przepis na gołąbki
-
Nie lubię tradycyjnych gołąbków. Gdy zobaczyłam holiszki, aż zaburczało mi w brzuchu
Od dziecka nie przepadam za klasycznymi gołąbkami. Gdy babcia przygotowywała je dla całej rodziny, ja zazwyczaj dostawałam coś innego. Lubię jednak próbować nowych smaków, dlatego na widok gołąbków w nieco innej wersji poczułam, jak rośnie mi...
-
Od lat nie dodaję ryżu do gołąbków. Są dużo smaczniejsze i nie idą w boczki
Wszyscy Polacy kochają gołąbki, jednak nie wszyscy żyją w zgodzie z węglowodanami. Głównym składnikiem gołąbków jest ryż, kasza, a często ziemniaki, co sprawia, że niektórzy ze względów zdrowotnych lub przez swoją dietę musieli zapomnieć o ulubion...
-
Zamiast mięsa dodałam do gołąbków ten składnik. Już nie wrócę do starego przepisu
Polska kuchnia bez gołąbków nie byłaby taka sama. Klasyczna wersja zakłada nadzianie liści kapusty farszem z ryżu i mięsa. Na szczęście nie jest to jedyna opcja. Jeśli ktoś nie je mięsa, nie przepada za takim nadzieniem lub po prostu chce...
-
Gdy podałam te gołąbki, babcia prawie zemdlała. Nie dodałam do nich ani ryżu, ani kapusty
Gołąbki to danie, które w wielu domach jest niezmienne od pokoleń. Przepis pamięta czasy prababci, a czasem nawet i dalsze generacje. Ostatnio postanowiłam nieco pobawić się recepturą i dzięki temu wyszło danie, które powali nie jedną osobę. Ten...
-
Rzadko robi się gołąbki w ten sposób. Gdy zjadłam pierwszy raz, oniemiałam
Gołąbki nie są moimi ulubieńcami w kuchni polskiej. Zjem je od wielkiego dzwonu i raczej bez przyjemności. Dlatego gdy po raz pierwszy miałam spróbować gołąbków bez mięsa i ryżu, byłam zaintrygowana. Pomyślałam, że może w końcu trafiłam na takie,...
-
Mocna konkurencja dla polskich gołąbków. Dwa składniki sprawią, że rodzina wsunie cały gar
Wiele osób uznałoby polskie gołąbki za bezkonkurencyjne. Choć może nie prezentują się zbyt pięknie, to mają wierne grono fanów. Są sycące, w gruncie rzeczy proste do zrobienia i często przywołują miłe, rodzinne wspomnienia. Na horyzoncie majaczy...
-
"New York Times" podał przepis na gołąbki. Pod postem afera o sos. "Polska mama by tak nie zrobiła"
Serwis "New York Timesa" publikuje w swojej sekcji kulinarnej przepisy z całego świata. Wśród nich znalazł się m.in. przepis na gołąbki. O ile w samym przepisie nie ma nic, do czego można byłoby się przyczepić, o tyle dość niefortunny opis posta n...
-
Gołąbki z młodej kapusty bez grama ryżu? Smakują lepiej, niż przewidywałam. Są lekkie i pyszne
Gołąbki z młodej kapusty to kompletnie inny wymiar smaku. To danie od razu zyskuje świeżości i lekkości. Zazwyczaj, niezależnie od kapusty, faszerujemy je mięsem i ryżem. Ja jednak postanowiłam trochę poeksperymentować i zamieniłam ryż na tę kaszę...
-
Prosty przepis na gołąbki. Zmiana kapusty to strzał w 10. Już nie zrobisz inaczej [PRZEPIS, ZDJĘCIA]
Mogłoby się wydawać, że gołąbki to typowo polskie danie, jednak okazuje się, że w wielu krajach istnieje rodzima wersja tej klasycznej potrawy. Nawet w dalekiej Azji odnajdziemy wiele przepisów na mięsno-kapuściane roladki. Co ciekawe, zarówno w...
-
Bez kapusty i zawijania. Takich gołąbków jeszcze nie jadłeś. Mądra Babcia zaskakuje ich podaniem
Gdy myślimy o gołąbkach, przed naszymi oczami ukazuje się jeden obraz. Mięsno-ryżowy farsz, owinięty ugotowanym liściem kapusty. Tym razem to całkowicie coś innego. Mądra Babcia pokazała, że nawet taki klasyk może być podawany w ciekawy sposób. Ni...
-
Pączki na tłusty czwartek, które zrobisz raz-dwa. 20 minut i gotowe
-
Kiełbasa na ciężkie czasy. Zamknij ją w słoiku. Postoi kilka miesięcy
-
Mało znana w Polsce, doceniana na świecie. Pij zamiast zielonej herbaty
-
Szok! 224,25 zł rabatu na ekspres w Biedronce. A co w RTV Euro AGD?
-
Mięso na rosół wkładać do zimnej czy gorącej wody? Jedna opcja lepsza
- Z tego przepisu wychodzą mi najlepsze pieguski. Do działu ze słodyczami już nie chodzę
- Pączki na wodzie, które zawsze wychodzą. Nie potrzebujesz jajek i mleka
- Lubicie ser? Oto smakowity quiz wiedzy na jego temat. Do zdobycia 10/10
- Lubicie ser? Oto smakowity quiz wiedzy na jego temat. Do zdobycia 10/10
- Nie dodawaj masła do ziemniaków. Jest smaczniejszy sposób. Pychota
-
Gołąbki siostry Anastazji nie mają grama mięsa. Ale mięsożercy i tak zajadają się nimi w najlepsze
Gołąbki z ryżem i mięsem mielonym odchodzą już w zapomnienie. Nawet siostra Anastazja pozwoliła sobie na odrobinę szaleństwa i postawiła na całkowicie inny farsz. Oto przepis na gołąbki siostry Anastazji.
-
Żaden sos pomidorowy, gołąbki podaj z tym. Najpierw będziesz sceptyczny, a później to pokochasz
Danie, jakim są gołąbki jest bardzo popularne i często wykonywane. Zazwyczaj podaje się je z klasycznym sosem pomidorowym, który każdy dobrze zna. Chcemy jednak pokazać, że można to zrobić w inny sposób, by wydobyć z tego dania głębię smaków....
-
W dzieciństwie nie mogłam na nie patrzeć. Po latach spróbowałam wersji cioci i przepadłam
Gołąbki nigdy nie należały do moich ulubionych dań. Gdy babcia przygotowywała ja na niedzielne obiady, ja dostawałam coś innego. Z całej potrawy smakował mi jedynie sos pomidorowy. Po latach przekonałam się, że głównym problemem była kapusta. Gdy...
-
Gołąbki inaczej, czyli obłędnie smaczne, cebulowe zawijasy prosto z kuchni uczestniczki MasterChefa
Kapuściana klasyka odchodzi w zapomnienie, a jej miejsce zastępuje zupełnie inne i niepozorne warzywo. Uczestniczka MasterChefa zdradziła przepis na gołąbki z cebuli, które nie tylko ciekawie się prezentują, ale i rozpływają się w ustach. Tu...
-
Gospodarz bez kapusty miewa brzuch pusty. Dlatego zrób obłędne gołąbki z niestandardowym farszem
Kto powiedział, że gołąbki nie pasują na wigilijny stół? Wystarczy zmodyfikować nieco tradycyjną recepturę i zamienić składniki farszu na postne, i o wiele smaczniejsze. Takie kapuściane zawijasy doskonale podkreśli sos grzybowy.
-
Jak zrobić gołąbki? Farsz z mięsa i ryżu zastąp innym - tej wersji wielu Polaków nie zna
Gołąbki to potrawa, która w Polsce nosi miano kultowej, ale kapuściane zawijasy znane są niemal w całej Europie. Dziś podpowiemy wam, jak zrobić gołąbki, ale nie takie, jakie zna każdy Polak - z ryżem i mięsem. Ta wersja to klasyka kuchni kresowej...
-
Zapomnij o klasycznym farszu z ryżu. Gołąbki jesienne to kapuściane zawijasy w obłędnym wydaniu
Przepis na gołąbki to obiadowa klasyka, która niemal zawsze obłędnie smakuje. Co jednak powiesz na nieco udoskonaloną, jesienną wersję pełną aromatów i nietypowych składników? Zapewniamy, że nudno nie będzie - tak przygotowany farsz dosłownie...
-
Przygotuj się na zimę i zrób gołąbki w słoikach. Kapuściany rarytas jest równie smaczny co klasyczny
Domowe, proste obiady to esencja najlepszych smaków i aromatów. Niestety nie zawsze mamy wystarczająco dużo czasu na takie przygotowania - wówczas warto mieć w zanadrzu gołąbki w słoikach. Ta sprytna metoda pozwoli w dowolnym momencie podgrzać...
-
Kotlety mielone jak gołąbki? Połącz te składniki, ugnieć i usmaż. Domownicy będą zachwyceni
Gołąbki to jedno z uwielbianych przez Polaków dań. Ich przygotowanie jest jednak nieco czasochłonne. Warto więc pokusić się o przygotowanie kotletów mielonych a'la gołąbki. Gwarantujemy, że każdy poprosi o dokładkę.
-
Przepis na gołąbki po krakowsku. Są tak smaczne, że cała rodzina będzie się nimi zajadać
Gołąbki po krakowsku to nic innego jak regionalna odsłona klasycznej kuchni polskiej. Czasem wystarczy zmienić region, aby przekonać się, że tradycyjne potrawy smakują zupełnie inaczej. Tym razem kluczem jest jeden zamiennik, który może ucieszyć...
-
Takich gołąbków nie zrobi ani Gessler, ani Makłowicz. Babcina receptura rodem z Podhala to mistrzostwo
Nie ma nic lepszego niż gołąbki z babcinego przepisu, szczególnie te "spod samiuśkich Tater". Kapuściane zawijasy to niemalże kultowe danie, a najprostsza wersja uchodzi za najlepszą. Opiera się na farszu z mięsa mielonego, ryżu i przypraw. Całość...
-
Teściowa złapie się za głowę, gdy zobaczy to danie. Podobne do gołąbków, lecz coś je wyróżnia
W mięsie mielonym zawiniętym w liściach kapusty jest zakochana całą Polska i nie tylko. Wiele osób próbuje zmodyfikować tradycyjny przepis, by zrobić danie, które będzie równie smaczne, lecz inne. Ten przepis pokazuje, że to możliwe. Mięsne kąski...
-
Zapomnij o żmudnym zawijaniu gołąbków, wrzuć składniki do garnka i zrób z nich... obłędną zapiekankę
Przepis na gołąbki jest chętnie wykorzystywany w naszych kuchniach. Nic dziwnego, tradycyjne smaki są uwielbiane przez domowników, a ta potrawa bazuje na łatwo dostępnych składnikach. Jeśli jednak nie przepadacie za żmudnym zawijaniem roladek,...
-
Przepis na wege gołąbki - kapuściane zawijasy z kaszą i warzywami. Tu króluje prostota i swojski smak
Wegetariańskie gołąbki to jedno z flagowych dań kuchni polskiej. Kapuściane zawijasy to niemalże klasyka, która gości na stołach w porze obiadowej, ale i z okazji wszelakich świąt. Farsz przygotowany z kaszy i warzyw to idealny smak, który...
-
Kapusta do gołąbków gotowa w kilkanaście minut. Zastosuj technikę z nabiałem i wybierz odpowiednią obróbkę
W domowym menu nie brakuje kapuścianych rarytasów - obok bigosu, zasmażanej, zapiekanek czy kolorowych sałatek nie może zabraknąć soczystych gołąbków. Przygotowanie jednak wymaga trochę wysiłku. Warto zatem zastosować trik na parzenie kapusty z...
-
Oszukane gołąbki, czyli ekspresowa wariacja na temat tradycyjnego dania. Wystarczy wszystko połączyć
Domowe obiady to klasyka, z którą na próżno konkurować. Przepis na oszukane gołąbki sprawdzi się idealnie, gdy mamy ochotę na tradycyjne smaki, jednak nie mamy wystarczająco czasu na przygotowania. Wystarczy wszystko połączyć, uformować kształt i...
-
Przepis na gołąbki bez zawijania. Szybka wersja tradycyjnego dania. Upieczesz je w piekarniku
Przepis na gołąbki może być prosty, wystarczy, że zrezygnujemy z zawijania mięsa i obgotowywania kapusty. Kotleciki w sosie pomidorowym wykonamy w kilka minut. Warto zapiec je w piekarniku. Wykonaj szybką wersję tradycyjnej potrawy.
-
Przepis na gołąbki z ziemniakami. Nietypowy farsz sprawia, że nie ma opcji, żeby komuś nie smakowały
Gołąbki to doskonale znana potrawa, która często pojawia się na polskich stołach. Niemal równie często bywa też modyfikowana. Niektórzy robią je ze zwykłą kapustą, inni z kiszoną, a jeszcze inni w ogóle bez zawijania. Zmiany swobodnie można...
-
Jak przygotować idealne gołąbki? Czytelnicy podzielili się swoimi patentami. "Każdy robi, jak lubi"
Gołąbki to bez wątpienia jedna z ulubionych potraw Polaków. Kapuściane zawijasy z mięsem mielonym robią furorę w wielu domach, ale w każdym smakują nieco inaczej. Nic dziwnego, ilu kucharzy, tyle sposobów na ich zrobienie. Można się o tym przekona...
