podroby
-
Niegdyś często gościła na stołach. Dziś ta smaczna zupa szokuje już samą nazwą i składem
Ta zupa jeszcze całkiem niedawno była częstym smakołykiem na stołach. Dziś na aromatyczny kąsek decyduje się coraz mniej osób, a wszystko przez nieco szokująca nazwę i nietypowy skład. Mowa tu o zupie ogonowej, która była przysmakiem w okresie PRL-u.
-
W ten sposób przyrządzisz doskonały gulasz. Jego wyśmienity smak zaskoczy każdego, kto go spróbuje
Przedstawiamy przepis na gulasz z gęsich żołądków. Co zrobić, żeby miał wyjątkowy smak? Wystarczy trzymać się poniższej receptury. Kluczowe będą przyprawy takie jak majeranek, sól i pieprz. Niezbędne będą jeszcze dwa składniki.
-
Dobry, bo śląski? Też, ale kluczem do smaku tego rosołu jest jeden składnik. Daje dużo aromatu i kolor
Rosół to flagowa potrawa kuchni polskiej, jednak ten z przepisu rodem ze śląska nie ma ze sobą równych. Wszystko dzięki składnikom, które nadają kultowej zupę obłędnych aromatów, pięknego koloru, klarowności i smaku, którego nie da się zapomnieć!...
-
To dwie najgorsze części kurczaka. Nie jedz ich, chyba że chcesz się zatruć
Mięso z kurczaka jest najczęściej kupowanym mięsem przez Polaków. Jest względnie tanie, łatwe w obróbce i odpowiednio przyrządzone może być naprawdę pyszne. Jednak nie każda część kurczaka nadaje się do jedzenia, szczególnie dwie części. W nich...
-
Znasz ten nietypowy gulasz? Serwują go głównie wykwintne restauracje. Sprawdź nasz prosty przepis
Gulasz jest jednym z kultowych dań kuchni polskiej. Jednak na przestrzeni lat coraz częściej do jego przygotowania wykorzystywane jest mięso wieprzowe lub wołowe. Niewiele osób wie i pamięta, że dawniej do obiadu serwowano podroby. Dziś można je...
-
Sycący obiad po taniości? Zapamiętaj hasło "przez żołądki i serca". Jeszcze jeden dodatek i najlepszy gulasz gotowy
Podroby to dość niedoceniane składniki, które odpowiednio przygotowane potrafią być prawdziwym rarytasem. Popularne w PRL, dziś odsunęły się w najgłębsze zakamarki lady w sklepie mięsnym i czas najwyższy je stamtąd wyciągnąć. Dziś mamy dla was...
-
Wątróbka wieprzowa. Jak ją przygotować? Zapomnij o jabłku, ten owoc smakuje dużo lepiej
Wątróbka wieprzowa to rodzaj mięsa, które się uwielbia albo nienawidzi. Tego rodzaju opinia krąży w świecie kulinarnym. Jednak nie musi tak być. Wiele zależy od sposobu przygotowania wątróbki oraz użytych dodatków. Tym razem zamiast jabłka postawi...
-
Cynaderki. Przepis, który zachwyci podniebienia. Wyjątkowy smak zawdzięcza się prostej metodzie
Obiad z duszonych nerek wieprzowych to pomysł na oryginalne danie. Jego wykonanie jest dość proste, ale wymaga poświęcenia czasu. Jak zrobić cynaderki? Przedstawiamy przepis, z którym przygotujecie wyjątkowy obiad.
-
Krupnik na tym mięsie to zupa młodości. Jak go zrobić, by był zdrowy i smaczniejszy? Podroby to zapomniany skarb
Zazwyczaj krupnik gotujemy na kurczaku, czasem na żeberkach, ale dziś mamy dla ciebie zupełnie inną propozycję. Podroby to trochę już zapomniany skarb polskiej kuchni, a wielka szkoda, bo są zdrowe i odpowiednio przyrządzone mogą być pyszne,...
-
Irena Santor wie, co dobre. Oto przepis na ulubione danie piosenkarki, czyli obiad dla odważnych
W wywiadzie dla serwisu bydgoszcz.wyborcza.pl gwiazda polskiej estrady, Irena Santor, zdradziła, jakie danie z dawnych lat wspomina najlepiej. Jak przyznaje, jedną z jej ulubionych potraw jest móżdżek wieprzowy. Przedstawiamy prosty przepis na to...
-
Znalazła rzadki w Polsce gatunek grzyba. "Widziałam go tylko dwa razy w życiu"
-
Ciasto czekoladowe z owocowym twistem. Dodatek jabłek sprawdzi się idealnie
-
Wzięła dwa składniki i patelnię, i zrobiła szybki deser. "Ekspresowe, miękkie i puszyste"
-
Zapomnij o suchym mięsie. Te kotleciki w sosie koperkowym są niezawodne
-
Placki zdobędą nowy smak, jeśli zmienisz główny składnik. Są dużo lepsze
- Zupa fasolowa z nietypowym dodatkiem. Tak robiła ją pewna starsza pani
- "Pijana śliwka" to deser, który uwielbiają nie tylko wujkowie na weselach
- Puszyste i leciuteńkie placki jogurtowe. Będziesz je jeść codziennie
- Babcia robi je od 50 lat, a słoiki szybko się rozchodzą. Idealne do obiadu
- Ciasta jak za dawnych lat. Jeśli pamiętasz PRL, na pewno je rozpoznasz!
-
Krupnik - przepis na ukochaną zupę z dzieciństwa. Żeby smakowała jak u babci, użyj konkretnego mięsa
Krupnik to przepis na zupę, która od pierwszej łyżki zabiera nas w sentymentalną podróż do czasów dzieciństwa. Przepis na krupnik jest naprawdę łatwy i intuicyjny, a dziś podpowiemy, jak go ugotować, by smakował jak ten, który jedliśmy u babci zar...
-
Wątróbka drobiowa to przepis na szybki obiad. Zastosuj tę metodę, by mięso było kruche
Wątróbka to przepis na łatwy i szybki w przygotowaniu obiad. Połączenie zaledwie kilku składników czyni to danie wyjątkowym, ale to nie wszystko. Wątróbka do cenne źródło witamin i minerałów, dlatego warto na stałe wpisać ją w swój jadłospis.
-
Gęsie pipki - przepis prosto od Magdy Gessler. Nie przesadź ze śmietaną, a będą place lizać
Gęsie pipki to danie, które pod intrygującą nazwą, ukrywa smaczne i pożywne gęsie żołądki. Wiele osób zapomniało już o podrobach, a wielka szkoda, bo dobrze przyrządzone potrafią smakować jak w najlepszej restauracji. Gęsie pipki według przepisu...
-
Krupnik - przepis na klasyk polskich obiadów. Czym zastąpić żeberka? Podpowiadamy
Krupnik to chyba jedna z najczęściej gotowanych zup w polskich kuchniach. Nic dziwnego, jest prosty w wykonaniu, bardzo smaczny i sycący oraz łagodny dla portfela. Dziś mamy dla was przepis na krupnik, który będzie jeszcze tańszy i smaczniejszy, b...
-
Wątróbka wieprzowa przepis Magdy Gessler to pomysł na aromatyczny i prosty obiad
Podroby jako pomysł na obiad, dla wielu z nas nadal są dość kontrowersyjnym przysmakiem. Dzięki przepisowi Magdy Gessler, wątróbka wieprzowa może stać się teraz ulubionym daniem. Aromatyczne mięso pasuje do tradycyjnych dodatków. Poznaj ten prosty...
-
Wątróbkę wrzucacie od razu na patelnię? Przez to wychodzi gorzka. Jak tego uniknąć?
Dlaczego smażona wątróbka wychodzi gorzka? Czy da się tego uniknąć? Oczywiście! Dziś mamy dla was wskazówki, jak sprawić, by wątróbka wyszła smaczna, delikatna i krucha.
-
Mózg w deserze, hormony szczęścia i zero waste. Piąta ćwiartka zawładnęła polską kuchnią
Wywołuje wiele emocji - raczej skrajnych. Można ją kochać albo nienawidzić. Niektórzy mówią też, że trzeba dorosnąć, by prawdziwie docenić ten smak. Ale za "piątą ćwiartką" idą nie tylko doznania smakowe, lecz także cała ideologia.
-
Cynaderki - co to i jak je przyrządzić? Podajemy dwa proste przepisy
Cynaderki nie pojawiają się na naszych stołach już tak często, jak kiedyś. Jedni za nimi przepadają, inni mają wiele wątpliwości co do tego dania. A szkoda - dobrze zrobione cynaderki to bardzo smaczna potrawa! Czym są cynaderki? Jak je przyrządzi...
-
Są dostępne, bardzo tanie i... tak, znowu stają się modne! Jak pysznie przyrządzić podroby? [PYTAMY SZEFA KUCHNI]
Podroby ponownie wracają do łask. Szczególnie chętnie sięgają po nie szefowie kuchni, którzy potrafią wyczarować z nich cuda. My też możemy je łatwo przyrządzić we własnym domu, nie ograniczając się tylko do wątróbki z cebulą i flaków. Jak? Pytamy...
-
Wątróbka wieprzowa - zdrowa i smaczna. Jak ją przygotować?
Wątróbka wieprzowa to propozycja na obiad, którą powinniśmy odkryć na nowo! Koniec z uprzedzeniami rodem ze szkolnej stołówki - to danie, jeżeli jest dobrze przyrządzone, smakuje naprawdę wybornie. Jak przyrządzić wątróbkę wieprzową, by posmakował...