gołąbki przepis
-
Przepis na gołąbki kresowe poznałam na wakacjach. Pyszne, choć próżno szukać w nich ryżu
Gołąbki to absolutna klasyka kuchni polskiej i chociaż podobne kapuściane zawijańce są znane także np. w kuchni rumuńskiej, to nasze rodzime na stałe wpisały się w naszą kulturę. Doskonale znamy przepis na gołąbki z mielonym mięsem, ryżem,...
-
Remigiusz Rączka pokazał, jak zrobić gołąbki. Podaje żelazne proporcje i zdradza sekret zawijania
Popularny śląski kucharz Remigiusz Rączka chętnie pokazuje tradycyjne, polskie przepisy. W jednym z filmów na swoim kanale na Youtubie wytłumaczył, co jest potrzebne, by zrobić pyszne gołąbki. Na pierwszym miejscu wymienił proporcje ryżu do mięsa ...
-
Sto lat temu tak robiło się gołąbki. Zamiast ryżu zupełnie inny składnik
Ryż to obecnie obowiązkowy składnik farszu to tradycyjnych gołąbków. Ale nie zawsze to danie tak wyglądało. Kiedyś do nadzienia dodawano coś zupełnie innego. Były ku temu konkretne powody.
-
Ryż w gołąbkach zamieniam na ten składnik. Pyszne jak zawsze, a różnicy prawie nie czuć
Kto z nas nie kocha gołąbków? Możemy kłócić się o to, czy lepsze są z sosem pomidorowym, grzybowym, duszone, zapiekane, ale gołąbki kochamy wszyscy. Klasyczny i jednocześnie najbardziej popularny przepis na farsz zawiera mięso mielone oraz ugotowa...
-
Jak babcia gotowała gołąbki, dodawała to do ryżu. Pyszniej się chyba nie da
Gołąbki, gołąbunie, gołąbeczki i wszelkie cudowne zdrobnienia. Ta potrawa łączy wszystkich Polaków i nie znajdę chyba nikogo, kto nie lubi gołąbków. Jeśli chcesz sprawdzony przepis na gołąbki, mamy go specjalnie dla ciebie. Moja babcia gotowała ry...
-
Gołąbki - przepis, który nigdy nie zawodzi. Moja babcia wyznawała zasadę 3:1
Przepis na gołąbki większość z nas zna, a to danie ma całe mnóstwo sympatyków. Nie ma się co dziwić - gołąbki z mięsem i ryżem to istota polskiej kuchni i pasują na każdą okazję, bo chyba każdy uwielbia kapuściane zawijasy. Jednak nie tylko kapust...
-
Nie lubię tradycyjnych gołąbków. Gdy zobaczyłam holiszki, aż zaburczało mi w brzuchu
Od dziecka nie przepadam za klasycznymi gołąbkami. Gdy babcia przygotowywała je dla całej rodziny, ja zazwyczaj dostawałam coś innego. Lubię jednak próbować nowych smaków, dlatego na widok gołąbków w nieco innej wersji poczułam, jak rośnie mi...
-
Gołąbki wigilijne bez mięsa. Postny przepis z zaskakującym farszem nie tylko na święta
Gołąbki wigilijne bez mięsa to sycąca propozycja, którą warto uwzględnić w świątecznym menu, ale też na co dzień. Jak przygotować aromatyczne gołąbki wigilijne z ryżem i grzybami? Przedstawiamy to w przepisie krok po kroku.
-
Zamiast mięsa dodałam do gołąbków ten składnik. Już nie wrócę do starego przepisu
Polska kuchnia bez gołąbków nie byłaby taka sama. Klasyczna wersja zakłada nadzianie liści kapusty farszem z ryżu i mięsa. Na szczęście nie jest to jedyna opcja. Jeśli ktoś nie je mięsa, nie przepada za takim nadzieniem lub po prostu chce...
-
Gdy podałam te gołąbki, babcia prawie zemdlała. Nie dodałam do nich ani ryżu, ani kapusty
Gołąbki to danie, które w wielu domach jest niezmienne od pokoleń. Przepis pamięta czasy prababci, a czasem nawet i dalsze generacje. Ostatnio postanowiłam nieco pobawić się recepturą i dzięki temu wyszło danie, które powali nie jedną osobę. Ten...
