Sałatki zazwyczaj kojarzą się nam ze ścisłą dietą. Dla wielu osób takie danie nie ma smaku. Wcale tak nie musi być! Przedstawiamy wam kilka przepisów na pyszne i pełnowartościowe sałatki, które na stałe wylądują w waszym menu.
iStock / barol16
REKLAMA
REKLAMA
Interesujesz się kulinariami? Więcej podobnych informacji znajdziesz na stronie Gazeta.pl.
REKLAMA
Zobacz wideo Ryba po grecku w wersji klasycznej i wege z selera
Kto powiedział, że sałatki są nudne, ten nie zna najciekawszych przepisów. To danie przygotować można na różne sposoby. Jako dodatki świetnie sprawdzają się: kurczak, łosoś, jajka oraz tofu. Nic nie stoi na przeszkodzie, by wzbogacić je jeszcze innymi składnikami. Tak przygotowana przystawka będzie pełna witamin i prozdrowotnych pierwiastków. Sałatkami mogą zajadać się osoby, które chcą zredukować masę ciała i zadbać o florę jelitową. Dania te poleca się również w przypadku niedożywienia. Surowe warzywa uzupełniają niedobory.
Sałatka z łososiem. Źródło kwasów omega-3 i białka
Przygotuj:
3 plastry łososia wędzonego,
garść szpinaku,
2 suszone pomidory w oleju,
5 pomidorków koktajlowych,
ogórek gruntowy,
łyżeczkę pestek dyni,
łyżeczkę tartego parmezanu,
łyżeczkę oliwy,
szczypta pieprzu.
Przepis:
Szpinak umyj i osusz. Ułóż go na talerzu. Na nim rozrzuć porwane plastry łososia wędzonego.
Pomidory odsącz z nadmiaru płynu i pokrój. Warzywo dodaj do sałatki.
Pomidorki koktajlowe przekrój na pół. Ogórki obierz i pokrój w plasterki. Dołóż je do pozostałych składników.
Podpraż pestki dyni na patelni i dodaj je do sałatki.
Całość posyp serem i polej oliwą. Dopraw do smaku.
Sałatka z pełnoziarnistym makaronem i kurczakiem. Skarbnica błonnika pokarmowego i witamin
Składniki:
1/2 szklanki makaronu pełnoziarnistego,
1/2 piersi z kurczaka,
10 pomidorków koktajlowych,
5 kulek mozzarelli,
łyżeczka oliwy,
garść rukoli,
ząbek czosnku,
2 łyżki jogurtu naturalnego,
łyżeczka nasion słonecznika,
po 1/3 łyżeczki suszonej bazylii i oregano,
szczypta soli i pieprzu.
Wykonanie:
Makaron ugotuj i ostudź.
Pierś z kurczaka oczyść i pokrój w kostkę. Dopraw ją przyprawami i smaż na oliwie. W międzyczasie możesz przygotować sos czosnkowy: przeciśnięty przez praskę czosnek wymieszaj z jogurtem i dopraw solą oraz pieprzem.
Pomidorki koktajlowe przekrój na pół. Włóż je do miski wraz z mięsem, rukolą i mozzarellą.
Dodaj makaron i wymieszaj.
Podpraż nasiona i posyp nimi sałatkę. Całość polej sosem czosnkowym.
Sałatka z jajkiem i kaszą pęczak. Bogactwo witamin i składników mineralnych
Produkty:
3 łyżki kaszy jęczmiennej pęczak,
jajko,
3,5 łyżki zielonego groszku konserwowego,
5 rzodkiewek,
2 garści roszponki,
łyżka szczypiorku,
ząbek czosnku,
łyżka oliwy,
łyżka soku z cytryny,
łyżeczka musztardy,
sól i pieprz.
Wykonanie:
Kaszę przepłucz i odcedź. Zalej ją szklanką wody i gotuj do momentu, gdy cała się wchłonie. Ostudź.
Ugotuj jajko na twardo. Kiedy wystygnie, obierz je i pokrój w ćwiartki.
Przestudzoną kaszę włóż do naczynia. Dodaj odsączony z płynu groszek.
Pokrój rzodkiewki, posiekaj szczypiorek i porwij liście roszponki. Włóż je do tej samej miski.
Składniki polej sosem zrobionym z oliwy, czosnku, musztardy i soku z cytryny.
Na górze poukładaj jajka.
Sałatka z pieczoną ciecierzycą i batatem. Zapewnia właściwą podaż białka
Składniki:
4 łyżki ciecierzycy w puszce,
pół batata,
2 garści rukoli,
łyżka oliwy,
pół awokado,
łyżka tahini,
łyżka soku z cytryny,
łyżeczka miodu,
1/4 łyżeczki cynamonu,
szczypta soli.
Przygotowanie:
Ciecierzycę opłucz i odcedź z nadmiaru wody. Batata obierz i pokrój w kostkę. Oba składniki wymieszaj z oliwą. Wyłóż je na blaszkę z papierem do pieczenia.
Składniki piecz przez 15-20 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
Batata i ciecierzycę połóż na talerzu razem z rukolą. Dodaj miąższ z awokado.
Tahini wymieszaj z miodem i sokiem z cytryny, polej nim sałatkę.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.