Podstawowy pomysł na mięso mielone w polskiej kuchni to, rzecz jasna, kotlety mielone. Oczywiście, można je przygotowywać w wielu rozmaitych wariantach, z ulubionymi przyprawami i dodatkami, jednak w wielu domach klasyczne kotlety mielone robi się według poniższego przepisu.
Kotlety mielone
Składniki:
Bułkę namoczyć w wodzie lub mleku, aż zmięknie, następnie dokładnie ją odcisnąć. Cebulę obrać i posiekać bardzo drobno, podsmażyć do zrumienienia. Mielone mięso włożyć do miski, dodać odciśniętą bułkę, przestudzoną cebulkę, opcjonalnie czosnek przeciśnięty przez praskę. Wbić jajko, wsypać majeranek, sól i pieprz. Wyrobić masę dłońmi, dokładnie mieszając i ugniatając przez kilka minut. Zwilżonymi wodą dłońmi uformować kotlety, obtoczyć je w bułce tartej. Smażyć po około 5 minut z każdej strony. Serwować z ulubionymi dodatkami.
Jeśli już sięgamy po mięso mielone, obiad wcale nie musi ograniczać się do kotletów. Jest wiele wspaniałych potraw, w których kluczową rolę odgrywa mięso mielone. W polskiej kuchni będą to chociażby gołąbki, pierogi z mięsem, pyzy z mięsem czy krokiety z mięsem. Jednak mielone mięso popularne jest również w kuchniach świata – może to być np. grecka musaka, meksykańskie burrito czy włoska lasagne bolognese. Na obiad z mięsa mielonego można wyczarować również rozmaite sosy serwowane z makaronem, ryżem lub kaszą, a także zapiekanki, nie tylko makaronowe.
Zapiekanka z tartych ziemniaków i mięsa mielonego
Składniki:
Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać z tartym serem, rozmąconymi jajkami i odrobiną soli. Masę podzielić na dwie części. Mięso wymieszać z przyprawami. Żaroodporne naczynie wysmarować tłuszczem, ułożyć w nim pierwszą część masy ziemniaczanej. Na warstwie ziemniaków rozłożyć mięso mielone. Ułożyć na nim drugą warstwę masy ziemniaczanej, wyrównać, posmarować majonezem. Piec w piekarniku o temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 40-50 minut.
Mięso mielone z indyka jest delikatniejsze w smaku od wieprzowiny. Pozwala na przyrządzenie delikatnych kotletów mielonych (przygotowuje się je podobnie, jak klasyczne), ale także innych potraw, na przykład klopsików.
Klopsiki z indyka w sosie pomidorowym
Składniki:
Łodygi selera i obraną cebulę zblendować na jednolitą masę, 3 jej łyżki przełożyć do miski, dodać mięso z indyka, bułkę tartą, sos Worcestershire, parmezan, po łyżeczce tymianku i oregano, jajko, sól i pieprz, wszystko dokładnie wymieszać. W wysokim garnku rozgrzać olej, przełożyć doń resztę masy cebulowo-selerowej, dusić ok. 3 minuty, dodać pomidory i passatę, 800 ml wody, bazylię oraz resztę tymianku i oregano, doprowadzić do wrzenia. W tym czasie z masy mięsnej uformować klopsiki. Wrzucać je do gotującego się sosu jeden po drugim, ostrożnie zamieszać i gotować przez 35-40 minut.
Jak widać wręcz nieograniczone możliwości niesie ze sobą mięso mielone. Przepisy z wykorzystaniem mielonej wieprzowiny, indyka czy drobiu cieszą się ogromną popularnością. Oto dwa pomysły na oryginalne dania z mięsa mielonego.
Gniazdka z mięsa mielonego z sadzonym jajkiem
Składniki:
Bułkę namoczyć w wodzie lub mleku, odcisnąć. Cebulę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Mięso wymieszać z cebulą, bułką i 1 jajkiem, posolić i popieprzyć do smaku. Masę podzielić na 4 części, z każdej uformować kulkę i zrobić w niej wgłębienie. Powstałe kotlety obficie obsypać bułką tartą i ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Piec 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. Po zrumienieniu kotletów wyjąć blaszkę, do każdego zagłębienia wsypać nieco sera i wbić jajko. Wstawić ponownie do piekarnika na ok. 5 minut, aż jajka się zetną.
Faszerowana cukinia
Składniki:
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Cukinie przekroić wzdłuż i wydrążyć miąższ łyżką (pokroić go w kostkę i odłożyć na bok). Cebulę i czosnek obrać i posiekać, odsączyć kukurydzę, paprykę pokroić w kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i czosnek, po chwili dodać mięso, sól, pieprz i słodką paprykę, smażyć ok. 6 minut. Następnie dodać paprykę, kukurydzę, passatę, miąższ z cukinii i oregano, dusić całość ok. 5 minut. Cukinie wysmarować delikatnie olejem, posolić. Ułożyć je na blaszce, napełnić farszem, położyć na wierzch mozzarellę, piec 25 minut.
Zobacz też: Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym - przepis na sycące danie z kilku prostych składników