gołąbki
-
Pożegnaj nudną kapustę. Zawiń gołąbki w to warzywo, a rodzina nie odklei się od talerzy
Gołąbki to jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej, które kojarzy się z kapustą oraz tradycyjnym farszem z mięsa i ryżu. Warto jednak od czasu do czasu porzucić klasykę na rzecz nowatorskich wariacji potraw. W co można zawinąć gołąbki? To...
-
Od lat nie dodaję ryżu do gołąbków. Są dużo smaczniejsze i nie idą w boczki
Wszyscy Polacy kochają gołąbki, jednak nie wszyscy żyją w zgodzie z węglowodanami. Głównym składnikiem gołąbków jest ryż, kasza, a często ziemniaki, co sprawia, że niektórzy ze względów zdrowotnych lub przez swoją dietę musieli zapomnieć o ulubion...
-
To prawdziwa petarda. Gołąbki "po poznańsku" zrobisz błyskawicznie. Rodzina nie oderwie się od talerzy
To idealny pomysł na obiad dla osób, które przepadają za klasycznymi gołąbkami, ale nie mają czasu ich przygotować. Oto alternatywa dla zabieganych. Głąbki "po poznańsku" robi się szybko i z pewnością posmakują zarówno dorosłym, jak i dzieciom.
-
Gołąbki po grecku są lepsze od polskich. Odróżniają je trzy rzeczy, w tym kapusta
Dania podobne do gołąbków są popularne nie tylko w Polsce. Farsz zawijany w kiszone liście kapusty jest popularny m.in. w Rumunii, ale np. Grecy robią gołąbki zupełnie inaczej. Ich dolmades, bo tak nazywa się danie, to raj dla podniebienia. Od...
-
Zamiast mięsa dodałam do gołąbków ten składnik. Już nie wrócę do starego przepisu
Polska kuchnia bez gołąbków nie byłaby taka sama. Klasyczna wersja zakłada nadzianie liści kapusty farszem z ryżu i mięsa. Na szczęście nie jest to jedyna opcja. Jeśli ktoś nie je mięsa, nie przepada za takim nadzieniem lub po prostu chce...
-
Gdy podałam te gołąbki, babcia prawie zemdlała. Nie dodałam do nich ani ryżu, ani kapusty
Gołąbki to danie, które w wielu domach jest niezmienne od pokoleń. Przepis pamięta czasy prababci, a czasem nawet i dalsze generacje. Ostatnio postanowiłam nieco pobawić się recepturą i dzięki temu wyszło danie, które powali nie jedną osobę. Ten...
-
"Polska lasagne" bije na głowę tradycyjne gołąbki. Przepis Ewy Wachowicz to majstersztyk
Jak zrobić gołąbki? Przepis na tradycyjne zna prawdopodobnie każdy. Nie słynie jednak z łatwości. Jeśli masz ochotę na smak tego dania, ale nie na męczące zawijanie, wypróbuj "polską lasagne" według Ewy Wachowicz.
-
Rzadko robi się gołąbki w ten sposób. Gdy zjadłam pierwszy raz, oniemiałam
Gołąbki nie są moimi ulubieńcami w kuchni polskiej. Zjem je od wielkiego dzwonu i raczej bez przyjemności. Dlatego gdy po raz pierwszy miałam spróbować gołąbków bez mięsa i ryżu, byłam zaintrygowana. Pomyślałam, że może w końcu trafiłam na takie,...
-
Nie poznańskie koziołki, a gołąbki. Smakują obłędnie i robi się je dużo szybciej niż tradycyjne
Gołąbki kocha wielu Polaków. Większość przyznaje się jednak, że ze względu na to, jak pracochłonne jest ich przygotowanie, rezygnuje z ulubionego dania. Jednak wcale nie trzeba tego robić! Wystarczy zamienić tradycyjną recepturę na przepis na...
-
Nadziałam takie mięso młodym warzywem. Odwrócone gołąbki zrobiły furorę, a mąż poczuł niebo w gębie
Zrobiłam odwrócone gołąbki i swojski bigos dzięki temu przepysznemu warzywu, na które właśnie jest sezon. Będą to ulubione letnie potrawy całej naszej rodziny. Jak je zrobić? To banalnie proste!
- Robisz rosół na bazie kurczaka? Trzech części nigdy nie wrzucaj do zupy
- Jak zrobić buraczki tarte do słoików? Bez octu i gotowe w kilka chwil
- Nowa kolekcja w Pepco. Na co warto zwrócić uwagę? MATERIAŁ PROMOCYJNY
- Każdy, kto spróbował, chciał ten przepis. Ciasto jest słodkie i puszyste
- We wrześniu zawsze robię to ciasto. Z foremki znika w 5 minut
- Bosacka pokazała przepis na "gofry jak z Monciaka". Są puszyste, złociste i chrupiące
- Karpatka, która zachwyciła Magdę Gessler. "Wygląda jak deser w cukierni"
- Przepis na chleb z twarogu mam od koleżanki. Nie kupuję już pieczywa
- Włóż 2 sztuki do suszonych grzybów. Postoją nawet do kolejnych wakacji
-
Żadne tam warzywa. Najlepsze kotlety bez mięsa zrobisz z czegoś innego
-
Mocna konkurencja dla polskich gołąbków. Dwa składniki sprawią, że rodzina wsunie cały gar
Wiele osób uznałoby polskie gołąbki za bezkonkurencyjne. Choć może nie prezentują się zbyt pięknie, to mają wierne grono fanów. Są sycące, w gruncie rzeczy proste do zrobienia i często przywołują miłe, rodzinne wspomnienia. Na horyzoncie majaczy...
-
"New York Times" podał przepis na gołąbki. Pod postem afera o sos. "Polska mama by tak nie zrobiła"
Serwis "New York Timesa" publikuje w swojej sekcji kulinarnej przepisy z całego świata. Wśród nich znalazł się m.in. przepis na gołąbki. O ile w samym przepisie nie ma nic, do czego można byłoby się przyczepić, o tyle dość niefortunny opis posta n...
-
Polskie gołąbki nie są w połowie tak smaczne. Jak jedziesz na wakacje do Grecji, musisz ich spróbować
Gołąbki uwielbia chyba każdy Polak i trzeba przyznać, że polskie gołąbki są naprawdę pyszne. Jednak nie tylko Polska słynie z ryżowo-mięsnego farszu zawiniętego w liście. Dolmades, czyli potrawa przypominająca nasze gołąbki to klasyka kuchni...
-
Gołąbki bez zawijania z piekarnika. Zrobisz je w ekspresowym tempie i ze smakowitym rezultatem
Tradycyjnym gołąbkom nie da się odmówić smaku i aromatu. Problem nierzadko stanowi jednak długi i żmudny proces przygotowań. Aby ułatwić sobie życie, warto skorzystać z przepisu na gołąbki z piekarnika. Smakują równie dobrze, a nie trzeba ich...
-
Strzelczyk nie robi gołąbków, tylko to danie. "Takiej potrawy jeszcze nie widziałam"
Zupy są dobre o każdej porze roku i nieważne czy mamy lato, czy zimę i tak zjemy je ze smakiem. Tomasz Strzelczyk pokazał, jak zrobić potrawę, która skradnie twoje serce i jest dużo prostsza od oryginału. Ten smak na pewno dobrze znasz, ale nie w...
-
Jak zrobić gołąbki? Przepis opanowałam do perfekcji. Liczy się zasada 3:1
Przepis na gołąbki jest bardzo prosty, lecz niestety czasochłonny. Jednak moje gołąbki smakują tak wyśmienicie, że są warte każdej minuty spędzonej w kuchni. Oczywiście najważniejszy jest farsz - zawsze robię go tą samą metodą, której nauczyła mni...
-
Tradycyjne gołąbki już ci się przejadły? Spróbuj... zupy gołąbkowej. Rodzina zajada, aż się uszy trzęsą
Zupa gołąbkowa to danie, które przypadnie do gustu wszystkim fanom tradycyjnej kuchni polskiej. Potrawa jest wyjątkowo treściwa, pełna aromatu i dobrze znanego nam smaku. Co więcej, przygotowanie jej jest wyjątkowo proste.
-
Smakują jak gołąbki, a robi się je szybciej. Już nigdy nie sięgniesz po tradycyjny przepis
Gołąbki to danie, które zapisane jest głęboko w naszych sercach i głowach. Kochamy je jeść, ale niekoniecznie lubimy je przyrządzać. Ich przygotowanie jest czasochłonne i potrzebujemy naprawdę wiele energii, by wyszły smaczne. Ten przepis pokazuje...
-
Przepis na gołąbki siostry Anieli. Trzyma się zasady 1:1. Sos jest tu wisienką na torcie
Gołąbki to w wielu domach obiadowy klasyk, który po prostu musi pojawić się co najmniej raz w miesiącu. Przepisów jest co niemiara, ale to te klasyczne, czyli z ryżem i mięsem, królują zdecydowanie. Prosty przepis na gołąbki pokazała m.in. siostra...
