• Link został skopiowany

Sto lat temu tak robiło się gołąbki. Zamiast ryżu zupełnie inny składnik

Ryż to obecnie obowiązkowy składnik farszu to tradycyjnych gołąbków. Ale nie zawsze to danie tak wyglądało. Kiedyś do nadzienia dodawano coś zupełnie innego. Były ku temu konkretne powody.
gołąbki
GRECLAURENTIU/istock.com

Dziś przepis na gołąbki jest wszystkim doskonale znany i nie wzbudza żadnych wątpliwości. Do mięsnego farszu dodaje się ryż i każdy bierze to po prostu za pewnik. Jednak przed laty próżno było szukać ryżu w gołąbkach. Nasi przodkowie radzili sobie zupełnie inaczej. Jesteśmy ciekawi, która wersja przepisu na gołąbki bardziej do ciebie przemawia - współczesna czy sprzed stu lat?

Zobacz wideo Przepis na kapustę po azjatycku

Jak zrobić gołąbki? Wypróbuj wersję sprzed stu lat

Dodatek ryżu w gołąbkach sprawia, że danie jest nie tylko bardziej treściwe. Ryż wiąże farsz i sprawia, że gołąbki się nie rozpadają. W czasach międzywojennych zamiast ryżu do mięsa dodawano namoczoną w mleku bułkę. Pieczywo sprawiało, że masa była spójna i łatwiej było utrzymać ją w kapuścianych ryzach. 

Przepis na gołąbki. Wcale nie potrzebujesz ryżu

Składniki:

  • główka białej kapusty (możesz użyć także włoskiej),
  • pół kilograma mięsa mielonego,
  • cebula, 
  • jedna bułka (najlepiej czerstwa),
  • jedno jajko,
  • 3/4 szklanki mleka,
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka,
  • olej.

Sposób przygotowania:

Bułkę namocz w mleku i odstaw. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Wrzuć na rozgrzany tłuszcz i zeszklij z odrobiną soli.

Surowe mięso mielone połącz z podsmażoną cebulką. Dodaj do niego jajko oraz namoczoną i lekko odciśniętą bułkę. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz papryką, możesz dodać także odrobinę majeranku. Farsz dokładnie wymieszaj. 

Kapustę sparz. Gdy zmięknie, wyciągnij ją w wrzątku i delikatnie odrywaj liście, aby się nie porwały. Na każdy liść nakładaj niewielkie porcje farszu, a następnie zwijaj w ciasne ruloniki. 

Dno dużego garnka wyłóż pozostałymi liśćmi kapusty. Warstwowo układaj surowe gołąbki, a następnie zalej je osoloną wodą lub warzywnym bulionem i gotuj przez około 40 minut. Potrawa będzie gotowa do podania, gdy kapusta zmięknie

Więcej o: