zero waste
-
Pyszna zapiekanka z resztek. Prosty przepis w duchu zero waste. Nie wyrzucaj tego produktu, może się przydać
Według badań i statystyk w Polsce rocznie marnujemy około pięciu milionów ton jedzenia. Ponad połowa żywności wyrzucana jest przez nas prosto do śmieci. W odpowiedzi na rosnący problem pojawił się ruch zero waste, który zachęca do wykorzystywania...
-
Co zrobić z czerstwego chleba? Żadne tosty, czy grzanki - chlebowa lasagne to najlepszy pomysł na obiad bez marnowania
Jeśli przypadkiem zostało ci trochę czerstwego chleba, nie musisz wpychać go w siebie na siłę lub kombinować z tostami. Dziś mamy dla ciebie przepis na pyszny obiad z włoską nutą, który pozwoli wykorzystać podeschnięte kromki, czyli chlebową...
-
Awokado ciemnieje i traci apetyczny wygląd? Przygotuj ekspresową pastę lub guacamole z pikantną nutą
Awokado kusi kremowym smakiem i żywym, zielonym kolorem. Niestety, gdy owoc ciemnieje, znacznie traci na atrakcyjności. Przepis na pastę kanapkową czy pikantne guacamole sprawdzi się w takiej sytuacji doskonale. Kilka składników i pyszny, zdrowy...
-
Co zrobić z ugotowanych ziemniaków? Na liście królują tradycyjne kluski, ale i oryginalne przekąski
Gotowane ziemniaki to częsty dodatek do obiadu, niestety zdarza się, że porcja jest zbyt duża. Jeśli chcesz żyć w duchu zero waste i przy okazji wypróbować smaczne dania, koniecznie przygotuj jeden z tych makołyków. Na liście tradycyjne kluski,...
-
Te lodówki znajdziesz w wielu miastach. Może z nich skorzystać każdy, ale pod jednym warunkiem. Jest bardzo ważny
Lodówki społeczne zagościły w wielu miejscach, a odwiedzenie i skorzystanie z ich zawartości jest możliwe dla każdego. Kluczowe jest, aby pamiętać o zasadach, które obowiązują w tych punktach. Jeden warunek jest wyjątkowo ważny.
-
Kotlety nie gorsze od mielonych. Wykorzystaj odzysk z rosołu, a zrobisz pyszny obiad za grosze
Kotlety warzywne to świetny sposób na wykorzystanie włoszczyzny z zup i zarazem pyszny pomysł na obiad za grosze. Przepis jest banalny, a smak kotlecików zależy od tego, co do nich dodasz. Dziś mamy przepis na tani obiad, który zasmakuje, nasyci i...
-
Zapiekanka ze świątecznych resztek - sycące i kolorowe danie przygotowane w duchu zero waste
Świąteczne szaleństwa powoli dobiegają końca, zostaje jednak pełna lodówka z masą nadprogramowych składników. Aby zapobiec marnowaniu żywności, warto przygotować zapiekankę z resztek. Danie nie tylko pięknie się prezentuje, ale także syci i...
-
Świąteczne rarytasy zalegają na dnie lodówki? Przygotuj z nich sylwestrowe przekąski
Po świąteczne ucztowaniu zazwyczaj zostaje dużo jedzenia, które zalega w lodówce. Aby zapobiec marnowaniu żywności, warto skusić się na jeden z oryginalnych przepisów. Spektakularne przekąski do bliskich i gości to prawdziwy rarytas, który nie tyl...
-
Przygotuj wytrawny quiche ze świątecznych mięs i wędlin. Patent na sylwestrową przekąskę z efektem wow
Uroczyste święta dobiegły końca, co za tym idzie, w wielu domach lodówki pękają w szwach od tradycyjnych dań i rarytasów. Jeśli zastanawiasz się jak wykorzystać bożonarodzeniowe wędliny i pieczenie, koniecznie sprawdź przepis na wytrawną tartę....
-
Pomysł na wykorzystanie świątecznego ciasta. Eleganckie cake popsy - smaczne zero waste na patyczkach
Świąteczna rozpusta powoli dobiega końca, co za tym idzie, weryfikujemy straty wśród niezjedzonej żywności. Aby temu zapobiec, warto poznać nowatorskie przepisy, które sprzyjają ruchowi zero waste. Słodkie cake popsy przygotowane ze świątecznego...
-
Takich rogalików nie robiłeś. Robione warstwami, określane są listkowymi
-
Smażysz cebulę na patelni? Dodaj ten składnik, a wyjdzie o niebo lepsza
-
Poradnik świeżo upieczonego taty, czyli jak wspierać partnerkę po porodzie?MATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Zapomnij ścieraniu ziemniaków na placki. Mniej pracy, a wyjdą równie smaczne
-
Kartacze - przepis na przepyszne kluchy z farszem. Sekretem ich smaku są proporcje ziemniaków
- Pączki serowe. Wyjdą puszyste i miękkie - rozpływają się w ustach
- Przepis na kopytka idealne. W składzie nie może zabraknąć tych produktów
- Przepis na lasagne z mielonym mięsem. Buonissime!
- Przepis na pierogi leniwe - tradycyjna danie z zaledwie czterech składników
- Churros - przepis, który warto przygotować na tłusty czwartek i nie tylko
-
Piotr Ogiński podpowiada jak zachować świeżość sałaty. "Tego sposobu jeszcze nie było!"
Utrzymanie świeżości zakupionych warzyw to priorytet każdego, kto regularnie je kupuje. Piotr Ogiński wskazał najlepszy sposób przechowywania sałaty. Dzięki niemu zachowa chrupkość przez wiele dni.
-
Kiełbaska do brzuszka, a woda chlup do zlewu? Niepotrzebnie - wodę po gotowaniu kiełbasy możesz smacznie wykorzystać
Biała kiełbasa kojarzy się głównie z Wielkanocą, ale przecież świetnie smakuje cały rok, dlatego chętnie wrzucamy ją na wrzątek i gotujemy, by zajadać ze smakiem. Wodę po ugotowaniu kiełbasy najczęściej wylewamy, nie wiedząc, że możemy ją jeszcze...
-
Warzywny pasztet z resztek z lodówki. Zrobisz raz i nie wyrzucisz ich już więcej
Kuchnia skrywa wiele resztek, które zazwyczaj lądują w koszu. Jednak okazuje się, że ze wszystkiego można zrobić pyszne danie lub dodatek do potraw. Zbędne ugotowane warzywa można wykorzystać do zrobienia pasztetu, który odpowiednio przyprawiony i...
-
Zepsute pomidory? Niekoniecznie. Prosty trik może pomóc
Pomidory to nieodłączny element nie tylko kuchni włoskiej, lecz także polskiej. Ich smak jest słodki, są smaczne i zdrowe. Niestety mają jeden duży minus - szybko dojrzewają i się psują. Mamy jednak na to sposoby, o których możesz nie wiedzieć.
-
Wyrzucasz zielone liście pora? Już więcej tego nie zrobisz. Poznaj kilka smakowitych patentów na ich wykorzystanie
Por to niezbędny składnik wielu zup, sałatek i sosów, dlatego wśród warzyw znajdujących się w naszych kuchniach, zajmuje szczególne miejsce. Niestety, najczęściej używamy tylko białej części pora, a zielone liście lądują w koszu. To błąd. Sprawdź,...
-
Jamie Oliver zdradza tajniki jak przedłużyć świeżość ziół. Sposobów jest wiele
Świeże zioła są z pewnością niezastąpione w kuchni. Nie tylko ją ozdabiają, gdy trzymamy je w doniczkach na parapecie, a także nadają głębszy smak potrawom. Jednak nie zawsze możemy długo cieszyć się ich świeżością. Kucharz Jamie Oliver zdradził c...
-
Wyrzucasz obierki z ogórków? To błąd. Zrobisz z nich miksturę niezbędną w kuchni i kosmetyczce
Kiedy robimy mizerię do obiadu, obierki po ogórkach po prostu wyrzucamy do kosza. Okazuje się jednak, że można z nich zrobić świetną miksturę, która będzie nieoceniona w kuchni. Ocet ogórkowy, bo o nim mowa, świetnie sprawdzi się jako zamiennik oc...
-
Przepis na najlepsze smarowidło do chleba z pozostałości po rosole. Ten patent musi poznać każdy
Ugotowaliście rosół, ale nie macie pojęcia co zrobić z mięsem i warzywami? Dziś zdradzimy wam przepis na najlepsze smarowidło do chleba z odzysku rosołowego. Lubicie pasztet? Tego nawet nie musicie piec, a i tak wyjdzie kremowy i aksamitny.
-
Po krojeniu papryki zostały ci nasiona? Koniecznie je zachowaj
Większość osób, krojąc paprykę, wyrzuca nasiona do kosza. Trudno się dziwić, bo te dodane do potrawy mogą zepsuć jej smak, a w dużej liczbie spowodować nawet problemy trawienne. Nasion jednak można użyć w zupełnie nowym, ekologicznym celu. Jak je...
-
Wyrzucasz fusy po kawie? To błąd! Przedstawiamy dwa sposoby na ich wykorzystanie
Fusy po kawie nie są bezużytecznym odpadem, a ich właściwości przydadzą się między innymi w pielęgnacji roślin. Do czego jeszcze mogą posłużyć fusy? Podpowiadamy!
-
Robert Makłowicz o "zero waste": "Modne w tej chwili hasło znane było już naszym babciom"
Krytyk kulinarny Robert Makłowicz w rozmowie z Polsat News stwierdził, że zachowania, które znamy z "czasów rozbuchanej konsumpcji musimy odstawić do lamusa". Dodał również, że hasło "zero waste" nie jest czymś nowym i nie zostało wymyślone dzisiaj.
-
Krokiety w duchu zero waste. Smaczny i szybki obiad niemal bez wydawania pieniędzy
Ogólnoświatowy trend zero jest coraz bardziej popularny również w kuchni. Przygotowanie potraw tym duchu odbywa się przy maksymalnym wykorzystaniu wszystkich składników, co pozwala na zaoszczędzenie pieniędzy i ograniczenie odpadów. Warto gotować ...
-
Skórka arbuza zwykle ląduje w koszu. Zupełnie niepotrzebnie. Możesz ją... ukisić
Słodki i orzeźwiający arbuz to nieodłączny element lata. Miąższ zjadamy ze smakiem, ale skórki zwykle się pozbywamy. Okazuje się, że jest to totalne marnotrawstwo, bo można ją w prosty sposób wykorzystać. Wystarczy ją ukisić.
-
Co zrobić z resztkami po świętach? Marnujemy tyle jedzenia, że aż żal patrzeć
Sałatka jarzynowa, pieczywo, a nawet symbole świąt: baranek wielkanocny czy pisanki. To produkty, które najczęściej wyrzucamy po Wielkanocy. Co zrobić, żeby nie marnować tyle jedzenia? Są na to bardzo proste sposoby.
-
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem - przepis na niebo w gębie. Gwarancja smaku to połączenie dwóch serów
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem to świetny obiad dla całej rodziny w duchu zero waste. Żeby wyczarować pyszne danie, czasem wystarczy po prostu zrobić przegląd lodówki i gotowe. Dziś mamy dla ciebie przepis, który pokocha twoja rodzina, a ty...
-
Tosty francuskie przygotujesz w 5 minut, a wyglądają luksusowo. Poza tym wykorzystasz czerstwe pieczywo
Tost francuski to nic innego jak kromki pieczywa (tostowego, bułki lub chałki), najczęściej czerstwego, namoczone w mleku z jajkiem i usmażone na złoty kolor, z resztkami z lodówki. Tosty francuskie na słodko są bardzo proste do zrobienia, a co...
-
Znowu zostało jedzenie po świętach? Podpowiadamy, jak je przechowywać, żeby się nie popsuło
Znów obiecywaliście sobie, że zrobicie tylko tyle jedzenia, żeby było akurat i znów się nie udało? Klasyk. Chyba każdy z nas kiedyś to przerabiał. I prawdopodobnie każdy z bólem serca patrzył, jak niedojedzone pierogi lądują w koszu, a resztki...
-
Wigilia w duchu zero waste. Czy to się da zrobić?
Starasz się żyć zero waste i chcesz w tym stylu zorganizować wigilię? Wcale nie musisz odpuszczać w święta. Podpowiadamy, jakich zasad trzymać się w tym czasie.
-
Wylewasz wodę po gotowaniu ryżu do zlewu? Lepiej się wstrzymaj, bo dużo tracisz
Czy przyszło wam kiedyś na myśl, by wykorzystać wodę po ugotowaniu ryżu? Jeśli nie, to czas to zmienić. Podpowiadamy kilka zaskakujących sposobów na wykorzystanie tego płynu.
-
Wywar wykorzystujesz, a reszta leci do kosza? To kulinarny grzech! Co zrobić z mięsem z rosołu? Podpowiadamy
Mięso z rosołu - co zrobić z takich "resztek"? Odpowiadamy prosto i zwięźle: wszystko!
-
Nie wyrzucaj resztek obiadowych. Z ziemniaków można zrobić rarytasy
Ziemniaczana sałatka, smażone kuleczki ziemniaczane, dyniowe kopytka... to przysmaki, które można zrobić z ziemniaków. Doskonale sprawdzą się te, które zostały z wczorajszego obiadu. Sprawdźcie, jak zrobić pyszne dania.
-
Jak odgrzewać pizzę, ziemniaki i inne dania, żeby smakowały najlepiej? Zapomnij o mikrofalówce!
Przesuszone, gumowate - odgrzewane produkty smakują zazwyczaj o wiele gorzej niż świeże. Dlaczego? Po części winny jest zły sposób ich odgrzewania. Wiemy, co zrobić, żeby było lepiej, ale najpierw... odsuń się od mikrofalówki!
-
Tanie obiady, które przygotujesz w kilkanaście minut. Mamy garść porad i przepisów
Tanie obiady możemy przygotować wykorzystując wszelkie pozostałości, jakie znajdziemy w lodówce. Ponadto warto także przetwarzać resztki potraw z poprzednich dni.
-
Zjadasz tylko środek bobu, a łupinę wyrzucasz? Błąd! Zrób z niej czipsy
Zdrowe warzywne czipsy to już żadna nowość. Te zrobione ze skórek ziemniaków też już oswoiliśmy. Skoro mamy sezon na bób, to robimy czipsy z jego łupinek. Specjalnie dla was przetestowaliśmy przepis.
-
Były krzywe buraki, pora na sfatygowaną kapustę. Sieciówka odkupi warzywa po gradobiciu
Pogoda to jednocześnie największy sprzymierzeniec i najgorszy wróg rolników. Niesprzyjające warunki mogą spowodować ogromne straty finansowe, a także zmusić ich do wyrzucenia niekiedy całkiem dobrych, a jedynie lekko pokiereszowanych warzyw czy...
-
Owoce miały trafić na śmietnik. Pracowniczka sklepu je uratowała. Reakcja przełożonych? Wypowiedzenie
Marnowanie jedzenia to zmora naszych czasów. Jednak podczas gdy my zamartwiamy się każdym zepsutym produktem, który musimy wyrzucić (i słusznie!), w marketach codziennie do śmietnika trafiają tony jedzenia. Wie o tym pracowniczka jednego ze sklepó...
-
By walczyć z papierowymi kubkami... rozsypali je na podłodze. Bunt angielskiej kawiarni
Plastikowe kubeczki, sztućce i talerzyki to zmora XXI wieku. Choć papierowe odpowiedniki są nieco lepsze, w dalszym ciągu stanowią problem - otóż mało kto oddaje je do recyklingu. Z tym problemem postanowili zmierzyć się właściciele jednej z...
-
Biała część leci do dania, a liście wyrzucacie? To kulinarny skandal. Podpowiadamy, co zrobić z "odpadami" pora
Por to jedno z podstawowych warzyw w polskiej kuchni. Bez niego włoszczyzna nie byłaby sobą, a sałatka z porem... sałatką z porem. Jednak często do potrawy trafia jedynie jego jasna część. A ciemne liście? Choć są pełne smaku i witamin zdecydowani...
-
Robisz świadome zakupy? Co z tego, skoro resztki i tak wrzucasz do kosza. Jak tego uniknąć? Podpowiadamy
Jeśli dobrymi intencjami piekło jest wybrukowane, można powiedzieć, że resztkami wybrukowane jest piekło naszej planety. Co z tego, że robimy świadome zakupy i nawet wykorzystujemy wszystkie produkty, skoro spora część i tak trafia do kosza? Co z...
-
Samotny banan i krzywy burak, czyli uprzedzenia, przez które marnujemy całkiem dobre jedzenie
Wyrzucanie jedzenia do śmietnika - czynność, która najbardziej kojarzy nam się z marnowaniem. Dlaczego? Robimy to własnoręcznie: widzimy produkt, oceniamy jego świeżość/zepsucie i wrzucamy do kosza. Mało kto jednak zastanawia się nad tym, czego ni...