-
Rzadko robi się gołąbki w ten sposób. Gdy zjadłam pierwszy raz, oniemiałam
Gołąbki nie są moimi ulubieńcami w kuchni polskiej. Zjem je od wielkiego dzwonu i raczej bez przyjemności. Dlatego gdy po raz pierwszy miałam spróbować gołąbków bez mięsa i ryżu, byłam zaintrygowana. Pomyślałam, że może w końcu trafiłam na takie,...
-
Nie poznańskie koziołki, a gołąbki. Smakują obłędnie i robi się je dużo szybciej niż tradycyjne
Gołąbki kocha wielu Polaków. Większość przyznaje się jednak, że ze względu na to, jak pracochłonne jest ich przygotowanie, rezygnuje z ulubionego dania. Jednak wcale nie trzeba tego robić! Wystarczy zamienić tradycyjną recepturę na przepis na...
-
Jak zrobić gołąbki? Przepis opanowałam do perfekcji. Liczy się zasada 3:1
Przepis na gołąbki jest bardzo prosty, lecz niestety czasochłonny. Jednak moje gołąbki smakują tak wyśmienicie, że są warte każdej minuty spędzonej w kuchni. Oczywiście najważniejszy jest farsz - zawsze robię go tą samą metodą, której nauczyła mni...
-
Smakują jak gołąbki, a robi się je szybciej. Już nigdy nie sięgniesz po tradycyjny przepis
Gołąbki to danie, które zapisane jest głęboko w naszych sercach i głowach. Kochamy je jeść, ale niekoniecznie lubimy je przyrządzać. Ich przygotowanie jest czasochłonne i potrzebujemy naprawdę wiele energii, by wyszły smaczne. Ten przepis pokazuje...
-
Mój przepis na gołąbki. Stawiam na te mięsa, a mąż zawsze prosi o więcej
Przepis na gołąbki większość z nas zna, a to danie ma całe mnóstwo sympatyków. Nie ma się co dziwić - gołąbki z mięsem i ryżem to istota polskiej kuchni i pasują na każdą okazję. Z racji tego, że mamy sezon na młodą kapustę, podpowiem z ochotą, ja...
-
Oprócz mnie nikt nie robi tak gołąbków. Mięso mielone zamieniłam na to, a babcia nie mogła uwierzyć
Gołąbki to bardzo tradycyjne danie i rzadko kiedy ktoś ma nawet odwagę, by zmienić ich skład. Ja to zrobiłam i nie żałuję, bo dzięki temu poznałam ich nową wersję, która bardziej przypadła mi do gustu. Zamieniłam mięso na inny składnik, a gdy...
-
Gołąbki z młodej kapusty bez grama ryżu? Smakują lepiej, niż przewidywałam. Są lekkie i pyszne
Gołąbki z młodej kapusty to kompletnie inny wymiar smaku. To danie od razu zyskuje świeżości i lekkości. Zazwyczaj, niezależnie od kapusty, faszerujemy je mięsem i ryżem. Ja jednak postanowiłam trochę poeksperymentować i zamieniłam ryż na tę kaszę...
-
Bez zawijania i gotowania kapusty. Dzięki tym gołąbkom zaoszczędzisz mnóstwo czasu
Gołąbki to bardzo kultowe danie, do którego wracamy z sentymentem. Ich smak z pewnością zna już każdy, bo babcie i mamy robią je nagminnie. W moim domu również pojawiają się bardzo często, ale za każdym razem wywołują wiele emocji z powodu długieg...
-
Przyrządź je tak, jak lubisz, tylko nie zawijaj. Robi efekt, a smakuje tak jak zawsze
Czy zastanowiło cię kiedyś, skąd w ogóle wzięła się nazwa gołąbki? To popularne danie pojawia się na polskich stołach bardzo często. Jedni robią je z ryżem inni z kaszą gryczaną. Czasem podajemy je z masełkiem, a czasem w sosie pomidorowym. Mimo ż...
-
Prosty przepis na gołąbki. Zmiana kapusty to strzał w 10. Już nie zrobisz inaczej [PRZEPIS, ZDJĘCIA]
Mogłoby się wydawać, że gołąbki to typowo polskie danie, jednak okazuje się, że w wielu krajach istnieje rodzima wersja tej klasycznej potrawy. Nawet w dalekiej Azji odnajdziemy wiele przepisów na mięsno-kapuściane roladki. Co ciekawe, zarówno w...
-
Bez kapusty i zawijania. Takich gołąbków jeszcze nie jadłeś. Mądra Babcia zaskakuje ich podaniem
Gdy myślimy o gołąbkach, przed naszymi oczami ukazuje się jeden obraz. Mięsno-ryżowy farsz, owinięty ugotowanym liściem kapusty. Tym razem to całkowicie coś innego. Mądra Babcia pokazała, że nawet taki klasyk może być podawany w ciekawy sposób. Ni...
-
Żaden sos pomidorowy, gołąbki podaj z tym. Najpierw będziesz sceptyczny, a później to pokochasz
Danie, jakim są gołąbki jest bardzo popularne i często wykonywane. Zazwyczaj podaje się je z klasycznym sosem pomidorowym, który każdy dobrze zna. Chcemy jednak pokazać, że można to zrobić w inny sposób, by wydobyć z tego dania głębię smaków....
-
Gołąbki "po wielkanocne". Zamiast klasycznego mięsa robię je z rarytasu, który lubi pływać w żurku
Szukasz przepisu, który pochłonie resztki z wielkanocnego biesiadowania? Zamiast marnować jedzenie, lepiej postaw na soczyste i obłędne gołąbki w nietypowym wydaniu. Farsz zrobisz z rarytasu, który często jest zapiekany z chrzanem i cebulą lub tap...
-
Zapomnij o klasyce. Gołąbki taplające się w tym rewelacyjnym, białym sosie smakują o niebo lepiej
Gołąbki to flagowe danie kuchni polskiej, które zachwyca podniebienie w niemal w każdym wydaniu. Warto jednak postawić na ciekawą alternatywę dla klasycznego pomidorowego sosu, w którym zazwyczaj nasze zawijasy się pięknie duszą. Ta biała, kremowa...
-
Gołąbki inaczej, czyli obłędnie smaczne, cebulowe zawijasy prosto z kuchni uczestniczki MasterChefa
Kapuściana klasyka odchodzi w zapomnienie, a jej miejsce zastępuje zupełnie inne i niepozorne warzywo. Uczestniczka MasterChefa zdradziła przepis na gołąbki z cebuli, które nie tylko ciekawie się prezentują, ale i rozpływają się w ustach. Tu...
-
Najlepszy farsz do zawijaków. Od lat stawiam tylko na jedną kaszę i gotuję ją w konkretny sposób
Gołąbki postne, czyli zawijaki to w moim domu jedna z najważniejszych potraw wigilijnych. Ich przygotowanie nie jest trudne, ale jest czasochłonne, jednak smakują tak fantastycznie, że warto trochę "posiedzieć w garach". Najważniejszy jest farsz -...
-
Gospodarz bez kapusty miewa brzuch pusty. Dlatego zrób obłędne gołąbki z niestandardowym farszem
Kto powiedział, że gołąbki nie pasują na wigilijny stół? Wystarczy zmodyfikować nieco tradycyjną recepturę i zamienić składniki farszu na postne, i o wiele smaczniejsze. Takie kapuściane zawijasy doskonale podkreśli sos grzybowy.
-
Magda Gessler zdradza, jak zrobić idealny sos do gołąbków. Wykorzystuje składnik, który dobrze doprawia
Magda Gessler w "Kuchennych rewolucjach" nie tylko pomaga właścicielom restauracji stanąć na nogi. Gwiazda bardzo często dzieli się również wskazówkami i poradami kulinarnymi, z których mogą skorzystać także widzowie. W jednym z odcinków zdradziła...
-
Stryjek robił gołąbki tylko w ten sposób. Nie uznawał innych metod, bo ta była najlepsza
Gołąbki są tak popularne, że ich serwowanie znane jest również poza granicami Polski. Jednak nic nie zastąpi smaku tych robionych w domu. Mój stryjek zawsze wykonywał je jedną metodą i nie uznawał żadnej innej.
-
Takich gołąbków nie robi nawet babcia! Kapuściane zawijasy z sekretnym dodatkiem przypominają kotlety
Przepis na klasyczne gołąbki zna niemal każdy. Co jednak gdyby tradycyjne danie nieco udoskonalić? Uczestniczka MasterChefa zna się na rzeczy i przygotowuje kapuściane zawijasy w oryginalny i smakowity sposób. Klucz do sukcesu tkwi w... panierce!
