pasztet
-
Udka z rosołu już nie zalegają w lodówce. Zrobiłam z nich coś, co znika szybciej niż wędlina
Po niedzielnym obiedzie często zostaje wywar i mięso. Jak wykorzystać udka z kurczaka po rosole? Szkoda, by lądowały w koszu. Można je przerobić na coś zupełnie innego, smacznego i niebanalnego, a przy okazji nie zmarnować ani kawałka.
-
Popularne smarowidło wzięte pod lupę. Ma śladowe ilości mięsa. "Zacznijmy jeść psią karmę"
Czy pasztet ze sklepu jest zdrowy? To pytanie zadaje sobie coraz więcej osób, które po przeczytaniu etykiety zaczyna mieć wątpliwości. Na pierwszy rzut oka to tylko smarowidło do chleba, ale jego skład potrafi zaskoczyć nawet najbardziej odpornych...
-
Tak nie rób pasztetu. Wyjdzie suchy i będzie się rozpadał
Pasztet wielkanocny to w wielu domach obowiązkowa potrawa. Powinien być miękki, aromatyczny i odpowiednio wilgotny. By osiągnąć pasztetowy sukces, trzeba wiedzieć dwie rzeczy: czego do pasztetu nie dodawać (lub dodawać, ale w prawidłowy sposób) or...
-
Pasztet się kruszy? Trzymaj się zasady 2/3 na 1/3. Nawet teściowa pokiwa głową z uznaniem
W święta każdy chce błysnąć przy stole, zwłaszcza gdy w domu zasiada rodzina i znajomi. Jeśli planujesz mięsny klasyk, warto wcześniej sprawdzić, co może pójść nie tak. Dlaczego pasztet się rozpada? Jeden drobiazg potrafi przesądzić, czy danie...
-
Delikatny i kremowy pasztet z wątróbek. Mąż nie mógł uwierzyć, że zrobiłam go sama
Kilka dni temu zaczęłam intensywnie myśleć nad listą wielkanocnych potraw i stwierdziłam, że na pewno zrobię, jak co roku, pasztet. Jednak nie chciałam znów bawić się w gotowanie, odcedzanie, mielenie i tak dalej. Postanowiłam puścić wodze fantazj...
-
Pasztet dziadunia jest najlepszy na świecie. Ma aż cztery mięsa i jeden ważny dodatek
Pasztet na Wielkanoc to świętość tej samej rangi, co śledzik w Wigilię. Jeśli tradycja jest dla ciebie ważna lub po prostu lubisz zjeść naprawdę pyszny pasztet, mamy dla ciebie stary, klasyczny przepis sprawdzony przez pokolenia. Mnóstwo mięsa,...
-
Wielkanocny pasztet, który rozkocha w sobie nawet mięsożerców. Jego sekretem jest kąpiel
Co podać na stół wielkanocny, aby zachwycić gości? Warzywny pasztet, znany również jako Spring Terrine, to propozycja na smaczną przystawkę. Jest delikatny i pełen aromatycznych ziół, dlatego każdemu może przypaść do gustu.
-
Pasztet 100 razy lepszy niż mięsny. Dodaj sekretny składnik, a pochwalą go wszystkie ciotki
Jak przygotować pasztet z cukinii? To danie z pewnością posmakuje nie tylko wegetarianom. Wychodzi tak pyszne, że nawet zadeklarowani mięsożercy poproszą o dokładkę.
-
Nikt nie przyzna się, że lubi. Ale po cichu coraz więcej Polaków się nimi zajada. Przepis na idealny obiad
Podroby to przysmak, który był szczególnie popularny w czasach PRL-u. Później zainteresowanie nimi nieco przygasło, ale trzeba przyznać, że powoli znów wracają do łask. Choć wiele osób patrzy na podroby ze sporym dystansem, to warto wiedzieć, że...
-
Zamiast wyrzucać do kosza, potraktowałam blenderem. Pasztet był tak dobry, że mąż zjadł cały słoik
Co zrobić z resztek mięsa z rosołu? Zamiast wyrzucać do kosza, lepszym rozwiązaniem jest ich ponowne wykorzystanie. Jak to zrobić? Wystarczy połączyć składniki, zmiksować i włożyć do słoików. W taki sposób powstaje smaczne smarowidło.
-
Katarzyna Bosacka przeczytała skład pasztetu. Jej reakcja mówi wszystko. "Kotu bym nie podała"
Katarzyna Bosacka słynie z tego, że nie gryzie się w język. Gdy widzi, że skład jakiegoś produktu woła o pomstę do nieba, nie boi się wytknąć, co jest z nim nie tak. Tym razem przyjrzała się sklepowemu pasztetowi, który porównała z pasztetem dla...
-
Aromatyczny pasztet kanapkowy na dłużej. Włóż go do słoików i zawekuj. Tak robi Ewa Wachowicz
Zastanawiasz się, z czego zrobić dobry pasztet? Domowy jest dużo lepszy niż kupny i wcale nie wymaga wyszukanych składników. Jeśli zostały ci warzywa i mięso z rosołu, ten przepis to idealny sposób na ich wykorzystanie. Chwyć za kilka dodatkowych...
-
Zapomnij o kupnych pasztetach. Domowa pasta z kurczaka jest sto razy lepsza i zdrowsza
Przepis na domowe drobiowe smarowidło zachwyci cię smakiem i prostotą. Naturalne składniki, szybkie wykonanie i efekt, który oczaruje nawet największego niejadka. Podpowiadamy, jak zrobić pastę z kurczaka do kanapek, dzięki której szybko porzucisz...
-
O niebo lepszy niż klasyczny. Ten pasztet będzie gwiazdą na świątecznym stole. Wracam do niego co roku
Co dodać do pasztetu, żeby był smaczny? Na Święta Bożego Narodzenia co roku przygotowuję specjalną wersję tego rarytasu. Gdy tylko wyjmuję go z pieca, cały dom wypełnia się niesamowitym aromatem.
-
Wyłów z zupy resztki i wrzuć do maszynki. Kiedy rodzina wyczuje, nie nadążysz smarować kromek
Co można zrobić z gotowanego mięsa z rosołu? Jeśli zastanawiasz się, jak wykorzystać ten produkt i warzywa pozostałe po ugotowaniu zupy, mamy dla ciebie pyszne rozwiązanie. Zamiast wyrzucać resztki, stwórz wyjątkową pastę kanapkową, która świetnie...
-
Zrób w piątek, by w sobotę zjeść na śniadanie. Po wypieczeniu będziesz jeść go łyżkami
Brak pomysłu na śniadanie? Jeśli tak, to podpowiadam, że lepiej zrobić je dzień wcześniej, by rano mieć to z głowy. Ten przepis zawojuje twoją kuchnię, bo to, co z niego wychodzi, jest doskonałe. Będziesz jeść przez kilka dni. Wystarczy zmielić...
-
Nie ma dnia, bym go nie jadła. Tak wykorzystałam borowiki i musiałam robić dokładkę
Grzybobranie w pełni. Zapaleni poszukiwacze leśnych okazów od rana przeszukują lasy, by znaleźć najlepsze i największe grzyby. Gdy wracają do domu zastanawiają się, co z nich zrobić. Dzięki temu przepisowi decyzja będzie bardzo prosta. Ostrzegam, ...
-
Obsmaż, zmiksuj i wstaw do lodówki. Tak właśnie powstaje pasztet bez pieczenia. Użyj tylko tego mięsa
Robienie pasztetów może kojarzyć się z długim i żmudnym przygotowywaniem. Najpierw trzeba połączyć wszystkie składniki, by później zapiec je w piekarniku. Ten przepis omija pieczenie, dzięki czemu możemy szybciej cieszyć się efektem końcowym. Zrób...
-
Strzelczyk zrobił taki pasztet, że o la la. Nie zgadniesz, co połączył z pieczarkami
Tomasz Strzelczyk od dawna raczy nas swoimi wyśmienitymi przepisami na YouTube. Znany jest z tego, że stawia na klasyczne dania i zwykłe, proste, ale zarazem pyszne składniki. Ostatnio pokazał, jak zrobić przepyszny pasztet. Z tego połączenia...
-
Zrób go teraz i nie czekaj go Wigilii. Tak wykorzystasz świeże grzyby, najlepiej wybrać te 2 odmiany
Grzybobranie w pełni i wiele osób w tym czasie lubi wybrać się do lasu, by zebrać najlepsze okazy. Jednak po powrocie do domu nie mamy zielonego pojęcia, co możemy z nich zrobić. Oczywiście można je wysuszyć lub zamarynować, jednak nie każdy lubi...
-
Zrób dziś, by jutro cieszyć się pysznym śniadaniem. Zapiecz, a później podawaj na chlebie
Obecnie możemy cieszyć się sezonem na świeże owoce i warzywa. W naszych ogrodach i na targach można znaleźć wiele smakołyków, które później wykorzystamy w kuchni. To warzywo jest szczególnie pyszne i można z niego zrobić naprawdę wiele. Pasuje...
-
Zrobiłam go i podałam z pieczywem. Rodzina nie chciała zjeść obiadu, bo jadła tylko to
Domowej roboty smakołyki okazują się nie tylko zdrowsze niż te ze sklepowych półek, a także dla wielu osób smaczniejsze. W tym przypadku nie jest inaczej. Pasztet z tego przepisu to niebo w gębie i można go podawać z różnymi dodatkami. Jego główny...
-
Wystarczą 3 sztuki, by to smarowidło na kanapki było lepsze. Przechowuj je w słoikach
Przygotowując kanapki nie zawsze chcemy jeść je z typowymi składnikami. Szynka i ser żółty mogą się nam już znudzić, dlatego w tym artykule proponujemy coś całkowicie innego. Zrobienie tego smarowidła zajmuje kilka chwil, a w szafkach może stać...
-
Idealna propozycja na poświąteczne śniadanie. Wystarczy zmiksować i wrzucić do piekarnika
Wielkanoc przepełniona jest jajkami, majonezem i białym barszczem. Dlatego więc zaraz po świętach warto zaserwować na stole całkowicie coś innego. Taki smakołyk jest dość popularny, lecz nie zrobiony z tych składników. Kompozycja smaków jest...
-
Domowy pasztet nigdy nie będzie równie pyszny. Ten stary i sprawdzony babciny przepis jest najlepszy
Jak zrobić przepyszny, domowy pasztet? Przepisów jest mnóstwo, ale żaden nie dorównuje temu babcinemu, zwłaszcza że ten zawiera pewien nietuzinkowy składnik. Jaki konkretnie? Możecie być naprawdę zaskoczeni.
-
Doskonały pasztet wegetariański wielkanocny na dwa sposoby. Przepisy na pyszne święta bez mięsa
Pasztet wegetariański wielkanocny można zrobić z soczewicy i fasoli lub ciecierzycy i pieczarek. W poszukiwaniu smacznych duetów sprawdź dwa poniższe przepisy na Wielkanoc bez mięsa.
-
Jak zrobić pasztet? Od lat korzystam z tego przepisu. Wychodzi miękki i wystarcza nawet na 5 dni
Jak zrobić pasztet? To pytanie przed świętami zadaje sobie wiele osób. Nic dziwnego, bo pasztet to jedna z obowiązkowych potraw na wielkanocnym stole. Powinien być miękki, puszysty i bosko pachnieć. Znamy przepis, dzięki któremu tak właśnie będzie.
-
Pasztet wielkanocny siostry Anieli - szybka i smaczna propozycja na Wielkanoc
Pasztet wielkanocny siostry Anieli co roku bije rekordy popularności. Nie musisz już tracić więcej czasu na poszukiwania, kultowy przepis znajdziesz w poniższym artykule.
-
Domowy pasztet to nic trudnego. Pamiętaj tylko o kolorowym składzie i temperaturze pieczenia
Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć tradycyjnego pasztetu z babcinej receptury. Tu główną rolę grają odpowiednie składniki, jednak na perfekcyjny smak i efekt ma wpływ także kilka innych czynników. Temperatura jest równie istotna, a drobny bł...
-
Okrasa zdradził rodzinną recepturę na pasztet wielkanocny. Sekret tkwi w jednym dodatku
Zastanawiasz się jakie dania na Wielkanoc podać swoim gościom? Wykorzystaj stary przepis na pasztet Karola Okrasy. Jest to jego rodzinna receptura, a oprócz mięsa znajdziemy w nim np. suszone owoce.
