Szef kuchni Tyler Florence podaje jak prawidłowo gotować ziemniaki. Podobno każdy robił to do tej pory źle

Gotowanie ziemniaków nie należy do najtrudniejszych kuchennych zajęć. Jednak Tyler Florence przyznaje, że mało kto umie to zrobić dobrze. Klasyczna obróbka termiczna już się nie sprawdza. Można zrobić to lepiej, a szef kuchni podpowiada jak.

Przygotowanie tłuczonych ziemniaków nigdy nie było trudne. Każdy korzysta z klasycznego przepisu, który mówi, aby gotować warzywa w osolonej wodzie, następnie je odcedzić i rozgnieść. Właśnie taka metoda jest najpopularniejsza. Jak się jednak okazuje to co najsławniejsze nie zawsze jest najlepsze. Znany szef kuchni Tyler Florence zdradza swój sekret na najlepsze purée ziemniaczane. Mało kto wie o tym sposobie, a to nie dobrze, bo dzięki niemu warzywa będą smaczniejsze i zachowają swoje minerały.

Tyler Florence jest gospodarzem kilku amerykańskich programów telewizyjnych w Food Network. W rozmowie z PopSugar podał jak zrobić najlepsze tłuczone ziemniaki. Jak mówi

Ziemniaki mają naprawdę delikatny smak. Kiedy gotujesz je w wodzie, a potem tę wodę wylewasz, to tak, jakbyś wylał cały smak z ziemniaków.

Jak więc szef kuchni poleca przyrządzać ten popularny dodatek?

Do garnka z wodą i ziemniakami zaleca dodanie masła, oliwy i śmietany. To ich połączenie sprawi, że kartofle pomimo gotowania zachowają swój smak i będą najsmaczniejsze. Możemy przeczytać

Do garnka dolewamy wodę, ziemniaki odcedzamy za pomocą durszlaka, kiedy tylko zrobią się miękkie. Robimy to w taki sposób, by śmietana lub masło zebrało się na dnie garnka - w żadnym razie ich nie wylewamy. Następnie ponownie wkładamy do garnka ziemniaki, możemy też dodać odrobinę czosnku i wszystko razem zgniatamy.
Zobacz wideo

Kucharz bardzo poleca i zachwyca się swoim pomysłem na purée, jak sam mówi

To najlepszy purée ziemniaczane, jakie zasmakujesz w całym twoim życiu.

Innym sposobem na to, aby ziemniaki zachowały jak najwięcej smaku jest gotowanie ich na parze. Jest to zdrowa alternatywa dla tych, którzy nie lubią gotować ich w wodzie. Jednak sposób szefa kuchni również należy do intrygujących i mało oczywistych. Jest to metoda warta wypróbowania.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.