Klopsy - przepis idealny i klasyczny. Poznaj sekret, by nie wychodziły suche i twarde

Zastanawiasz się co przygotować na obiad, by zasmakował całej rodzinie? Przepis na klopsy sprawdzi się idealnie. Są pyszne i można zastosować je w wielu daniach. Sprawdź, jak je zrobić, by nie były suche i twarde a delikatne i soczyste.

Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Klopsiki to danie uwielbiane zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. To sprawdzony sposób na obiad, który zasmakuje całej rodzinie. Zastanawiasz się jak je przygotować? W naszym przepisie zdradzamy, co dodać do mięsa i jak je przyprawić, by było aromatyczne i smaczne.

Jak zrobić klopsy by nie były twarde i suche? 

Sekret udanych klopsików tkwi w odpowiednio dobranym mięsie. Mięso mielone wołowo-wieprzowe będzie bardziej sycące, a drobiowe lekkie i zdrowsze. Jednak przy wyborze obu mięs należy kierować się świeżością oraz zaufanym producentem. Kolejnymi składnikami są: jajko, przyprawy, cebulka, pokrojona natka pietruszki lub koperek. Klopsy wyśmienicie smakują podane z kaszą, ryżem lub ziemniakami. Innym sposobem jest podanie klopsów w sosie - najczęściej pomidorowym lub koperkowym.

Przepis na klopsy w sosie znajdziesz w naszym artykule: Pulpety w sosie koperkowym - przepis, składniki i propozycja podania jednego z najpopularniejszych obiadów

Zobacz wideo Kultowe, szwedzkie klopsiki mięsne

Drobiowe klopsy - przepis na idealny obiad

Składniki:

  • 600 g mięsa drobiowego - z kurczaka lub indyka
  • czerstwa bułka
  • marchewka
  • cebula
  • jajko
  • świeży koperek
  • 0,5 l wody lub bulionu warzywnego
  • masło klarowane
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej do obtoczenia klopsów
  • sól
  • pieprz
  • oregano

Sposób przygotowania:

  1. Zmielone mięso przekładamy do dużej miski, dodajemy bardzo drobno pokrojoną lub startą cebulę i posiekany koperek. Całość mieszamy dłonią. Następnie wbijamy jajko, przyprawiamy solą, pieprzem i oregano. Namoczoną wcześniej bułkę w mleku lub wodzie również dodajemy do mięsa. 
  2. Masę dokładnie mieszamy, by wszystkie składniki dobrze się połączyły. Formujemy klopsiki o dowolnym, lecz niezbyt dużym rozmiarze - jeśli kulki będą zbyt duże, mięso będzie musiało być dłużej smażone. Pulpety układamy na desce lub talerzu. 
  3. Do miseczki wsypujemy mąkę do obtaczania klopsików. 
  4. Rozgrzewamy patelnię i dodajemy masło klarowane
  5. Klopsy obtaczamy w mące i smażymy na maśle do uzyskania złotej barwy. Odkładamy na talerz. 
  6. Do garnka wlewamy bulion lub wodę. Dodajemy startą na tarce marchewkę. Bulion podgotowujemy, gdy zacznie bulgotać, delikatnie dodajemy klopsiki i drobno posiekany koperek. 
  7. Dusimy pod przykryciem przez około 20 minut. Po tym czasie odwracamy klopsy. Do wywaru dodajemy przyprawy. Dla wzbogacenia smaku można też dodać odrobinę masła. Gdy sos zgęstnieje, należy wyłączyć palnik. 
  8. Klopsy podajemy z ziemniakami, kaszą lub kluskami śląskimi. Smacznym dodatkiem będzie też ulubiona surówka lub marchewka z groszkiem

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.