Przepis na klasyczne gołąbki w domowej wersji. Kapuściane zawijasy z tym farszem to mistrzostwo

Jeśli brakuje inspiracji na smaczny obiad, wszystkie inne przepisy się już najzwyczajniej przejadły, pora na powrót do korzeni! Babcine gołąbki to prawdziwa klasyka, z którą na próżno konkurować. Swój obłędny smak zawdzięczają miękkiej kapuście hojnie wypełnionej aromatycznym farszem.

Polska kuchnia to skarbnica wyśmienitych smaków, przepisów i tradycyjnych dań. Jednym z nich są gołąbki, które kojarzą się ze swojskim, domowym obiadem. Zawijasy przygotowane z kapusty doczekały się wielu ciekawych i smacznych wersji, jednak nic nie może się mierzyć z tą babciną - z mięsem, ryżem i kremowym sosem pomidorowym

Gołąbki z sosem pomidorowym, czyli smaczny powrót do babcinej kuchni 

Nie da się ukryć, że babcina, domowa kuchnia to lek na każde zmartwienie czy największy głód! Tradycyjne, polskie przepisy są nam w końcu bardzo bliskie - wśród nich nie brakuje aromatycznych zup, dań jarskich, takich jak kluchy czy pierogi oraz wyśmienitych mięsnych kąsków typu mielone, czy schabowe. Prawdziwym ewenementem są jednak wszystkim doskonale znane gołąbki, które doczekały się kilku smakowitych odsłon. Kapuściane zawijasy można wypełnić farszem z grzybów, kaszy lub innych warzyw, jednak babcina klasyka z ryżem i mięsem, podduszona w sosie pomidorowym to smak, którego nie da się podrobić i niczym zastąpić. 

Klasyczne gołąbki często niestety pochłaniają dużo czasu i pracy. Doświadczone kucharki i kucharze mają jednak kilka patentów, które znacznie usprawnią cały proces. Wystarczy bowiem ekspresowo sparzyć kapustę, oderwać liście i wyciąć z nich twarde nerwy. Później pójdzie już z górki - przygotowujemy farsz ze zmielonej łopatki wieprzowej, podsmażonej cebulki, ryżu i przypraw. Teraz pora na zawijanie gołąbków, zalanie ich sosem pomidorowym i gotowe! Przepis na obłędne zawijasy i aksamitny sos zdradzamy poniżej. 

Zobacz wideo Przepis na gołąbki bez zawijania

Przepis na klasyczne gołąbki z babcinego przepiśnika 

Składniki: 

  • główka białej kapusty,
  • 700 g mielonej łopatki wieprzowej,
  • torebka ugotowanego ryżu,
  • 1,5 szklanki bulionu lub drobiowego rosołu,
  • cebula,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • sól i pieprz,
  • pieprz grubo mielony,
  • passata pomidorowa lub dwie łyżki przecieru pomidorowego,
  • optymalnie zioła, świeża zielenina.

Sposób przygotowania: 

  1. W dużym garnku zagotuj lekko osoloną wodę. Główkę kapusty pozbaw zewnętrznych liści i zanurz we wrzątku. Po kilku minutach wyciągnij i delikatnie odrywaj liść po liściu. 
  2. Liście kapusty ułożone w stosik trzeba teraz pozbawić twardych nerwów - wówczas zawijanie będzie łatwiejsze, a smak o niebo lepszy. 
  3. Teraz pora na farsz. Ugotuj ryż, a drobno posiekaną cebulkę podsmaż na złoty kolor. Gdy oba produkty przestygną, przełóż je do miski razem ze zmieloną łopatką wieprzową i odrobiną bułki tartej. Całość dopraw solą i pierzem. Składniki dokładnie wyrabiaj dłonią, aż ładnie się połączą. 
  4. Porcję farszu nakładaj na liść kapusty. Boki składaj do środka i ciasno zawijaj. 
  5. Tak przygotowane kapuściane zawijasy przekładamy do garnka, którego dno wyłożone jest liśćmi kapusty. Gołąbki ciasno układamy jeden przy drugim. Całość zalewamy bulionem połączonym z passatą lub przecierem i ziołami. 
  6. Gołąbki gotujemy przez 1,5 godziny. Po tym czasie przekładamy na talerz, polewamy sosem, posypujemy zieleniną i gotowe!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.