zero waste
-
Babcia widziała, jak wyrzucam warzywa z rosołu i aż krzyknęła. Teraz już nigdy nie popełnię tego błędu
Rosół na niedzielny obiad to strzał w dziesiątkę, jednak warzywa po ugotowaniu bulionu, są często najbardziej marnowanym produktem w kuchni. Wiele osób nie wie, co z nimi zrobić. Niektórzy dodają odrobinę do zupy, a inni zwyczajnie wyrzucają. Babc...
-
Już nigdy nie wyrzucam pestek z czereśni. Babcia podpowiedziała mi, co mogę z nich wyczarować
Lato to czas, kiedy zajadamy się czereśniami bez pamięci. Choć pestki zazwyczaj lądują w koszu na śmieci, to warto wiedzieć, że są one cenniejsze, niż mogłoby się wydawać. Oto jak można je wykorzystać na kilka innych sposobów.
-
Odchudzone kotlety są o niebo lepsze od mielonych czy schabowych. Nauczyła mnie ich sama teściowa
Gotuję warzywa, ugniatam na puree i łączę z kilkoma dodatkami. Tak powstają oszczędne kotlety z przepisu mojej teściowej. Tego smaku nie da się podrobić - jest smacznie, tanio i na dodatek ekspresowo. Swojskie połączenie zastąpi tłuste schabowe i...
-
Marnowanie szypułek z truskawek to przeszłość. Robię z nich aromatyczny dodatek do letnich sałatek
Kuchnia zero waste to nie wymysł nowych czasów czy kolejny trend, a technika, którą wykorzystywały już nasze prababki. Tym razem pod lupę trafiają szypułki truskawek, które zazwyczaj lądują w koszu lub na kompostowniku. Zamiast je marnować, można...
-
Przestań wylewać wodę po ziemniakach! Niepozorny składnik, który ląduje w zlewie może zdziałać cuda
Ziemniaki są częstym elementem domowego obiadu i nie tylko. Niestety często gotując bulwy, zapominamy, że pod koniec procesu wcale nie trzeba wylewać wody. Ten niepozorny składnik może się przydać w ogrodzie lub na balkonie. Poznaj metodę zero...
-
Zostały ci resztki ziemniaków z wczoraj? Nie wyrzucaj. Zrób danie, którym zachwyci się cała rodzina
Co można zrobić na szybko z ziemniaków po wczorajszym obiedzie? Tym razem nie będą to ruskie pierogi. Przepis ten wywodzi się z gór i jest idealną propozycją na ekspresowe danie w stylu zero waste. Dzięki niemu nie wyrzucimy jedzenia i stworzymy...
-
Ten prosty składnik codziennie marnujesz w kuchni. Ma zbawienne działanie na uprawę roślin w ogrodzie
Zapomnij wylewaniu wody po gotowaniu ziemniaków. Ta niepozorna czynność może całkowicie odmienić twoje nawyki i przynieść owocne rezultaty. Zapobiegnie to także marnowaniu i sprawi, że zaoszczędzisz krocie na chemicznych środkach do ogrodu, które...
-
Przez pyzy "zero waste" sama będę wyglądać jak pyza. Niby "z odzysku", ale nie da się im oprzeć
Pyzy to pyszne mięciutkie kluseczki, którym nie sposób się oprzeć. Można przygotować je w duchu "zero waste", co jest doskonałym sposobem na dojedzenie obiadu z poprzedniego dnia. Jak zatem przygotować pyzy z mięsem w ten sposób? Podpowiadamy.
-
Ta zapiekanka z resztek króluje na moim stole po Wielkanocy. Łącz mięsne kąski z kultowym warzywem
Zapiekanka z wielkanocnych resztek to przepis na szybki obiad za grosze, jednak to, co jest tu wyznacznikiem to wykorzystanie wszystkich produktów bez marnowania. Wystarczy mięsny rarytas połączyć z najpopularniejszym w Polsce warzywem i wszystko...
-
Gołąbki "po wielkanocne". Zamiast klasycznego mięsa robię je z rarytasu, który lubi pływać w żurku
Szukasz przepisu, który pochłonie resztki z wielkanocnego biesiadowania? Zamiast marnować jedzenie, lepiej postaw na soczyste i obłędne gołąbki w nietypowym wydaniu. Farsz zrobisz z rarytasu, który często jest zapiekany z chrzanem i cebulą lub tap...
- Jak długo mogą stać ogórki kiszone w słoikach? Zepsute rozpoznasz nosem
- Gdzie wyrzucić chleb? To wciąż nie jest takie oczywiste
- Stylowy prezent dla Twojego partnera? Nowy HUAWEI WATCH GT5 Pro może być strzałem w dziesiątkęMATERIAŁ PROMOCYJNY
- Grzybiarze niesłusznie omijają. Te grzyby są lepsze od podgrzybków
- Nie kupuję wędlin na kanapki. Teraz robię tylko tę pastę, gotową w 3 minuty
- Prababcia do tej zupy wrzucała tę mieszankę mięs. Inna nie wchodziła w grę
- Bywa mylony z pysznym, jadalnym gatunkiem. Jest jednak silnie trujący. Różnice tkwią w szczegółach
- Jak odróżnić kanię od muchomora sromotnikowego? O tym musisz pamiętać
- Rozpoznaj zupę na zdjęciu i zgarnij 10/10. 8. pytanie to dla was problem
- Rozpoznaj zupę na zdjęciu i zgarnij 10/10. 8. pytanie to dla was problem
-
Mielone jeszcze nigdy nie były tak pyszne. A ja po prostu zrobiłam obiad w duchu zero waste
Kotlety mielone często goszczą w moim domu, bo wszyscy je uwielbiamy. Jednak ostatnio przygotowałam je w całkowicie inny sposób. Używając mięsa z rosołu, przygotowałam obiad w duchu zero waste. Inaczej trafiłoby do śmietnika.
-
Zamiast wyrzucać te liście do kosza, wykorzystaj w kuchni. Nie uwierzysz, co można z nich zrobić
W trakcie gotowania w śmieciach ląduje wiele odpadów. Są to najczęściej resztki produktów, których nie udało się zużyć w całości, a także obierki i fragmenty warzyw oraz owoców. Czy wiesz, że zielona część pora oraz liście selera wciąż możesz...
-
Co zrobić z rozgotowanym makaronem? Zapomnij o marnowaniu, kłania się kuchnia zero waste
Rozgotowany makaron nie musi wylądować w koszu. Poznaj metodę zero waste, która pozwoli przygotować smaczny posiłek nawet z największej, włoskiej katastrofy. Wystarczy sprawdzony patent i kilka składników, by obiad zrobił prawdziwą furorę.
-
Kultowe danie z dzieciństwa wraca na salony. Wystarczy kąpiel w jajku i smażenie na złocisty kolor
Czerstwe pieczywo wcale nie musi wylądować w koszu. Wystarczy przygotować jajeczną kąpiel i wrzucić kromki chleba na rozgrzaną patelnię. To przepis, który niemal każdy zna z beztroskich czasów dzieciństwa. Chcąc stworzyć francuską klasykę, godną...
-
Chłopski garnek wyczyści twoją lodówkę. Robię go, gdy warzywom pozostało "niewiele dni życia"
Chłopski garnek to nie tylko przepis w duchu zero waste. To też obłędnie pyszne danie, którym można się naprawdę porządnie najeść. Jak zrobić ten jednogarnkowy pyszny obiad? Oto przepis.
-
Zapomnij o wyrzucaniu obierek ziemniaków. Z tą metodą kuchnia zero waste nabiera nowego znaczenia
Kuchnia w duchu zero waste była już doskonale znana naszym babciom, a teraz ponownie wraca na salony. Tym razem mamy radę na wykorzystanie obierek z ziemniaków. Poza chipsami możesz z nich zrobić znakomitą odżywkę dla roślin doniczkowych. Spróbuj,...
-
Tu obejdzie się bez zbędnej filozofii. Wykorzystaj resztki z lodówki i zrób ekspresową zapiekankę
Zamiast po raz kolejny wyrzucać do kosza połowę produktów z lodówki, których termin niebawem minie, lepiej wykorzystać resztki do smakowitego dania. Zapiekanka w stylu zero waste pochłonie naprawdę wiele składników - od warzyw i serów, po suche...
-
Zero waste nie zawsze wskazane? Jeśli marchew ma te skazy, lepiej jej nie dodawaj do zupy czy sałatki
Przechowywanie żywności jest bardzo istotną sprawą, nie tylko dla naszego portfela, ale jak się okazję także zdrowia. Te skazy na marchewce powinny automatycznie zapalić naszej głowie czerwoną lampkę. Jeśli podamy takie warzywo w sałatce czy zupie...
-
Obiad z resztek zaskoczy nie jedno podniebienie. Tu wkracza zasada zero waste i kolorowe składniki
To rozgrzewające danie w stylu zero waste przygotujesz z resztek, które zalegają w lodówce. Oto przepis na chłopski garnek, który kusi obłędnym zapachem i kolorami. Sprawdzi się doskonale w chłodne, zimowe dni, gdy domownicy potrzebują dodatkowego...
