podroby
-
Niektórzy się brzydzą, ale w tym sosie są przepyszne. Jak zrobić cynaderki? Nie pomiń tego kroku
Dziś na tapet bierzemy smaczne, chociaż popadające w zapomnienie podroby. Cynaderki można albo kochać, albo nienawidzić i nie ma niczego pomiędzy. Jeśli ktoś wyjątkowo nie cierpi tego dania, to najpewniej jadł je po prostu źle przyrządzone i...
-
Większość obrzydzają, ja w święta podam w galarecie. Ten frykas musi powrócić na nasze stoły
Wciąż nie rozumiem, dlaczego tak wiele osób z obrzydzeniem krzywi się na samą myśl o podrobach. Przecież są zdrowe, tanie i odpowiednio przygotowane są naprawdę przepyszne. Dziś na tapet bierzemy nie lada przysmak z czasów PRL-u. Kiedy pojawiały s...
-
Często pomijane, a to jedna z lepszych i tańszych części wołowiny. Wspiera serce i mózg
Przyrządzanie podrobów jest w Polsce szeroko znane. Jednak wiele osób, chcąc wprowadzić coś nowego do diety, zadaje pytanie, czy jedzenie serca wołowego jest zdrowe. Okazuje się, że po odpowiednim przygotowaniu nie tylko jest pełne smaku, lecz tak...
-
Najlepsza i najzdrowsza część kurczaka. Na początku się skrzywisz, potem weźmiesz dokładkę
Mnóstwo osób krzywi się na samą myśl o podrobach i, szczerze mówiąc, nie mam pojęcia dlaczego. Odpowiednio przyrządzona wątróbka, delikatny gulasz z żołądków czy pikantne flaczki to po prostu rarytasy i spełnienie marzeń. Jednak jedne podroby są...
-
Robię najlepszy krupnik w rodzinie. Używam pęczaku, najzdrowszego mięsa i dwóch dodatków
Krupnik to jedno z tych dań, które albo się kocha, albo nienawidzi, ale z całą pewnością nie można przejść obok niego obojętnie. Jeśli są wśród was sceptycy tej zupy z kaszą, mam nadzieję, że mój przepis na krupnik sprawi, że odkryjecie jego smak ...
-
Robiłam gulasz z żołądków i dodałam dwa składniki. Tak pyszny, że chyba otworzę restaurację
Jeśli chodzi o podroby, Polacy dzielą się na dwa obozy: kocham i nienawidzę. Ja jestem w tym pierwszym i w mojej kuchni często goszczą flaczki, wątróbka i moje ukochane żołądki. Ostatnio postanowiłam zrobić gulasz z żołądków, ale coś mnie podkusił...
-
Pierogi z dudkami biją na głowę ruskie i inne. Smak farszu zapamiętuje się do końca życia. Kto jadł, ten wie
Pierogi z dudkami to polski przysmak, który kiedyś był bardzo popularny wśród gospodyń domowych. Dziś odszedł w zapomnienie, a wiele osób prawdopodobnie w ogóle nie zdaje sobie sprawy, jakie produkty są wykorzystywane do przygotowania farszu. Pora...
-
Nikt nie przyzna się, że lubi. Ale po cichu coraz więcej Polaków się nimi zajada. Przepis na idealny obiad
Podroby to przysmak, który był szczególnie popularny w czasach PRL-u. Później zainteresowanie nimi nieco przygasło, ale trzeba przyznać, że powoli znów wracają do łask. Choć wiele osób patrzy na podroby ze sporym dystansem, to warto wiedzieć, że...
-
Wpadłam na dziwny pomysł i dolałam to do gulaszu z żołądków. Był tak pyszny, że zjadłam pół garnka
Gulasz z żołądków może nie jest potrawą, którą obecnie zajadamy się na okrągło, a młodzież w większości nawet nie zna tego smaku, jednak w PRL-u królował na naszych stołach. Dziś pragnę przypomnieć przepis na pyszny gulasz z żołądków, by nie dać m...
-
Kiedyś zajadała się elita, dziś nawet nie chcemy wąchać. Mięciutkie mięso w galarecie to poezja
Są takie potrawy, które w czasach PRL-u cieszyły się ogromnym uwielbieniem wśród Polaków, jednak obecnie młodzież nie chce ich nawet spróbować. Wskazać można choćby galaretę, wątróbkę i ozorki. I właśnie o ozorkach będziemy dziś mówić. Jak je...
-
Za komuny każdy kochał, młodzi się odwracają. Taki gulasz jest lepszy od wołowego
Czasy PRL-u były dość specyficzne, jeżeli chodzi o kuchnię. Z jednej strony na naszych stołach królowały wtedy produkty wysokiej jakości, z drugiej strony - niczego nie było. Korzystało się z tego, czego było pod dostatkiem. A pod dostatkiem zawsz...
-
Ten szkocki przysmak potrafi budzić obrzydzenie. Niektórzy uważają go za koszmar. Wszystko przez skład
Haggis to specjał szkockiej kuchni narodowej, który budzi wiele kontrowersji. To wyjątkowe danie składa się bowiem z nietypowych składników, którymi są, bez dwóch zdań, podroby. Smak jest bardzo charakterystyczny, podobnie jak sposób podania w......
-
W mięsnym nie mają wzięcia, młodzież wręcz się krzywi. Zrobisz z nich lepszy gulasz niż z wołowiny
Najczęściej wybieranym przez Polaków mięsem na obiad jest kurczak. Zwykle stawiamy na piersi z kurczaka, udka lub skrzydełka, jednak moim zdaniem inne mięso z kurczaka zasługuje na szczególną uwagę. Jeszcze kilkadziesiąt lat temu królowały na...
-
Farsz do pierogów ze starego przepisu. To, co dodawała babcia wprawia w osłupienie
Przepis na pierogi większość zna i większość ma także swoją ulubioną wersję. Dziś zdradzimy wam przepis na najlepsze pierogi z mięsem. Ale to nie będzie zwykłe mięso z rosołu - dodatki sprawią, że podziękujesz mojej babci za odwagę - nie każdy to...
-
Śmieszna nazwa, a smak boski. Tani obiad w stylu PRL
Gęsie pipki to pyszny, aromatyczny sos z podrobów, którym zajadali się nasi przodkowie na terenach Galicji. Nazwa potrawy jest dość ciekawa i nie zdradza w części, co jest esencją smaku. Gęsie pipki to po prostu gulasz z drobiowych, najczęściej...
-
Na jakim mięsie wychodzi najlepszy krupnik? Wiele osób omija je w sklepie mięsnym, a to błąd
Krupnik - przepis chyba każdy zna i prawdopodobnie większość lubi. To jedna z łatwiejszych zup, jednak nie powinniśmy traktować jej po macoszemu. Cały smak oczywiście tkwi w esencjonalnym wywarze. Na jakim mięsie go ugotować? Sposobów jest kilka,...
-
Tak podana wątróbka zachwyci każdego! Wystarczy połączyć mięso z sezonowym owocem i zapiec
Jedni ją kochają, inni nienawidzą - mowa tu rzecz jasna o wątróbce. Wszystko to jednak kwestia odpowiedniego przygotowania. Warto więc poznać przepis na mięso w towarzystwie jesiennych owoców. Obejdzie się też bez patelni, całość wystarczy...
-
Zapomnij o suchej wątróbce. Z tym sprytnym trikiem mięso wyjdzie aksamitne i soczyste
Wątróbka to obiekt kulinarnych sporów - jedni ją kochają, inni zaś nienawidzą. Jak się jednak okazuje wszystko to kwestia partii mięsa, a najczęściej właściwego przygotowania. Zamiast zatem pośpiesznie doprawiać podroby, lepiej poznaj kilka złotyc...
-
Niegdyś często gościła na stołach. Dziś ta smaczna zupa szokuje już samą nazwą i składem
Ta zupa jeszcze całkiem niedawno była częstym smakołykiem na stołach. Dziś na aromatyczny kąsek decyduje się coraz mniej osób, a wszystko przez nieco szokująca nazwę i nietypowy skład. Mowa tu o zupie ogonowej, która była przysmakiem w okresie PRL-u.
-
W ten sposób przyrządzisz doskonały gulasz. Jego wyśmienity smak zaskoczy każdego, kto go spróbuje
Przedstawiamy przepis na gulasz z gęsich żołądków. Co zrobić, żeby miał wyjątkowy smak? Wystarczy trzymać się poniższej receptury. Kluczowe będą przyprawy takie jak majeranek, sól i pieprz. Niezbędne będą jeszcze dwa składniki.
-
Dobry, bo śląski? Też, ale kluczem do smaku tego rosołu jest jeden składnik. Daje dużo aromatu i kolor
Rosół to flagowa potrawa kuchni polskiej, jednak ten z przepisu rodem ze śląska nie ma ze sobą równych. Wszystko dzięki składnikom, które nadają kultowej zupę obłędnych aromatów, pięknego koloru, klarowności i smaku, którego nie da się zapomnieć!...
-
To dwie najgorsze części kurczaka. Nie jedz ich, chyba że chcesz się zatruć
Mięso z kurczaka jest najczęściej kupowanym mięsem przez Polaków. Jest względnie tanie, łatwe w obróbce i odpowiednio przyrządzone może być naprawdę pyszne. Jednak nie każda część kurczaka nadaje się do jedzenia, szczególnie dwie części. W nich...
-
Znasz ten nietypowy gulasz? Serwują go głównie wykwintne restauracje. Sprawdź nasz prosty przepis
Gulasz jest jednym z kultowych dań kuchni polskiej. Jednak na przestrzeni lat coraz częściej do jego przygotowania wykorzystywane jest mięso wieprzowe lub wołowe. Niewiele osób wie i pamięta, że dawniej do obiadu serwowano podroby. Dziś można je...
-
Sycący obiad po taniości? Zapamiętaj hasło "przez żołądki i serca". Jeszcze jeden dodatek i najlepszy gulasz gotowy
Podroby to dość niedoceniane składniki, które odpowiednio przygotowane potrafią być prawdziwym rarytasem. Popularne w PRL, dziś odsunęły się w najgłębsze zakamarki lady w sklepie mięsnym i czas najwyższy je stamtąd wyciągnąć. Dziś mamy dla was...
-
Wątróbka wieprzowa. Jak ją przygotować? Zapomnij o jabłku, ten owoc smakuje dużo lepiej
Wątróbka wieprzowa to rodzaj mięsa, które się uwielbia albo nienawidzi. Tego rodzaju opinia krąży w świecie kulinarnym. Jednak nie musi tak być. Wiele zależy od sposobu przygotowania wątróbki oraz użytych dodatków. Tym razem zamiast jabłka postawi...
-
Cynaderki. Przepis, który zachwyci podniebienia. Wyjątkowy smak zawdzięcza się prostej metodzie
Obiad z duszonych nerek wieprzowych to pomysł na oryginalne danie. Jego wykonanie jest dość proste, ale wymaga poświęcenia czasu. Jak zrobić cynaderki? Przedstawiamy przepis, z którym przygotujecie wyjątkowy obiad.
-
Krupnik na tym mięsie to zupa młodości. Jak go zrobić, by był zdrowy i smaczniejszy? Podroby to zapomniany skarb
Zazwyczaj krupnik gotujemy na kurczaku, czasem na żeberkach, ale dziś mamy dla ciebie zupełnie inną propozycję. Podroby to trochę już zapomniany skarb polskiej kuchni, a wielka szkoda, bo są zdrowe i odpowiednio przyrządzone mogą być pyszne,...
-
Irena Santor wie, co dobre. Oto przepis na ulubione danie piosenkarki, czyli obiad dla odważnych
W wywiadzie dla serwisu bydgoszcz.wyborcza.pl gwiazda polskiej estrady, Irena Santor, zdradziła, jakie danie z dawnych lat wspomina najlepiej. Jak przyznaje, jedną z jej ulubionych potraw jest móżdżek wieprzowy. Przedstawiamy prosty przepis na to...
-
Krupnik - przepis na ukochaną zupę z dzieciństwa. Żeby smakowała jak u babci, użyj konkretnego mięsa
Krupnik to przepis na zupę, która od pierwszej łyżki zabiera nas w sentymentalną podróż do czasów dzieciństwa. Przepis na krupnik jest naprawdę łatwy i intuicyjny, a dziś podpowiemy, jak go ugotować, by smakował jak ten, który jedliśmy u babci zar...
-
Wątróbka drobiowa to przepis na szybki obiad. Zastosuj tę metodę, by mięso było kruche
Wątróbka to przepis na łatwy i szybki w przygotowaniu obiad. Połączenie zaledwie kilku składników czyni to danie wyjątkowym, ale to nie wszystko. Wątróbka do cenne źródło witamin i minerałów, dlatego warto na stałe wpisać ją w swój jadłospis.
-
Gęsie pipki - przepis prosto od Magdy Gessler. Nie przesadź ze śmietaną, a będą place lizać
Gęsie pipki to danie, które pod intrygującą nazwą, ukrywa smaczne i pożywne gęsie żołądki. Wiele osób zapomniało już o podrobach, a wielka szkoda, bo dobrze przyrządzone potrafią smakować jak w najlepszej restauracji. Gęsie pipki według przepisu...
-
Krupnik - przepis na klasyk polskich obiadów. Czym zastąpić żeberka? Podpowiadamy
Krupnik to chyba jedna z najczęściej gotowanych zup w polskich kuchniach. Nic dziwnego, jest prosty w wykonaniu, bardzo smaczny i sycący oraz łagodny dla portfela. Dziś mamy dla was przepis na krupnik, który będzie jeszcze tańszy i smaczniejszy, b...
-
Wątróbka wieprzowa przepis Magdy Gessler to pomysł na aromatyczny i prosty obiad
Podroby jako pomysł na obiad, dla wielu z nas nadal są dość kontrowersyjnym przysmakiem. Dzięki przepisowi Magdy Gessler, wątróbka wieprzowa może stać się teraz ulubionym daniem. Aromatyczne mięso pasuje do tradycyjnych dodatków. Poznaj ten prosty...
-
Wątróbkę wrzucacie od razu na patelnię? Przez to wychodzi gorzka. Jak tego uniknąć?
Dlaczego smażona wątróbka wychodzi gorzka? Czy da się tego uniknąć? Oczywiście! Dziś mamy dla was wskazówki, jak sprawić, by wątróbka wyszła smaczna, delikatna i krucha.
-
Mózg w deserze, hormony szczęścia i zero waste. Piąta ćwiartka zawładnęła polską kuchnią
Wywołuje wiele emocji - raczej skrajnych. Można ją kochać albo nienawidzić. Niektórzy mówią też, że trzeba dorosnąć, by prawdziwie docenić ten smak. Ale za "piątą ćwiartką" idą nie tylko doznania smakowe, lecz także cała ideologia.
-
Cynaderki - co to i jak je przyrządzić? Podajemy dwa proste przepisy
Cynaderki nie pojawiają się na naszych stołach już tak często, jak kiedyś. Jedni za nimi przepadają, inni mają wiele wątpliwości co do tego dania. A szkoda - dobrze zrobione cynaderki to bardzo smaczna potrawa! Czym są cynaderki? Jak je przyrządzi...
-
Są dostępne, bardzo tanie i... tak, znowu stają się modne! Jak pysznie przyrządzić podroby? [PYTAMY SZEFA KUCHNI]
Podroby ponownie wracają do łask. Szczególnie chętnie sięgają po nie szefowie kuchni, którzy potrafią wyczarować z nich cuda. My też możemy je łatwo przyrządzić we własnym domu, nie ograniczając się tylko do wątróbki z cebulą i flaków. Jak? Pytamy...
-
Wątróbka wieprzowa - zdrowa i smaczna. Jak ją przygotować?
Wątróbka wieprzowa to propozycja na obiad, którą powinniśmy odkryć na nowo! Koniec z uprzedzeniami rodem ze szkolnej stołówki - to danie, jeżeli jest dobrze przyrządzone, smakuje naprawdę wybornie. Jak przyrządzić wątróbkę wieprzową, by posmakował...