Czemu warto postawić na pierś z kaczki pieczoną? Z pewnością nie jest to w naszym kraju gatunek mięsa dorównujący popularnością kurczakowi lub indykowi. Posiada jednak o wiele bardziej wyrazisty smak. Polacy potrafią to docenić, bo coraz chętniej sięgają po mięso kaczki.
Jest ono znacznie bardziej tłuste np. od kurczaka i dostarcza organizmowi wielu kalorii, ale także dużej porcji białka i witamin takich, jak te z grupy B lub witamina A. Co do zasady pierś z kurczaka jest wartościowym produktem, ale z uwagi na wysoką zawartość tłuszczu nie powinna być spożywana regularnie. Tym bardziej warto jednak korzystać z niej jako z elementu jadłospisu na specjalne okazje.
Soczysta pierś z kaczki gości na polskich stołach najprawdopodobniej od XI w. Przynajmniej od tego czasu hoduje się i zabija zwierzęta hodowlane po to, by skorzystać z ich mięsa. Wcześniej z pewnością korzystano zresztą z mięsa ptactwa dzikiego. Niektóre przepisy, jak choćby pierś z kaczki z jabłkami, kojarzą się mocno z kuchnią polską. Zdarza się też, że to właśnie kaczka bywa cenionym produktem regionalnym (np. nadziewana wieprzowiną kaczka po pomorsku).
Jak zrobić pierś z kaczki? Przede wszystkim warto wybrać dobrej jakości mięso. Nie chodzi tu przy tym tylko o to, aby było świeże. Nade wszystko warto stawiać na mięso zwierząt pochodzących z wolnego wybiegu. To pod każdym względem lepsza opcja od zakupu kaczki hodowanej klatkowo.
Jak przygotować pierś z kaczki? Przepis może dotyczyć mięsa pieczonego, smażonego lub grillowanego. Chyba największe pole do popisu daje skorzystanie z piekarnika. Warto przy tym zadbać, aby wybrany przepis pozwalał na przygotowanie mięsa w taki sposób, żeby było soczyste i odznaczało się chrupiącą i rumianą skórką. Tak przygotowane danie może być prawdziwie popisowym i uświetniać różne rodzinne czy towarzyskie uroczystości.
Jak przygotować pierś z kaczki z piekarnika? Przygotowanie porcji w sam raz dla dwóch osób wymaga przygotowania:
Od czego zacząć przygotowanie piersi z kaczki z piekarnika? Pierwszym krokiem jest tu stworzenie marynaty z oliwy, octu balsamicznego, sosu sojowego, musztardy, ziół prowansalskich, papryki i rozgniecionego lub drobno posiekanego czosnku.
Przygotowanie mięsa sprowadza się do umycia i osuszenia piersi z kaczki. Każda z nich powinna zostać posolona i popieprzona.
Mięso należy ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Następnie smaruje się je marynatą. Powinno odczekać w lodówce od 1 do 2 godzin. Po tym czasie należy je wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni C. Mięso warto piec przez 30 minut pod przykryciem z folii aluminiowej, potem zaś jeszcze 15 min bez niej tak, aby skórka była chrupiąca.
Zobacz też: Rolady z ciasta francuskiego. Prosto, tanio, smacznie i szybko, czyli najlepszy obiad gotowy w kilka chwil