Gołąbki - przepis tradycyjny. Jak zrobić farsz do gołąbków? Wyjaśniamy

Gołąbki to jedno z ulubionych tradycyjnych dań. Aby były pyszne i sycące, należy nie tylko wybrać dobrą kapustę, ale także przygotować farsz do gołąbków. Podpowiadamy dziś, jak je zrobić.

Więcej podobnych artykułów znajdziecie na stronie głównej Gazeta.pl.

Gołąbki należą do dań pracochłonnych, ale zdecydowanie wartych wysiłku włożonego w ich przygotowanie. Najlepiej od razu przyrządzić większą porcję i część zamrozić lub zawekować. Jak zrobić najlepszy farsz do gołąbków? Jak przygotować kapustę? Co z sosem? Sprawdźcie przepis.

Gołąbki - przepis tradycyjny

Składniki:

  • średnia główka kapusty

Farsz do gołąbków:

  • 500-600 g mielonego mięsa (wieprzowego, wieprzowo-wołowego),
  • 120 g surowego ryżu,
  • 1 jajko,
  • 1 średnia cebula,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
  • sól i pieprz
Zobacz wideo Przepis na gołąbki bez zawijania

Sos pomidorowy:

  • 500 ml domowego bulionu lub wody,
  • mały słoiczek koncentratu pomidorowego,
  • 2 łyżki mąki,
  • 1 łyżka gęstej śmietany,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1/2 łyżeczki oregano,
  • 1/2 łyżeczki bazylii,
  • sól i pieprz

Gołąbki - przygotowanie

Przygotowanie kapusty: Z kapusty wycinamy głąb. W garnku zagotowujemy wodę i zanurzamy w niej kapustę, gotujemy przez około 10 minut. Następnie wyjmujemy ją i zdejmujemy kolejno wszystkie liście. Usuwamy z nich najtwardsze części.

Farsz do gołąbków: Ryż gotujemy w osolonej wodzie, aż będzie al dente, studzimy go. Do dużej miski przekładamy mielone mięso. Cebulę drobno siekamy lub ścieramy na tarce i wrzucamy do mięsa. Wsypujemy wystudzony ryż, wbijamy jajko, dodajemy tymianek, majeranek, słodką papryką i granulowany czosnek. Wszystko mieszamy, aby powstała jednolita masa, i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Robimy gołąbki: na każdy liść nakładamy farsz do gołąbków i zawijamy je ciasno. Do dużego garnka wlewamy łyżkę oleju, układamy gołąbki i podlewamy wodą bądź bulionem. Gotujemy przez około godzinę na wolnym ogniu, pod przykryciem, aż kapusta zmięknie.

Robimy sos: do wywaru dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy. Mąkę mieszamy ze śmietaną i hartujemy, dodając gorący wywar, następnie wlewamy do sosu. Doprawiamy oregano, bazylią, solą i pieprzem.

Gołąbki podajemy z tłuczonymi lub całymi ziemniakami. Na drugi dzień smakują też dobrze ze świeżym pieczywem.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.