Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Podkarpacie da się lubić, szczególnie po spróbowaniu lokalnej kuchni która - co tu dużo mówić, wypada rewelacyjnie! Na piedestale królują dania takie jak proziaki, fuczki czy kartacze, jednak zdecydowanym faworytem tego lata są gołąbki z obłędnym farszem. W składzie ani grama mięsa - jest zdrowo, lekko i pomysłowo!
Gołąbki z Podkarpacia, czyli kapuściany zawrót głowy na talerzu
Warzywniaki i bazary kuszą soczystymi barwami, zapachem świeżych produktów, no i przede wszystkim, konkurencyjnymi cenami. Zdecydowanym numerem jeden w okresie letnim jest oczywiście kapusta, a jak kapusta to i domowej roboty gołąbki! Zanim jednak pomyślisz o klasycznej odsłonie z mięsem i ryżem, poznaj przepis rodem z Podkarpacia. Na próżno szukać w nim znajomego smaku - tu rządzi szczypta oryginalności. A wszystko to ze swojskich składników, które w połączeniu są... niebywałe!
Gołąbki z Podkarpacia, o dziwo, są wege. Do ich przygotowania potrzeba dorodnej kapusty, ale także ziemniaków, kaszy gryczanej i oczywiście królowej warzyw - cebuli, która podkreśli smak farszu. Przygotowanie może na pierwszy rzut oka wydawać się czasochłonne, jednak poświęcenie w tym przypadku jest wskazane. Nagrodą jest niebanalny smak, który będziemy pamiętać na długo!
Zobacz wideo Przepis na gołąbki bez zawijania
Przepis na gołąbki z Podkarpacia z farszem ziemniaków i kaszy
Składniki:
- główka kapusty,
- 200 g prażonej kaszy gryczanej,
- 5 ziemniaków,
- duża cebula,
- sól,
- pieprz,
- 2 szklanki bulionu lub rosołu,
- masło,
- zielenina - pietruszka lub koperek.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od kapusty - warzywo pozbaw zewnętrznych liści. Następnie delikatnie odrywaj pojedyncze liście i sparz je w osolonym wrzątku przez kilka minut. Można też włożyć do garnka całą główkę. Należy jednak pamiętać o późniejszym odcinaniu nerwów z każdego liścia.
- Kaszę gotuj według zaleceń producenta. Gdy jest gotowa, odcedź i ostudź.
- Ziemniaki umyj, obierz i zetrzyj na tarce - wskazane są najdrobniejsze oczka. Bulwy odciśnij nad miską na sitku.
- Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na maśle na złoty kolor. Przełóż następnie do kaszy razem z ziemniakami. Farsz dopraw solą i pieprzem. Można dodać także zieleninę.
- Kolej na składanie gołąbków - liść rozłóż na desce, nałóż farsz, boki złóż do środka, a następnie ciasto zawijaj tak jak w przypadku krokietów.
- Tak przygotowane gołąbki ułóż w naczyniu żaroodpornym. Kapuściane zawijasy zalej bulionem lub rosołem. Piecz pod przykryciem przez godzinę w 180 stopniach. Na koniec udekoruj koperkiem lub pietruszką, smacznego!