zero waste
-
Obiad typu "przegląd tygodnia", czyli znakomita zupa warzywna. Przepis jest banalnie prosty i łatwo go modyfikować
Nie wiesz, co przygotować na obiad? Zajrzyj do lodówki i wymieć z niej wszystkie resztki. Otwarta od dwóch dni śmietana, samotna łodyga pora i więdnąca już marchew. Wszystkie te składniki przydadzą się, by przygotować wyborną zupę warzywną w duchu...
-
Ekspresowa tarta dla leniwych. Wykorzystaj resztki z lodówki, zalej je masą i wytrawny specjał gotowy
Lodówka poza resztkami świeci pustkami? Zamiast je wyrzucać postaw na ekspresowe danie idealne na każdą porę. Wytrawna tarta pomieści wiele składników zarówno serów, mięs, warzyw czy nabiału. Dzięki tej prostej metodzie nic się nie zmarnuje, a my ...
-
Szok i niedowierzanie, co można zrobić ze skórek arbuza. Ogórki i kapusta schowają się w cień
Kto z nas nie kocha słodkiego arbuza, który orzeźwia, zastępuje lody w upalny dzień i aż tryska pysznym sokiem? Jeśli jednak po zjedzeniu różowego miąższu wyrzucasz skórki, od razu przestaniesz, kiedy dowiesz się, co fantastycznego można z nich...
-
Co zrobić z mięsa z rosołu? Postaw na prosty, domowy pasztet. Będzie wilgotny i idealny na kanapki
ar rosołu ugotowany, lecz teraz nie wiesz, co zrobić z pozostałym mięsem? Pod żadnym pozorem go nie wyrzucaj. Wystarczy dodać kilka składników i możesz upiec znakomity pasztet z resztek z obiadu. Ponadto dodatek jednego produktu sprawi, że mięsna...
-
Zaskocz bliskich i wyczaruj obiad z resztek. Będzie nie tylko zero-waste, ale również palce lizać
Gotowanie w duchu zero-waste to niewątpliwie powód do dumy. Polacy z roku na rok marnują coraz więcej jedzenia, a do śmieci rocznie trafia 4,8 miliona ton żywności. Przerażające statystyki zachęcają więc do szukania sprytnych rozwiązań. Jednym z...
-
Pracowałam dwa lata w restauracji. Ten trik sprawiał, że koperek był smaczny i świeży nawet kilka tygodni
Trudno wyobrazić sobie niedzielny obiad bez dodatku świeżego koperku. Polacy dodają go ochoczo do młodych ziemniaków, mizerii, czy warzywnych surówek. Niestety, w takie upały zioła więdną w zastraszającym tempie. Jak sprawić, że będą świeże o wiel...
-
O słonych batonach mało kto słyszał, a są wyborne. W składzie znajdziesz podstawowe produkty za grosze
Słowo baton kojarzy się z półką sklepowych słodyczy, których skład daleki jest od ideału. Co jednak powiesz na słone, wytrawne batony dające energie i bogactwo smaków? To nie żarty a nasz najnowszy przepis, który doskonale sprawdzi się na piknik,...
-
Zapiekanka ziemniaczana pochłonie resztki z lodówki. Smakuje wybornie i równie pięknie się prezentuje
Wśród domowych obiadów można wyróżnić wiele smakowitości, jednak koniec końców rządzą klasyki i to na dodatek te banalnie proste w przygotowaniu! Reprezentantką, z którą na próżno konkurować jest zapiekanka ziemniaczana - nie tylko pochłonie reszt...
-
Naleśniki - przepis. Będą delikatne i jędrne, ale jeden dodatek wbije cię w fotel. Chodzi o resztki obiadowe
Jeśli chodzi o naleśniki, możemy o nich pisać non stop i tak samo jeść. Przepis na naleśniki każdy raczej zna, czasem tylko jedni dodają masło zamiast oleju lub maślankę zamiast mleka. Dziś jednak mamy dla was przepis na naleśniki w nieco innym, a...
-
Ta część kukurydzy najczęściej ląduje w koszu. Potencjalny odpadek można sprytnie wykorzystać w kuchni
Kuchnia zero waste może wejść na kolejny poziom! A wszystko dzięki sprytnemu wykorzystaniu części kolby kukurydzy, która zazwyczaj niesłusznie ląduje w koszu. Tymczasem okazuje się, że to prawdziwa skarbnica witamin i cennych właściwości. Zapomnij...
-
Gluten ci szkodzi? Placki z cukinii bez mąki to doskonały posiłek przy celiakii
-
Mama robi ją zawsze, a blacha znika w 5 minut. To prawdziwa królowa
-
W życiu nie miałam lepszego przepisu na naleśniki. Pycha jakich mało
-
Zimne nóżki wyjdą obłędnie smaczne, jeśli zadbasz o odpowiedni skład
-
Sałatka prostsza od jarzynowej. Jest bardziej sycąca od niejednego mięsa
- Warstwowe danie, które kocha cały świat. Idealne na jesienne wieczory
- Policja ostrzega grzybiarzy przed wyjściem do lasu. "Rośnie ryzyko zaginięć"
- Tortille - przepis na szybkie roladki. Dodaj te składniki i gotowe
- To szybki quiz kulinarny! Dziś pytamy tylko o produkty na literę K!
- Szokująca metamorfoza Anety Zając. Aktorka schudła aż 10 kilogramów
-
Słodycze z odpadków. Słodkie cake pops to rewelacyjny pomysł na wykorzystanie zeschniętego ciasta
Zapomnij o marnowaniu żywności, nawet słodycze z odpadków mogą dostać drugie życie. Idealnym przykładem jest przepis na znakomite cake popsy ze starego, suchego lub nieudanego ciasta. Wystarczy dodać do niego kilka składników, formować dowolny...
-
Każdy je wyrzuca, a można z nich zrobić najlepsze chipsy. Dodaj ulubione przyprawy i zajadaj bez obaw o oponkę
Jeśli kochacie bób i jak tylko zaczął pojawiać się w marketach i na straganach stwierdziliście, że możecie się nawet zadłużyć, by w końcu cieszyć się ulubioną przekąską, mamy coś, co was z pewnością zaskoczy. Zajadasz się miąższem, a skórki lądują...
-
Chłopski garnek przepis z resztek. W kuchni nic się nie zmarnuje, a efekt będzie wyjątkowo smaczny
Marnowanie żywności przechodzi do lamusa. Wystarczy przecież zmienić złe nawyki i docenić potencjał zalegających w lodówce produktów. Przepis na chłopski garnek z resztek sprawdzi się w tej roli idealnie. Pół godziny i mamy obłędny obiad, a także...
-
Wyrzucasz je do kosza lub na kompostownik, a to błąd. Z szypułek truskawek zrobisz pyszny dodatek do makaronu
Sezon na truskawki właśnie wystartował i do woli możemy zajadać się ulubionymi owocami. Jednak praktycznie wszyscy odrywamy szypułki i po prostu wyrzucamy je do kosza. To błąd i marnotrawstwo, ponieważ szypułki nie tylko są jadalne, ale także bard...
-
Moja babcia robi szparagi inaczej niż wszyscy. Tę część każdy wyrzuca. "Smakują jak ogórki kiszone"
Gdy przyrządza się szparagi, na początku trzeba pozbyć się zdrewniałych końcówek. Zwykle wyrzuca się je do kosza, ale to ogromna strata. Choć ta część wydaje się kompletnie bezużyteczna i niejadalna, okazuje się, że można z niej wyczarować...
-
Odrywasz liście kalafiora w sklepie? Błąd! Nawet sobie nie wyobrażasz, co możesz z nich zrobić
Odrywanie przez klientów sklepów liści czy ogonków warzyw stało się bardzo nośnym tematem. Zdania na temat tego, czy można tak robić, są podzielone. Wiele zależy między innymi od tego, czy warzywo sprzedawane jest na wagę czy na sztuki. Nie warto...
-
Jak odświeżyć zwiędnięte rzodkiewki? Sama woda to nie wszystko
Sezon na nowalijki rozpoczęty i spragnieni sezonowych smakołyków kupujemy je na zapas. Niestety, tak jak rzodkiewki są pyszne, tak szybko więdną. Okropnym błędem jest wyrzucanie zwiędniętych rzodkiewek do kosza - z łatwością dasz im nowe życie....
-
Gdy wyrzucasz je do kosza, matka natura płacze. Co zrobić z liści rzodkiewki? Ten przepis cię zaskoczy
Sezon na nowalijki właśnie się rozpoczyna i pyszne rzodkiewki możemy kupić w każdym sklepie i na straganach. Jasnoróżowe kulki są pyszne i idealne na kanapkę czy do sałatki. Niestety, prawie każdy odcina liście rzodkiewki i wyrzuca je do kosza. To...
-
Wszyscy je wyrzucają, a ja zrobiłam z nich coś pysznego. Liście młodej kapusty w tej wersji są lepsze niż bigos
Sezon na młodą kapustę w pełni i na pewno byliście świadkami sytuacji, że w markecie ludzie odrywają wierzchnie liście, by na kasie wyszło mniej. Może i wyjdzie mniej, ale na pewno w domu nie wyjdzie smaczniej. Co zrobić z liści młodej kapusty?...
-
Jak wykorzystać obeschnięte naleśniki? Niejeden Włoch zemdleje, ale ten sposób jest genialny
Znasz to? Robisz naleśniki albo krokiety i zostaje ci kilka samotnych placuszków, z którymi nie wiadomo co zrobić? Najpewniej wkładasz je do lodówki i są tam, dopóki sobie o nich nie przypomnisz. Tylko co wtedy z nimi zrobić? Zdradzimy dziś patent...
-
Zupa z "dupek". Żaden kawałek szparagów się nie zmarnuje, a ser doda niesamowitego smaku
Zupa z dupek. Jak to w ogóle brzmi... Ale nie ma wybrzmiewać - ma smakować. A smakuje wybornie. Jeśli dodasz do tego trochę warzyw, przypraw i odrobinę sera, zrobisz obiad jak z najlepszej restauracji. Już nigdy nie wyrzucisz końcówek szparagów.
-
Nie wyrzucaj szypułek z truskawek. Zielona część to samo zdrowie, które można sprytnie wykorzystać
Sezon na truskawki powoli się rozkręca, a co za tym idzie, niebawem słodkie owoce będą królować na stołach w wielu apetycznych postaciach. Przy obieraniu warto pamiętać, by zachować szypułki - zielona część to bowiem prawdziwa bomba witamin, którą...
-
Zamiast wyrzucać czerstwy chleb, zrób z niego pyszną zupę. Taki obiad przygotujesz ekspresowo
Sycący i aromatyczny posiłek z resztek czerstwego chleba? To nie żart. Wystarczy dodać kilka składników, by w mgnieniu oka przygotować pyszny obiad w duchu zero waste. Smak zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia.
-
Nie wiesz, jak wykorzystać ziemniaki z wczorajszego obiadu? Te placki to niebo w gębie i kosztują grosze
W lodówce zostały ziemniaki z wczorajszego obiadu? Nie wyrzucaj ich! To świetna okazja, by poeksperymentować w kuchni. Z gotowanych ziemniaków zrobisz smakowite placki ziemniaczane bez tarcia i smażenia w głębokim tłuszczu.
-
Wykorzystaj niedzielny obiad i zrób smaczny dodatek na kanapki. Jak przygotować pasztet z resztek z rosołu? To proste
W swojej kuchni warto kierować się zasadami zero waste, nie tylko dla dobra naszej planety, ale również w trosce o własny portfel. Wykorzystywanie każdego elementu podczas gotowania to doskonały pomysł na rozwinięcie swojej kulinarnej kreatywności...
-
Tę część brokułu najczęściej wyrzucamy do kosza. A zwykle jest najsmaczniejsza. Jak ją wykorzystać?
Gdy przyrządzamy brokuły, najczęściej używamy tylko ich górnej części, czyli różyczek, a łodyga ląduje w koszu. To gigantyczny błąd. Łodygi również można wykorzystać w kuchni, a niektórzy twierdzą nawet, że to one są najlepszą częścią tego warzywa...
-
Jak zrobić kandyzowaną skórkę pomarańczową do pączków? Jeden błąd sprawi, że będzie gorzka
Skórka pomarańczowa to smaczny, dekoracyjny dodatek do ciast, pączków i innych deserów. Oczywiście można ją kupić w sklepie, ale po co, skoro jej wykonanie jest tak banalne? Jeśli lubisz bawić się w cukiernika, koniecznie zapamiętaj ten przepis na...
-
Luksusowy pasztet z resztek. Już nigdy nie zmarnujesz wędlin i mięsnych wkładek, a smak podkręci korzenna przyprawa
Chyba wszyscy uwielbiamy kanapki z pasztetem i ogóreczkiem i na pewno ucieszy was fakt, że domowy pasztet do smarowania jest w wykonaniu prostszy niż grzanki z serem. Luksusowy pasztet z resztek to nie tylko świetny patent na sprzątnięcie lodówki,...
-
"Mamo, możemy burgera? - Mamy burgera w domu", czyli jak przerobić kotlety z wczoraj. Trzy przepisy na mielone inaczej
Kotlety mielone to klasyka polskich obiadów i bardzo często goszczą na naszych stołach. Czasami jednak zdarzy zrobić się ich za dużo i bywa, że mamy ich lekki przesyt. Jak przerobić mielone, żeby nie marnować jedzenia i skutecznie zaskoczyć...
-
Jak wykorzystać papierek po maśle? Istnieje prosty sposób, dzięki któremu nie zmarnujecie jedzenia
Jeśli został wam papierek po maśle i jego resztki ciągle na nim się znajdują, zamiast go wyrzucać, warto skorzystać z pewnego prostego triku. Dzięki niemu unikniemy marnowania jedzenia zgodnie z ideą zero waste.
-
Placki z gotowanych ziemniaków wychodzą nijakie? Dorzuć kilka dodatków, a zamienisz je w rarytas. Przyda się m.in. ser
Placki z gotowanych ziemniaków to pomysł na obiad zero waste lub smaczną przekąskę np. do serialu. Same ugotowane, ubite i usmażone ziemniaki nie sprawią, że nasze kubki smakowe zapłoną w ekstazie. Wystarczy jednak już kilka niepozornych dodatków,...
-
Pyszna zapiekanka z resztek. Prosty przepis w duchu zero waste. Nie wyrzucaj tego produktu, może się przydać
Według badań i statystyk w Polsce rocznie marnujemy około pięciu milionów ton jedzenia. Ponad połowa żywności wyrzucana jest przez nas prosto do śmieci. W odpowiedzi na rosnący problem pojawił się ruch zero waste, który zachęca do wykorzystywania...
-
Co zrobić z czerstwego chleba? Żadne tosty, czy grzanki - chlebowa lasagne to najlepszy pomysł na obiad bez marnowania
Jeśli przypadkiem zostało ci trochę czerstwego chleba, nie musisz wpychać go w siebie na siłę lub kombinować z tostami. Dziś mamy dla ciebie przepis na pyszny obiad z włoską nutą, który pozwoli wykorzystać podeschnięte kromki, czyli chlebową...
-
Awokado ciemnieje i traci apetyczny wygląd? Przygotuj ekspresową pastę lub guacamole z pikantną nutą
Awokado kusi kremowym smakiem i żywym, zielonym kolorem. Niestety, gdy owoc ciemnieje, znacznie traci na atrakcyjności. Przepis na pastę kanapkową czy pikantne guacamole sprawdzi się w takiej sytuacji doskonale. Kilka składników i pyszny, zdrowy...
-
Co zrobić z ugotowanych ziemniaków? Na liście królują tradycyjne kluski, ale i oryginalne przekąski
Gotowane ziemniaki to częsty dodatek do obiadu, niestety zdarza się, że porcja jest zbyt duża. Jeśli chcesz żyć w duchu zero waste i przy okazji wypróbować smaczne dania, koniecznie przygotuj jeden z tych makołyków. Na liście tradycyjne kluski,...
-
Te lodówki znajdziesz w wielu miastach. Może z nich skorzystać każdy, ale pod jednym warunkiem. Jest bardzo ważny
Lodówki społeczne zagościły w wielu miejscach, a odwiedzenie i skorzystanie z ich zawartości jest możliwe dla każdego. Kluczowe jest, aby pamiętać o zasadach, które obowiązują w tych punktach. Jeden warunek jest wyjątkowo ważny.
-
Kotlety nie gorsze od mielonych. Wykorzystaj odzysk z rosołu, a zrobisz pyszny obiad za grosze
Kotlety warzywne to świetny sposób na wykorzystanie włoszczyzny z zup i zarazem pyszny pomysł na obiad za grosze. Przepis jest banalny, a smak kotlecików zależy od tego, co do nich dodasz. Dziś mamy przepis na tani obiad, który zasmakuje, nasyci i...
-
Zapiekanka ze świątecznych resztek - sycące i kolorowe danie przygotowane w duchu zero waste
Świąteczne szaleństwa powoli dobiegają końca, zostaje jednak pełna lodówka z masą nadprogramowych składników. Aby zapobiec marnowaniu żywności, warto przygotować zapiekankę z resztek. Danie nie tylko pięknie się prezentuje, ale także syci i...
-
Świąteczne rarytasy zalegają na dnie lodówki? Przygotuj z nich sylwestrowe przekąski
Po świąteczne ucztowaniu zazwyczaj zostaje dużo jedzenia, które zalega w lodówce. Aby zapobiec marnowaniu żywności, warto skusić się na jeden z oryginalnych przepisów. Spektakularne przekąski do bliskich i gości to prawdziwy rarytas, który nie tyl...
-
Przygotuj wytrawny quiche ze świątecznych mięs i wędlin. Patent na sylwestrową przekąskę z efektem wow
Uroczyste święta dobiegły końca, co za tym idzie, w wielu domach lodówki pękają w szwach od tradycyjnych dań i rarytasów. Jeśli zastanawiasz się jak wykorzystać bożonarodzeniowe wędliny i pieczenie, koniecznie sprawdź przepis na wytrawną tartę....