Mądra Babcia robi je inaczej. Gołąbki inne niż zwykle - bez zawijania i kapusty

Gołąbki to tradycyjne polskie danie, które ma szczególne miejsce w sercach Polaków. Uwielbiamy je przygotowywać i jeść. Odchodzenie od klasycznego przepisu to nie nowość, ale my mamy niezwykłą bombę! Danie bez grama kapusty, również smakuje wyśmienicie.

Przyrządzenie tego dania kojarzy się z godzinnymi przygotowaniami, gotowaniem kapusty i nieszczęsnym zawijaniem. Jednak pomimo tego wysiłku cieszymy się pysznym smakiem, którym możemy się delektować.

Jak wiadomo, tradycyjne gołąbki robione są z kapusty, mięsa mielonego i ryżu. Jednak często możemy się spotkać, z tym że nie każdy przepada za liśćmi kapusty i odkłada je na bok, jedząc tylko farsz. Dla takich właśnie osób Mądra Babcia przygotowała swoje danie. W autorskim programie "Talerz zdrowia" podzieliła się przepisem, w którym kapustę zamieniamy na cukinię, a czas przygotowania potrawy jest znacznie mniejszy.

Gołąbki z cukinii - przepis

Składniki

  • 2 cukinie,
  • 30 g mięsa mielonego wieprzowego,
  • 300 g mięsa mielonego z indyka,
  • 1 cebula,
  • 200 g ugotowanego ryżu,
  • młode ziemniaki,
  • ¾ butelki passaty pomidorowej,
  • oliwa z oliwek lub olej,
  • pieprz,
  • sól,
  • 2 łyżki miodu,
  • 100 ml śmietany 30%,
  • koperek.

Potrzebujesz

  • naczynie żaroodporne

Sposób przygotowania

  1. Cebulkę posiekaj w drobną kostkę i podsmaż na złoto na oliwie z oliwek. Tak przygotowaną dodaj do połączonych ze sobą mięs.
  2. Następnie wcześniej ugotowany ryż wymieszaj z mięsem i cebulką. Dopraw pieprzem i solą według uznania.
  3. Masę dokładnie wymieszaj, najlepiej użyj do tego rąk, wtedy masz gwarancję, że wyjdzie ono najlepsze, a składniki na pewno się wymieszają.
  4. Naczynie żaroodporne lekko wysmaruj oliwą z oliwek, aby nic do niego nie przywarło.
  5. Cukinię umyj i pokrój na grubsze plastry. Przy wyborze warzywa w sklepie zdecyduj się na szersze okazy.
  6. Pokrojoną cukinię połóż na dłoni i na wierzch warzywa ułóż masę z mięsa. Następnie na mięso połóż kolejny plaster cukinii i powtórz czynność aż do wyczerpania produktów.
  7. Takie cukiniowe wieżyczki przenieś do naczynia żaroodpornego i układaj je do momentu, aż zapełnisz nimi całość.
  8. Przygotuj sos. Do passaty pomidorowej dodaj sól, pierz, miód, a także śmietankę. Całość wymieszaj, a następnie polej nim gołąbki ułożone w naczyniu.
  9. Nagrzej piekarnik do 180°C i wstaw do niego danie na 30 minut bez przykrycia.
  10. Młode ziemniaczki umyj i nastaw do gotowania, koperek posiekaj.
  11. Do ugotowanych ziemniaków dodaj łyżkę masła, posiekany koper oraz szczyptę soli, wymieszaj.
  12. Upieczone gołąbki podawaj w towarzystwie kartofli.

Co jako dodatek?

Nie tylko sos pomidorowy i ziemniaczki pasują do tego dania. Sos grzybowy, a do niego surówka lub tegoroczne ogórki ze słoika również smakują wyśmienicie. Do gołąbków bez zawijania możesz także dodać różne sery, może być to feta lub mozzarella. A jeśli chcesz, aby danie było jeszcze bardziej syte, dodaj do niego ziemniaczane kluseczki np. kopytka.

Więcej o: