Buraczki Jakuba Kuronia - świetna przekąska na zimę. Będą doskonałym dodatkiem do dań mięsnych

Przedstawiamy przepis na tarte buraczki Jakuba Kuronia. Warto przygotować takie pyszne słoiki na zimę. Będą smacznym dodatkiem do dań mięsnych. Jak je zrobić? To bardzo proste, ale ich przygotowanie wymaga poświęcenia odrobiny czasu.

Jak zrobić tarte buraczki w słoikach? Mogą być dodatkiem do dań mięsnych, ale też bardzo dobrze smakują podgrzane na patelni. Ich wykonanie nie jest bardzo trudne. Przedstawiamy przepis Jakuba Kuronia.

Zobacz wideo Naleśniki po meksykańsku

Przepis na tarte buraczki Jakuba Kuronia. Będą smacznym dodatkiem do mięs i kopytek

Składniki:

  • trzy kilo buraków,
  • 200 ml octu spirytusowego,
  • 220 g cukru,
  • trzy łyżki stołowe oleju roślinnego,
  • około dziesięć ziaren pieprzu czarnego,
  • cztery liście laurowe,
  • sześć ziaren ziela angielskiego,
  • pięć goździków,
  • dwie szczypty soli.

Przygotowanie:

  1. Buraki należy dobrze umyć i ugotować aż zmiękną. Ich miękkość można sprawdzać nakłuwając je lekko wykałaczką. Ich gotowanie zajmuje zazwyczaj półtorej godziny. Po ugotowaniu pozostaw je do wystygnięcia.
  2. Obierz buraki.
  3. Przygotuj zalewę. Na suchej patelni upraż pieprz, liście laurowe, ziele angielskie i goździki.
  4. Zagotuj ocet z olejem, cukrem i solą.
  5. Po połączeniu się składników dodaj podprażone przyprawy i gotuj całość na małym ogniu przez kilka minut.
  6. Buraczki zetrzyj na tarce na grubych oczkach do większej miski.
  7. Zalej buraczki wcześniej przygotowaną marynatą.
  8. Wymieszaj dokładnie całość i wypełniaj buraczkami wyparzone słoiki. Dociskaj buraczki tak, aby pozbyć się nadmiaru powietrza.
  9. Zakręć mocno słoiki i włóż je do garnka. Zalej wodą do trzech czwartych wysokości słoików. Należy je pasteryzować około pół godziny.
  10. Pozostaw słoiki do wystygnięcia wieczkami do dołu. Buraczki należy przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.

Do czego buraczki ze słoika? Można dodawać je do surówek albo jeść na ciepło z patelni

Buraczki ze słoika można podawać na ciepło prosto z patelni. Świetnie sprawdzają się również jako dodatek do różnych zup i surówek. Będą świetnym uzupełnieniem potraw mięsnych.

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.