Kopytka z tym sosem uwodzą smakiem i szokują jednym ze składników. Główną rolę odgrywają pomidory i weselny trunek

Kopytka smakują idealnie w każdej postaci, ale dziś jednak postanowiliśmy trochę poszaleć i zamienić pozornie zwykłe ziemniaczane kluseczki w danie rodem z włoskiej restauracji. Pokażemy wam jak zrobić pyszny, aromatyczny sos do kopytek, w którym ważny składnikiem jest... wódka. Jednak nie ma powodu do obaw - nikt się nie upije, a ostrość trunku wyciągnie z sosu wszystkie ukryte smaki i świetnie je podkreśli.

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Jeśli zaliczasz się do licznego grona fanów kopytek, mamy dla ciebie coś naprawdę pysznego i trochę nietypowego - kopytka w sosie z dodatkiem wódki. Jeśli po przeczytaniu tego zdania uważasz, że to profanacja, poczekaj chwilkę. Jednym z najlepszych włoskich makaronów jest penne alla vodka, czyli makaron rurki w aromatycznym sosie pomidorowym z odrobiną mocnego trunku. Nie chcemy na siłę wprowadzać włoskich przepisów na polski stół, ale ostatnio jedna z koleżanek w redakcji spróbowała zrobić kopytka w tym właśnie sosie i powiedziała, że nie jadła lepszych. Jak je zrobić? Oczywiście trzeba zacząć od kopytek - podpowiemy jak je zrobić, by były mięciutkie i delikatne, a sos to bułka z masłem. 

Kopytka z nietypowym sosem

Składniki na kopytka:

  • 1 kg ugotowanym i zmielonych w prasce ziemniaków
  • ok. 230-250 g mąki pszennej
  • 1 średnie jajko
  • sól do smaku
  • opcjonalnie płaska łyżka mąki ziemniaczanej, jeśli ziemniaki nie były mączyste

Składniki na sos pomidorowy:

  • 1 kg pomidorów (obecnie można zastąpić dwiema puszkami pomidorów krojonych)
  • pół szklanki passaty
  • 2 niewielkie cebule lub 1 duża
  • oliwa z oliwek
  • 3-4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, suszone oregano
  • 50 ml wódki
  • garść startego twardego sera (najlepiej pecorino lub parmezanu)
  • świeża bazylia do dekoracji

Sposób wykonania:

  1. Zacznij oczywiście od kopytek. Ugotowane i zmielone ziemniaki przełóż do miski. Dodaj mąkę pszenną (na razie 200 g), wbij jajko i lekko osól. Zacznij zagniatać. Kiedy ciasto będzie zbyt lepiące, dodaj resztę mąki i w razie potrzeby odrobinę mąki ziemniaczanej. 
  2. Ciasto podziel na części i z każdej z nich uformuj rulon. Następnie za pomocą ostrego noża wycinaj kluseczki. Wrzucaj je na osolony wrzątek i gotuj przez 2-3 minuty od czasu wypłynięcia. Następnie wyłóż je na talerze, ale zachowaj pół szklanki wody, w której się gotowały - przyda się do sosu.
  3. Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek i dodaj cebulę. Kiedy się zeszkli, dodaj pokrojone w kostkę pomidory lub pomidory z puszki i przeciśnięty czosnek. Zwiększ moc palnika i podsmażaj całość, aż soki zaczną odparowywać. 
  4. Dodaj wódkę i cały czas smaż, aż alkohol odparuje. Następnie zmniejsz moc palnika i lekko osól, dodaj pieprz i odrobinę wody, w której gotowały się kopytka. 
  5. Kopytka przełóż na patelnię, dokładnie wymieszaj je w sosie i posyp startym serem. Każdą porcję udekoruj świeżą bazylią. 
Więcej o:
Copyright © Agora SA