Kaczogęsi - przepisy na nowoczesny świąteczny obiad. Zobacz, jak podawać mulardy [cena, gdzie kupić, jak smakuje]

Niegdyś popularną na polskich stołach kaczkę obecnie coraz częściej zastępują kaczogęsi. Przepisy na wykorzystanie tego niezwykle interesującego mięsa wciąż nie są zbyt szeroko rozpowszechnione, jednak warto spróbować przyrządzić kaczogęsi chociażby na świąteczny obiad.

Kaczogęsi: co to?

Stopniowo na polskich stołach coraz częściej zamiast kaczek pojawiają się kaczogęsi. Co to takiego? Kaczogęsiami lub też kaczkogęsiami nazywa się potocznie mulardy. Mularda to wciąż jeszcze mało znana w Polsce krzyżówka dwóch gatunków. Wbrew polskiej nazwie mularda nie ma nic wspólnego z gęsią, stanowi bowiem połączenie kaczki rasy pekin z kaczorem piżmowym. Krzyżówka ta łączy dwie odmiany kaczek odpornych na choroby. Kaczogęś, w przeciwieństwie do innych ras kaczek, charakteryzuje się dużym przyrostem masy mięśniowej. Jest też dużo mniej wymagająca w hodowli, niż inne rasy, toteż jest hodowana coraz chętniej. Mulardy mają najczęściej białe lub biało-czarne upierzenie i pomarańczowe dzioby, czasem czarno nakrapiane. Choć rosną wolniej, niż kaczki piżmowe, to mają bardzo dobrze umięśnione piersi oraz nogi. Waga dorosłych osobników to z reguły 4,5 do 5 kilogramów, mogą jednak osiągnąć wagę nawet do 7 kilogramów.

Kaczogęś: czym się charakteryzuje?

Kaczogęś charakteryzuje się nie tylko większą zawartością mięśni w porównaniu z innymi kaczkami, ale także znacznie cieńszą skórą. W efekcie mięso mulardy odznacza się znakomitymi walorami smakowymi i jest mniej tłuste, niż mięso innych ras kaczek (zawiera więcej tłuszczu śródtkankowego, a mniej podskórnego), dlatego szczególnie chętnie sięgają po nie osoby na diecie. Po upieczeniu mięso kaczogęsi jest delikatne i kruche. Co ciekawe, nie tylko mięso mulardy wzbudza zainteresowanie smakoszy. Także wątroba kaczogęsi jest większa, a przy tym delikatniejsza w smaku, niż wątroba innych kaczek. Dlatego wątroba mulardy doskonale nadaje się do przyrządzenia foie gras.

Zobacz wideo Kaczka w sosie śliwkowo-kawowym [PRZEPIS]

Kaczogęsi: cena

Jak drogie jest mięso kaczogęsi? Cena tej odmiany kaczki jest znacznie wyższa, niż cena innych ras kaczek. Z reguły wynosi zdecydowanie powyżej 20 złotych za kilogram, co oznacza, że jedna sztuka może kosztować znacznie ponad 100 złotych. Nieco tańsze jest kupienie żywej mulardy. Z reguły jest to koszt około 50 złotych.

Zobacz też: Karp po żydowsku - potrawa wigilijna, która zachwyca smakiem. Czy wiesz, jak ją przygotować?

Kaczogęsi: gdzie kupić?

W sklepach trudno jest spotkać kaczogęsi. Gdzie kupić zatem tę interesującą odmianę kaczki? Mulardy szukać należy głównie u prywatnych hodowców, bądź w specjalistycznych fermach drobiu. Fermy drobiu zajmujące się profesjonalną hodowlą kaczogęsi specjalizują się w hodowli i rozmnażaniu drobiu z reguły od wielu lat. Dlatego też kupując kaczogęś w takim miejscu mamy pewność, że otrzymamy ptaka w dobrej kondycji.

Kaczogęsi: przepis

Jak przyrządzić mięso kaczogęsi? Przepis, który można wykorzystać podczas świątecznego obiadu:

Składniki:

  • 2,5 kg kaczogęsi
  • pół szklanki białego wytrawnego wina
  • 2 jabłka
  • 2 cebule
  • bułka pszenna
  • niepełna szklanka mleka 3,2%
  • 2 łyżki stołowe oleju rzepakowego
  • 40 gramów masła
  • sól, pieprz, cukier, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek.

Do dużej miski wlać wodę, wsypać 3 łyżki soli, dodać liść laurowy, ziele angielskie i ząbki czosnku. Kaczogęś umieścić w misce i wstawić do lodówki na 24 godziny, po tym czasie wyjąć ją z miski i dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Cebule obrać z łupin i drobno posiekać. Bułkę namoczyć w mleku. Jabłka umyć, pokroić w ćwiartki, oczyścić z gniazd nasiennych. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Bułkę odsączyć z nadmiaru mleka i umieścić w misce, dodać do niej zeszkloną cebulę, jabłka, doprawić cukrem, solą, pieprzem i majerankiem. Dodać białe wino i wymieszać. Tak przygotowany farsz umieścić w kaczce. Masło wymieszać z majerankiem i natrzeć nim kaczogęś. Mięso umieścić w ceramicznym naczyniu i piec w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku przez minimum 2,5 do 3 godzin. Upieczoną kaczogęś podawać na półmisku, udekorowaną owocami (pomarańcze, żurawina).

Jak podawać mulardy?

Mulardy można serwować na wiele sposobów. Doskonałym sposobem na wykorzystanie walorów smakowych kaczogęsi będzie jej upieczenie z jabłkami.

Składniki:

  • jedna mularda
  • kilogram kwaśnych jabłek
  • łyżka płynnego miodu
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 25 ml jałowcówki lub ginu
  • oliwa z oliwek lub olej
  • majeranek
  • sól
  • pieprz.

Mulardę umyć i osuszyć. W miseczce wymieszać miód, jałowcówkę (lub gin), majeranek, czosnek, oliwę z oliwek lub olej, pieprz i sól. Mieszanką natrzeć kaczogęś i odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin. Jabłka umyć, pokroić w ćwiartki, pozbawić gniazd nasiennych. Mulardę nabić jabłkami i spiąć wykałaczkami lub zszyć. Piec w piekarniku o temperaturze od 180 do 200 stopni Celsjusza przez dwie godziny. W międzyczasie mulardę polewać sosem z pieczenia. Wytopiony tłuszcz odlać. Dolać wody do sosu. Kaczogęś podawać z dodatkiem żurawiny lub borówki.

Zobacz też: Przystawki na święta Bożego Narodzenia - podajemy produkty, które trzeba dopisać do listy świątecznych zakupów

Więcej o: