Więcej ciekawych pomysłów na dania obiadowe znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Który mięsożerca nie lubi kotletów czy pulpetów? Chyba nie ma takie osoby. A co zrobić, gdy nie chcemy (lub nie możemy) jeść smażonych potraw? Z pomocą przychodzi nasz przepis na pulpety w sosie pomidorowym bez smażenia!
Zobacz wideo Cukiniowe pulpety, czyli sztuka osiągania kompromisów
Pulpety w sosie pomidorowym - lista składników
- mięso mielone - ok. pół kg,
- jajko - 1 sztuka,
- bułka tarta - ćwierć szklanki,
- mąka - półtorej łyżki,
- czosnek - ok. 2 - 3 ząbków,
- cebula - 1 sztuka,
- koncentrat pomidorowy - ok. 80g,
- masło/olej,
- kostka rosołowa,
- woda - 1 litr,
- marchewka,
- śmietana - 2 łyżki,
- przyprawy: sól, pieprz etc.
Pulpety w sosie pomidorowym - sposób przyrządzenia
- Na tłuszczu zrumień cebulę i zostaw do ostygnięcia;
- Wymieszaj mięso mielone z bułką tartą, jajkiem, czosnkiem i przyprawami;
- Ostudzoną cebulę dodaj do mięsa;
- Zrób mięsne kulki i schłódź w lodówce przez pół godziny;
- Marchewkę pokrój w kostkę bądź zetrzyj na tarce o dużych oczkach;
- Zagotuj w garnku wodę z kostką rosołową, po czym delikatnie umieść w bulionie przygotowane wcześniej pulpety i marchewkę;
- Całość gotuj mniej więcej 20 minut.
Pulpety w sosie pomidorowym - sos
- Wymieszaj koncentrat pomidorowy z mąką, śmietaną i odrobiną bulionu z pulpetów;
- Wlej do garnka i zagotuj;
- Dołóż do sosu pulpety i ponownie zagotuj;
- Można doprawić do smaku.
Gotowe! Teraz tylko nałóż pulpety z sosem na talerz, dodaj ziemniaki albo ryż i możesz jeść. Smacznego!
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.