Odchudzone kotlety są o niebo lepsze od mielonych czy schabowych. Nauczyła mnie ich sama teściowa

Gotuję warzywa, ugniatam na puree i łączę z kilkoma dodatkami. Tak powstają oszczędne kotlety z przepisu mojej teściowej. Tego smaku nie da się podrobić - jest smacznie, tanio i na dodatek ekspresowo. Swojskie połączenie zastąpi tłuste schabowe i mielone, a o dokładkę poproszą nawet najwięksi fani mięsa.

Koniec z nudnymi mielonymi i tłustymi schabowymi. Miejsce mięsnych rarytasów warto latem zastąpić warzywną wersją pełną smaku i swojskich aromatów. Wystarczy wykorzystać ziemniaki z wczorajszego obiadu lub ugotować je na świeżo i ugnieść na purée. Reszta dosłownie robi się sama!

Zobacz wideo Młode ziemniaki z gzikiem - pyszny przepis

Oszczędne kotlety mojej teściowej to rarytas, który serwuję w czerwcu na obiad

Brakuje w kuchni letnich inspiracji na zdrowe, lekkie i jednocześnie łatwe w przygotowaniu posiłki? Poznaj przepis na kotlety ziemniaczane w oszczędnym wydaniu - są nie tylko smaczne, lecz także tanie oraz szybkie w przygotowaniu. Jeśli zaserwujesz je na obiad, znikną w mig z talerzy, a wszystko to za sprawą kilku dodatków, przypraw i odrobiny mięsnej wkładki, która przyjemnie chrupie.  

Cały sekret tkwi w prostocie. Wystarczy ugnieść ziemniaki z podsmażoną cebulą, czosnkiem i skwarkami. Następnie do purée wbijamy jajko i dodajemy kilka przypraw. Wszystko energicznie wyrabiamy, formujemy estetyczne kotleciki, smażymy i letni, lekki obiad jest gotowy do podania. Smakuje rewelacyjnie z sezonowymi warzywami i kolorowymi sałatkami. 

Odchudzone kotlety teściowej to poezja, a wystarczy ugnieść ziemniaki 

Składniki: 

  • 500 g ziemniaków,
  • cebula,
  • jajko,
  • ząbek czosnku,
  • 100 g boczku wędzonego (opcjonalnie),
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • łyżka bułki tartej,
  • zielenina - koperek lub natka pietruszki,
  • olej do smażenia,
  • sól i pieprz,
  • dodatkowo - przyprawa do ziemniaków, szczypta gałki lub rozmaryn. 

Sposób przygotowania: 

  1. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, odcedź, a następnie ugnieć na kremowe purée. Zostaw do ostygnięcia. Wskazówka - można wykorzystać także ziemniaki z wczorajszego obiadu. 
  2. Do ziemniaków wbij jajko, dodaj mąkę, przyprawy i podsmażoną na patelni cebulę, czosnek oraz drobno pokrojony w kostkę boczek. 
  3. Wszystko wymieszaj, dodaj na koniec posiekaną zieleninę oraz bułkę tartą. 
  4. Z masy formuj estetyczne kotleciki. Smaż je na odrobinie oleju lub maśle klarowanym z obu stron, aż skórka będzie złocista i chrupiąca. 
  5. Gotowe kotlety serwuj z sezonowymi warzywami lub surówką, smacznego!
Więcej o: