sos pomidorowy
-
Zapomnij o kotletach. Babcia podsunęła mi lepszy pomysł na kanie. Teraz zamykam je w słoikach
Jeśli znudziły ci się tradycyjne smażone grzyby i chcesz spróbować czegoś nowego lub podkręcić ich aromat, to ten sposób świetnie się sprawdzi. Marynowane kanie w zalewie pomidorowej w słoikach mogą przestać nawet kilka miesięcy, a smak będzie dal...
-
Jaki był sekret zupy pomidorowej z "Ojca chrzestnego"? Prawie 8 tysięcy błędnych odpowiedzi
Niedawno nasi czytelnicy mieli okazję sprawdzić swoją wiedzę dotyczącą upodobań kulinarnych bohaterów kultowych filmów. Jak wypadli? Pytanie o "Ojca chrzestnego" przysporzyło im sporo problemów.
-
Sos pomidorowy wzbogacam dwoma dodatkami. Kiedy nikt nie patrzy, jem prosto ze słoika
Sos pomidorowy każdy powinien zrobić latem, jeśli chce mieć zawsze pod ręką gotową bazę do pysznej zupy, makaronu, pulpetów, a nawet pizzy. Przepis jest banalny, jednak ja postanowiłam poszaleć. Do pomidorów dodałam dwa składniki. Słoik wychodzi z...
-
Mielone pójdą w odstawkę, jeśli zamienisz je na kotlety samba. Ten składnik nadaje im temperamentu
Tradycyjne mielone się znudziły? W wakacje zastępuję babciną klasykę znacznie bogatszym daniem. Kotlety samba, o których mowa to obłędne połączenie z nutą ostrości. Na tym jeszcze nie koniec niespodzianek - mięso duszę w gęstym, aromatycznym sosie...
-
Takie spaghetti robi tylko włoska Nonna. Tu króluje prostota i solidna porcja dorodnych warzyw
Jak przygotować ekspresowy obiad, zaoszczędzić i jednocześnie zaimponować domownikom? Najlepszą metodą jest inspiracja rodem z włoskiej kuchni, czyli klasyczne spaghetti z solidną porcją sosu. Tu króluje prostota i prawdziwe smaki Italii.
-
Od 20 lat niezmiennie jest najpopularniejszym sosem. Zrobienie go w domu jest jak bułka z masłem
To jeden z najlepszych i najbardziej uniwersalnych sosów pod słońcem. Łatwiej byłoby wymienić, do czego nie pasuje, niż do czego pasuje. Jest składnikiem pizzy i makaronów. Dodaje się go do gołąbków i pulpetów. Podbija smak faszerowanych warzyw....
-
Portugalska kanapka na wypasie, czyli francesinha. Nudy nie ma, całość pływa w sosie
Klasyczne tosty i zapiekanki zna niemal każdy. Co, jednak gdyby skusić się coś naprawdę wyjątkowego i "na wypasie"? Portugalska francesinha spełni oczekiwania nawet największych łasuchów - to kanapka, która jest hojnie nadziana mięsem i serem, a n...
-
Mistrzowskie spaghetti z sycylijskim akcentem. Ta pasta smakuje lepiej niż od włoskiej babci
4 stycznia wypada święto, które przypadnie do gustu wszystkim fanom słonecznej Italii i jej smaków. Dzień spaghetti to doskonały pretekst do przygotowania obłędnej pasty. Zapomnij jednak o klasycznym ragu czy carbonara - poznaj sycylijską receptur...
-
Włoska babcia zdradza przepis na niezastąpione danie rodem z Mediolanu. Królują dwa proste składniki
Włoska nonna zdradza przepis na niezawodne danie prosto z tłocznych ulic i gwarnych domów Mediolanu. Klasyka łączy ze sobą ryż i pomidory, jednak wisienką na torcie jest soczyste mięso z iście włoskim twistem. Ten rarytas rozgrzeje brzuchy w...
-
Idealny obiad dla leniwych i tych, co nie mają czasu. Koniec ze żmudnym i czasochłonnym procesem
Idealna propozycja dla leniwych, czyli gołąbki bez zawijania. Zapomnij o żmudnym siedzeniu i wyciąganiu gorącej kapusty z garnka. Ten sposób zaoszczędzi ci czasu i nerwów, a smakiem nie odbiega od tradycyjnej wersji. Goście będą prosić cię o...
- Kto by pomyślał, że to połączenie będzie lepsze od jajecznicy. Od dziś to twoje ulubione śniadanie
- Grzybiarze omijają i niech plują sobie w brodę. Te grzyby są lepsze od podgrzybków i śmiesznie się nazywają
- Pierwsze kroki w bankowości. Bezpieczny start dla Twojego dzieckaMATERIAŁ PROMOCYJNY
- Gdzie wyrzucić chleb? Minęło tyle lat od wprowadzenia segregacji, a Polacy wciąż popełniają ten błąd
- Włoskie ciasto 12 łyżek jest lepsze niż babka cytrynowa. Przepis przywiozłam prosto z Mediolanu
- Quiz o ciastach w PRL rozwiążą tylko smakosze. Młodzież jest bez szans
- Quiz o ciastach w PRL rozwiążą tylko smakosze. Młodzież jest bez szans
- Jak zrobić kapustę czerwoną do słoików na zimę? Jest obłędna i chrupiąca
- Jesteś studentem? Pokochasz ten przepis. Gotowy w 15 minut i nie wydasz kroci
- Rozpoznasz grzyby na zdjęciu? Rozwiąż quiz i zostań grzybiarzem roku!
-
Klasyk na talerzu, czyli soczyste mięso w domowym sosie. Zrób podwójną porcję, bo każdy będzie chciał dokładkę
Niektóre dania zapisały się na kartach kuchni polskiej. Pomimo że każdy je zna i tak często o nich zapominamy. Dziś chcemy przypomnieć właśnie jedno z takich potraw. Soczyste mięso połączone z aromatycznym sosem to niebo w gębie.
-
Przepis na sos pomidorowo-paprykowy dostałam od cioci. To miał być sekret, ale nie wytrzymałam. Jest boski
Wrzesień w tym roku rozpieszcza nasz piękną pogodą i właśnie z tego powodu jeszcze przez długo będziemy mogli cieszyć się świeżymi pomidorami prosto z krzaczka. Co zrobić ze świeżych, soczystych pomidorów? Najlepiej pyszny sos. Poniższy przepis...
-
Aromatyczny sos pomidorowy do słoików. Smakuje wprost obłędnie z makaronem, ryżem albo kaszą
Sosy pomidorowe z łatwością znajdziemy w niemal każdym sklepie spożywczym. Pod względem smaku i jakości składników nie równają się jednak z tym wykonanym w zaciszu domowej kuchni. W naszym przepisie znajdziecie świeże pomidory, pieczarki, paprykę...
-
Cukinia po cygańsku to przepis na aromatyczne warzywa w słodko-kwaśnym sosie. Świetna do mięs i sosów
Przygotowywanie przetworów to już w wielu domach tradycja przekazywana z pokolenia na pokolenie. Cukinia po cygańsku to jednak dla wielu nowość, o której wcześniej nie miało pojęcia. Tymczasem to obłędny przepis na zamknięcie lata w słoikach w...
-
Przepis na klasyczne gołąbki w domowej wersji. Kapuściane zawijasy z tym farszem to mistrzostwo
Jeśli brakuje inspiracji na smaczny obiad, wszystkie inne przepisy się już najzwyczajniej przejadły, pora na powrót do korzeni! Babcine gołąbki to prawdziwa klasyka, z którą na próżno konkurować. Swój obłędny smak zawdzięczają miękkiej kapuście...
-
Jak przechowywać pomidory? Polacy wciąż popełniają ten jeden popularny błąd
Wielu z nas nie potrafi latem oprzeć się tym czerwoniutkim, pachnącym i wręcz słodkim pomidorom. Niestety, gdy w mieszkaniu jest ciepło i słonecznie, szybciej się psują. Warto więc nauczyć się odpowiednio je przechowywać. Jest to nieco...
-
Jak zrobić przecier pomidorowy domowej roboty? Idealny na zimę, do pomidorówki lub leczo
Jak zrobić przecier pomidorowy do słoika na zimę? Nie ma nic lepszego od ekologicznych pomidorów. Zwłaszcza takich z własnego ogródka. Takie warzywa są źródłem wielu witamin. Możemy wykonać z nich na przykład przecier.
-
Spróbujesz tego sosu pomidorowego i odlecisz. Olśni teściową, a znajomych rzuci na kolana
Sos, najczęściej pomidorowy, zawsze idzie w parze z pizzą. Mogłoby się wydawac, że tak banalnego składnika nie da się w żaden sposob podrasować. W końcu sos to sos, o co tyle hałasu. Takie myślenie jest jednak błędem. W kuchni zawsze da się coś...
-
Zrób kotleciki z kapustą i zaoszczędź dużo czasu. Tak powstaną... gołąbki bez zawijania!
Gołąbki bez zawijania to idealny pomysł na obiad dla dużej rodziny. Dlatego jeśli spodziewasz się gości na Wielkanoc i nie masz ochoty stać godzinami w kuchni, to nasz przepis sprawdzi się idealnie. Połączenie mięsa, ryżu i kapusty w prosty sposób...
-
Kopytka z tym sosem uwodzą smakiem i szokują jednym ze składników. Główną rolę odgrywają pomidory i weselny trunek
Kopytka smakują idealnie w każdej postaci, ale dziś jednak postanowiliśmy trochę poszaleć i zamienić pozornie zwykłe ziemniaczane kluseczki w danie rodem z włoskiej restauracji. Pokażemy wam jak zrobić pyszny, aromatyczny sos do kopytek, w którym...
-
Przepis na gołąbki z ryżem. Klasyczny obiad z lat 90. Nie zapomnij o tym sosie
Sycący obiad dla całej rodziny na kilka dni to rozwiązanie, dzięki któremu zaoszczędzimy dużo czasu. Przepis na gołąbki z ryżem nie jest skomplikowany. Wystarczy przygotować farsz, a resztę można przyrządzić kolejnego dnia. Sos pomidorowy podkreśl...
-
Przepis na szakszukę, czyli orientalne śniadanie bez wychodzenia z domu. Tu liczą się dodatki i kolory
Szukasz pomysłu na ciekawe śniadanie? Przepis na szakszukę z pewnością przypadnie do gustu wielbicielom oryginalnych, orientalnych i wyjątkowych smaków. Banalnie proste danie to uczta dla wszystkich zmysłów - wszystko dzięki aromatycznej mieszance...
-
Szakszuka - przepis na orientalne śniadanie z kolorowymi dodatkami. Smak zależy od mieszanki przypraw
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, jednak pospiech i poranna rutyna często nie pozwalają na przygotowanie czegoś oryginalnego. Przepis na szakszukę jest nie tylko ekspresowy, ale i wyjątkowo smaczny - jaja podane w orientalnym sosie...
-
Przepis na lasagne z mielonym mięsem. Buonissime! Sycące danie, które sprawdzi się o tej porze roku
Przedstawiamy przepis na lasagne z mielonym mięsem, czyli makaron przekładany sosem pomidorowym i beszamelowym. To danie jest wyjątkowo pożywne i świetnie sprawdzi się zimą. Dobrze przyprawione będzie miało niepowtarzalny smak i aromat.
-
Pomysł na obiad - domowe klopsiki w sosie pomidorowym. Sekretem soczystego mięsa jest warzywny dodatek
Jeśli szukasz pomysł na szybki obiad dla całej rodziny, klopsiki w sosie pomidorowym sprawdzą się znakomicie. Smak mięsa warto jednak wzbogacić o dodatkową porcję warzyw. W ten sposób pulpeciki będą soczyste i miękkie. Z kolei powolne duszenie w...
-
Przepis na gołąbki w sosie pomidorowym. Do farszu użyj kaszy lub ryżu. Ważny jest rodzaj mięsa
Gołąbki królują od lat na wielu polskich stołach. Ich smak różni się od siebie, bo w końcu co gospodyni, to przepis. Jednak, aby wykonać jak najbardziej klasyczną wersję tradycyjnej potrawy, przygotowaliśmy prostą i sprawdzoną recepturę na pyszny...
-
Jak zrobić sos pomidorowy do gołąbków? Dzięki tym trikom czeka was prawdziwa uczta
Jak zrobić sos pomidorowy do gołąbków? Tego tradycyjnego dodatku nie może przecież zabraknąć. Ale jak uzyskać niepowtarzalny smak? Sekret tkwi m.in. w najlepszej jakości składnikach.
-
Jak zrobić sos do gołąbków? Potrzebujesz kilku minut i aromatycznego dodatku, a smak cię oczaruje
Jak zrobić sos do gołąbków w wersji błyskawicznej? Przepis jest bardzo prosty - wystarczy wywar z gotowania gołąbków, koncentrat lub passata pomidorowa i pewien dodatek, który zdradziła mi ciocia. Odrobina świeżego lubczyku to niepozorny składnik,...