-
Mój przepis na gołąbki. Stawiam na te mięsa, a mąż zawsze prosi o więcej
Przepis na gołąbki większość z nas zna, a to danie ma całe mnóstwo sympatyków. Nie ma się co dziwić - gołąbki z mięsem i ryżem to istota polskiej kuchni i pasują na każdą okazję. Z racji tego, że mamy sezon na młodą kapustę, podpowiem z ochotą, ja...
-
Oprócz mnie nikt nie robi tak gołąbków. Mięso mielone zamieniłam na to, a babcia nie mogła uwierzyć
Gołąbki to bardzo tradycyjne danie i rzadko kiedy ktoś ma nawet odwagę, by zmienić ich skład. Ja to zrobiłam i nie żałuję, bo dzięki temu poznałam ich nową wersję, która bardziej przypadła mi do gustu. Zamieniłam mięso na inny składnik, a gdy...
-
Gołąbki z młodej kapusty bez grama ryżu? Smakują lepiej, niż przewidywałam. Są lekkie i pyszne
Gołąbki z młodej kapusty to kompletnie inny wymiar smaku. To danie od razu zyskuje świeżości i lekkości. Zazwyczaj, niezależnie od kapusty, faszerujemy je mięsem i ryżem. Ja jednak postanowiłam trochę poeksperymentować i zamieniłam ryż na tę kaszę...
-
Zawijam soczysty farsz w to warzywo i składam w trójkątne sakiewki. To lepsze niż babcine gołąbki
Klasyczne gołąbki odejdą do lamusa, jeśli postawisz na nieco inny kształt i soczyste nadzienie. Ta wariacja kultowego dania przypomina bardziej zielone, trójkątne sakiewki. Przepis jest naprawdę spektakularny, a na dodatek łatwy i przepyszny -...
-
Bez zawijania i gotowania kapusty. Dzięki tym gołąbkom zaoszczędzisz mnóstwo czasu
Gołąbki to bardzo kultowe danie, do którego wracamy z sentymentem. Ich smak z pewnością zna już każdy, bo babcie i mamy robią je nagminnie. W moim domu również pojawiają się bardzo często, ale za każdym razem wywołują wiele emocji z powodu długieg...
-
Przyrządź je tak, jak lubisz, tylko nie zawijaj. Robi efekt, a smakuje tak jak zawsze
Czy zastanowiło cię kiedyś, skąd w ogóle wzięła się nazwa gołąbki? To popularne danie pojawia się na polskich stołach bardzo często. Jedni robią je z ryżem inni z kaszą gryczaną. Czasem podajemy je z masełkiem, a czasem w sosie pomidorowym. Mimo ż...
-
Prosty przepis na gołąbki. Zmiana kapusty to strzał w 10. Już nie zrobisz inaczej [PRZEPIS, ZDJĘCIA]
Mogłoby się wydawać, że gołąbki to typowo polskie danie, jednak okazuje się, że w wielu krajach istnieje rodzima wersja tej klasycznej potrawy. Nawet w dalekiej Azji odnajdziemy wiele przepisów na mięsno-kapuściane roladki. Co ciekawe, zarówno w...
-
Bez kapusty i zawijania. Takich gołąbków jeszcze nie jadłeś. Mądra Babcia zaskakuje ich podaniem
Gdy myślimy o gołąbkach, przed naszymi oczami ukazuje się jeden obraz. Mięsno-ryżowy farsz, owinięty ugotowanym liściem kapusty. Tym razem to całkowicie coś innego. Mądra Babcia pokazała, że nawet taki klasyk może być podawany w ciekawy sposób. Ni...
-
Gołąbki siostry Anastazji nie mają grama mięsa. Ale mięsożercy i tak zajadają się nimi w najlepsze
Gołąbki z ryżem i mięsem mielonym odchodzą już w zapomnienie. Nawet siostra Anastazja pozwoliła sobie na odrobinę szaleństwa i postawiła na całkowicie inny farsz. Oto przepis na gołąbki siostry Anastazji.
-
Żaden sos pomidorowy, gołąbki podaj z tym. Najpierw będziesz sceptyczny, a później to pokochasz
Danie, jakim są gołąbki jest bardzo popularne i często wykonywane. Zazwyczaj podaje się je z klasycznym sosem pomidorowym, który każdy dobrze zna. Chcemy jednak pokazać, że można to zrobić w inny sposób, by wydobyć z tego dania głębię smaków....
