Gołąbki "po wielkanocne". Zamiast klasycznego mięsa robię je z rarytasu, który lubi pływać w żurku

Szukasz przepisu, który pochłonie resztki z wielkanocnego biesiadowania? Zamiast marnować jedzenie, lepiej postaw na soczyste i obłędne gołąbki w nietypowym wydaniu. Farsz zrobisz z rarytasu, który często jest zapiekany z chrzanem i cebulą lub tapla się w żurku.

Gołąbki doskonałe, czyli te w duchu zero waste. Okres po wielkanocnym biesiadowaniu to idealny moment na wypróbowanie tego przepisu, bowiem można wykorzystać resztki z odświętnego stołu. Sekret tkwi w soczystym i pełnym aromatów farszu, który zaskoczy oryginalnym smakiem. 

Zobacz wideo Przepis na gołąbki bez zawijania

Obłędne gołąbki z resztek z wielkanocnego stołu. Ten smak cię zachwyci 

Świąteczne biesiadowanie dobiegło końca, jednak w wielu domach nadal lodówki pękają w szwach. Aby zapobiec marnowaniu żywności, warto jednak puścić wodze fantazji i przygotować nasz przepis na gołąbki. Kapuściane zawijasy charakteryzuje nietypowy farsz, który obłędnie smakuje i pięknie się prezentuje. Zrobisz go z mięsnego rarytasu, który lubi taplać się w żurku lub być zapiekany z rozmaitymi składnikami takimi jak chrzan, jabłka, cebula czy biały, kremowy sos. 

Nasz tajemniczy składnik to nic innego jak biała kiełbasa. Powstanie z niej farsz idealny, który wystarczy doprawić, podrasować zasmażaną cebulą i gotowe. Taką masę hojnie nakładamy na liście kapusty, dokładnie zawijamy i możemy się cieszyć niebanalnym smakiem w wielkanocnym twistem. Prościej, smaczniej i praktyczniej się chyba nie da!

Przepis na gołąbki z białą kiełbasą. Wykorzystaj wielkanocne składniki, a wyjdzie smacznie i tanio

Składniki: 

  • główka kapusty,
  • 2 cebule,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 600 g surowej białej kiełbasy,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • pieprz grubo mielony,
  • sól, 
  • litr bulionu lub rosołu,
  • odrobina masła lub oliwy

Sposób przygotowania: 

  1. Na początek kapusta - usuń zewnętrzne liście, następnie oderwij delikatnie kolejne i sparz je we wrzątku. Usuń nożykiem zdrewniały nerw na końcach liści, układaj jeden na drugim i pozostaw do wystygnięcia. 
  2. Tera pora na nasz farsz. Drobno posiekaną cebulę smaż na maśle, gdy ta się ładnie zeszli dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz surowe mięso z kiełbasy wyciągnięte z osłonek. 
  3. Wszystko dokładnie wymieszaj i delikatnie rozgnieć na patelni. Smaż przez kilka minut, aż mięso się ładnie zarumieni. Na koniec dopraw wszystko solą i grubo mielony pieprzem. 
  4. Farsz nakładaj na wcześniej przygotowane liście kapusty. Każdego gołąbka starannie zawiń, tak by się nie rozpadał. 
  5. Gołąbki układaj ciasno w naczyniu, którego dno jest wyłożone pozostałymi liśćmi kapusty. Wszystko zalej bulionem i gotuj na małym ogniu, pod przykryciem przez 45 minut. 
  6. Tak przygotowane gołąbki można serwować solo lub z dodatkiem sosu - doskonale sprawdzi się tu sos śmietanowo-koperkowy, lub inny, lekki i biały. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.