-
W tym roku podam ten pasztet na Wielkanoc. Nawet sobie nie wyobrażasz, z czego jest zrobiony
Wybór odpowiedniego przepisu na świąteczny pasztet nie jest taką prostą sprawą. W internecie można znaleźć tak wiele receptur, że może od tego rozboleć głowa. My również znaleźliśmy sposób na zaserwowanie pasztetu w nowym wydaniu. Gdy przyjrzysz s...
-
Wege pasztet wielkanocny to moje odkrycie roku. Nie robię go z soczewicy ani fasoli, tylko z... tego składnika
Pasztet wielkanocny w wersji wegetariańskiej to danie, które wzbogaci świąteczną ucztę. Przyrządzony z aromatycznymi dodatkami, na bazie kaszy jaglanej i orzechów, smakuje tak dobrze, że zajadają się nim nawet mięsożercy. Jak przygotować wege...
-
Ten pasztet spokojnie postoi kilka miesięcy. Jego sekretem jest naczynie, w którym się znajduje
Aromatyczny pasztet podany ze świeżym pieczywem brzmi jak idealna przekąska. Dodatkowo można ją podawać nie tylko na codziennie śniadanie, a także to wielkanocne. By przed samymi świętami nie brudzić sobie nim rąk, zrób je dziś i zamknij w tym...
-
Potrawy wielkanocne, które można mrozić. Zrób je już teraz, a w święta sobie podziękujesz
Potrawy wielkanocne, które można mrozić, pozwolą zaoszczędzić czas i pieniądze. Nikomu nie trzeba powtarzać, że w okresie przedświątecznym czeka nas dużo pracy. Na szczęście niektóre potrawy możemy przygotować wcześniej i zamrozić.
-
Klasyczny pasztet pójdzie w odstawkę, jeśli zastąpisz mięso tym składnikiem. Jest zdrowo i smacznie
Siemię lniane to przysmak, który się albo kocha, albo nienawidzi. Wiadomo jednak, jak ten produkt fantastycznie wpływa na pracę jelit i żołądka. Zamiast się męczyć z kiślami i naparami warto dodać ziarna do obłędnego, wegetariańskiego pasztetu....
-
Pyszny dodatek do pieczywa, który zrobi wrażenie na każdym. Nie ma w nim żadnego mięsa
Pieczywo zawsze podaje się z różnymi dodatkami. Można się nim zajadać zarówno na słodko jak i na wytrwanie. Dziś chcemy pokazać smakołyk, który oczaruje całą rodzinę. Podany z jeszcze ciepłym chlebem skradnie serca już po pierwszym kęsie.
-
Pasztet drobiowy na Wielkanoc z tym dodatkiem to prawdziwe dzieło kulinarne. Ekspresowo znika z talerzy
Pasztet drobiowy to tradycyjny smakołyk kuchni polskiej. Zajadamy się nim zwłaszcza w okolicy świąt wielkanocnych. Jeśli chcesz, by wyszedł aromatyczny i niezwykle apetyczny, wypróbuj poniższy przepis. Przyda ci się jeszcze nie raz.
-
Wielkanocny pasztet w duchu zero waste. Zrobisz go z resztek po tradycyjnej, niedzielnej zupie
Mięso z rosołu wcale nie musi się zmarnować. Wystarczy je odpowiednio przyprawić i połączyć z warzywami, by powstał rewelacyjny i wyjątkowo tani pasztet wielkanocny. Kultowy rarytas w tej wersji dosłownie rozpływa się w ustach i pięknie urozmaici...
-
Tego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Na główny składnik jest teraz sezon
Na świątecznym stole często pojawiają się potrawy, które powtarzają się co roku. W moim domu elementem obowiązkowym jest ten pasztet, który przyrządza babcia. Nie ma w sobie ani grama mięsa, a smakuje niebiańsko dobrze. Na główny składnik jest ter...
-
Takiego pasztetu jeszcze w życiu nie jedliście. Ewa Wachowicz do wątróbki dodaje składnik, który je się do kawy i herbaty
Ewa Wachowicz poraz kolejny zaskakuje. Tym razem podzieliła się przepisem na znakomity pasztet z wątróbki. Co w tym dziwnego? Otóż chodzi o jeden składnik. Celebrytka łączy mięso z... herbatnikami. Wbrew pozorom efekt końcowy jest wyśmienity, choć...