Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Jeśli zaliczasz się do licznego grona fanów kopytek, mamy dla ciebie coś naprawdę pysznego i trochę nietypowego - kopytka w sosie z dodatkiem wódki. Jeśli po przeczytaniu tego zdania uważasz, że to profanacja, poczekaj chwilkę. Jednym z najlepszych włoskich makaronów jest penne alla vodka, czyli makaron rurki w aromatycznym sosie pomidorowym z odrobiną mocnego trunku. Nie chcemy na siłę wprowadzać włoskich przepisów na polski stół, ale ostatnio jedna z koleżanek w redakcji spróbowała zrobić kopytka w tym właśnie sosie i powiedziała, że nie jadła lepszych. Jak je zrobić? Oczywiście trzeba zacząć od kopytek - podpowiemy jak je zrobić, by były mięciutkie i delikatne, a sos to bułka z masłem.
Katarzyna Bosacka o popularnym błędzie na zakupach. Wtedy paragon jest większy
Kopytka z nietypowym sosem
Składniki na kopytka:
- 1 kg ugotowanym i zmielonych w prasce ziemniaków
- ok. 230-250 g mąki pszennej
- 1 średnie jajko
- sól do smaku
- opcjonalnie płaska łyżka mąki ziemniaczanej, jeśli ziemniaki nie były mączyste
Składniki na sos pomidorowy:
- 1 kg pomidorów (obecnie można zastąpić dwiema puszkami pomidorów krojonych)
- pół szklanki passaty
- 2 niewielkie cebule lub 1 duża
- oliwa z oliwek
- 3-4 ząbki czosnku
- sól, pieprz, suszone oregano
- 50 ml wódki
- garść startego twardego sera (najlepiej pecorino lub parmezanu)
- świeża bazylia do dekoracji
Sposób wykonania:
- Zacznij oczywiście od kopytek. Ugotowane i zmielone ziemniaki przełóż do miski. Dodaj mąkę pszenną (na razie 200 g), wbij jajko i lekko osól. Zacznij zagniatać. Kiedy ciasto będzie zbyt lepiące, dodaj resztę mąki i w razie potrzeby odrobinę mąki ziemniaczanej.
- Ciasto podziel na części i z każdej z nich uformuj rulon. Następnie za pomocą ostrego noża wycinaj kluseczki. Wrzucaj je na osolony wrzątek i gotuj przez 2-3 minuty od czasu wypłynięcia. Następnie wyłóż je na talerze, ale zachowaj pół szklanki wody, w której się gotowały - przyda się do sosu.
- Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek i dodaj cebulę. Kiedy się zeszkli, dodaj pokrojone w kostkę pomidory lub pomidory z puszki i przeciśnięty czosnek. Zwiększ moc palnika i podsmażaj całość, aż soki zaczną odparowywać.
- Dodaj wódkę i cały czas smaż, aż alkohol odparuje. Następnie zmniejsz moc palnika i lekko osól, dodaj pieprz i odrobinę wody, w której gotowały się kopytka.
- Kopytka przełóż na patelnię, dokładnie wymieszaj je w sosie i posyp startym serem. Każdą porcję udekoruj świeżą bazylią.
Gdzie wyrzucać karton po mleku? Skończ z szukaniem wymówek