Gołąbki to tradycyjne danie kuchni polskiej, chociaż podobne "zawijańce" znajdziemy w Europie Wschodniej, Grecji, a nawet w Afryce. Dziś mam dla was przepis na gołąbki z pewnym trikiem ryżowym, na który wpadłam z czystego lenistwa i oszczędności. Ryż ugotowałam inaczej niż dotychczas, a smak farszu nagle stał się głębszy i bardziej aromatyczny.
archiwum prywatne
REKLAMA
REKLAMA
Zobacz wideo
W moim rodzinnym domu gołąbki to tradycyjne danie przygotowywane przed dniem Wszystkich Świętych. Przepis nie jest skomplikowany, jednak zajmuje trochę czasu, zwłaszcza gdy - tak jak u mnie, robi się je w ilości hurtowej. Wpadłam na pewien pomysł, który okazał się genialny. Z czystego lenistwa postanowiłam ugotować ryż w wodzie, w której parzyłam liście kapusty. Nie będę ukrywać skromności - wyszły przepyszne i chętnie podzielę się przepisem.
REKLAMA
Gołąbki - przepis z ryżowym trikiem
Składniki:
1 duża główka kapusty lub 2 mniejsze
500 g ryżu
700 g mięsa mielonego (używam zazwyczaj 400 g łopatki lub karkówki i 300 g szynki)
Z kapusty wytnij twardy środek pieszczotliwie nazywany głąbem. W dużym garnku zagotuj wodę, dodaj 2 łyżeczki soli, 2-3 listki laurowe i łyżeczkę smalcu. Następnie włóż do wrzątku głowę kapusty i parz ją, aż liście zaczną swobodnie odchodzić. Następnie ostrożnie wyjmij warzywo.
Do wody, w której parzyła się kapusta, włóż ryż i ugotuj go na sypko. Następnie odcedź i pozostaw do ostygnięcia.
Z kapusty oddziel liście. Te, które są nieforemne i nie nadają się do zawinięcia w nie farszu, odłóż na bok - jeszcze się przydadzą.
Do dużej miski włóż ugotowany ryż, dodaj mięso, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i majeranek. Zacznij wyrabiać, aż masa będzie niemal jednolita.
Na środek każdego liścia kapusty nałóż porcję farszu i szczelnie zawiń na kopertę lub tak, jak krokiety.
Przygotuj duży garnek i jego dno wyłóż skrawkami słoniny. Na niej połóż kilka liści kapusty, które odpadły podczas selekcji. Następnie układaj gołąbki złączeniem do dołu. Każde "pięterko" gołąbków przypraw odrobina pieprzu, kilkoma listkami laurowymi i kilkoma kulkami ziela angielskiego Następnie całość zalej wodą i wierzch przykryj resztą liści, które zostały.
Garnek wstaw na średni ogień i gotuj ok. godziny. Kiedy gołąbki będą już gotowe, odlej bulion, w którym się gotowały i zrób z niego ulubione sos - pomidorowy lub grzybowy.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.