-
Gołąbki bez ryżu? Przepis sprzed stu lat rozwiewa wątpliwości. Do farszu dodawano zupełnie inny składnik
Tradycyjnie gołąbki przygotowuje się z mięsa mielonego i ryżu, który następnie zawija się w liście gotowanej kapusty. Nie zawsze tak było! Dawniej do farszu nie dodawano ryżu. Zamieniano go na zupełnie inny składnik.
-
Gołąbki - przepis. Ugotowałam ryż inaczej niż dotychczas. Efekt? Rewelacja
Gołąbki to tradycyjne danie kuchni polskiej, chociaż podobne "zawijańce" znajdziemy w Europie Wschodniej, Grecji, a nawet w Afryce. Dziś mam dla was przepis na gołąbki z pewnym trikiem ryżowym, na który wpadłam z czystego lenistwa i oszczędności....
-
Gołąbki - przepis na tradycyjny rarytas. Będą smakować jak od babci, jeśli zadbasz o farsz i sos
Wśród tradycyjnych dań gołąbki zajmują szczególne miejsce. Soczysty i aromatyczny farsz z mięsa i ryżu zawinięty w liściach miękkiej kapusty to piedestał wśród domowych obiadów. Kluczowe jest stworzenie ciasnych sakiewek i późniejsze duszenie w...
-
Gołąbki z kaszą i grzybami - przepis na danie w nowej odsłonie. Rozsmakują się w nim nawet najwięksi mięsożercy
Gołąbki z kaszą i grzybami - przepis, który musisz wypróbować jeszcze tej jesieni. Świetnie sprawdzi się nie tylko jako obiad dla wegan i wegetarian. Posmakuje również największym mięsożercom. To tradycyjne danie w nowej formie, w którym szybko si...
-
Gołąbki bez zawijania. Oryginalna alternatywa dla tradycyjnego przepisu. W tej wersji smakują obłędnie
Ciekawą i smaczną alternatywą dla tradycyjnego przepisu są gołąbki bez zawijania. Danie jest dużo prostsze, a inna forma podania pozwala skrócić czas przygotowania. Dodatkiem, którego nie może zabraknąć jest sos pomidorowy - podkreśli całość i nad...
-
Gołąbki - przepis na ukochaną klasykę. Użyj młodej kapusty, ale uważaj jak ją parzysz
Gołąbki to jeden z ukochanych obiadów Polaków. Smakują wyjątkowo o każdej porze i przy każdej okazji, bez znaczenia czy podane są z sosem pomidorowym, czy na przykład podsmażone na patelni. Dziś mamy dla ciebie letnią wersję ulubionego dania -...
-
Gołąbki - przepis na tradycyjny obiad. Trik z ryżem odmieni smak całego dania
To jedno z najpopularniejszych dań w Polsce. W każdej restauracji dostaniemy gołąbki. W różnych regionach Polski przyrządza się je w inny sposób. Ja stawiam od lat na ten tradycyjny mięso z ryżem. Aby danie było bardziej soczyste i smaczne należy...
-
Banalnie prosty sposób na sparzenie kapusty na gołąbki. Potrzebujesz tylko 10 minut
Uwielbiasz gołąbki, ale parzenie kapusty spędza Ci sen z powiek? Jest prosty sposób, żeby zrobić to w 10 minut i to bez brudzenia garnka. Wystarczy włożyć liście do kuchenki mikrofalowej. Już nigdy nie wrócisz do tradycyjnej metody.
-
Gołąbki - przepis na szybki obiad. Użyj tej kapusty, żeby ułatwić sobie pracę
Zawinięte w liście kapusty mielone mięso wymieszane z ryżem i przyprawami to obiadowa klasyka, po którą chętnie sięgają kolejne pokolenia. I choć każdy ma swój własny sposób na pyszne gołąbki, przepis, który prezentujemy, może być dobrą bazą do...
-
Gołąbki bez zawijania - przepis na skróty dla zabieganych. Szybki obiad, który odbiega od tradycji
Gołąbki w klasycznej wersji są bardzo smaczne, jednak ich wykonanie zajmuje nam bardzo dużo czasu. Co jeśli mamy ochotę na tradycyjne danie z polskiej kuchni, a czasu mamy mało? Z pomocą przychodzą gołąbki bez zawijania, przepis na współczesną...
-
Gołąbki - przepis, który zawsze się udaje. Jakiego mięsa użyć, by były idealne?
Gołąbki to klasyka polskiej kuchni. Przepis na gołąbki jest naprawdę prosty i poradzi sobie z nim każdy, nawet początkujący kucharz. Co zrobić, by gołąbki smakowały jak u babci? Podstawą smaku jest mięso - należy wybrać nieco tłustszy rodzaj, bo j...