Zamiast obiadu, zrób hiszpańskie śniadanie. Znajomy zdradził mi, jak zrobić je najlepiej

Każdy zakątek świata ma swoje specjały, które nie są znane większej ilości osób. Nie znaczy to jednak, że nie są one smaczne. Dziś chcemy pokazać, jak zrobić hiszpański omlet, w którym wykorzystuje się składnik obiadowy. Po jednej porcji będziesz zapełniony.

Czy zastanawiałeś się kiedyś, co takiego jedzone jest na śniadanie w innych państwach? Czy wszyscy na świecie jemy o poranku kanapki, owsiankę lub płatki z mlekiem? Otóż nie! Każdy kraj może pochwalić się swoim pomysłem na taki posiłek i każdy jest naprawdę ciekawy. Znajomy Hiszpan pokazał mi ostatnio recepturę na śniadanie pochodzące z jego kraju. Zrobiłam je i uznałam, że zostanie ze mną na dłużej.

Zobacz wideo Tosty z omletem

Tortilla de patatas, czyli hiszpański omlet niesamowicie mnie zaskoczył. Gdy o tym pierwszy raz usłyszałam, pomyślałam, że nie będzie to nic odkrywczego, jednak byłam w dużym błędzie. Omlet ten opiera się głównie na ziemniakach, które nie są składnikiem, który dodajemy do naszych omletów. Łączy się je z przyprawami, mlekiem, cebulą i jajkami, a później wysmaża.

Przepis na omlet po hiszpańsku, czyli tortilla de patatas

Składniki

  • pół kilo ziemniaków,
  • 6 dużych jajek,
  • pół średniej cebuli,
  • 60 ml oleju,
  • 50 ml mleka,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Ziemniaki obierz, przemyj i pokrój w plastry. Cebulę obierz z łupin i pokrój w piórka.
  2. Na patelni rozgrzej olej. Na gorącym tłuszczu umieść ziemniaki i podsmażaj je do miękkości przez około 20 minut. Co jakiś czas mieszaj, aby się nie przypaliły. Po tym czasie dodaj cebulę i smaż do zeszklenia.
  3. Gdy warzywa się smażą, wbij jajka do dużej miski, roztrzep je z dodatkiem mleka, pieprzu i soli.
  4. Do miski z jajkami wrzuć przygotowane ziemniaki z cebulą, wymieszaj. Powstałą mieszankę wyłóż ponownie na patelnię, wyrównaj i przykryj pokrywką. Smaż całość na średnim ogniu do zarumienienia. Następnie przewróć na drugą stronę, podsmażaj przez około 5-6 minut.
  5. Tak przygotowany omlet podawaj ze świeżym pieczywem i soczystymi warzywami.
Wolisz polską wersję omleta, czy hiszpańską?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.