Kopytka
- Można zamrażać? Tak
Składniki (8porcji)
-
Ziemniaki - 1,25 kgMąka pszenna - 2 szklankiJajka - 2Sól - do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ugotuj obrane ziemniaki w osolonej wodzie, odcedź je i odparuj, trzymając odkryte na małym ogniu przez 1-2 minuty. Gdy przestygną, przepuść je przez praskę i ostudź zupełnie. Następnie przełóż na posypaną mąką stolnicę, zrób w środku dołek, wbij do niego jajka i przesiej przez sitko 2/3 mąki. Kilka razy zamieszaj łyżką, a potem jak najszybciej zagnieć dłonią. Podziel ciasto nożem na sześć równych kawałków i przełóż do miski.
Na posypanej mąką stolnicy utocz wałeczki z ciasta, lekko je spłaszcz i pokrój na ukośne kopytka. Wrzucaj partiami do osolonego wrzątku, mieszaj, aż woda ponownie się zagotuje. Wtedy przerwij mieszanie i zmniejsz płomień. Gotuj kopytka 2 minuty od chwili, gdy wypłyną na powierzchnię. Wyjmij łyżką cedzakową, osącz.
Podawaj ze skwarkami albo sosem grzybowym lub mięsnym. Możesz także odsmażyć kopytka na rumiano na rozgrzanym maśle.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory