Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Wśród domowych obiadów gołąbki to rarytas, który obłędnie smakuje - zarównow wersji mięsnej, jak i wege. Niestety przygotowanie klasycznej receptury jest wyjątkowo czasochłonne - warto zatem wypróbować metodę, która nie wymaga zawijania farszu w liście kapusty.
Oszukane gołąbki, czyli wariacja na temat klasycznego dania
Przepis na oszukane gołąbki jest nadzwyczaj prosty - wystarczy wyeliminować element zawijania farszu w liście kapusty i dodać więcej składników do mięsa. Efekt rozpieszcza kubki smakowe i znacznie przyspieszy przygotowywanie obiadowego klasyka.
Kluczem do sukcesu jest oczywiście najwyższej jakości mięso, które warto samodzielnie zmielić w domu. Świetnie sprawdzi się łopatka wieprzowa czy karczek. Warto podkreślić, że nieco zmieniona receptura polega na dodaniu do farszu cebuli, kapusty, ryżu i ziół. Całość podsmażamy, a następnie dusimy w aksamitnym sosie pomidorowym.
Zobacz wideo Przepis na gołąbki bez zawijania
Przepis na oszukane gołąbki - uproszczona wariacja klasyka
Składniki na gołąbki:
- 800 g łopatki wieprzowej,
- 800 g białej kapusty,
- 2 średnie cebule,
- jajko,
- 100 g suchego ryżu,
- pół pęczka koperku,
- sól,
- pieprz,
- olej.
Sos pomidorowy:
- 1 l bulionu lub rosołu,
- szklanka passaty,
- sól,
- pieprz,
- zioła prowansalskie,
- ząbek czosnku.
Sposób przygotowania:
- Zaczynamy od przełożenia mięsa mielonego do dużej miski. Następnie dodajemy jajko, ugotowany i ostudzony ryż, poszatkowany koperek i podsmażoną na złoty kolor cebulę. Całość doprawiamy solą i pieprzem.
- Kapustę pozbawiamy głąba i zewnętrznych liści. Warzywo drobno szatkujemy i solimy - odstawiamy na 15 minut, a gdy puści sok, odciskamy z nadmiaru płynu i dodajemy do mięsa.
- Z mięsa i warzyw formujemy kulki lub podłużne kotlety przypominające gołąbki - podsmażamy na rozgrzanym oleju, z każdej strony - mięso może być w środku delikatnie surowe, później dojdzie w sosie pomidorowym.
- Przygotowujemy sos - do podgrzanego bulionu dodajemy passatę, czosnek, zioła, sól i pieprz. Całość gotujemy przez kilka minut. Dokładnie mieszamy.
- W głębokiej patelni układamy gołąbki i zalewamy je sosem - całość dusimy kolejne 30 minut. Po tym czasie oszukane gołąbki są gotowe do podania. Świetnie smakują z kaszą lub ziemniakami.