Polska kuchnia to skarbnica wyśmienitych smaków, przepisów i tradycyjnych dań. Jednym z nich są gołąbki, które kojarzą się ze swojskim, domowym obiadem. Zawijasy przygotowane z kapusty doczekały się wielu ciekawych i smacznych wersji, jednak nic nie może się mierzyć z tą babciną - z mięsem, ryżem i kremowym sosem pomidorowym!
Nie da się ukryć, że babcina, domowa kuchnia to lek na każde zmartwienie czy największy głód! Tradycyjne, polskie przepisy są nam w końcu bardzo bliskie - wśród nich nie brakuje aromatycznych zup, dań jarskich, takich jak kluchy czy pierogi oraz wyśmienitych mięsnych kąsków typu mielone, czy schabowe. Prawdziwym ewenementem są jednak wszystkim doskonale znane gołąbki, które doczekały się kilku smakowitych odsłon. Kapuściane zawijasy można wypełnić farszem z grzybów, kaszy lub innych warzyw, jednak babcina klasyka z ryżem i mięsem, podduszona w sosie pomidorowym to smak, którego nie da się podrobić i niczym zastąpić.
Klasyczne gołąbki często niestety pochłaniają dużo czasu i pracy. Doświadczone kucharki i kucharze mają jednak kilka patentów, które znacznie usprawnią cały proces. Wystarczy bowiem ekspresowo sparzyć kapustę, oderwać liście i wyciąć z nich twarde nerwy. Później pójdzie już z górki - przygotowujemy farsz ze zmielonej łopatki wieprzowej, podsmażonej cebulki, ryżu i przypraw. Teraz pora na zawijanie gołąbków, zalanie ich sosem pomidorowym i gotowe! Przepis na obłędne zawijasy i aksamitny sos zdradzamy poniżej.
Składniki:
Sposób przygotowania: