gołąbki
-
Oszukane gołąbki, czyli ekspresowa wariacja na temat tradycyjnego dania. Wystarczy wszystko połączyć
Domowe obiady to klasyka, z którą na próżno konkurować. Przepis na oszukane gołąbki sprawdzi się idealnie, gdy mamy ochotę na tradycyjne smaki, jednak nie mamy wystarczająco czasu na przygotowania. Wystarczy wszystko połączyć, uformować kształt i...
-
Przygotowujesz gołąbki? Tomasz Strzelczyk zdradza trik na ekspresowe i sprawne sparzenie kapusty
Tomasz Strzelczyk pokazał, jak parzy kapustę na gołąbki. Jak się okazuję, ta mozolna i uciążliwa czynność może być znacznie szybsza i o wiele łatwiejsza. Efekt? Miękkie liście, które w zaledwie kilka minut są gotowe, by nakładać farsz - trzy ruchy...
-
Ten przepis na liście kalafiora to kulinarny game changer. Już nigdy nie wyrzucisz zielonej części
Gotowanie w duchu zero waste to coraz głośniejszy trend, który potrafi zaskoczyć praktycznością oraz smakiem produktów, których zazwyczaj nie wykorzystywaliśmy. Podobnie jest z liśćmi kalafiora, które zazwyczaj lądowały w koszu. Jak się okazuje, t...
-
Gołąbki - przepis na obiadową klasykę w ekspresowej wersji. Sekretem jest sos na domowym bulionie
Jednym z tradycyjnych dań kuchni polskiej są oczywiście gołąbki. Klasyk gości na naszych stołach na co dzień i od święta, jednak kluczem do sukcesu jest kilka ważnych elementów. Mowa tu o soczystym farszu mięsno-ryżowym zawiniętym w miękkie liście...
-
Przepis na gołąbki bez zawijania. Szybka wersja tradycyjnego dania. Upieczesz je w piekarniku
Przepis na gołąbki może być prosty, wystarczy, że zrezygnujemy z zawijania mięsa i obgotowywania kapusty. Kotleciki w sosie pomidorowym wykonamy w kilka minut. Warto zapiec je w piekarniku. Wykonaj szybką wersję tradycyjnej potrawy.
-
Przepis na gołąbki z ziemniakami. Nietypowy farsz sprawia, że nie ma opcji, żeby komuś nie smakowały
Gołąbki to doskonale znana potrawa, która często pojawia się na polskich stołach. Niemal równie często bywa też modyfikowana. Niektórzy robią je ze zwykłą kapustą, inni z kiszoną, a jeszcze inni w ogóle bez zawijania. Zmiany swobodnie można...
-
Zapomnij o parzeniu kapusty do gołąbków. Ten patent jest znacznie szybszy i bardziej efektowny
Gołąbki to tradycyjne danie kuchni polskiej, które często gości w domowym menu. Fenomenalny smak wymaga jednak odrobiny poświęcenia i kilkuetapowego przygotowania. Aby znacznie usprawnić pracę, wystarczy zrezygnować z parzenia liści kapusty i...
-
Gołąbki cygańskie to szybsza wersja klasycznego dania. Pomoże przy nich piekarnik
Przygotowanie szybkiego lecz treściwego dania nie należy do najłatwiejszych czynności. Jednak gołąbki cygańskie mogą temu sprostać. Dzięki pominięciu kilku kroków ze standardowego przepisu zrobisz je dużo szybciej.
-
Co zrobić z mięsa mielonego? Te smaczne dania przygotujesz ekspresowo, a efekt rozpieści podniebienie
Mięso mielone to baza wielu smacznych dań. Wykorzystujemy je do zrobienia rozmaitych farszy, zapiekanek, pierogów, egzotycznych przekąsek, tortilli czy makaronów. Warto jednak poznać klasyczne receptury i wskazówki, które pozwolą dojść w tym...
-
Przepis na gołąbki w sosie pomidorowym. Do farszu użyj kaszy lub ryżu. Ważny jest rodzaj mięsa
Gołąbki królują od lat na wielu polskich stołach. Ich smak różni się od siebie, bo w końcu co gospodyni, to przepis. Jednak, aby wykonać jak najbardziej klasyczną wersję tradycyjnej potrawy, przygotowaliśmy prostą i sprawdzoną recepturę na pyszny...
-
Ciasteczka owsiane - przyjemność bez wyrzutów sumienia. Zdrowy owoc doda smaku
-
Ciasto bez pieczenia, czyli szarlotka z patelni. Przepis na szybki deser
-
Tak gwiazdy dbają o swoje włosy. Dzięki tej aplikacji ty też tak możeszMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Teściowa robi je najlepiej. Tą metodą chrust będzie pulchny i chrupiący
-
Zapomnij o ścieraniu ziemniaków na placki. Mniej pracy, a wyjdą równie smaczne
- Ciasto kruche - przepis. Zawsze wychodzi obłędnie pyszne
- Obiad na niedzielę - szybkie zapiekanki w sam raz na ekspresowy obiad
- Przed kradzieżą w sklepie poszedł na policję. Jednego nie przewidział
- Nie zjesz nic lepszego. Te rurki z kremem rozpływają się w ustach
- Zupa krem z pomidorów. Prosty, tradycyjny przepis podkręcisz jednym dodatkiem
-
Polskie gołąbki doczekały się konkurencji. To rumuńskie danie z kiszoną kapustą
Gołąbki to danie, które pomimo wymagającego czasu przygotowania często wykonywane są w polskich domach. Jeśli jednak chcesz spróbować innych smaków, polecamy wypróbować rumuńską konkurencję dla tego dania. Zwali cię z nóg.
-
Takich gołąbków jeszcze nie jedliście. Składnik farszu może niektórych zaskoczyć
Gołąbki klasycznie przygotowuje się z farszem z mięsa i ryżu. Niektórzy zastępują ten ostatni składnik kaszą gryczaną. Istnieje jednak również przepis, w którym do gołąbkowego nadzienia dodaje się coś, co niektóre osoby, zwłaszcza jedzeniowy...
-
Polska w czołówce najlepiej ocenianych kuchni. Obcokrajowcy docenili m.in. rodzime pierogi
Mało kto miewa wątpliwości, że dania kuchni polskiej są nie tylko sycące, ale i wyjątkowo smaczne. Potwierdził to właśnie prestiżowy ranking "Taste Atlas", który umieścił aż siedem polskich potraw w ścisłej czołówce zestawienia.
-
Gołąbki za 5 zł. To przepis Katarzyny Bosackiej na tanie danie obiadowe
Katarzyna Bosacka znana jest z tanich propozycji na dania obiadowe. Jakiś czas temu wydała książkę, w której przedstawia budżetowe spojrzenie na gotowanie i pokazała, jak nie przepłacać, a zjeść dobrze. Gołąbki bez zawijania to jeden z jej pomysłów.
-
Gołodupce, czyli postne gołąbki po lubelsku. Smakują lepiej, niż się nazywają, ale wybierz odpowiednią kaszę
Gołodupce, zawijaki, łupcie. To niektóre z regionalnych nazw wigilijnej potrawy, którą wszyscy z Lubelszczyzny znają i kochają. Przepis na postne gołąbki w kiszonych liściach kapusty jest naprawdę prosty, ale najlepsze wychodzą na konkretnym rodza...
-
Gołąbki - przepis na klasyczne danie kuchni polskiej. Wybierz ten rodzaj kapusty, a będą rozpływać się w ustach
Gołąbki są klasycznym daniem z kapusty, mięsa i ryżu. Najlepiej podawać je z sosem pomidorowym. Podajemy przepis na gołąbki z kapusty włoskiej - wychodzą bardzo smaczne i mają delikatną strukturę.
-
Tradycyjne gołąbki wigilijne. Nadzienie z kaszy gryczanej i grzybów zawiń w aromatyczne liście kapusty
Gołąbki wigilijne przygotowane w tradycyjnej odsłonie kradną serca domowników i gości. Poza aromatycznym farszem, bazującym na kaszy gryczanej i grzybach, ważne jest także zawijanie i późniejsze gotowanie w bulionie. Dzięki tym metodom uzyskamy...
-
Smak tych gołąbków zwali cię z nóg. Wszystko dzięki smażeniu i panierce. Lepszych nie jedliście
Na liście klasycznych polskich dań muszą obowiązkowo pojawić się gołąbki. Jednak w takiej wersji na pewno ich nie jedliście. Swoją wyjątkowość zawdzięczają panierowaniu i smażeniu. Tak ich jeszcze nie robiliście.
-
Zrób gołąbki z tym farszem, a będą smakować jak u mamy! Ania Starmach zdradza sekret tak rewelacyjnego smaku
Gołąbki to syte danie, które króluje na polskich stołach. Wymaga wielu przygotowań i czasu, jednak to wszystko wynagradza jego smak. Ania Starmach zaproponowała swoją wersję tego dania. Jej zdaniem "smakują jak u mamy!".
-
Jak przygotować idealne gołąbki? Czytelnicy podzielili się swoimi patentami. "Każdy robi, jak lubi"
Gołąbki to bez wątpienia jedna z ulubionych potraw Polaków. Kapuściane zawijasy z mięsem mielonym robią furorę w wielu domach, ale w każdym smakują nieco inaczej. Nic dziwnego, ilu kucharzy, tyle sposobów na ich zrobienie. Można się o tym przekona...
-
Zupa gołąbkowa to prawdziwy przełom w kuchni. Wrzuć wszystko do jednego gara, wymieszaj i gotowe
Uwielbiasz gołąbki, ale nie masz czasu na żmudne przygotowywanie zawijasów z kapusty? Przygotuj zupę gołąbkową! Smakuje zupełnie jak uwielbiane danie, ale nie wymaga ogromu pracy. Wrzuć składniki go gara i... prawie gotowe!
-
Gołąbki babci Marysi to niebo w gębie. Bez mięsa, za to wypchane po brzegi kaszą i ziemniakami. Lepszych nie jadłeś
Gołąbki z babcinego przepisu zawsze wychodzą wyśmienite. Babcia Marysia pokazała, jak kiedyś je przygotowywała. Spróbujesz ich raz i przepadniesz. Tego przepisu nie da się podrobić.
-
Gołąbki bez ryżu? Przepis sprzed stu lat rozwiewa wątpliwości. Do farszu dodawano zupełnie inny składnik
Tradycyjnie gołąbki przygotowuje się z mięsa mielonego i ryżu, który następnie zawija się w liście gotowanej kapusty. Nie zawsze tak było! Dawniej do farszu nie dodawano ryżu. Zamieniano go na zupełnie inny składnik.
-
Gołąbki bez zawijania z przepisu Jaśka Kuronia. "Mam dla was prawdziwą petardę"
Kucharz Jasiek Kuroń podzielił się na instagramie przepisem na, jak sam powiedział, "prawdziwą petardę". Opublikował filmik, w którym pokazuje, jak zrobić gołąbki bez zawijania z włoską kapustą. Ich smak podbił dodatkiem wędzonej papryki. "O matul...
-
Raz w życiu przygotuj gołąbki w inny sposób, a nie pożałujesz. Te trzy przepisy to game changer
Przepisów na gołąbki jest tyle, ilu jest Polaków. Każdy z nas ma swoją jedyną, najlepszą recepturę na to danie. Warto jednak czasem złamać własne zasady i zainspirować się innym przepisem. Można się nieźle zdziwić.
-
Gołąbki - przepis. Ugotowałam ryż inaczej niż dotychczas. Efekt? Rewelacja
Gołąbki to tradycyjne danie kuchni polskiej, chociaż podobne "zawijańce" znajdziemy w Europie Wschodniej, Grecji, a nawet w Afryce. Dziś mam dla was przepis na gołąbki z pewnym trikiem ryżowym, na który wpadłam z czystego lenistwa i oszczędności....
-
Gołąbki - przepis z nietypowym dodatkiem. Tak właśnie robi się je na Wszystkich Świętych pod Radomiem
Gołąbki to potrawa, która w mojej rodzinie jest serwowana zawsze w okresie Wszystkich Świętych. Przepis na najlepsze gołąbki znam więc doskonale, ale niektórych może zdziwić pewien dodatek. Chodzi o grzyby, ale nie byle jakie - u nas pod Radomiem ...
-
Gołąbki - przepis na tradycyjny rarytas. Będą smakować jak od babci, jeśli zadbasz o farsz i sos
Wśród tradycyjnych dań gołąbki zajmują szczególne miejsce. Soczysty i aromatyczny farsz z mięsa i ryżu zawinięty w liściach miękkiej kapusty to piedestał wśród domowych obiadów. Kluczowe jest stworzenie ciasnych sakiewek i późniejsze duszenie w...
-
Gołąbki bez zawijania. Przepis na przepyszny i niedrogi obiad z książki Katarzyny Bosackiej
Gołąbki bez zawijania robi się o wiele szybciej niż tradycyjne. Warto skorzystać z przepisu na to danie, gdy chcemy zaoszczędzić czas. Smak gołąbków bez zawijania jest taki sam, jak tych klasycznych. Jak je przygotować? Warto skorzystać z przepisu...
