zdrowa żywność
-
Coraz więcej pestycydów w owocach i warzywach z europejskich upraw. Tych produktów lepiej unikaj
Raport opublikowany przez Pesticide Action Network Europe wskazuje, że coraz większa ilość europejskich owoców i warzyw wykazuje dużą zawartość szkodliwych pestycydów. Analizie poddano blisko 100 tysięcy próbek najpopularniejszych produktów, które...
-
Lekkostrawne śniadanie - pomysł na zdrowy i smaczny poranny posiłek. Sprawdź, jakie produkty wybrać
Lekkostrawne śniadanie nie obciąża układu pokarmowego, a jednocześnie daje energię na resztę dnia. Posiłki przygotowane z niektórych produktów zapobiegną uczucia ociężałości po pierwszym posiłku. Podpowiadamy, po jakie składniki sięgnąć, a z który...
-
Jak pomidory wpływają na nasz organizm? Warto zwrócić uwagę na pewne połączenia - mogą być szkodliwe
Pomidory to jedne ze smaczniejszych i najczęściej wykorzystywanych w kuchni warzyw. Są bazą i składnikiem wielu dań, ale także zdrowym dodatkiem na kanapkę. Ich spożywanie ma dużo zalet, jednak niektóre połączenia z innymi produktami mogą okazać s...
-
Dodatki do żywności wywołują wiele kontrowersji. Czy są bezpieczne? Nie każdego trzeba się obawiać
Dodatki do żywności często wywołują wiele kontrowersji. Czy wszystkie są takie straszne i powinniśmy się ich bać? Czy są dopuszczalne w tzw. zdrowej żywności, która ma etykietę "ekologiczna"? I przede wszystkim - czy są bezpieczne dla naszego...
-
Sałatka nicejska to eksplozja witamin, smaków i kolorów. Przygotuj ją na święta i zaskocz domowników
Sałatka nicejska to jedna najpopularniejszych sałatek pochodzących z Francji. Śmiało może zyskać miano pełnowartościowego posiłku - jest syta, smaczna i jednocześnie bardzo zdrowa. Znakomicie sprawdzi się jako pożywne śniadanie lub wyborny obiad, ...
-
Kotlety z kaszy gryczanej mogą zastąpić mielone. Potrzebnych jest tylko sześć składników
Kotlety z kaszy gryczanej to smaczny i zdrowy zamiennik klasycznej, mięsnej wersji tej potrawy. Są one doskonałym przykładem na to, że posiłek bez mięsa nie musi być nudny. Do przygotowania kotletów potrzebujesz zaledwie kilku składników, a efekt...
-
Pstrąg tęczowy - przepis na zdrowy i szybki obiad. Tę rybę przygotujesz w zaledwie 30 minut
Zastanawiasz się nad zdrowym i szybkim obiadem? Pstrąg tęczowy z piekarnika to delikatne i chude mięso, bogate w kwasy omega 3. Idealnie smakuje skropiony cytryną i podany ze świeżymi warzywami. Podbije kubki smakowe nie tylko tych, którzy są na...
-
Miód lawendowy: najbardziej aromatyczny z miodów nektarowych
Miód lawendowy przyciąga niepowtarzalnym smakiem oraz intensywnym aromatem. Jest miodem wysokiej klasy, odznaczającym się licznymi właściwościami prozdrowotnymi. Sprawdzamy, kiedy warto sięgnąć po miód lawendowy i czym różni się on od innych...
-
Miód wielokwiatowy: popularny lek na każde zło
Miód wielokwiatowy to jeden z najpopularniejszych rodzajów miodów w Polsce. Powszechnie stosowany ze względu na swą dużą dostępność, jest jednocześnie najbardziej zróżnicowany pod względem barwy i smaku, gdyż cechy te uzależnione są od...
-
Sezonowe warzywa zimą. Co warto jeść zimą?
Sezonowe warzywa zimą nie stanowią aż tak wielkiego wyboru, jaki mamy wiosną i latem. Nie oznacza to jednak, że jesteśmy w tym czasie skazani wyłącznie na mrożonki i kiszonki. Sprawdź, które warzywa warto jeść zimą.
-
Mięso już zawsze będzie mięciutkie. Wystarczy zastąpić wodę innym dodatkiem
-
Olej po smażeniu wylewasz do zlewu? Nie rób tego. Jest prosty trik, który ułatwi sprawę
-
Góralska pierś z kurczaka to pomysł na komunijny posiłek według Ewy Wachowicz. Goście będą zachwyceni
-
Jak zrobić perfekcyjne pieczone ziemniaki? Triki, dzięki którym będą pyszne i chrupiące
-
Gołąbki - przepis na ukochany obiad Polaków. Zrezygnuj z ryżu i ciesz się nowym smakiem
- Makaron z serem białym - przepis na szybkie i smaczne danie na słodko. Ten smak przypomina dzieciństwo
- Najłatwiejszy sposób na parzenie liści kapusty. Zajmuje mniej niż pół godziny
- Zupa szczawiowa - przepis babci, który zawsze się udaje. Dodaj ten składnik, aby podkręcić smak dania
- Przekąski w plenerze - co zabrać na rodzinny piknik czy wypad z przyjaciółmi?
- Fakty i mity na temat nowalijek. Co warto wiedzieć o młodych warzywach?
-
Miód nawłociowy - jakie ma zastosowanie, ile kosztuje i po czym go rozpoznasz?
Miód nawłociowy jest mniej znanym miodem nektarowym. Co możesz zyskać, wprowadzając go do swojego jadłospisu? Dowiedz się wszystkiego o tym wyjątkowym produkcie i przekonaj się, ile możesz dzięki niemu zyskać.
-
Miód akacjowy - jak go rozpoznać, jakie ma właściwości i ile kosztuje?
Miód akacjowy to jeden z najpopularniejszych miodów, produkowanych przez pszczoły z polskich pasiek. Dowiedz się, jak smakuje i przy jakich dolegliwościach warto po niego sięgać.
-
Rodzaje miodu - poznaj właściwości i cechy najpopularniejszych miodów
Różne rodzaje miodu potrafią zaskakiwać smakiem i właściwościami. Przekonaj się, które miody warto włączyć do swojej diety i zobacz, co możesz dzięki nim zyskać.
-
Miód wrzosowy: sposób na wspomaganie odporności i źródło biopierwiastków
Miód wrzosowy to jeden z najdroższych rodzajów miodów. Jego cena jednakże idzie w parze z prozdrowotnymi właściwościami, jakie zapewnia miód wrzosowy. Ponadto wyróżnia go niezwykły aromat i wyjątkowy proces krystalizacji. Ceniony jest zarówno prze...
-
Ocet jabłkowy - jakie ma właściwości? Do czego można go wykorzystać?
Ocet jabłkowy to jeden z najczęściej spotykanych rodzajów octu w naszych kuchniach. Jest łatwy do samodzielnego przyrządzenia i sprawdza się zarówno jako dodatek do potraw, jak i specyfik pomocny przy sprzątaniu. Sprawdźcie, jakie właściwości ma...
-
Jak zrobić ocet jabłkowy w domu? To proste!
Ocet jabłkowy to produkt, który ma bardzo wiele zastosowań. Można go dodawać do potraw, po rozcieńczeniu stosować do pielęgnacji skóry i włosów, a także stosować jako środek do czyszczenia. Ocet jabłkowy jest także popularnym środkiem wspomagający...
-
Podrabiany chleb, ser, a nawet piwo. 9 produktów, na których jakość najczęściej nabieramy się w sklepie
Chcemy jeść tanio i dobrze. Niestety, aby zminimalizować koszty i zwiększyć przychody, producenci żywności stosują różne sztuczki. Zobacz, jak nie dać się oszukać w sklepie.
-
Co jeść zimą, by przetrwać mrozy, wzmocnić odporność i nie utyć? Siedem bardzo prostych rad
W chłodne miesiące organizm musi znieść wiele: duże różnice temperatur, suche powietrze, przenikające zimno. Podczas mrozów potrzebujemy zatem nie tylko specjalistycznej odzieży, ale również dopasowanego do sezonu planu dietetycznego. Zobacz, co w...
-
Tych produktów nie podgrzewaj w mikrofalówce. Jedne tracą wartości, inne - stają się toksyczne
Kuchenka mikrofalowa to wygodne urządzenie. Dzięki niemu szybko przygotujemy posiłek, a w pracy czasem daje nam jedyną możliwość, aby zjeść coś ciepłego. Jednak są produkty, których nie powinniśmy podgrzewać, a już w szczególności w mikrofalówce....