Przyrządzenie tego dania kojarzy się z godzinnymi przygotowaniami, gotowaniem kapusty i nieszczęsnym zawijaniem. Jednak pomimo tego wysiłku cieszymy się pysznym smakiem, którym możemy się delektować.
Jak wiadomo, tradycyjne gołąbki robione są z kapusty, mięsa mielonego i ryżu. Jednak często możemy się spotkać, z tym że nie każdy przepada za liśćmi kapusty i odkłada je na bok, jedząc tylko farsz. Dla takich właśnie osób Mądra Babcia przygotowała swoje danie. W autorskim programie "Talerz zdrowia" podzieliła się przepisem, w którym kapustę zamieniamy na cukinię, a czas przygotowania potrawy jest znacznie mniejszy.
Gołąbki z cukinii - przepis
Składniki
- 2 cukinie,
- 30 g mięsa mielonego wieprzowego,
- 300 g mięsa mielonego z indyka,
- 1 cebula,
- 200 g ugotowanego ryżu,
- młode ziemniaki,
- ¾ butelki passaty pomidorowej,
- oliwa z oliwek lub olej,
- pieprz,
- sól,
- 2 łyżki miodu,
- 100 ml śmietany 30%,
- koperek.
Potrzebujesz
Sposób przygotowania
- Cebulkę posiekaj w drobną kostkę i podsmaż na złoto na oliwie z oliwek. Tak przygotowaną dodaj do połączonych ze sobą mięs.
- Następnie wcześniej ugotowany ryż wymieszaj z mięsem i cebulką. Dopraw pieprzem i solą według uznania.
- Masę dokładnie wymieszaj, najlepiej użyj do tego rąk, wtedy masz gwarancję, że wyjdzie ono najlepsze, a składniki na pewno się wymieszają.
- Naczynie żaroodporne lekko wysmaruj oliwą z oliwek, aby nic do niego nie przywarło.
- Cukinię umyj i pokrój na grubsze plastry. Przy wyborze warzywa w sklepie zdecyduj się na szersze okazy.
- Pokrojoną cukinię połóż na dłoni i na wierzch warzywa ułóż masę z mięsa. Następnie na mięso połóż kolejny plaster cukinii i powtórz czynność aż do wyczerpania produktów.
- Takie cukiniowe wieżyczki przenieś do naczynia żaroodpornego i układaj je do momentu, aż zapełnisz nimi całość.
- Przygotuj sos. Do passaty pomidorowej dodaj sól, pierz, miód, a także śmietankę. Całość wymieszaj, a następnie polej nim gołąbki ułożone w naczyniu.
- Nagrzej piekarnik do 180°C i wstaw do niego danie na 30 minut bez przykrycia.
- Młode ziemniaczki umyj i nastaw do gotowania, koperek posiekaj.
- Do ugotowanych ziemniaków dodaj łyżkę masła, posiekany koper oraz szczyptę soli, wymieszaj.
- Upieczone gołąbki podawaj w towarzystwie kartofli.
Co jako dodatek?
Nie tylko sos pomidorowy i ziemniaczki pasują do tego dania. Sos grzybowy, a do niego surówka lub tegoroczne ogórki ze słoika również smakują wyśmienicie. Do gołąbków bez zawijania możesz także dodać różne sery, może być to feta lub mozzarella. A jeśli chcesz, aby danie było jeszcze bardziej syte, dodaj do niego ziemniaczane kluseczki np. kopytka.