zdrowa żywność
-
Klasyczny pasztet pójdzie w odstawkę, jeśli zastąpisz mięso tym składnikiem. Jest zdrowo i smacznie
Siemię lniane to przysmak, który się albo kocha, albo nienawidzi. Wiadomo jednak, jak ten produkt fantastycznie wpływa na pracę jelit i żołądka. Zamiast się męczyć z kiślami i naparami warto dodać ziarna do obłędnego, wegetariańskiego pasztetu....
-
Dla jednych "zielenina", dla drugich - bomba witaminowa. Wyhodujesz ją na parapecie w pięć dni
Tę roślinę może posiać każdy we własnym domu. Rośnie w ekspresowym tempie, by już po kilku dniach cieszyć charakterystycznym smakiem i - co ważniejsze - witaminami. Chodzi oczywiście o rzeżuchę. Jakie są jej właściwości lecznicze?
-
Alternatywa dla makaronu i ziemniaków. Ten zdrowy produkt to superfood, który syci i odchudza
W wielu domach kuchnia makaronem i ziemniakami stoi. Warto jednak sięgnąć po nieco lżejszy i o wiele zdrowszy produkt, który doskonale wzbogaci posiłek, a także może stać się jego bazą. Ta kasza wspiera odchudzane, pozytywnie działa na organizm i ...
-
Pasta kanapkowa z kilku składników? Jajka i ryby idą w odstawkę tu rządzi rarytas prosto z puszki
Zapomnij o nudnych kanapkach z serem, wędliną czy warzywami. Przepis na ekspresową pastę to prawdziwy majstersztyk, który pokochają weganie i nawet najwięksi fani mięsnych rarytasów. Wystarczy sięgnąć po specjał z puszki i zblendować go z kilkoma...
-
Zero waste nie zawsze wskazane? Jeśli marchew ma te skazy, lepiej jej nie dodawaj do zupy czy sałatki
Przechowywanie żywności jest bardzo istotną sprawą, nie tylko dla naszego portfela, ale jak się okazję także zdrowia. Te skazy na marchewce powinny automatycznie zapalić naszej głowie czerwoną lampkę. Jeśli podamy takie warzywo w sałatce czy zupie...
-
Nie wkładaj wędliny do lodówki zaraz po zakupach. W moment zrobi się śliska
Jak prawidłowo przechowywać wędlinę w lodówce, żeby jak najdłużej zachowała świeżość? Odpowiedź wcale nie jest oczywista i całe mnóstwo osób robi to źle. Później każdy się dziwi, że smaczna szynka zaczęła dziwnie pachnieć i pokryła się śliskim...
-
Pomidory w słoiku jak z puszki, czyli domowy sposób na przepyszne przetwory. Tej metody nauczyła mnie babcia
Idealne do zup, sosów i sałatek, czyli pomidory w słoiku jak z puszki. Zapomnij o sklepowych przetworach i zrób je samodzielnie według babcinych metod. Nie tylko wyjdzie cię to o wiele taniej, ale do tego pomidory będą smaczniejsze. To prostsze, n...
-
Grudniowa owsianka pełna kolorowych niespodzianek. Puść wodze fantazji i połącz te smaki
Przepis na grudniową owsiankę nie tylko przyjemnie rozgrzewa brzuch, syci, ale i obłędnie smakuje. Wszystko to za sprawą kremowego i aromatycznego dodatku w postaci pieczonego warzywa. Nie obejdzie się też bez słodkich akcentów, orzechów i...
-
Czy można mrozić krokiety? Kultowego dodatku do barszczyku wcale nie trzeba przygotowywać "na świeżo"
Krokiety zalegają w lodówce po obiedzie lub rodzinnym spotkaniu? Zamiast marnować smakowite kąski lub objadać się na zapas można je śmiało przechowywać w chłodziarce. Mrożenie krokietów jest niebywale łatwe, jednak warto pamiętać o kilku złotych...
-
Burger Drwala pod lupą dietetyczki. "Nie wnosi nic dobrego poza chwilą przyjemności i nasyceniem"
Wraz z nadejściem listopada polska oferta sieci McDonald's powiększyła się o pozycję, która ma już tysiące fanów. Mowa tu o Burgerze Drwala, który co roku pojawia się w jesienno-zimowym menu restauracji. Jednak zdaniem dietetyczki Mileny Nosek...
- Babka cytrynowa siostry Anastazji to niebo w gębie. Zniknie w dzień
- Soczysty schab na Wielkanoc zrobisz łatwo. Smaku nie da się zapomnieć
- Poznaj ten zawód! Lektor - Stara dobra szkoła pracy głosem. Rozmowa z Mirosławem Uttą lMATERIAŁ PROMOCYJNY
- Jak zredukować wodę w sosie? Wypróbuj ten prosty sposób
- Postaw ją na stole, a zostanie uznana za lepszą niż gyros
- Domowy majonez w kilka minut. Goście będą go wyjadać łyżkami
- Jajka na Wielkanoc w nowym wydaniu. Nikt nie spodziewa się tak ich podanych
- Na to patrz, gdy kupujesz białą kiełbasę. Katarzyna Bosacka radzi, którą wybrać. "Coś za coś"
- Jajka grzybki to hit Wielkanocy. Wyglądają obłędnie i ekspresowe
- Chwila nieuwagi i po zupie. Kiedy dodawać liście laurowe do rosołu?
-
To mięso jest o wiele zdrowsze od kurczaka, a mimo to Polacy je omijają. Znajdziesz je w tych sklepach
Jak mówi stare, polskie przysłowie "Najlepsza gęsina na św. Marcina". Jest w tym wiele prawdy - ta smakowita partia mięsa to bogactwo witamin i niebanalnego smaku. Kluczowe jest jednak odpowiednie przygotowanie np. w anturażu kwaśnych jabłek czy...
-
To najsmaczniejsza polska ryba. Jest zdrowa, kosztuje grosze i wyczarujesz z niej pyszny obiad
W domowym, polskim menu nie brakuje smacznych kąsków - warto jednak poznać rodzimy gatunek ryby, który na Mazurach uchodzi za prawdziwy przysmak. Mowa tu o miętusie, który ceniony jest za lekkie, białe mięso, charakterystyczny smak, ale także wiel...
-
Jesienna chandra z tą miksturą nie jest straszna. Połączenie składników zapobiega chorobom
Jesień to niestety okres, gdy nietrudno o spadek energii i przeziębienie. Warto jednak zapobiegać niż leczyć - domowej roboty syrop na odporność sprawdzi się w tej roli doskonale. Wystarczy połączyć cztery super składniki i gotowe! To prostsze niż...
-
Zapomnij o nudnych schabowych i drobiu w panierce. Zrób kotlety rybne po mistrzowsku, to bardzo proste
Jeśli szukasz inspiracji na smaczny, zdrowy obiad, postaw na kotlety rybne. To doskonała alternatywa dla drobiu lub klasycznych schabowych. Zapomnij jednak o nudnej i nieapetycznej wersji - nasz przepis zachwyci nawet najbardziej wymagających....
-
Zielone warzywo to prawdziwy superfood. W wielu domach popełniany jest kardynalny błąd z gotowaniem
Brokuł to znakomite źródło smaku, witamin i cennych właściwości. Zielone warzywo, które często gości na naszych stołach, niestety równie często jest niepoprawnie przygotowane. Wówczas zamiast zastrzyku dla zdrowia na talerzu lądują rozgotowane...
-
Miód akacjowy pomoże zarówno osobom z dolegliwościami trawiennymi, jak i sportowcom
Miód akacjowy, podobnie jak inne rodzaje miodów, wykazuje liczne właściwości prozdrowotne. Zamknięty w słoiczku skarb natury pomoże szczególnie osobom z dolegliwościami trawiennymi, ale też i sportowcom, rekonwalescentom czy osobom starszym....
-
Miód nawłociowy - właściwości i cena. Na co pomaga miód z nawłoci?
Miód nawłociowy to stosunkowo nowa odmiana miodu. Powstaje on z nektaru nawłoci pospolitej, zwanej też mimozą, złotą rózgą lub złotą dziewicą. Sprawdzamy, jakie są jego właściwości i czym się wyróżnia.
-
Polacy kochają te przyprawy, a to chemiczna bomba. Zanim doprawisz nimi obiad zastanów się dwa razy
Domowe gotowanie można znacznie uprościć i jednocześnie urozmaicić, warto jednak wystrzegać się niektórych produktów, które są prawdziwym skupiskiem konserwantów. Okazuje się, że ukochana przez Polaków przyprawa, którą wielu z nas ma w kuchennych...
-
Nie daj się nabrać na mięsne oszustwa. Zwróć uwagę na te szczegóły. "Tu nie ma ściemy"
Dane dotyczące nawyków żywieniowych nie kłamią - statystycznie, Polak zjada prawie 20 kg wędlin rocznie. Ta okrągła suma daje do myślenia, szczególnie jeśli przyjrzymy się jakości popularnych produktów ze sklepowych półek. Eksperci radzą zatem jak...
-
Awokado znowu twarde jak skała i dalekie od ideału? Z tym trikiem stanie się kremowe jak masełko
Robiąc zakupy w pośpiechu nietrudno o błąd czy włożenie wadliwego produktu do koszyka. Jedną z częstych "wpadek" jest powrót do domu z niedojrzałym i twardym jak skała awokado. Jak się jednak okazuje, zdrowy smakołyk wcale nie musi leżakować...
-
Syrop glukozowo-fruktozowy: kontrowersyjny składnik żywności, którego należy zdecydowanie unikać
Syrop glukozowo-fruktozowy jest powszechnie stosowanym składnikiem żywności, którego wszechobecność wywołuje kontrowersje w społeczeństwie i wśród ekspertów ds. żywienia. Ten powszechnie używany słodzik, otrzymywany z kukurydzy, stał się integraln...
-
Jaki miód jest najzdrowszy? Dowiedz się, jak wybrać najlepszy miód i ile dziennie możesz go jeść
Jaki miód jest najzdrowszy? Jeśli się nad tym zastanawiasz i nie wiesz, ile dziennie możesz go przyjmować, koniecznie przeczytaj ten tekst. Dzięki niemu zorientujesz się też, który miód najlepiej podać dziecku, a który przysłuży się kobiecie w ciąży.
-
Rodzaje miodu - jakie rodzaje miodu można wyróżnić? Dowiedz się, z czego robi się miód i od czego zależy jego smak
Nie wiesz, jakie są rodzaje miodu? Sprawdź, czym różnią się od siebie wytwarzane w rozmaity sposób miody i przekonaj się, jakie mają odmiany. Zdobądź też informacje na temat smaków najpopularniejszych miodów i zobacz, z czego się je przygotowuje.
-
Jak sprawdzić, czy miód jest prawdziwy? Zrób test na prawdziwość miodu i nie daj się oszukać
Jak sprawdzić, czy miód jest prawdziwy? Możesz się nad tym zastanawiać, jeśli zależy Ci na zakupie pełnowartościowego produktu, który pomoże Ci wesprzeć Twoje zdrowie. Przekonaj się, co wyróżnia oryginalny miód i jak zrobić test na jego prawdziwość.
-
Zdrowa micha to przepis na sezonowe danie pełne kolorów i witamin. Wystarczy odrobina kreatywności
Jesień to doskonały moment, by nieco bardziej zadbać o to, co znajduje się w naszej diecie - szczególnie jeśli w okresie wakacyjnym nie stroniliśmy od fast-foodu, lokalnych przysmaków i kalorycznych deserów. Zdrowa micha to szybki, sprawdzony spos...
-
Lekki obiad to posiłek nie tylko dla osób na diecie. Jakie produkty warto wybierać?
Lekki obiad nie tylko zaspokoi Twoje podniebienie, ale również dostarczy cennych składników odżywczych. Niezależnie od tego czy preferujesz dania mięsne, wegetariańskie czy rybne, znajdziesz tutaj inspiracje na lekkie obiadowe posiłki, które będą...
-
Miód lawendowy - idealny nie tylko do smażonego kurczaka. Co warto o nim wiedzieć?
Miód lawendowy to jedna z odmian miodu, którego mogą spróbować amatorzy słodkich smaków. Jednocześnie sięga się po niego również ze względu na jego prozdrowotne właściwości. Sprawdź, czym się wyróżnia na tle innych rodzajów miodu i poznaj jego cenę.
-
Miód wielokwiatowy - właściwości i cena. Na co się go stosuje i jak go spożywać?
Miód wielokwiatowy cieszy się sporą popularnością. Dzieje się tak nie tylko ze względu na dość ciekawy, choć zróżnicowany smak, ale i jego właściwości prozdrowotne. Poznaj charakterystykę tej odmiany miodu, a przy okazji dowiedz się, ile kosztuje.
-
Sałatka z jarmużem to nowy wymiar smaku, którego musisz zakosztować
Sałatka z jarmużem to niepozorne połączenie składników obfitujące w smak i zdrowie. Jarmuż jest bogaty w składniki odżywcze i stanowi świetną bazę dla pysznych i odżywczych potraw. Przygotowana z najlepszych składników sałatka jest uzupełnieniem...
-
Miód wrzosowy - właściwości i cena. Na co jest dobry i jak spożywać ten rodzaj miodu?
Miód wrzosowy to jeden z najbardziej cenionych produktów pszczelich. Jego pozyskiwanie przynosi sporo trudności i jest dość pracochłonne, co też przekłada się na jego dosyć wysoką cenę. Przekonaj się, jakie ma właściwości, co go charakteryzuje i i...
-
Nigdy nie podgrzewaj w mikrofalówce tych produktów! To wróży kulinarną katastrofę i awarię sprzętu
Kuchenka mikrofalowa zrewolucjonizowała domowe gotowanie. Dzięki temu sprytnemu sprzętowi mamy gotowe, ciepłe danie w zaledwie kilka minut. Urządzenie na dobre zagościło w naszych kuchniach już na początku lat 90. i od tamtej pory jest jednym z...
-
Sałatkowy zawrót głowy. Wystarczy połączyć wędzonego kurczaka z warzywami i arcy prostym sosem
Zastanawiasz się co przygotować na lunch do pracy, a może szukasz lekkiej propozycji na obiad? Przepis na sałakę z wędzonym kurczakiem sprawdzi się na te i wiele innych okazji, a wszystko za sprawą niebywałego smaku. Najważniejszym składnikiem jes...
-
Soczyście zielona, jednak znacznie lepsza od mizerii. Obłędna surówka króluje na niemieckich stołach
Mizeria to królowa wśród tradycyjnych dodatków do obiadu. Nasi niemieccy sąsiedzi mają jednak ciekawą i równie zieloną alternatywę - na próżno jednak szukać w składzie ogórków! Tu króluje inne sezonowe, intensywnie zielone i zdrowe warzywo. Mowa t...
-
Jest nam niezbędna do życia. Nie zgadniesz, w jakim produkcie spożywczym jest jej najwięcej
Suplementacja witaminą D jest szczególnie istotna w okresie jesienno-zimowym, jednak przez cały rok powinniśmy dbać o jej odpowiedni poziom. Witamina ta wpływa bowiem znacząco na nasze zdrowie. Wspiera układ odpornościowy, pomaga utrzymać dobry...
-
Takiej "sałatki mocy" nie powstydziłaby się sama Lewandowska. Patent z sezonowym dodatkiem jest kluczowy
"Sałatka mocy" to idealny wybór na upalne dni, gdy tłuste, kaloryczne dania idą w odstawkę. Przepisu nie powstydziłaby się sama Lewandowska, a wszystko przez niemalże perfekcyjny skład. Połączenie warzyw prosto z lokalnego ryneczku jest prawdziwym...
-
Znudził ci się gotowany bób? Wypróbuj go w tej wersji. Jest ekstra chrupiący, po prostu świetny!
Sezon na bób można uznać za otwarty. Na straganach i bazarach warzywo mieni się soczyście zielonym kolorem i czeka, aż trafi na nasze talerze. Pójście w tym przypadku na łatwiznę i ugotowanie zielonych strąków nie jest najlepszym sposobem, bowiem...
-
Używasz w kuchni takiej deski? Lepiej szybko zmień złe nawyki. Naukowcy alarmują: skutki są opłakane
Deska do krojenia to ważny element wyposażenia kuchni. Niestety często w domach królują te plastikowe, które nie zawsze są najlepszej jakości. Jeśli zatem twoje akcesoria nie wyglądają najlepiej, pora zastanowić się nad zmianą. Amerykańskie...
-
Uważaj na mały szczegół podczas zakupów. Produkty przechowywane w ten sposób lubią niemiło zaskoczyć
Podczas robienia zakupów warto zwracać uwagę na najdrobniejsze szczegóły. Wówczas mamy pewność, że w naszym koszyku są świeże, dorodne i nieuszkodzone produkty. Jeśli jednak wpadamy w pośpiechu na dział owoców i warzyw, możemy przeoczyć drobny...
-
Wiele osób ją niesłusznie pomija, a to jedna ze zdrowszych ryb. Poza smakiem kusi też dobrą ceną
Polski rynek rybny oferuje wiele smacznych i zdrowych gatunków. Wiele z nich często gości na naszych stołach, inne zaś są niesłusznie pomijane. Wśród niszowych smaków króluje makrela, która przygotowana na wiele sposobów podbije kubki smakowe...
-
Dietetyk wskazuje największe grzeszki podczas grillowania. Obrośnięty brudem ruszt to dopiero początek
Grillowanie to nasz sport narodowy, mimo to Polacy nagminnie popełniają całą listę grzeszków. Na piedestale jest obrośnięty brudem ruszt, jednak na tym się nie kończy. Dietetyk zwraca uwagę na często niepozorne szczegóły, wytyka błędy i obala...