-
Gołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym, czyli pomysł na pożywny obiad. Klucz to sparzenie kapusty
Gołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym to ciekawy pomysł na obiad. Sam przepis jest prosty, ale i nieco czasochłonny. Aby gołąbki wyszły idealne, ważne jest prawidłowe sparzenie kapusty.
-
Jak zrobić przecier pomidorowy? Kluczowe dla smaku są świeże zioła i dojrzałe warzywa sezonowe
Prawdziwą klasyką w kuchni są sosy - uwydatniają smak potraw i nadają apetycznej konsystencji. Jak zatem zrobić przecier pomidorowy? Kluczowe okażą się odpowiednio dobrane dodatki takie jak czosnek czy świeże zioła oraz wybór dojrzewających na...
-
Domowy ketchup Ewy Wachowicz zamiast gotowego ze sklepu? Tak! Raz zrobisz i nie zechcesz innego
Domowy ketchup jest zdrowym i smacznym pomysłem na tani sos pomidorowy. Szczególnie pyszny wyjdzie zrobiony według przepisu Ewy Wachowicz. Sprawdźcie sami.
-
Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym. Przepis na szybki domowy obiad z kapustą
Gołąbki bez zawijania są idealną alternatywą dla wszystkich smakoszy tradycyjnej formy tego dania. Nasza wersja jest jednak znacznie szybsza i prostsza w wykonaniu, a zarazem równie smaczna co klasyczne domowe gołąbki. Jeśli nie mamy zbyt wiele...
-
Jak zrobić sos pomidorowy? Przepis Jamiego Olivera na pikantny dodatek, który uzależnia
Jak zrobić sos pomidorowy? Brytyjski szef kuchni, Jamie Oliver ma własny przepis na pikantny dodatek do potraw. Jest prosty w wykonaniu i bardzo aromatyczny. Na pewno przypadnie do gustu miłośnikom ostrych dań.
-
Sos pomidorowy do pizzy na bazie passaty. Przepis, który zajmie tylko kilka chwil
Sos pomidorowy do pizzy to dodatek, którego nigdy nie jest zbyt wiele. Marzy Ci się domowy sos pomidorowy, który można przygotować w kilka chwil i cieszyć się wyjątkowym smakiem na dłużej? Sprawdź prosty przepis poniżej.
-
Przepis na sos do pizzy - czosnkowo-pomidorowy duet lepszy niż w pizzerii. Ważny jest sposób mieszania
Przepis na sos do pizzy najczęściej występuje w dwóch kolorach: białym i czerwonym. Jak przygotować idealny dodatek na wzór profesjonalnego sosu z pizzerii? Sprawdź poniższe propozycje.
-
Przepis na domowy sos pomidorowy do makaronu. Warto dodać dokładnie te przyprawy
Sos pomidorowy do makaronu to prawdziwa klasyka kuchni włoskiej. Zastanawiasz się, jak go przygotować? Wystarczy kilka prostych składników, by powstał aromatyczny i domowy sos, który z pewnością na stałe zastąpi sklepową wersję.
-
Gołąbki - przepis na szybki obiad. Użyj tej kapusty, żeby ułatwić sobie pracę
Zawinięte w liście kapusty mielone mięso wymieszane z ryżem i przyprawami to obiadowa klasyka, po którą chętnie sięgają kolejne pokolenia. I choć każdy ma swój własny sposób na pyszne gołąbki, przepis, który prezentujemy, może być dobrą bazą do...
-
Pyszne, domowe pulpety w sosie pomidorowym bez smażenia. Idealny pomysł na rodzinny obiad
Pulpety w sosie pomidorowym lubi chyba każdy mięsożerca. Proponujemy zrobić je bez smażenia - będą lżejsze i zdrowsze, a tak samo smaczne.
-
Szakszuka - pomysł na śniadanie bez chleba
Szakszuka to wyjątkowo sycące danie na śniadanie. Może nie jest to codzienna propozycja, ale raz w tygodniu zdecydowanie warto spróbować. Przepis na szakszukę znajdziesz poniżej.
-
Jak zrobić sos pomidorowy do pizzy? Jeden składnik doda mu głębi
Choć domowe warunki nie sprzyjają zrobieniu najlepszej pizzy na świecie, są triki, które przybliżają nas do ideału. Wśród nich jest bez wątpienia znakomity sos, który stanowi serce dania. Dzięki dodatkowi skarmelizowanej cebuli, stanie się...