Interesujesz się kulinariami? Więcej podobnych informacji znajdziesz na stronie Gazeta.pl.
Zobacz wideo Ryba po grecku w wersji klasycznej i wege z selera
Kto powiedział, że sałatki są nudne, ten nie zna najciekawszych przepisów. To danie przygotować można na różne sposoby. Jako dodatki świetnie sprawdzają się: kurczak, łosoś, jajka oraz tofu. Nic nie stoi na przeszkodzie, by wzbogacić je jeszcze innymi składnikami. Tak przygotowana przystawka będzie pełna witamin i prozdrowotnych pierwiastków. Sałatkami mogą zajadać się osoby, które chcą zredukować masę ciała i zadbać o florę jelitową. Dania te poleca się również w przypadku niedożywienia. Surowe warzywa uzupełniają niedobory.
Sałatka z łososiem. Źródło kwasów omega-3 i białka
Przygotuj:
- 3 plastry łososia wędzonego,
- garść szpinaku,
- 2 suszone pomidory w oleju,
- 5 pomidorków koktajlowych,
- ogórek gruntowy,
- łyżeczkę pestek dyni,
- łyżeczkę tartego parmezanu,
- łyżeczkę oliwy,
- szczypta pieprzu.
Przepis:
- Szpinak umyj i osusz. Ułóż go na talerzu. Na nim rozrzuć porwane plastry łososia wędzonego.
- Pomidory odsącz z nadmiaru płynu i pokrój. Warzywo dodaj do sałatki.
- Pomidorki koktajlowe przekrój na pół. Ogórki obierz i pokrój w plasterki. Dołóż je do pozostałych składników.
- Podpraż pestki dyni na patelni i dodaj je do sałatki.
- Całość posyp serem i polej oliwą. Dopraw do smaku.
Sałatka z pełnoziarnistym makaronem i kurczakiem. Skarbnica błonnika pokarmowego i witamin
Składniki:
- 1/2 szklanki makaronu pełnoziarnistego,
- 1/2 piersi z kurczaka,
- 10 pomidorków koktajlowych,
- 5 kulek mozzarelli,
- łyżeczka oliwy,
- garść rukoli,
- ząbek czosnku,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- łyżeczka nasion słonecznika,
- po 1/3 łyżeczki suszonej bazylii i oregano,
- szczypta soli i pieprzu.
Wykonanie:
- Makaron ugotuj i ostudź.
- Pierś z kurczaka oczyść i pokrój w kostkę. Dopraw ją przyprawami i smaż na oliwie. W międzyczasie możesz przygotować sos czosnkowy: przeciśnięty przez praskę czosnek wymieszaj z jogurtem i dopraw solą oraz pieprzem.
- Pomidorki koktajlowe przekrój na pół. Włóż je do miski wraz z mięsem, rukolą i mozzarellą.
- Dodaj makaron i wymieszaj.
- Podpraż nasiona i posyp nimi sałatkę. Całość polej sosem czosnkowym.
Sałatka z jajkiem i kaszą pęczak. Bogactwo witamin i składników mineralnych
Produkty:
- 3 łyżki kaszy jęczmiennej pęczak,
- jajko,
- 3,5 łyżki zielonego groszku konserwowego,
- 5 rzodkiewek,
- 2 garści roszponki,
- łyżka szczypiorku,
- ząbek czosnku,
- łyżka oliwy,
- łyżka soku z cytryny,
- łyżeczka musztardy,
- sól i pieprz.
Wykonanie:
- Kaszę przepłucz i odcedź. Zalej ją szklanką wody i gotuj do momentu, gdy cała się wchłonie. Ostudź.
- Ugotuj jajko na twardo. Kiedy wystygnie, obierz je i pokrój w ćwiartki.
- Przestudzoną kaszę włóż do naczynia. Dodaj odsączony z płynu groszek.
- Pokrój rzodkiewki, posiekaj szczypiorek i porwij liście roszponki. Włóż je do tej samej miski.
- Składniki polej sosem zrobionym z oliwy, czosnku, musztardy i soku z cytryny.
- Na górze poukładaj jajka.
Sałatka z pieczoną ciecierzycą i batatem. Zapewnia właściwą podaż białka
Składniki:
- 4 łyżki ciecierzycy w puszce,
- pół batata,
- 2 garści rukoli,
- łyżka oliwy,
- pół awokado,
- łyżka tahini,
- łyżka soku z cytryny,
- łyżeczka miodu,
- 1/4 łyżeczki cynamonu,
- szczypta soli.
Przygotowanie:
- Ciecierzycę opłucz i odcedź z nadmiaru wody. Batata obierz i pokrój w kostkę. Oba składniki wymieszaj z oliwą. Wyłóż je na blaszkę z papierem do pieczenia.
- Składniki piecz przez 15-20 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
- Batata i ciecierzycę połóż na talerzu razem z rukolą. Dodaj miąższ z awokado.
- Tahini wymieszaj z miodem i sokiem z cytryny, polej nim sałatkę.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.