-
Gołąbki bez zawijania - przepis na domowy obiad dla leniwych. Tradycyjny smak w nowej odsłonie
Gołąbki bez zawijania to alternatywne rozwiązanie dla tradycyjnych, zawijanych w liście kapusty. Chociaż smak pozostaje ten sam, można zaoszczędzić sporo czasu na ich przygotowywaniu. Przedstawiamy przepis na domowy obiad dla leniwych.
-
Jak zrobić gołąbki, żeby smakowały jak u babci? Najważniejsze jest połączenie dwóch mięs i trik z kapustą
Gołąbki najlepiej smakują mi jesienią, ale tylko takie, jakie dawno temu robiła moja babcia. Były pyszne, dobrze doprawione, a sekretem ich smaku było oczywiście mięso - musiały być koniecznie dwa rodzaje. No i kapusta - do jej parzenia zawsze...
-
Robert Makłowicz ma nietypowy przepis na gołąbki. Używa specjalnego rodzaju kapusty
Gołąbki to jedno z tradycyjnych polskich dań. Można je przyrządzać na wiele sposobów. Robert Makłowicz do ich przyrządzenia wykorzystuje specjalny rodzaj kapusty, dzięki czemu danie uzyskuje oryginalny smak. O jaką kapustę chodzi?
-
Gołąbki z kaszą i grzybami - przepis na danie w nowej odsłonie. Rozsmakują się w nim nawet najwięksi mięsożercy
Gołąbki z kaszą i grzybami - przepis, który musisz wypróbować jeszcze tej jesieni. Świetnie sprawdzi się nie tylko jako obiad dla wegan i wegetarian. Posmakuje również największym mięsożercom. To tradycyjne danie w nowej formie, w którym szybko si...
-
Gołąbki - przepis z ryżem według przepisu babci Zosi. Jej sposób na sos pomidorowy jest niezastąpiony
Wśród tradycyjnych przepisów nie sposób nie wyróżnić gołąbków. Przepis z ryżem to aromatyczny i sycący rarytas, który od pokoleń podawany jest w polskich domach. Receptura babci Zosi nie ma sobie równych. Ważne, by pamiętać o parzeniu liści kapust...
-
Jak zrobić sos pomidorowy do gołąbków? Dzięki tym trikom czeka was prawdziwa uczta
Jak zrobić sos pomidorowy do gołąbków? Tego tradycyjnego dodatku nie może przecież zabraknąć. Ale jak uzyskać niepowtarzalny smak? Sekret tkwi m.in. w najlepszej jakości składnikach.
-
Mądra Babcia robi je inaczej. Gołąbki inne niż zwykle - bez zawijania i kapusty
Gołąbki to tradycyjne polskie danie, które ma szczególne miejsce w sercach Polaków. Uwielbiamy je przygotowywać i jeść. Odchodzenie od klasycznego przepisu to nie nowość, ale my mamy niezwykłą bombę! Danie bez grama kapusty, również smakuje...
-
Gołąbki. Przepis, który zdradziła mi ciocia. Jej trik na sparzenie kapusty czyni cuda
Gołąbki są zdecydowanie jedną z najbardziej ulubionych potraw kuchni polskiej. Jednak kiedy przyrządzamy je samodzielnie, zdarza się, że coś pójdzie nie tak. Farsz jest zbyt kleisty, a kapusta twarda. Trik na sparzenie kapusty, który zdradziła mi...
-
Gołąbki bez zawijania. Oryginalna alternatywa dla tradycyjnego przepisu. W tej wersji smakują obłędnie
Ciekawą i smaczną alternatywą dla tradycyjnego przepisu są gołąbki bez zawijania. Danie jest dużo prostsze, a inna forma podania pozwala skrócić czas przygotowania. Dodatkiem, którego nie może zabraknąć jest sos pomidorowy - podkreśli całość i nad...
-
Gołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym, czyli pomysł na pożywny obiad. Klucz to sparzenie kapusty
Gołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym to ciekawy pomysł na obiad. Sam przepis jest prosty, ale i nieco czasochłonny. Aby gołąbki wyszły idealne, ważne jest prawidłowe sparzenie kapusty.
-
Jak sparzyć kapustę na gołąbki? Zapomnij o gotowaniu w wodzie. Jest lepszy sposób
Jak sparzyć kapustę na gołąbki? To pytanie zadaje sobie wielu osób, które przymierzają się do robienia gołąbków. Jest bardzo zasadne, ponieważ źle sparzona kapusta może popsuć całe danie. Jeżeli będzie twarda, to nikt nie będzie miał przyjemności ...