Jeśli masz w planach upieczenie szynki, pamiętaj, że należy zacząć się do tego przygotowywać 2-3 dni wcześniej. Kluczem do sukcesu jest dobre jakościowo mięso. Lepiej wydać więcej pieniędzy i kupić świeże, delikatne mięso ze sprawdzonego źródła, niż ryzykować promocyjny zakup w markecie.
Do peklowania:
W dużym garnku zagotuj wodę (w ilości takiej, która przykryje szynkę). Przestudź, osól 3 łyżkami soli, dodaj czosnek, ziele angielskie, listek laurowy, majeranek. Włóż szynkę do garnka i wstaw go do lodówki na 2 dni. W międzyczasie kilka razy wyjmuj garnek z szynką i ugniataj ją rękami, aby dobrze przeszła solą. Po upływie dwóch dni wyjmij szynkę z solanki, osusz ją, oprósz solą, pieprzem, wsadź do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190°C. Piecz bez przykrycia 1,5 godziny. Po upływie tego czasu nakłuj szynkę ostrym drewnianym patyczkiem. Jeśli z otworka wycieknie sok, oznacza to, ze szynka powinna jeszcze spędzić w piekarniku trochę czasu. Polewaj ja bulionem, aby się nie wysuszyła z wierzchu.
Szynka pieczona w piekarniku często nadmiernie wysycha. Aby temu zapobiec, przez cały czas pieczenia należy uważnie monitorować jej stan. Jeśli zauważysz, że szynka zbyt szybko przypieka się z wierzchu, zmniejsz temperaturę lub przełóż naczynie z szynką nieco niżej w piekarniku. Możesz też w razie potrzeby zmniejszać temperaturę grzania piekarnika "z góry" lub na część pieczenia przykryć szynkę folią aluminiową.
Jeśli nie masz doświadczenia w pieczeniu mięsa, szczególnie tak wymagającego jak szynka, możesz sięgnąć po rękaw do pieczenia. Dzięki temu będziesz miała pewność, że szynka nie wyschnie z wierzchu lub nie przypali się od góry, pozostając niedopieczona w środku. Pieczenie szynki w rękawie sprawia także, ze mocniej przenika smakiem i aromatem przypraw.
Zacznij od przygotowania marynaty z: 2-3 łyżek oliwy, 2-3 łyżek octu balsamicznego, 2-3 łyżek wody, 3 rozdrobnionych ząbków czosnku, 3 ziarenek jałowca, 3 ziarenek ziela angielskiego, 1 łyżeczki majeranku, 1 łyżeczki soli morskiej, 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu. Otrzymaną marynatą posmaruj mięso z każdej strony, obłóż je 4-5 listkami laurowymi, wstaw do lodówki na kilka godzin. Po upływie tego czasu umieść szynkę w rękawie do pieczenia, wlej do środka resztę marynaty. Rękaw zepnij klipsem, zrób w nim kilka dziur widelcem, umieść w naczyniu żaroodpornym lub połóż bezpośrednio na blasze. Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C przez 1,5 godziny. Po tym czasie rozetnij rękaw i piecz kolejne 20 minut, żeby szynka się przyrumieniła z wierzchu.