-
Świąteczne wędliny błagają, by je w końcu wykorzystać? Zrobisz z nich obłędny pełen smaków i kolorów obiad
W twojej lodówce nadal dojrzewają poświąteczne wędliny? To już ostatni dzwonek, by wykorzystać bożonarodzeniowe resztki - warto więc zrobić z nich apetyczny obiad, pełen smaków i kolorów. Wystarczy wszystko połączyć z odpowiednimi składnikami i...
-
Czy można zamrozić śledzie po świętach? Oczywiście, że tak, ale pod jednym warunkiem
Zostało ci po świętach trochę śledzi? Niby możesz je na siłę wepchnąć do ociężałego żołądka, ale jeśli jednak masz lekki przesyt, chcesz zostawić je sobie na później, kiedy najdzie cię ochota? Najlepszym sposobem wydaje się ich zamrożenie, prawda?...
-
Prawdopodobnie wyrzucasz te produkty, a to błąd. Nie zgadniesz, jak można je wykorzystać
Często zdarza się, że resztki produktów, które wykorzystaliśmy do gotowania, uznajemy za odpadki i bez namysłu wyrzucamy do kosza. Czasem jest to oczywiście całkowicie uzasadnione, jednak wiele wcale nie musi lądować w śmieciach. Można je jeszcze...
-
Śniadanie rodem z czasów PRL-u. Zużyjesz czerstwe pieczywo i zaskoczysz domowników nowym smakiem
Pewne dania są jak kapsuła czasu. Gdy tylko weźmiemy kęs, natychmiast wracamy do czasów dzieciństwa lub młodości. Dla wielu osób, które wychowywały się w czasach PRL-u, takim przysmakiem jest... chleb w jajku. Przygotuj to banalnie proste śniadani...
-
Zamiast wyrzucać kolejny słój po kawie, zrób z niego estetyczny użytek. Babcina metoda da piękny efekt
Po tym jak sieć opanowały nagrania z perfekcyjnych kuchni, gdzie każda szuflada ma idealnie symetrycznie poukładane słoiki. Niestety, estetyczne drobiazgi do organizacji kosztują krocie. Jak się jednak okazuje, wystarczy pomysłowo wykorzystać pusz...
-
Czy można mrozić krokiety? Kultowego dodatku do barszczyku wcale nie trzeba przygotowywać "na świeżo"
Krokiety zalegają w lodówce po obiedzie lub rodzinnym spotkaniu? Zamiast marnować smakowite kąski lub objadać się na zapas można je śmiało przechowywać w chłodziarce. Mrożenie krokietów jest niebywale łatwe, jednak warto pamiętać o kilku złotych...
-
Ugotowany ryż marnuje się w lodówce? By go nie wyrzucać, wykorzystaj go w ten sposób
Czasem zdarza się tak, że przeliczymy się z ilością przygotowanego jedzenia. Zrobimy za dużo kotletów lub ugotujemy za dużą ilość ryżu. Jedzenie ciągle tego samego dania może się znudzić i taki przygotowany produkt może się zmarnować. By jednak ni...
-
Już nigdy nie wyrzucisz resztek dżemu ze słoika. "Moja mama zawsze tak robiła"
Komu nigdy nie zdarzyło się wyrzucić słoik z resztkami dżemu, niech pierwszy rzuci łyżką. Rzadko kiedy wygrzebujemy do końca wszystko, co osiadło na ściankach. Jest jednak pewien prosty sposób na to, by tych resztek nie zmarnować. Wystarczy dodać...
-
Nie marnuj, tylko wsadź do zamrażarki. Mrożone winogrona będą równie pyszne i zdrowe, o ile nie popełnisz tego błędu
Winogrona są nie tylko pyszne, ale i szalenie zdrowe. Te niewielkie owoce są cennym źródłem witaminy C, A i E, a do tego bogate są w miedź, żelazo, czy selen. Ich obecność w diecie powinna być więc obowiązkowa. Jak jednak cieszyć się smakiem...
-
Obiad typu "przegląd tygodnia", czyli znakomita zupa warzywna. Przepis jest banalnie prosty i łatwo go modyfikować
Nie wiesz, co przygotować na obiad? Zajrzyj do lodówki i wymieć z niej wszystkie resztki. Otwarta od dwóch dni śmietana, samotna łodyga pora i więdnąca już marchew. Wszystkie te składniki przydadzą się, by przygotować wyborną zupę warzywną w duchu...
-
Ekspresowa tarta dla leniwych. Wykorzystaj resztki z lodówki, zalej je masą i wytrawny specjał gotowy
Lodówka poza resztkami świeci pustkami? Zamiast je wyrzucać postaw na ekspresowe danie idealne na każdą porę. Wytrawna tarta pomieści wiele składników zarówno serów, mięs, warzyw czy nabiału. Dzięki tej prostej metodzie nic się nie zmarnuje, a my ...
-
Szok i niedowierzanie, co można zrobić ze skórek arbuza. Ogórki i kapusta schowają się w cień
Kto z nas nie kocha słodkiego arbuza, który orzeźwia, zastępuje lody w upalny dzień i aż tryska pysznym sokiem? Jeśli jednak po zjedzeniu różowego miąższu wyrzucasz skórki, od razu przestaniesz, kiedy dowiesz się, co fantastycznego można z nich...
-
Co zrobić z mięsa z rosołu? Postaw na prosty, domowy pasztet. Będzie wilgotny i idealny na kanapki
ar rosołu ugotowany, lecz teraz nie wiesz, co zrobić z pozostałym mięsem? Pod żadnym pozorem go nie wyrzucaj. Wystarczy dodać kilka składników i możesz upiec znakomity pasztet z resztek z obiadu. Ponadto dodatek jednego produktu sprawi, że mięsna...
-
Zaskocz bliskich i wyczaruj obiad z resztek. Będzie nie tylko zero-waste, ale również palce lizać
Gotowanie w duchu zero-waste to niewątpliwie powód do dumy. Polacy z roku na rok marnują coraz więcej jedzenia, a do śmieci rocznie trafia 4,8 miliona ton żywności. Przerażające statystyki zachęcają więc do szukania sprytnych rozwiązań. Jednym z...
-
Pracowałam dwa lata w restauracji. Ten trik sprawiał, że koperek był smaczny i świeży nawet kilka tygodni
Trudno wyobrazić sobie niedzielny obiad bez dodatku świeżego koperku. Polacy dodają go ochoczo do młodych ziemniaków, mizerii, czy warzywnych surówek. Niestety, w takie upały zioła więdną w zastraszającym tempie. Jak sprawić, że będą świeże o wiel...
-
O słonych batonach mało kto słyszał, a są wyborne. W składzie znajdziesz podstawowe produkty za grosze
Słowo baton kojarzy się z półką sklepowych słodyczy, których skład daleki jest od ideału. Co jednak powiesz na słone, wytrawne batony dające energie i bogactwo smaków? To nie żarty a nasz najnowszy przepis, który doskonale sprawdzi się na piknik,...
-
Zapiekanka ziemniaczana pochłonie resztki z lodówki. Smakuje wybornie i równie pięknie się prezentuje
Wśród domowych obiadów można wyróżnić wiele smakowitości, jednak koniec końców rządzą klasyki i to na dodatek te banalnie proste w przygotowaniu! Reprezentantką, z którą na próżno konkurować jest zapiekanka ziemniaczana - nie tylko pochłonie reszt...
-
Naleśniki - przepis. Będą delikatne i jędrne, ale jeden dodatek wbije cię w fotel. Chodzi o resztki obiadowe
Jeśli chodzi o naleśniki, możemy o nich pisać non stop i tak samo jeść. Przepis na naleśniki każdy raczej zna, czasem tylko jedni dodają masło zamiast oleju lub maślankę zamiast mleka. Dziś jednak mamy dla was przepis na naleśniki w nieco innym, a...
-
Ta część kukurydzy najczęściej ląduje w koszu. Potencjalny odpadek można sprytnie wykorzystać w kuchni
Kuchnia zero waste może wejść na kolejny poziom! A wszystko dzięki sprytnemu wykorzystaniu części kolby kukurydzy, która zazwyczaj niesłusznie ląduje w koszu. Tymczasem okazuje się, że to prawdziwa skarbnica witamin i cennych właściwości. Zapomnij...
-
Słodycze z odpadków. Słodkie cake pops to rewelacyjny pomysł na wykorzystanie zeschniętego ciasta
Zapomnij o marnowaniu żywności, nawet słodycze z odpadków mogą dostać drugie życie. Idealnym przykładem jest przepis na znakomite cake popsy ze starego, suchego lub nieudanego ciasta. Wystarczy dodać do niego kilka składników, formować dowolny...
-
Każdy je wyrzuca, a można z nich zrobić najlepsze chipsy. Dodaj ulubione przyprawy i zajadaj bez obaw o oponkę
Jeśli kochacie bób i jak tylko zaczął pojawiać się w marketach i na straganach stwierdziliście, że możecie się nawet zadłużyć, by w końcu cieszyć się ulubioną przekąską, mamy coś, co was z pewnością zaskoczy. Zajadasz się miąższem, a skórki lądują...