-
Gołąbki "po wielkanocne". Zamiast klasycznego mięsa robię je z rarytasu, który lubi pływać w żurku
Szukasz przepisu, który pochłonie resztki z wielkanocnego biesiadowania? Zamiast marnować jedzenie, lepiej postaw na soczyste i obłędne gołąbki w nietypowym wydaniu. Farsz zrobisz z rarytasu, który często jest zapiekany z chrzanem i cebulą lub tap...
-
Zapomnij o zawijaniu. Zamiast tradycyjnych gołąbków zrób z nich zupę. Każdy poprosi o dokładkę
Uwielbiasz gołąbki, ale czasochłonne gotowanie skutecznie zniechęcają cię do przygotowania tej wyjątkowej potrawy? Zamiast niej zrób zupę gołąbkową. Jest równie pyszna, sycąca, a przede wszystkim prosta i szybsza w przyrządzeniu.
-
Wiosenne gołąbki z młodą kapustą przygotujesz raz-dwa! Kluczem idealnego smaku jest prosty farsz
Wiosenne gołąbki uświetnią każdy obiad. Aromatyczny, mięsny farsz owinięty w liście młodej kapusty i polany pysznym sosem to prawdziwa uczta dla kubków smakowych. Jak je przygotować? Wyjątkowo prosto.
-
Gołąbki w tym wydaniu to kosmos. Zawijam soczysty farsz w nietypowe warzywo i wszystko zapiekam
Na klasycznych gołąbkach świat się nie kończy, właśnie dlatego warto spróbować zrobić je w tym szalonym i obłędnie smacznym wydaniu. Warzywne zawijasy wystarczy hojnie napakować farszem i otulić nietypowym warzywem, które zastąpi tradycyjną kapust...
-
Smak i sposób podania tych gołąbków zwali cię z nóg. Przed pieczeniem wrzuć je na patelnię
Gołąbki to kultowe danie, które powtarzamy przy większych okazach, lub gdy mamy za dużo czasu. Jest czasochłonne, ale ten smak jest wart długiego stania w kuchni. Dzięki tej metodzie stają się one smaczniejsze. To zasługa panierowania i smażenia.
-
O ryżu i mięsie w gołąbkach już nawet nie pamiętam. Inny farsz robi robotę. Palce lizać, takie pyszne
Zapomnij o klasycznych gołąbkach z ryżem i mielonym. Od dziś na twoim stole może zagościć ta bezmięsna propozycja, która zachwyca smakiem. Jest zdecydowanie tańsza, a jej przygotowanie zajmie ci tylko chwilę.
-
Przepis na wiosenne minigołąbki Gosi z programu "Rolnik szuka żony". Idealne na domowy obiad
Gołąbki to doskonały pomysł na smaczny i pożywny obiad dla całej rodziny. W wersji z młodą kapustą smakują iście wiosennie. Sposobem na ich przyrządzenie podzieliła się niedawno w mediach społecznościowych Gosia Borysewicz, znana z programu "Rolni...
-
Fioletowe gołąbki robią u mnie furorę. Rodzinka się nimi zajada, jakby jutra miało nie być
Fioletowe gołąbki to smakowite danie, które doskonale sprawdzi się na obiad świąteczny, jak i codzienny. Robi wrażenie nie tylko wyglądem, ale i wyjątkowo aromatycznym smakiem. Wszystko za sprawą nietypowego farszu oraz czerwonej kapusty.
-
Już nigdy nie sięgniesz po ryż, robiąc gołąbki. Zamiast tego wybierzesz ten nieoczywisty składnik
Gołąbki tak jak i pierogi są klasyką kuchni polskiej. Zmienianie tak dobrze nam znanej receptury nie jest dobrym pomysłem, bo oryginalne przepisu już są pyszne. My jednak zaryzykujemy i dobierzemy się do pysznych gołąbków. Staną się one jeszcze...
-
Zapomnij o klasyce. Gołąbki taplające się w tym rewelacyjnym, białym sosie smakują o niebo lepiej
Gołąbki to flagowe danie kuchni polskiej, które zachwyca podniebienie w niemal w każdym wydaniu. Warto jednak postawić na ciekawą alternatywę dla klasycznego pomidorowego sosu, w którym zazwyczaj nasze zawijasy się pięknie duszą. Ta biała, kremowa...
-
W dzieciństwie nie mogłam na nie patrzeć. Po latach spróbowałam wersji cioci i przepadłam
Gołąbki nigdy nie należały do moich ulubionych dań. Gdy babcia przygotowywała ja na niedzielne obiady, ja dostawałam coś innego. Z całej potrawy smakował mi jedynie sos pomidorowy. Po latach przekonałam się, że głównym problemem była kapusta. Gdy...