Gołąbki doskonałe, czyli te w duchu zero waste. Okres po wielkanocnym biesiadowaniu to idealny moment na wypróbowanie tego przepisu, bowiem można wykorzystać resztki z odświętnego stołu. Sekret tkwi w soczystym i pełnym aromatów farszu, który zaskoczy oryginalnym smakiem.
Zobacz wideo Przepis na gołąbki bez zawijania
Obłędne gołąbki z resztek z wielkanocnego stołu. Ten smak cię zachwyci
Świąteczne biesiadowanie dobiegło końca, jednak w wielu domach nadal lodówki pękają w szwach. Aby zapobiec marnowaniu żywności, warto jednak puścić wodze fantazji i przygotować nasz przepis na gołąbki. Kapuściane zawijasy charakteryzuje nietypowy farsz, który obłędnie smakuje i pięknie się prezentuje. Zrobisz go z mięsnego rarytasu, który lubi taplać się w żurku lub być zapiekany z rozmaitymi składnikami takimi jak chrzan, jabłka, cebula czy biały, kremowy sos.
Nasz tajemniczy składnik to nic innego jak biała kiełbasa. Powstanie z niej farsz idealny, który wystarczy doprawić, podrasować zasmażaną cebulą i gotowe. Taką masę hojnie nakładamy na liście kapusty, dokładnie zawijamy i możemy się cieszyć niebanalnym smakiem w wielkanocnym twistem. Prościej, smaczniej i praktyczniej się chyba nie da!
Przepis na gołąbki z białą kiełbasą. Wykorzystaj wielkanocne składniki, a wyjdzie smacznie i tanio
Składniki:
- główka kapusty,
- 2 cebule,
- 4 ząbki czosnku,
- 600 g surowej białej kiełbasy,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- pieprz grubo mielony,
- sól,
- litr bulionu lub rosołu,
- odrobina masła lub oliwy
Sposób przygotowania:
- Na początek kapusta - usuń zewnętrzne liście, następnie oderwij delikatnie kolejne i sparz je we wrzątku. Usuń nożykiem zdrewniały nerw na końcach liści, układaj jeden na drugim i pozostaw do wystygnięcia.
- Tera pora na nasz farsz. Drobno posiekaną cebulę smaż na maśle, gdy ta się ładnie zeszli dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz surowe mięso z kiełbasy wyciągnięte z osłonek.
- Wszystko dokładnie wymieszaj i delikatnie rozgnieć na patelni. Smaż przez kilka minut, aż mięso się ładnie zarumieni. Na koniec dopraw wszystko solą i grubo mielony pieprzem.
- Farsz nakładaj na wcześniej przygotowane liście kapusty. Każdego gołąbka starannie zawiń, tak by się nie rozpadał.
- Gołąbki układaj ciasno w naczyniu, którego dno jest wyłożone pozostałymi liśćmi kapusty. Wszystko zalej bulionem i gotuj na małym ogniu, pod przykryciem przez 45 minut.
- Tak przygotowane gołąbki można serwować solo lub z dodatkiem sosu - doskonale sprawdzi się tu sos śmietanowo-koperkowy, lub inny, lekki i biały.