-
Gołąbki w tym wydaniu to iście jesienna uczta dla podniebienia. Z trikiem babci zrobisz je lada moment
Nic nie może się równać z obłędnym smakiem domowych gołąbków serwowanych w kremowym sosie. To kultowe danie polskiej kuchni może wydawać się czasochłonne, jednak z naszą recepturą przygotowania pójdą jak z płatka. Kluczem do sukcesu są tu składnik...
-
Choć są smaczne, nikt o tej wersji gołąbków nie mówi. Nie potrzebujesz mięsa i zapomnij o zawijaniu
Jeśli kochasz gołąbki, ale standardowa ich wersja już nieco ci się znudziła, to mamy coś idealnego. Smakiem dorównują tym, które zjesz u babci, lecz różni je kilka rzeczy. Przede wszystkim zapomnij o zawijaniu nadzienia w kapustę, a mięso zastąp t...
-
Lasowiackie gołąbki według przepisu Magdy Gessler. Nie uwierzysz co wchodzi w skład pysznego farszu
Magda Gessler to popularna polska restauratorka, której nikomu nie trzeba przedstawiać. Jej restauracje cieszą się uznaniem, a rewolucje, które przeprowadza w ramach swojego programu telewizyjnego to często strzał w dziesiątkę. Celebrytka dzieli s...
-
Jak zrobić gołąbki, żeby były smaczniejsze i nie szły w boczki? Zamień główny składnik i jedz bez wyrzutów
Jeśli ograniczasz w swojej diecie węglowodany lub nie czujesz się najlepiej po zjedzeniu ryżu, a masz ochotę na gołąbki, koniecznie wypróbuj nasz przepis. Jak zrobić gołąbki, żeby były zdrowsze, smaczniejsze i nie szły w boczki? Zamiast ryżu użyj...
-
Przygotowane gołąbków nigdy nie było takie proste. Z tym trikiem zapomnisz o kapuścianym bałaganie
Gołąbki to tradycyjne danie, które od pokoleń gości w polskich domach. Kapuściane zawijasy kryją w sobie obłędne smaki i aromaty. Niestety przygotowanie tego rarytasu jest czasochłonne i dosyć monotonne. Na szczęście z naszym trikiem praca pójdzie...
-
Zapomnij o klasycznym farszu z ryżu. Gołąbki jesienne to kapuściane zawijasy w obłędnym wydaniu
Przepis na gołąbki to obiadowa klasyka, która niemal zawsze obłędnie smakuje. Co jednak powiesz na nieco udoskonaloną, jesienną wersję pełną aromatów i nietypowych składników? Zapewniamy, że nudno nie będzie - tak przygotowany farsz dosłownie...
-
Usuń z przepisu mięso i ryż i zastąp to czymś lepszym. Gołąbki zdobędą nowy smak i nikt im się nie oprze
Gdyby moja babcia zobaczyła ten przepis, z pewnością złapałaby się za głowę i nie mogła uwierzyć. W mojej rodzinie taka wersja nie wychodziła w grę, a sos, z którym podaje się gołąbki od lat jest niezmieniony. Jednak po spróbowaniu okazuje się, że...
-
Gołąbki bez zawijana - przepis Katarzyny Bosackiej. Tani i szybki obiad dla całej rodziny
Gołąbki bez zawijania to totalny hit wielu polskich domów. Robi się je o wiele szybciej niż te zawijane w kapuście z tradycyjnej receptury. Katarzyna Bosacka w swojej książce podzieliła się jednak wyjątkowym przepisem, który jest nie tylko szybki,...
-
Przygotuj się na zimę i zrób gołąbki w słoikach. Kapuściany rarytas jest równie smaczny co klasyczny
Domowe, proste obiady to esencja najlepszych smaków i aromatów. Niestety nie zawsze mamy wystarczająco dużo czasu na takie przygotowania - wówczas warto mieć w zanadrzu gołąbki w słoikach. Ta sprytna metoda pozwoli w dowolnym momencie podgrzać...
-
Przepis na klasyczne gołąbki w domowej wersji. Kapuściane zawijasy z tym farszem to mistrzostwo
Jeśli brakuje inspiracji na smaczny obiad, wszystkie inne przepisy się już najzwyczajniej przejadły, pora na powrót do korzeni! Babcine gołąbki to prawdziwa klasyka, z którą na próżno konkurować. Swój obłędny smak zawdzięczają miękkiej kapuście...