Zero waste nie zawsze wskazane? Jeśli marchew ma te skazy, lepiej jej nie dodawaj do zupy czy sałatki

Przechowywanie żywności jest bardzo istotną sprawą, nie tylko dla naszego portfela, ale jak się okazję także zdrowia. Te skazy na marchewce powinny automatycznie zapalić naszej głowie czerwoną lampkę. Jeśli podamy takie warzywo w sałatce czy zupie, posiłek może skończyć się nieprzyjemnościami i bólem brzucha.

Chociaż z pozoru może się wydawać, że niektóre warzywa mogą bezpiecznie leżakować całą zimę w spiżarni, tak czasami warto lepiej się im przyjrzeć. Marchew pokryta takim nalotem i plamami nigdy nie powinna trafić na stół - skutki mogą być opłakane. 

Zobacz wideo Jak uniknąć zbrylania cukru? Kluczem odpowiednie przechowywanie

Marchew ma plamy w czarnym lub białym kolorze? To świadczy o jakości

Jeśli zauważyłaś na marchewkach dziwne ślady, dobrze im się przyjrzyj. Jedna cecha wpłynie na to, czy będą nadawały się jeszcze do przetworzenia. Co zatem zrobić gdy warzywo ma nawet niewielkie białe lub czarne plamy? Niestety w takim przypadku zasada zero waste może się nie sprawdzić, a konieczność wyrzucenia warzyw okaże się jedynym rozwiązaniem. 

Nikt nie lubi marnować żywności, ale zdarza się, że czasami przegapimy datę ważności niektórych produktów spożywczych. Podobnie jest z marchewką, która może stracić swoje walory, zmięknąć czy zmienić kolor. Co jednak gdy na marchewkach zauważymy plamy? Wszystko będzie wówczas zależało od ich rodzaju. Jeśli pojawił się na nich tylko białe, suche ślady, nie musisz się obawiać. Oznacza to jedynie, że marchewki nieco wyschły i nadal nadają się do spożycia. schody zaczynają się jednak gdy mamy do czynienia z czarnymi plamami. 

Co oznaczają czarne plamy na marchewce? Tej zasady lepiej pilnować w kuchni 

Jeśli poza ciemnymi plamami zauważymy też na marchewkach meszek, będzie oznaczało to, że zaatakowała je pleśń. Warto jednak rozróżnić niebezpieczne grzyby od zwykłych przebarwień. Ciemne wyschnięte plamy zdarzają się, gdy zmieniamy temperaturę przechowywania marchwi - takie warzywo możemy zjeść. Natomiast ciemne plamy z dodatkiem białego meszku, który pokrywa końcówkę marchewki nie pozostawiają złudzeń - takie warzywo należy wyrzucić, zaatakowały je grzyby, a zjedzenie nawet małej porcji może odbić się na naszym zdrowiu i samopoczuciu. 

Warzywa korzeniowe, takie jak marchewka, pietruszka, seler czy burak, powinny być przechowywane w temperaturze 1-4 stopni C. Warto zatem umieścić warzywa w piwnicy. Lepiej także stronić od sąsiedztwa wszelakich owoców. Marchew można trze ułożyć w drewnianych skrzynkach i zasypać wilgotnym piaskiem - wówczas będzie długo świeża i zachowa wszystkie wartości. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.