gołąbki
-
Jak babcia gotowała gołąbki, dodawała to do ryżu. Pyszniej się chyba nie da
Gołąbki, gołąbunie, gołąbeczki i wszelkie cudowne zdrobnienia. Ta potrawa łączy wszystkich Polaków i nie znajdę chyba nikogo, kto nie lubi gołąbków. Jeśli chcesz sprawdzony przepis na gołąbki, mamy go specjalnie dla ciebie. Moja babcia gotowała ry...
-
Gołąbki - przepis, który nigdy nie zawodzi. Moja babcia wyznawała zasadę 3:1
Przepis na gołąbki większość z nas zna, a to danie ma całe mnóstwo sympatyków. Nie ma się co dziwić - gołąbki z mięsem i ryżem to istota polskiej kuchni i pasują na każdą okazję, bo chyba każdy uwielbia kapuściane zawijasy. Jednak nie tylko kapust...
-
Nie lubię tradycyjnych gołąbków. Gdy zobaczyłam holiszki, aż zaburczało mi w brzuchu
Od dziecka nie przepadam za klasycznymi gołąbkami. Gdy babcia przygotowywała je dla całej rodziny, ja zazwyczaj dostawałam coś innego. Lubię jednak próbować nowych smaków, dlatego na widok gołąbków w nieco innej wersji poczułam, jak rośnie mi...
-
Koniec z zawijaniem i godzinami w kuchni. Smakuje jak znany klasyk, ale babcia byłaby zaskoczona
Zupa gołąbkowa to genialne połączenie smaku tradycyjnych gołąbków i wygody jednego garnka. Ten posiłek jest prostszy w przygotowaniu niż klasyczne danie, a jednocześnie pełen smaków znanych z rodzinnego stołu. Idealny wybór na chłodniejsze dni, gd...
-
Gołąbki warstwowe to leniwa wersja polskiego klasyka. A w smaku? Nie zauważysz żadnej różnicy
Jak zrobić gołąbki na szybko? Wypróbuj wersję warstwową. To pomysłowe rozwiązanie, które eliminuje konieczność zawijania liści. Zapieczone mielone mięso, siekana kapusta oraz aromatyczny sos pomidorowy tworzą ekspresową potrawę, idealną na każdą...
-
Gołąbki wigilijne bez mięsa. Postny przepis z zaskakującym farszem nie tylko na święta
Gołąbki wigilijne bez mięsa to sycąca propozycja, którą warto uwzględnić w świątecznym menu, ale też na co dzień. Jak przygotować aromatyczne gołąbki wigilijne z ryżem i grzybami? Przedstawiamy to w przepisie krok po kroku.
-
Co roku robię stos gołąbków wigilijnych. 3 główne składniki wystarczą. Znikają szybciej niż krokiety
Gołąbki na Boże Narodzenie można przygotować w wersji wegetariańskiej, zastępując mięsny farsz kaszą gryczaną i suszonymi grzybami. Według mojej rodziny są nawet lepsze od tradycyjnych, dlatego przygotowuję je nie tylko od święta. Z czego zrobić...
-
Nie musisz parzyć kapusty na gołąbki godzinami. Trik działa błyskawicznie. "Sprzedała" mi go ciocia
Przepis na gołąbki z ryżem - klasyka kuchni, która nigdy nie zawodzi. Sekret idealnego smaku tkwi w szczegółach, a jednym z nich jest miękka kapusta. Dzięki prostym trikom przygotowanie tego dania stanie się łatwiejsze i przyjemniejsze niż...
-
Przepis na łupcie wigilijne w starym stylu. Najważniejsza jest kasza, nadaje się tylko jedna
Łupcie to jedna z tradycyjnych potraw wigilijnych na Lubelszczyźnie, Podlasiu i Podkarpaciu. Większość zna je pod nazwą wigilijne gołąbki, ale od tradycyjnych odróżnia je kapusta. Żeby łupcie smakowały idealnie i tak jak za czasów młodości naszych...
-
Moja babcia robi sos pomidorowy do gołąbków tylko w ten sposób. Wychodzi aromatyczny i pyszny
Jak się robi pomidorowy sos do gołąbków? Przygotujesz go na dwa sposoby - z przecieru i świeżych warzyw. W obu wersjach wyjdzie aromatyczny i pyszny. Idealne komponuje się z popularnym w Polsce daniem.
-
Mięciutkie i kleiste. Na Wielkanocny obiad podam szlachecki przysmak
-
Kryzysowe kotlety robię co piątek. Nauczyła mnie babcia: Nie mlej mięsa, pyry utup
-
Coraz więcej regionów w Polsce ma ten problem. To powoli nowa rzeczywistośćMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Koniec z wodnistymi, ciemnymi pieczarkami. Złote triki odmienią smażenie
-
Podał kod BLIK w sklepie, a opłacił nieznany obiad. Jak do tego doszło?
- Pyszne czekoladowe brownie. Przepis, który nie może się nie udać
- Trik na zachowanie koloru warzyw podczas gotowania. Stosuje go Gessler
- Bun Cha - azjatycki smak, który zachwycił Bourdaina podczas podróży do WietnamuMATERIAŁ PROMOCYJNY PR
- Sekret chrupiących i złocistych frytek. Belgowie odkryli już dawno
- Jak doprawić rybę, żeby była pyszna? Cytryna i sól to nie wszystko
-
Żadne zawijasy. Strzelczyk pokazał sprytny sposób na gołąbki. Zrobisz i się nie narobisz
Jak zrobić gołąbki? Ich przygotowywanie to często żmudny i czasochłonny proces. Z tego powodu powstają kolejne metody na to, by go usprawnić. Nic nie przebije jednak pomysłu Tomasza Strzelczyka. Skrócicie sobie tym pracę nawet o kilkadziesiąt minut.
-
Przebiły gołąbki babci. Te po turecku rzucą cię na kolana. Ich farsz skrywa nietypowy składnik
Gołąbki mają wiele odsłon, a wersja turecka to majstersztyk. Jak przygotować danie o intensywnym, orientalnym smaku? Przedstawiamy przepis na tureckie gołąbki, które zachwycą podniebienie, a dodatek pewnej przyprawy mile zaskoczy nawet wymagającyc...
-
Tak jedzą placki ziemniaczane w Beskidach. Zaskakujące połączenie z... gołąbkami
Co zjeść na obiad: placki ziemniaczane czy gołąbki? Teraz już nie musisz wybierać, bo możesz zjeść i to, i to. I wcale nie musisz przygotowywać obu potraw. Wystarczy, że zrobisz poleśniki, czyli właśnie połączenie gołąbków i placków. To bardzo...
-
Pożegnaj nudną kapustę. Zawiń gołąbki w to warzywo, a rodzina nie odklei się od talerzy
Gołąbki to jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej, które kojarzy się z kapustą oraz tradycyjnym farszem z mięsa i ryżu. Warto jednak od czasu do czasu porzucić klasykę na rzecz nowatorskich wariacji potraw. W co można zawinąć gołąbki? To...
-
Od lat nie dodaję ryżu do gołąbków. Są dużo smaczniejsze i nie idą w boczki
Wszyscy Polacy kochają gołąbki, jednak nie wszyscy żyją w zgodzie z węglowodanami. Głównym składnikiem gołąbków jest ryż, kasza, a często ziemniaki, co sprawia, że niektórzy ze względów zdrowotnych lub przez swoją dietę musieli zapomnieć o ulubion...
-
To prawdziwa petarda. Gołąbki "po poznańsku" zrobisz błyskawicznie. Rodzina nie oderwie się od talerzy
To idealny pomysł na obiad dla osób, które przepadają za klasycznymi gołąbkami, ale nie mają czasu ich przygotować. Oto alternatywa dla zabieganych. Głąbki "po poznańsku" robi się szybko i z pewnością posmakują zarówno dorosłym, jak i dzieciom.
-
Gołąbki po grecku są lepsze od polskich. Odróżniają je trzy rzeczy, w tym kapusta
Dania podobne do gołąbków są popularne nie tylko w Polsce. Farsz zawijany w kiszone liście kapusty jest popularny m.in. w Rumunii, ale np. Grecy robią gołąbki zupełnie inaczej. Ich dolmades, bo tak nazywa się danie, to raj dla podniebienia. Od...
-
Zamiast mięsa dodałam do gołąbków ten składnik. Już nie wrócę do starego przepisu
Polska kuchnia bez gołąbków nie byłaby taka sama. Klasyczna wersja zakłada nadzianie liści kapusty farszem z ryżu i mięsa. Na szczęście nie jest to jedyna opcja. Jeśli ktoś nie je mięsa, nie przepada za takim nadzieniem lub po prostu chce...
-
Gdy podałam te gołąbki, babcia prawie zemdlała. Nie dodałam do nich ani ryżu, ani kapusty
Gołąbki to danie, które w wielu domach jest niezmienne od pokoleń. Przepis pamięta czasy prababci, a czasem nawet i dalsze generacje. Ostatnio postanowiłam nieco pobawić się recepturą i dzięki temu wyszło danie, które powali nie jedną osobę. Ten...
