty: majeranek, obie papryki, sól, olej i wyciśnięty przez praskę czosnek. Powstałą mieszanką nacieramy kaczkę od zewnątrz i w środku, po czym odstawiamy mięso do lodówki na 3 godziny. Po tym czasie wyciągamy je i pozwalamy, by ogrzało się do temperatury pokojowej.
- W międzyczasie przygotowujemy jabłka do nadziania kaczki. Myjemy je, kroimy na 4 lub 8 części, pozbywamy się gniazd nasiennych. Posypujemy majerankiem, skrapiamy sokiem z cytryny i dodajemy rodzynki lub śliwki. Całość mieszamy i wkładamy do wnętrza kaczki. Skórę przy kuprze zgrubnie zaszywamy, aby jabłka nie wypadły, ale para wodna mogła cyrkulować wewnątrz, a jej nadmiar wydobywać się na zewnątrz
- Kaczkę wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy bez przykrycia przez 20 minut w temperaturze 220 stopni Celsjusza. Gdy skóra się przyrumieni, mięso przykrywamy pokrywką, a piekarnik nastawiamy na 170 stopni. Pieczemy przez 1,5-2 godziny do momentu, aż lekko poruszone udko będzie się luźno ruszało.
- Warto co jakiś czas polewać mięso wytopionym z niego tłuszczem. Będzie wtedy bardziej soczyste z zewnątrz.
- Ok. godzinę przed końcem pieczenia, wokół kaczki możemy ułożyć więcej jabłek lub obtoczone w przyprawach ziemniaki.
- Upieczoną kaczkę wyciągamy z piekarnika i rozdzielamy na porcje.
Pieczenie kaczki
Aby kaczka była jeszcze bardziej soczysta i miękka, warto wymoczyć ją przez kilka godzin w solance. Na każdy litr wody rozpuszczamy łyżkę soli - takim roztworem zalewamy mięso przed zamarynowaniem, dociskamy odwróconą pokrywką i ciężkim przedmiotem tak, aby cała kaczka była pokryta wodą. Po kilku godzinach opłukujemy ją z solanki, osuszamy i pokrywamy marynatą.
Pieczona kaczka smakuje znakomicie z upieczonymi ziemniakami lub kluskami śląskimi polanymi tłuszczem z pieczenia. Do tego warto podać zasmażane buraczki lub konfiturę żurawinową, a najlepiej jedno i drugie.
Zobacz również:
Pierś z kaczki - jak przyrządzić i podawać to danie? Podajemy przepis na kaczkę w pomarańczach
Indyk pieczony w całości - jak go przygotować? Przepis jest prostszy, niż ci się wydaje
Kurczak pieczony na butelce piwa. Miękkie, soczyste mięso, chrupiąca, aromatyczna skórka