W mięsnym nie mają wzięcia, młodzież wręcz się krzywi. Zrobisz z nich lepszy gulasz niż z wołowiny

Najczęściej wybieranym przez Polaków mięsem na obiad jest kurczak. Zwykle stawiamy na piersi z kurczaka, udka lub skrzydełka, jednak moim zdaniem inne mięso z kurczaka zasługuje na szczególną uwagę. Jeszcze kilkadziesiąt lat temu królowały na naszych stołach i w restauracjach, dziś niestety - młodzi ludzie nie znają smaku pysznych żołądków drobiowych. Zrobisz z nich przepyszny gulasz i za chwilkę zdradzimy przepis.

Gulasz z żołądków drobiowych to potrawa, która na stołach Polaków gości coraz rzadziej, a jeszcze trzydzieści, czterdzieści lat temu były obowiązkowym punktem w menu kantyn pracowniczych, stołówek, barów mlecznych lub podczas spotkań rodzinnych. Od dłuższego czasu można zauważyć, że podroby przestają się cieszyć wzięciem, szczególnie wśród młodzieży. Powodem może być to, że ich pierwsze spotkania z wątróbką lub żołądkami było spotkaniem nieprzyjemnym - podroby wszak naprawdę łatwo zepsuć. Jednak przygotowane odpowiednio są naprawdę fantastyczne w swoim smaku i nie zapominajmy także, że są zdrowe.

Zobacz wideo Przepis na gulasz grzybowy - zaniemówisz z zachwytu

Dziś wyruszymy w małą podróż w niesłusznie miniony czas, kiedy gulasz z żołądków drobiowych pojawiał się bardzo często. Przepis na gulasz z żołądków jest naprawdę banalny, wystarczy odpowiednio przygotować mięso i zadbać o dodatki. Jeśli znasz ten smak, zgodzisz się, że jest naprawdę fantastyczny, jeśli nie - spróbuj i podziel moje zdanie na temat tej pysznej potrawy. 

Gulasz z żołądków drobiowych - zapomniany, chociaż pyszny obiad

Składniki:

  • 1 kg drobiowych żołądków, 
  • ok. 600 g pieczarek lub boczniaków, 
  • 2 duże cebule, 
  • 3-4 ząbki czosnku, 
  • ok. 500 ml bulionu warzywnego, 
  • mąka pszenna, 
  • kwaśna śmietana, 
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, odrobina majeranku, gałka muszkatołowa, 
  • tłuszcz do smażenia. 

Jak zrobić gulasz z żołądków drobiowych? Sposób wykonania:

  1. Zacznij od oczyszczenia żołądków. Pokrój je na mniejsze kawałki i obtocz w mące. Cebulę pokrój w piórka, czosnek drobno posiekaj. Pieczarki lub boczniaki oczyść i pokrój w plastry lub większą kostkę. 
  2. Przygotuj głęboką patelnię lub szeroki rondel i rozgrzej w nim masło klarowane lub gęsi smalec. Następnie obsmaż z każdej strony żołądki i kiedy lekko się zezłocą, zdejmij je z patelni, dołóż odrobinę tłuszczu i dodaj cebulę. 
  3. Podsmażaj cebulę do zeszklenia, następnie dodaj pokrojone grzyby. Smaż na umiarkowanej mocy palnika, aż grzyby zmiękną. Następnie dodaj żołądki i czosnek, zalej całość bulionem i dodaj przyprawy. Gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu, aż żołądki będą całkiem miękkie. 
  4. Kiedy mięso będzie już całkowicie miękkie, dodaj 2-3 łyżki kwaśnej śmietany. Wymieszaj i gotuj jeszcze kilka minut, by sos lekko się zredukował. Możesz zaprawić odrobiną mąki, ale nie jestem pewna, czy to będzie konieczne. 

Taki gulasz smakuje po prostu wyśmienicie, jest delikatny i kremowy. Najlepiej smakuje z kaszą gryczaną, kiszonym ogórkiem lub buraczkami, lecz niemniej smaczny będzie z ryżem lub makaronem. Przed podaniem udekoruj posiekaną natką pietruszką. 

Lubisz podroby?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.