Oszukane gołąbki, czyli ekspresowa wariacja na temat tradycyjnego dania. Wystarczy wszystko połączyć

Domowe obiady to klasyka, z którą na próżno konkurować. Przepis na oszukane gołąbki sprawdzi się idealnie, gdy mamy ochotę na tradycyjne smaki, jednak nie mamy wystarczająco czasu na przygotowania. Wystarczy wszystko połączyć, uformować kształt i dusić mięso z warzywami w kremowym sosie pomidorowym.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Wśród domowych obiadów gołąbki to rarytas, który obłędnie smakuje - zarównow wersji mięsnej, jak i wege. Niestety przygotowanie klasycznej receptury jest wyjątkowo czasochłonne - warto zatem wypróbować metodę, która nie wymaga zawijania farszu w liście kapusty. 

Oszukane gołąbki, czyli wariacja na temat klasycznego dania

Przepis na oszukane gołąbki jest nadzwyczaj prosty - wystarczy wyeliminować element zawijania farszu w liście kapusty i dodać więcej składników do mięsa. Efekt rozpieszcza kubki smakowe i znacznie przyspieszy przygotowywanie obiadowego klasyka. 

Kluczem do sukcesu jest oczywiście najwyższej jakości mięso, które warto samodzielnie zmielić w domu. Świetnie sprawdzi się łopatka wieprzowa czy karczek. Warto podkreślić, że nieco zmieniona receptura polega na dodaniu do farszu cebuli, kapusty, ryżu i ziół. Całość podsmażamy, a następnie dusimy w aksamitnym sosie pomidorowym. 

Zobacz wideo Przepis na gołąbki bez zawijania

Przepis na oszukane gołąbki - uproszczona wariacja klasyka

Składniki na gołąbki: 

  • 800 g łopatki wieprzowej,
  • 800 g białej kapusty, 
  • 2 średnie cebule,
  • jajko,
  • 100 g suchego ryżu,
  • pół pęczka koperku,
  • sól,
  • pieprz, 
  • olej. 

Sos pomidorowy: 

  • 1 l bulionu lub rosołu,
  • szklanka passaty, 
  • sól, 
  • pieprz, 
  • zioła prowansalskie, 
  • ząbek czosnku. 

Sposób przygotowania: 

  1. Zaczynamy od przełożenia mięsa mielonego do dużej miski. Następnie dodajemy jajko, ugotowany i ostudzony ryż, poszatkowany koperek i podsmażoną na złoty kolor cebulę. Całość doprawiamy solą i pieprzem. 
  2. Kapustę pozbawiamy głąba i zewnętrznych liści. Warzywo drobno szatkujemy i solimy - odstawiamy na 15 minut, a gdy puści sok, odciskamy z nadmiaru płynu i dodajemy do mięsa. 
  3. Z mięsa i warzyw formujemy kulki lub podłużne kotlety przypominające gołąbki - podsmażamy na rozgrzanym oleju, z każdej strony - mięso może być w środku delikatnie surowe, później dojdzie w sosie pomidorowym. 
  4. Przygotowujemy sos - do podgrzanego bulionu dodajemy passatę, czosnek, zioła, sól i pieprz. Całość gotujemy przez kilka minut. Dokładnie mieszamy. 
  5. W głębokiej patelni układamy gołąbki i zalewamy je sosem - całość dusimy kolejne 30 minut. Po tym czasie oszukane gołąbki są gotowe do podania. Świetnie smakują z kaszą lub ziemniakami. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.