-
"Polska lasagne" bije na głowę tradycyjne gołąbki. Przepis Ewy Wachowicz to majstersztyk
Jak zrobić gołąbki? Przepis na tradycyjne zna prawdopodobnie każdy. Nie słynie jednak z łatwości. Jeśli masz ochotę na smak tego dania, ale nie na męczące zawijanie, wypróbuj "polską lasagne" według Ewy Wachowicz.
-
Rzadko robi się gołąbki w ten sposób. Gdy zjadłam pierwszy raz, oniemiałam
Gołąbki nie są moimi ulubieńcami w kuchni polskiej. Zjem je od wielkiego dzwonu i raczej bez przyjemności. Dlatego gdy po raz pierwszy miałam spróbować gołąbków bez mięsa i ryżu, byłam zaintrygowana. Pomyślałam, że może w końcu trafiłam na takie,...
-
Nie poznańskie koziołki, a gołąbki. Smakują obłędnie i robi się je dużo szybciej niż tradycyjne
Gołąbki kocha wielu Polaków. Większość przyznaje się jednak, że ze względu na to, jak pracochłonne jest ich przygotowanie, rezygnuje z ulubionego dania. Jednak wcale nie trzeba tego robić! Wystarczy zamienić tradycyjną recepturę na przepis na...
-
Nadziałam takie mięso młodym warzywem. Odwrócone gołąbki zrobiły furorę, a mąż poczuł niebo w gębie
Zrobiłam odwrócone gołąbki i swojski bigos dzięki temu przepysznemu warzywu, na które właśnie jest sezon. Będą to ulubione letnie potrawy całej naszej rodziny. Jak je zrobić? To banalnie proste!
-
Mocna konkurencja dla polskich gołąbków. Dwa składniki sprawią, że rodzina wsunie cały gar
Wiele osób uznałoby polskie gołąbki za bezkonkurencyjne. Choć może nie prezentują się zbyt pięknie, to mają wierne grono fanów. Są sycące, w gruncie rzeczy proste do zrobienia i często przywołują miłe, rodzinne wspomnienia. Na horyzoncie majaczy...
-
"New York Times" podał przepis na gołąbki. Pod postem afera o sos. "Polska mama by tak nie zrobiła"
Serwis "New York Timesa" publikuje w swojej sekcji kulinarnej przepisy z całego świata. Wśród nich znalazł się m.in. przepis na gołąbki. O ile w samym przepisie nie ma nic, do czego można byłoby się przyczepić, o tyle dość niefortunny opis posta n...
-
Polskie gołąbki nie są w połowie tak smaczne. Jak jedziesz na wakacje do Grecji, musisz ich spróbować
Gołąbki uwielbia chyba każdy Polak i trzeba przyznać, że polskie gołąbki są naprawdę pyszne. Jednak nie tylko Polska słynie z ryżowo-mięsnego farszu zawiniętego w liście. Dolmades, czyli potrawa przypominająca nasze gołąbki to klasyka kuchni...
-
Gołąbki bez zawijania z piekarnika. Zrobisz je w ekspresowym tempie i ze smakowitym rezultatem
Tradycyjnym gołąbkom nie da się odmówić smaku i aromatu. Problem nierzadko stanowi jednak długi i żmudny proces przygotowań. Aby ułatwić sobie życie, warto skorzystać z przepisu na gołąbki z piekarnika. Smakują równie dobrze, a nie trzeba ich...
-
Strzelczyk nie robi gołąbków, tylko to danie. "Takiej potrawy jeszcze nie widziałam"
Zupy są dobre o każdej porze roku i nieważne czy mamy lato, czy zimę i tak zjemy je ze smakiem. Tomasz Strzelczyk pokazał, jak zrobić potrawę, która skradnie twoje serce i jest dużo prostsza od oryginału. Ten smak na pewno dobrze znasz, ale nie w...
-
Jak zrobić gołąbki? Przepis opanowałam do perfekcji. Liczy się zasada 3:1
Przepis na gołąbki jest bardzo prosty, lecz niestety czasochłonny. Jednak moje gołąbki smakują tak wyśmienicie, że są warte każdej minuty spędzonej w kuchni. Oczywiście najważniejszy jest farsz - zawsze robię go tą samą metodą, której nauczyła mni...
-
Tradycyjne gołąbki już ci się przejadły? Spróbuj... zupy gołąbkowej. Rodzina zajada, aż się uszy trzęsą
Zupa gołąbkowa to danie, które przypadnie do gustu wszystkim fanom tradycyjnej kuchni polskiej. Potrawa jest wyjątkowo treściwa, pełna aromatu i dobrze znanego nam smaku. Co więcej, przygotowanie jej jest wyjątkowo proste.
-
Smakują jak gołąbki, a robi się je szybciej. Już nigdy nie sięgniesz po tradycyjny przepis
Gołąbki to danie, które zapisane jest głęboko w naszych sercach i głowach. Kochamy je jeść, ale niekoniecznie lubimy je przyrządzać. Ich przygotowanie jest czasochłonne i potrzebujemy naprawdę wiele energii, by wyszły smaczne. Ten przepis pokazuje...
-
Przepis na gołąbki siostry Anieli. Trzyma się zasady 1:1. Sos jest tu wisienką na torcie
Gołąbki to w wielu domach obiadowy klasyk, który po prostu musi pojawić się co najmniej raz w miesiącu. Przepisów jest co niemiara, ale to te klasyczne, czyli z ryżem i mięsem, królują zdecydowanie. Prosty przepis na gołąbki pokazała m.in. siostra...
-
Mój przepis na gołąbki. Stawiam na te mięsa, a mąż zawsze prosi o więcej
Przepis na gołąbki większość z nas zna, a to danie ma całe mnóstwo sympatyków. Nie ma się co dziwić - gołąbki z mięsem i ryżem to istota polskiej kuchni i pasują na każdą okazję. Z racji tego, że mamy sezon na młodą kapustę, podpowiem z ochotą, ja...
-
Oprócz mnie nikt nie robi tak gołąbków. Mięso mielone zamieniłam na to, a babcia nie mogła uwierzyć
Gołąbki to bardzo tradycyjne danie i rzadko kiedy ktoś ma nawet odwagę, by zmienić ich skład. Ja to zrobiłam i nie żałuję, bo dzięki temu poznałam ich nową wersję, która bardziej przypadła mi do gustu. Zamieniłam mięso na inny składnik, a gdy...
-
Gołąbki z młodej kapusty bez grama ryżu? Smakują lepiej, niż przewidywałam. Są lekkie i pyszne
Gołąbki z młodej kapusty to kompletnie inny wymiar smaku. To danie od razu zyskuje świeżości i lekkości. Zazwyczaj, niezależnie od kapusty, faszerujemy je mięsem i ryżem. Ja jednak postanowiłam trochę poeksperymentować i zamieniłam ryż na tę kaszę...
-
Zawijam soczysty farsz w to warzywo i składam w trójkątne sakiewki. To lepsze niż babcine gołąbki
Klasyczne gołąbki odejdą do lamusa, jeśli postawisz na nieco inny kształt i soczyste nadzienie. Ta wariacja kultowego dania przypomina bardziej zielone, trójkątne sakiewki. Przepis jest naprawdę spektakularny, a na dodatek łatwy i przepyszny -...
-
Bez zawijania i gotowania kapusty. Dzięki tym gołąbkom zaoszczędzisz mnóstwo czasu
Gołąbki to bardzo kultowe danie, do którego wracamy z sentymentem. Ich smak z pewnością zna już każdy, bo babcie i mamy robią je nagminnie. W moim domu również pojawiają się bardzo często, ale za każdym razem wywołują wiele emocji z powodu długieg...
-
Przyrządź je tak, jak lubisz, tylko nie zawijaj. Robi efekt, a smakuje tak jak zawsze
Czy zastanowiło cię kiedyś, skąd w ogóle wzięła się nazwa gołąbki? To popularne danie pojawia się na polskich stołach bardzo często. Jedni robią je z ryżem inni z kaszą gryczaną. Czasem podajemy je z masełkiem, a czasem w sosie pomidorowym. Mimo ż...
-
Prosty przepis na gołąbki. Zmiana kapusty to strzał w 10. Już nie zrobisz inaczej [PRZEPIS, ZDJĘCIA]
Mogłoby się wydawać, że gołąbki to typowo polskie danie, jednak okazuje się, że w wielu krajach istnieje rodzima wersja tej klasycznej potrawy. Nawet w dalekiej Azji odnajdziemy wiele przepisów na mięsno-kapuściane roladki. Co ciekawe, zarówno w...
-
Bez kapusty i zawijania. Takich gołąbków jeszcze nie jadłeś. Mądra Babcia zaskakuje ich podaniem
Gdy myślimy o gołąbkach, przed naszymi oczami ukazuje się jeden obraz. Mięsno-ryżowy farsz, owinięty ugotowanym liściem kapusty. Tym razem to całkowicie coś innego. Mądra Babcia pokazała, że nawet taki klasyk może być podawany w ciekawy sposób. Ni...