Mięso mielone: podstawa wielu dań. Garść sprawdzonych pomysłów na mięso mielone

Mięso mielone obecne jest w kuchniach wielu krajów. Służy do przygotowywania kotletów, faszerowania warzyw czy pierogów, przygotowywania sosów, a także przyrządzania wielu interesujących potraw.

Pomysł na mięso mielone: postaw na klasykę

Podstawowy pomysł na mięso mielone w polskiej kuchni to, rzecz jasna, kotlety mielone. Oczywiście, można je przygotowywać w wielu rozmaitych wariantach, z ulubionymi przyprawami i dodatkami, jednak w wielu domach klasyczne kotlety mielone robi się według poniższego przepisu.

Kotlety mielone

Składniki:

  • 500 gramów mielonej łopatki wieprzowej
  • mała czerstwa bułka pszenna
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
  • przyprawy: płaska łyżka majeranku, płaska łyżeczka soli, pół płaskiej łyżeczki pieprzu
  • bułka tarta
  • olej lub smalec do smażenia.

Bułkę namoczyć w wodzie lub mleku, aż zmięknie, następnie dokładnie ją odcisnąć. Cebulę obrać i posiekać bardzo drobno, podsmażyć do zrumienienia. Mielone mięso włożyć do miski, dodać odciśniętą bułkę, przestudzoną cebulkę, opcjonalnie czosnek przeciśnięty przez praskę. Wbić jajko, wsypać majeranek, sól i pieprz. Wyrobić masę dłońmi, dokładnie mieszając i ugniatając przez kilka minut. Zwilżonymi wodą dłońmi uformować kotlety, obtoczyć je w bułce tartej. Smażyć po około 5 minut z każdej strony. Serwować z ulubionymi dodatkami.

Kofty na grilla to smaczna propozycja na majówkę. Zdjęcie ilustracyjneKofty na grilla - gdzie tkwi sekret soczystego mięsa?

Mięso mielone: obiad smaczny i pożywny

Jeśli już sięgamy po mięso mielone, obiad wcale nie musi ograniczać się do kotletów. Jest wiele wspaniałych potraw, w których kluczową rolę odgrywa mięso mielone. W polskiej kuchni będą to chociażby gołąbki, pierogi z mięsem, pyzy z mięsem czy krokiety z mięsem. Jednak mielone mięso popularne jest również w kuchniach świata – może to być np. grecka musaka, meksykańskie burrito czy włoska lasagne bolognese. Na obiad z mięsa mielonego można wyczarować również rozmaite sosy serwowane z makaronem, ryżem lub kaszą, a także zapiekanki, nie tylko makaronowe.

Zapiekanka z tartych ziemniaków i mięsa mielonego

Składniki:

  • 4-6 dużych ziemniaków (ok. 750 g)
  • 3 jajka
  • 100 gramów tartego żółtego sera
  • 3-4 łyżki majonezu
  • 300 gramów mielonego mięsa
  • ulubione przyprawy do mięsa (np. czosnek granulowany)
  • sól do smaku
  • tłuszcz do wysmarowania naczynia do zapiekania.

Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać z tartym serem, rozmąconymi jajkami i odrobiną soli. Masę podzielić na dwie części. Mięso wymieszać z przyprawami. Żaroodporne naczynie wysmarować tłuszczem, ułożyć w nim pierwszą część masy ziemniaczanej. Na warstwie ziemniaków rozłożyć mięso mielone. Ułożyć na nim drugą warstwę masy ziemniaczanej, wyrównać, posmarować majonezem. Piec w piekarniku o temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 40-50 minut.

Zobacz wideo Kotlety jajeczne z brokułami, tradycja w odsłonie "zero waste"

Mięso mielone z indyka: nie tylko kotlety

Mięso mielone z indyka jest delikatniejsze w smaku od wieprzowiny. Pozwala na przyrządzenie delikatnych kotletów mielonych (przygotowuje się je podobnie, jak klasyczne), ale także innych potraw, na przykład klopsików.

Klopsiki z indyka w sosie pomidorowym

Składniki:

  • 500 gramów mielonego mięsa z indyka
  • 400 gramów krojonych pomidorów
  • 400 ml passaty pomidorowej
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 1 cebula
  • 60 gramów startego parmezanu
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżeczki sosu Worcestershire
  • 3 łyżeczki suszonego oregano
  • 3 łyżeczki suszonego tymianku
  • 2 łyżeczki suszonej bazylii
  • olej
  • sól
  • pieprz.

Łodygi selera i obraną cebulę zblendować na jednolitą masę, 3 jej łyżki przełożyć do miski, dodać mięso z indyka, bułkę tartą, sos Worcestershire, parmezan, po łyżeczce tymianku i oregano, jajko, sól i pieprz, wszystko dokładnie wymieszać. W wysokim garnku rozgrzać olej, przełożyć doń resztę masy cebulowo-selerowej, dusić ok. 3 minuty, dodać pomidory i passatę, 800 ml wody, bazylię oraz resztę tymianku i oregano, doprowadzić do wrzenia. W tym czasie z masy mięsnej uformować klopsiki. Wrzucać je do gotującego się sosu jeden po drugim, ostrożnie zamieszać i gotować przez 35-40 minut.

Makaron z mięsem mielonym - pomysł na szybki obiadObiad z mięsa mielonego: przepis na makaron zapiekany z serem

Mięso mielone: przepisy inne niż wszystkie

Jak widać wręcz nieograniczone możliwości niesie ze sobą mięso mielone. Przepisy z wykorzystaniem mielonej wieprzowiny, indyka czy drobiu cieszą się ogromną popularnością. Oto dwa pomysły na oryginalne dania z mięsa mielonego.

Gniazdka z mięsa mielonego z sadzonym jajkiem

Składniki:

  • 500 gramów mięsa mielonego
  • czerstwa bułka pszenna
  • 1 cebula
  • 5 niedużych jajek
  • 2 łyżki tartego żółtego sera
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • bułka tarta.

Bułkę namoczyć w wodzie lub mleku, odcisnąć. Cebulę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Mięso wymieszać z cebulą, bułką i 1 jajkiem, posolić i popieprzyć do smaku. Masę podzielić na 4 części, z każdej uformować kulkę i zrobić w niej wgłębienie. Powstałe kotlety obficie obsypać bułką tartą i ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Piec 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. Po zrumienieniu kotletów wyjąć blaszkę, do każdego zagłębienia wsypać nieco sera i wbić jajko. Wstawić ponownie do piekarnika na ok. 5 minut, aż jajka się zetną.

Faszerowana cukinia

Składniki:

  • 3 cukinie
  • 500 gramów mięsa mielonego z indyka
  • 300 ml passaty pomidorowej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryka
  • puszka kukurydzy
  • garść natki pietruszki
  • 100 gramów mozzarelli
  • olej roślinny
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, oregano.

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Cukinie przekroić wzdłuż i wydrążyć miąższ łyżką (pokroić go w kostkę i odłożyć na bok). Cebulę i czosnek obrać i posiekać, odsączyć kukurydzę, paprykę pokroić w kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i czosnek, po chwili dodać mięso, sól, pieprz i słodką paprykę, smażyć ok. 6 minut. Następnie dodać paprykę, kukurydzę, passatę, miąższ z cukinii i oregano, dusić całość ok. 5 minut. Cukinie wysmarować delikatnie olejem, posolić. Ułożyć je na blaszce, napełnić farszem, położyć na wierzch mozzarellę, piec 25 minut.

Zobacz też: Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym - przepis na sycące danie z kilku prostych składników

Więcej o: