zdrowa żywność
-
Czerwona plamka widoczna w jajku? Ten mały szczegół może świadczyć o jakości i pochodzeniu
Czasami po rozbiciu jajka można zauważyć, że w towarzystwie białka i żółtka tapla się niewielka plamka krwi. Wiele osób w panice wyrzuca taką sztukę, bojąc się o jakość i świeżość. Prawda jest jednak znacznie mniej straszna, niż mogłoby się to...
-
Przepis na surówkę z kapusty. Smaczny dodatek do obiadu i prawdziwy zastrzyk witamin
Iście Polskim warzywem jest kapusta, która gości w wielu daniach, sałatkach czy przekąskach. Obowiązkowym dodatkiem do obiadu jest swojska surówka z kapusty, która nie tylko obłędnie smakuje, ale i dostarcza ogrom witamin. Warto zwrócić uwagę takż...
-
Zielona sałatka z jedynie trzech składników. Ta bomba witaminowa wzbogaci smakiem każdy obiad
Prosta swojska kuchnia to esencja smaków, aromatów, a także witamin. Warto zatem przygotować trzyskładnikową sałatkę, która świetnie podkreśli smak niemal każdego obiadu - zarówno mięsnego, jak i wegetariańskiego. Zielony skład gwarantuje ucztę...
-
Chleb z Biedronki za mniej niż 3 zł - produkt z dobrym składem, czy chemiczna podróbka pieczywa?
Wszystkim dobrze znany sklep Biedronka w ofercie ma wiele perełek z dobrym składem i ceną. Na liście znajduje się także chleb pszenno- żytni, który kosztuje niecałe 3 zł - pieczywo robi furorę w sieci, a wszystko przez dobrą jakość, która idzie w...
-
Dlaczego nie warto korzystać z kostki rosołowej? Domowy produkt ma o niebo lepszy skład i smak
Domowe gotowanie można znacznie uprościć i jednocześnie urozmaicić, warto jednak wystrzegać się niektórych produktów, które są prawdziwym skupiskiem konserwantów, barwników i dodatków. Mowa tu m.in. o kostce rosołowej, która nadal jest popularna w...
-
Awokado: jak jeść, aby wykorzystać maksymalnie jego dobroczynne działanie?
Awokado. Jak jeść ten owoc zastanawia się wiele osób, które dotąd ograniczały się do mniej wyszukanych, krajowych owoców. Awokado tymczasem jest produktem niesamowitym, stosowanym jako składnik wielu dań, ale również używanym w kosmetologii. Owoc ...
-
Ten przepis na liście kalafiora to kulinarny game changer. Już nigdy nie wyrzucisz zielonej części
Gotowanie w duchu zero waste to coraz głośniejszy trend, który potrafi zaskoczyć praktycznością oraz smakiem produktów, których zazwyczaj nie wykorzystywaliśmy. Podobnie jest z liśćmi kalafiora, które zazwyczaj lądowały w koszu. Jak się okazuje, t...
-
Kasza manna - przepis na lekkie śniadanie. Smak dzieciństwa najlepiej smakuje z dodatkiem owoców
Kasza manna to smak, który przypomina beztroskie lata dzieciństwa, lekki posiłek i zdrowy deser w jednym. Powoli gotowana na mleku i podana z dodatkiem dżemu czy soku owocowego to prawdziwy rarytas, który nigdy się nie znudzi. Wystarczą cztery...
-
Czym zastąpić jaja? Odpowiedź znajdziemy w puszce fasoli i tanich produktach ze sklepu
Ceny żywności szaleją, co sprawia, że nawet proste, swojskie składniki słono nas kosztują. Wśród nich znajdują się także w ostatnim czasie jajka. Podpowiadamy zatem jak zastąpić ten produkt w wypiekach, daniach, a nawet tradycyjnym śniadaniu!...
-
Granola - przepis idealny na śniadanie. Kluczowe są zdrowe i kolorowe dodatki oraz baza
Nikomu nie trzeba chyba wspominać, jak ważne jest śniadanie. Pierwszy posiłek w ciągu dnia powinien być nie tylko pełnowartościowy, ale i kolorowy i smaczny. Przepis na granolę spełnia wszystkie warunki. Płatki z dodatkiem owoców, miodu czy bakali...
-
Kiełkujący czosnek: jeść, czy nie jeść - oto jest pytanie, a my odpowiadamy
-
Zamiast mazurka podaj to w Wielkanoc. Zniknie szybciej niż niejeden wypiek
-
Jak w naturalny sposób zadbać o czyste drogi oddechowe i odporność? Pomogą ekstrakty ziołowe i witaminyMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Koperek w pudełku po lodach to najmniejsze zło. Tego lepiej nie mrozić
-
Wielkanocny klasyk - domowy pasztet. Będą grzyby i wątróbka, ale nie będzie bułki
- Zapomnij o tradycyjnym gotowaniu - ziemniaki z mikrofali to game changer
- Ćwikła z chrzanem. Trik z burakami sprawi, że będzie głęboka i smaczniejsza
- Jak zrobić wydmuszkę? To łatwiejsze, niż myślisz - potrzebne są dwa drobiazgi
- Zupa kalafiorowa. Z tymi przyprawami będzie o niebo lepsza
- Jak siać rzeżuchę? To banalnie proste, ale uważaj, by nie popełnić tego błędu
-
Zupa krem z zielonego groszku - przepis na zdrowy i niskobudżetowy obiad dla całej rodziny
Ostatnie miesiące mijają pod znakiem podwyżek i drożyzny, przez co przygotowanie nawet tradycyjnego obiadu może wiązać się z kosztownymi zakupami. Warto jednak postawić na sycącą, zdrową i zieloną zupę krem z zielonego groszku. Skład jest bardzo...
-
Domowe racuchy bez drożdży, mąki i cukru. Z trzech składników przygotujesz ich zdrowszą wersję
Domowe racuchy to jeden ze smaczniejszych przepisów na słodki deser czy ekspresowy obiad. Warto jednak poznać nieco zdrowszą wersję, którą przygotujemy z zaledwie trzech produktów. w składnie nie znajdziemy ani grama mąki, cukru czy drożdży.
-
Awokado ciemnieje i traci apetyczny wygląd? Przygotuj ekspresową pastę lub guacamole z pikantną nutą
Awokado kusi kremowym smakiem i żywym, zielonym kolorem. Niestety, gdy owoc ciemnieje, znacznie traci na atrakcyjności. Przepis na pastę kanapkową czy pikantne guacamole sprawdzi się w takiej sytuacji doskonale. Kilka składników i pyszny, zdrowy...
-
Noworoczna dieta zaczyna nudzić? Sałatka z kaszą, fetą i warzywami zrewolucjonizuje codzienny jadłospis
Połowa stycznia już za nami, co za tym idzie, zapał do postanowień mija, a restrykcyjna dieta zaczyna nudzić. Warto jednak pozostać przy zdrowym odżywianiu i wprowadzić do domowego menu przepis na sałatkę z kaszą, warzywami i serem feta. Jest...
-
Dietetycy zdradzają co zamówiliby w McDonald's. Fani "złotych łuków" nie będą zachwyceni
Restauracje pod złotymi łukami słyną z żywności fast food, jednak w ofercie znajdziemy także sałatki i wege dania. Dietetycy postanowili wziąć pod lupę "zdrowe" pozycje w menu McDonald's. Werdykt mówi sam za siebie - na próżno szukać witamin i...
-
"Kiełbasa zwyczajna" pod lupą Katarzyny Bosackiej. Ilość mięsa w składzie jak na lekarstwo
Jak się okazuje, "kiełbasa zwyczajna" wcale taka zwyczajna nie jest. Katarzyna Bosacka postanowiła sprawdzić skład popularnego produktu, który od lat króluje w supermarketach. Skład daleki jest od ideału - znajdziemy w nim cały wachlarz aromatów,...
-
Zupa marchewkowa w kilku wariantach - idealna na chłodne dni. Zdrowiej chyba jeść się nie da
Zupa marchewkowa może być przyrządzona na kilka różnych sposobów. Dużym zainteresowaniem cieszy się wersja typu krem. Można serwować ją samodzielnie lub z grzankami. Sprawdź, jak ją wykonać. Poniżej przepisy z zaskakującymi dodatkami.
-
To najgorszy dodatek do zupy, ma fatalny skład. Sklepowy produkt zastąpisz tym domowej roboty
Domowe zupy to pomysł na rozgrzewający, zdrowy i pożywny posiłek. Ich przygotowanie opiera się na bulionie mięsnym lub warzywnym oraz różnych dodatkach. Niestety często, aby nadać smaku lub podrasować zupę wiele osób sięga po kostkę rosołową, któr...
-
Rodzaje orzechów - 3 orzechy włoskie mogą pokryć dzienne zapotrzebowanie na kwasy omega-3. Co jeszcze warto o nich wiedzieć?
Rodzaje orzechów i ich właściwości to temat, który postaramy się przybliżyć w poniższym artykule. Orzechy to cenny dodatek do ciast, sosów, sałatek, czy też słodkich kremów. Sprawdźmy, po które w szczególności warto sięgać i dlaczego.
-
Obiad bez mięsa. Proste, smaczne i kolorowe posiłki, które pokochasz! Wystarczy tylko kilka składników
Obiad bez mięsa wcale nie musi kojarzyć się z nudą, wręcz przeciwnie! Połączenie tych prostych składników da smaczny, kolorowy i zdrowy efekt. Zapomnij o nudnych sałatkach i posiłkach bez wyrazu. Wykorzystaj sezonowe produkty - będzie to prawdziwa...
-
Ocet jabłkowy - przepis naszych babć. Ten niepozorny produkt ma cały wachlarz zastosowań
Ocet jabłkowy - przepis, który znały nasze babcie. Produkt ten ma niesamowite działanie i wiele zastosowań zarówno kosmetycznych, leczniczych jak i kuchennych. Przygotowany według starej, domowej receptury okaże się niezbędnym elementem naszej...
-
Zasada pięciu sekund - czy rzeczywiście powinniśmy się do niej stosować? Naukowcy odpowiadają
Zasada pięciu sekund od wielu lat krąży po internecie - ale czy powinniśmy się do niej stosować? To teoria, według której można zjeść to, co upadło na podłogę, pod warunkiem że nie leżało dłużej niż pięć sekund. Naukowcy postanowili raz na zawsze...
-
Zdrowe i kolorowe smoothies z sezonowych warzyw i owoców. Przepis na smak lata w kilku łatwych krokach
Smoothie to zdrowa przekąska, która w ostatnim czasie zyskała ogromna popularność, a to wszystko dzięki właściwościom i witaminom, które nam dostarczają. Kolorowe, lekkie koktajle świetnie smakują przygotowane z sezonowych warzyw i owoców. Smaki...
-
Coraz więcej pestycydów w owocach i warzywach z europejskich upraw. Tych produktów lepiej unikaj
Raport opublikowany przez Pesticide Action Network Europe wskazuje, że coraz większa ilość europejskich owoców i warzyw wykazuje dużą zawartość szkodliwych pestycydów. Analizie poddano blisko 100 tysięcy próbek najpopularniejszych produktów, które...
-
Lekkostrawne śniadanie - pomysł na zdrowy i smaczny poranny posiłek. Sprawdź, jakie produkty wybrać
Lekkostrawne śniadanie nie obciąża układu pokarmowego, a jednocześnie daje energię na resztę dnia. Posiłki przygotowane z niektórych produktów zapobiegną uczucia ociężałości po pierwszym posiłku. Podpowiadamy, po jakie składniki sięgnąć, a z który...
-
Jak pomidory wpływają na nasz organizm? Warto zwrócić uwagę na pewne połączenia - mogą być szkodliwe
Pomidory to jedne ze smaczniejszych i najczęściej wykorzystywanych w kuchni warzyw. Są bazą i składnikiem wielu dań, ale także zdrowym dodatkiem na kanapkę. Ich spożywanie ma dużo zalet, jednak niektóre połączenia z innymi produktami mogą okazać s...
-
Dodatki do żywności wywołują wiele kontrowersji. Czy są bezpieczne? Nie każdego trzeba się obawiać
Dodatki do żywności często wywołują wiele kontrowersji. Czy wszystkie są takie straszne i powinniśmy się ich bać? Czy są dopuszczalne w tzw. zdrowej żywności, która ma etykietę "ekologiczna"? I przede wszystkim - czy są bezpieczne dla naszego...
-
Sałatka nicejska to eksplozja witamin, smaków i kolorów. Przygotuj ją na święta i zaskocz domowników
Sałatka nicejska to jedna najpopularniejszych sałatek pochodzących z Francji. Śmiało może zyskać miano pełnowartościowego posiłku - jest syta, smaczna i jednocześnie bardzo zdrowa. Znakomicie sprawdzi się jako pożywne śniadanie lub wyborny obiad, ...
-
Kotlety z kaszy gryczanej mogą zastąpić mielone. Potrzebnych jest tylko sześć składników
Kotlety z kaszy gryczanej to smaczny i zdrowy zamiennik klasycznej, mięsnej wersji tej potrawy. Są one doskonałym przykładem na to, że posiłek bez mięsa nie musi być nudny. Do przygotowania kotletów potrzebujesz zaledwie kilku składników, a efekt...
-
Pstrąg tęczowy - przepis na zdrowy i szybki obiad. Tę rybę przygotujesz w zaledwie 30 minut
Zastanawiasz się nad zdrowym i szybkim obiadem? Pstrąg tęczowy z piekarnika to delikatne i chude mięso, bogate w kwasy omega 3. Idealnie smakuje skropiony cytryną i podany ze świeżymi warzywami. Podbije kubki smakowe nie tylko tych, którzy są na...
-
Miód lawendowy: najbardziej aromatyczny z miodów nektarowych
Miód lawendowy przyciąga niepowtarzalnym smakiem oraz intensywnym aromatem. Jest miodem wysokiej klasy, odznaczającym się licznymi właściwościami prozdrowotnymi. Sprawdzamy, kiedy warto sięgnąć po miód lawendowy i czym różni się on od innych...
-
Miód wielokwiatowy: popularny lek na każde zło
Miód wielokwiatowy to jeden z najpopularniejszych rodzajów miodów w Polsce. Powszechnie stosowany ze względu na swą dużą dostępność, jest jednocześnie najbardziej zróżnicowany pod względem barwy i smaku, gdyż cechy te uzależnione są od...
-
Sezonowe warzywa zimą. Co warto jeść zimą?
Sezonowe warzywa zimą nie stanowią aż tak wielkiego wyboru, jaki mamy wiosną i latem. Nie oznacza to jednak, że jesteśmy w tym czasie skazani wyłącznie na mrożonki i kiszonki. Sprawdź, które warzywa warto jeść zimą.
-
Miód nawłociowy - jakie ma zastosowanie, ile kosztuje i po czym go rozpoznasz?
Miód nawłociowy jest mniej znanym miodem nektarowym. Co możesz zyskać, wprowadzając go do swojego jadłospisu? Dowiedz się wszystkiego o tym wyjątkowym produkcie i przekonaj się, ile możesz dzięki niemu zyskać.
-
Miód akacjowy - jak go rozpoznać, jakie ma właściwości i ile kosztuje?
Miód akacjowy to jeden z najpopularniejszych miodów, produkowanych przez pszczoły z polskich pasiek. Dowiedz się, jak smakuje i przy jakich dolegliwościach warto po niego sięgać.
-
Rodzaje miodu - poznaj właściwości i cechy najpopularniejszych miodów
Różne rodzaje miodu potrafią zaskakiwać smakiem i właściwościami. Przekonaj się, które miody warto włączyć do swojej diety i zobacz, co możesz dzięki nim zyskać.
-
Miód wrzosowy: sposób na wspomaganie odporności i źródło biopierwiastków
Miód wrzosowy to jeden z najdroższych rodzajów miodów. Jego cena jednakże idzie w parze z prozdrowotnymi właściwościami, jakie zapewnia miód wrzosowy. Ponadto wyróżnia go niezwykły aromat i wyjątkowy proces krystalizacji. Ceniony jest zarówno prze...
-
Ocet jabłkowy - jakie ma właściwości? Do czego można go wykorzystać?
Ocet jabłkowy to jeden z najczęściej spotykanych rodzajów octu w naszych kuchniach. Jest łatwy do samodzielnego przyrządzenia i sprawdza się zarówno jako dodatek do potraw, jak i specyfik pomocny przy sprzątaniu. Sprawdźcie, jakie właściwości ma...
-
Jak zrobić ocet jabłkowy w domu? To proste!
Ocet jabłkowy to produkt, który ma bardzo wiele zastosowań. Można go dodawać do potraw, po rozcieńczeniu stosować do pielęgnacji skóry i włosów, a także stosować jako środek do czyszczenia. Ocet jabłkowy jest także popularnym środkiem wspomagający...
-
Podrabiany chleb, ser, a nawet piwo. 9 produktów, na których jakość najczęściej nabieramy się w sklepie
Chcemy jeść tanio i dobrze. Niestety, aby zminimalizować koszty i zwiększyć przychody, producenci żywności stosują różne sztuczki. Zobacz, jak nie dać się oszukać w sklepie.