Więcej podobnych artykułów znajdziecie na stronie głównej Gazeta.pl.
Gołąbki należą do dań pracochłonnych, ale zdecydowanie wartych wysiłku włożonego w ich przygotowanie. Najlepiej od razu przyrządzić większą porcję i część zamrozić lub zawekować. Jak zrobić najlepszy farsz do gołąbków? Jak przygotować kapustę? Co z sosem? Sprawdźcie przepis.
Składniki:
Farsz do gołąbków:
Sos pomidorowy:
Przygotowanie kapusty: Z kapusty wycinamy głąb. W garnku zagotowujemy wodę i zanurzamy w niej kapustę, gotujemy przez około 10 minut. Następnie wyjmujemy ją i zdejmujemy kolejno wszystkie liście. Usuwamy z nich najtwardsze części.
Farsz do gołąbków: Ryż gotujemy w osolonej wodzie, aż będzie al dente, studzimy go. Do dużej miski przekładamy mielone mięso. Cebulę drobno siekamy lub ścieramy na tarce i wrzucamy do mięsa. Wsypujemy wystudzony ryż, wbijamy jajko, dodajemy tymianek, majeranek, słodką papryką i granulowany czosnek. Wszystko mieszamy, aby powstała jednolita masa, i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Robimy gołąbki: na każdy liść nakładamy farsz do gołąbków i zawijamy je ciasno. Do dużego garnka wlewamy łyżkę oleju, układamy gołąbki i podlewamy wodą bądź bulionem. Gotujemy przez około godzinę na wolnym ogniu, pod przykryciem, aż kapusta zmięknie.
Robimy sos: do wywaru dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy. Mąkę mieszamy ze śmietaną i hartujemy, dodając gorący wywar, następnie wlewamy do sosu. Doprawiamy oregano, bazylią, solą i pieprzem.
Gołąbki podajemy z tłuczonymi lub całymi ziemniakami. Na drugi dzień smakują też dobrze ze świeżym pieczywem.