Pełnowartościowe sałatki to idealny pomysł na szybką przekąskę. Oto kilka przepisów

Sałatki zazwyczaj kojarzą się nam ze ścisłą dietą. Dla wielu osób takie danie nie ma smaku. Wcale tak nie musi być! Przedstawiamy wam kilka przepisów na pyszne i pełnowartościowe sałatki, które na stałe wylądują w waszym menu.

Interesujesz się kulinariami? Więcej podobnych informacji znajdziesz na stronie Gazeta.pl.

Zobacz wideo Ryba po grecku w wersji klasycznej i wege z selera

Kto powiedział, że sałatki są nudne, ten nie zna najciekawszych przepisów. To danie przygotować można na różne sposoby. Jako dodatki świetnie sprawdzają się: kurczak, łosoś, jajka oraz tofu. Nic nie stoi na przeszkodzie, by wzbogacić je jeszcze innymi składnikami. Tak przygotowana przystawka będzie pełna witamin i prozdrowotnych pierwiastków. Sałatkami mogą zajadać się osoby, które chcą zredukować masę ciała i zadbać o florę jelitową. Dania te poleca się również w przypadku niedożywienia. Surowe warzywa uzupełniają niedobory.

LemoniadaLemoniada - orzeźwiający napój na ciepłe dni. Zrobisz go z prostych składników

Sałatka z łososiem. Źródło kwasów omega-3 i białka

Przygotuj:

  • 3 plastry łososia wędzonego,
  • garść szpinaku,
  • 2 suszone pomidory w oleju,
  • 5 pomidorków koktajlowych,
  • ogórek gruntowy,
  • łyżeczkę pestek dyni,
  • łyżeczkę tartego parmezanu,
  • łyżeczkę oliwy,
  • szczypta pieprzu.

Przepis:

  1. Szpinak umyj i osusz. Ułóż go na talerzu. Na nim rozrzuć porwane plastry łososia wędzonego.
  2. Pomidory odsącz z nadmiaru płynu i pokrój. Warzywo dodaj do sałatki.
  3. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół. Ogórki obierz i pokrój w plasterki. Dołóż je do pozostałych składników.
  4. Podpraż pestki dyni na patelni i dodaj je do sałatki. 
  5. Całość posyp serem i polej oliwą. Dopraw do smaku.

Sałatka z pełnoziarnistym makaronem i kurczakiem. Skarbnica błonnika pokarmowego i witamin

Składniki:

  • 1/2 szklanki makaronu pełnoziarnistego,
  • 1/2 piersi z kurczaka,
  • 10 pomidorków koktajlowych,
  • 5 kulek mozzarelli,
  • łyżeczka oliwy,
  • garść rukoli,
  • ząbek czosnku,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • łyżeczka nasion słonecznika,
  • po 1/3 łyżeczki suszonej bazylii i oregano,
  • szczypta soli i pieprzu.

Wykonanie:

  1. Makaron ugotuj i ostudź.
  2. Pierś z kurczaka oczyść i pokrój w kostkę. Dopraw ją przyprawami i smaż na oliwie. W międzyczasie możesz przygotować sos czosnkowy: przeciśnięty przez praskę czosnek wymieszaj z jogurtem i dopraw solą oraz pieprzem.
  3. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół. Włóż je do miski wraz z mięsem, rukolą i mozzarellą. 
  4. Dodaj makaron i wymieszaj.
  5. Podpraż nasiona i posyp nimi sałatkę. Całość polej sosem czosnkowym.

Sałatka z jajkiem i kaszą pęczak. Bogactwo witamin i składników mineralnych

Produkty:

  • 3 łyżki kaszy jęczmiennej pęczak,
  • jajko,
  • 3,5 łyżki zielonego groszku konserwowego,
  • 5 rzodkiewek,
  • 2 garści roszponki,
  • łyżka szczypiorku,
  • ząbek czosnku,
  • łyżka oliwy,
  • łyżka soku z cytryny,
  • łyżeczka musztardy,
  • sól i pieprz.

Wykonanie:

  1. Kaszę przepłucz i odcedź. Zalej ją szklanką wody i gotuj do momentu, gdy cała się wchłonie. Ostudź.
  2. Ugotuj jajko na twardo. Kiedy wystygnie, obierz je i pokrój w ćwiartki.
  3. Przestudzoną kaszę włóż do naczynia. Dodaj odsączony z płynu groszek. 
  4. Pokrój rzodkiewki, posiekaj szczypiorek i porwij liście roszponki. Włóż je do tej samej miski. 
  5. Składniki polej sosem zrobionym z oliwy, czosnku, musztardy i soku z cytryny.
  6. Na górze poukładaj jajka.

Zupa szparagowa z białych szparagówZupa szparagowa z białych szparagów. Dodatek sera zamieni ją w arcydzieło

Sałatka z pieczoną ciecierzycą i batatem.  Zapewnia właściwą podaż białka

Składniki:

  • 4 łyżki ciecierzycy w puszce,
  • pół batata,
  • 2 garści rukoli,
  • łyżka oliwy,
  • pół awokado,
  • łyżka tahini,
  • łyżka soku z cytryny,
  • łyżeczka miodu,
  • 1/4 łyżeczki cynamonu,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

  1. Ciecierzycę opłucz i odcedź z nadmiaru wody. Batata obierz i pokrój w kostkę. Oba składniki wymieszaj z oliwą. Wyłóż je na blaszkę z papierem do pieczenia.
  2. Składniki piecz przez 15-20 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
  3. Batata i ciecierzycę połóż na talerzu razem z rukolą. Dodaj miąższ z awokado.
  4. Tahini wymieszaj z miodem i sokiem z cytryny, polej nim sałatkę.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: