Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Klopsiki to danie uwielbiane zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. To sprawdzony sposób na obiad, który zasmakuje całej rodzinie. Zastanawiasz się jak je przygotować? W naszym przepisie zdradzamy, co dodać do mięsa i jak je przyprawić, by było aromatyczne i smaczne.
Pyszne, domowe pulpety w sosie pomidorowym bez smażenia
Jak zrobić klopsy by nie były twarde i suche?
Sekret udanych klopsików tkwi w odpowiednio dobranym mięsie. Mięso mielone wołowo-wieprzowe będzie bardziej sycące, a drobiowe lekkie i zdrowsze. Jednak przy wyborze obu mięs należy kierować się świeżością oraz zaufanym producentem. Kolejnymi składnikami są: jajko, przyprawy, cebulka, pokrojona natka pietruszki lub koperek. Klopsy wyśmienicie smakują podane z kaszą, ryżem lub ziemniakami. Innym sposobem jest podanie klopsów w sosie - najczęściej pomidorowym lub koperkowym.
Przepis na klopsy w sosie znajdziesz w naszym artykule: Pulpety w sosie koperkowym - przepis, składniki i propozycja podania jednego z najpopularniejszych obiadów
Zobacz wideo
Kultowe, szwedzkie klopsiki mięsne
Drobiowe klopsy - przepis na idealny obiad
Składniki:
- 600 g mięsa drobiowego - z kurczaka lub indyka
- czerstwa bułka
- marchewka
- cebula
- jajko
- świeży koperek
- 0,5 l wody lub bulionu warzywnego
- masło klarowane
- 2 płaskie łyżki mąki pszennej do obtoczenia klopsów
- sól
- pieprz
- oregano
Sposób przygotowania:
- Zmielone mięso przekładamy do dużej miski, dodajemy bardzo drobno pokrojoną lub startą cebulę i posiekany koperek. Całość mieszamy dłonią. Następnie wbijamy jajko, przyprawiamy solą, pieprzem i oregano. Namoczoną wcześniej bułkę w mleku lub wodzie również dodajemy do mięsa.
- Masę dokładnie mieszamy, by wszystkie składniki dobrze się połączyły. Formujemy klopsiki o dowolnym, lecz niezbyt dużym rozmiarze - jeśli kulki będą zbyt duże, mięso będzie musiało być dłużej smażone. Pulpety układamy na desce lub talerzu.
- Do miseczki wsypujemy mąkę do obtaczania klopsików.
- Rozgrzewamy patelnię i dodajemy masło klarowane.
- Klopsy obtaczamy w mące i smażymy na maśle do uzyskania złotej barwy. Odkładamy na talerz.
- Do garnka wlewamy bulion lub wodę. Dodajemy startą na tarce marchewkę. Bulion podgotowujemy, gdy zacznie bulgotać, delikatnie dodajemy klopsiki i drobno posiekany koperek.
- Dusimy pod przykryciem przez około 20 minut. Po tym czasie odwracamy klopsy. Do wywaru dodajemy przyprawy. Dla wzbogacenia smaku można też dodać odrobinę masła. Gdy sos zgęstnieje, należy wyłączyć palnik.
- Klopsy podajemy z ziemniakami, kaszą lub kluskami śląskimi. Smacznym dodatkiem będzie też ulubiona surówka lub marchewka z groszkiem.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.
Gazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc