Zupa szparagowa z białych szparagów. Dodatek konkretnego sera zamieni ją w arcydzieło smaku

Zupa szparagowa z białych szparagów musi znaleźć się na stole każdego, kto kocha dobrze i smacznie zjeść. Przepis jest bardzo łatwy, a dodatek sera gorgonzola sprawi, że twoja szparagowa będzie smakować jak w najlepszej restauracji.

Więcej przepisów na potrawy z sezonowymi warzywami znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zupa szparagowa to coś więcej niż tylko zupa. To prawdziwe danie, rarytas wręcz można rzec. Dziś mamy dla ciebie prosty przepis na zupę szparagową z białych szparagów, która smakuje jak w najlepszej restauracji. Wszystko za sprawą sera gorgonzola, który świetnie podbija delikatny smak białych szparagów i nada daniu nieco ostrości i wytrawnego smaku. Do tego grzanki lub chipsy z szynki parmeńskiej i najpyszniejsze danie ze szparagów gotowe.

Sezonowe owoce i warzywa. Które są najsmaczniejsze i najzdrowsze w maju?Sezonowe owoce i warzywa. Które są najsmaczniejsze i najzdrowsze w maju?

Zupa szparagowa z białych szparagów - przepis dla miłośników wykwintnych dań

Składniki:

  • 500-600 g białych szparagów
  • ok. 150 g sera gorgonzola
  • 80 g śmietanki 30 proc.
  • Sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej
  • 700 ml bulionu warzywnego
  • do podania: grzanki ziołowe, chipsy z boczku lub szynki parmeńskiej

Zupa szparagowa - sposób wykonania

  1. Odetnij twarde końcówki szparagów i obierz je. Następnie pokrój je na kawałki.
  2. Bulion zagotuj i dodaj do niego szparagi. Gotuj na średnim ogniu, aż będą całkiem miękkie. Następnie dodaj śmietankę oraz pokruszony ser. Gotuj do momentu, aż ser się rozpuści.
  3. Za pomocą blendera ręcznego, zmiksuj całość na gładki krem. Dopraw do smaku solą i pieprzem oraz odrobiną gałki muszkatołowej. Podawaj z dodatkiem grzanek lub chipsów z boczku.

Lane ciasto - przepis, dzięki któremu zastąpisz makaronLane ciasto - przepis na ekspresowy dodatek do rosołu

Taka zupa to prawdziwy raj dla miłośników wykwintnych dań. Jeśli spodziewasz się wymagających gości lub chcesz zaskoczyć ukochaną osobę, takie danie z całą pewnością chwyci ją za serce. Koniecznie wypróbuj ten przepis, ale radzę się pospieszyć - sezon na szparagi niestety trwa krótko.

Zobacz wideo

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: