W ten sposób przyrządzisz doskonały gulasz. Jego wyśmienity smak zaskoczy każdego, kto go spróbuje

Przedstawiamy przepis na gulasz z gęsich żołądków. Co zrobić, żeby miał wyjątkowy smak? Wystarczy trzymać się poniższej receptury. Kluczowe będą przyprawy takie jak majeranek, sól i pieprz. Niezbędne będą jeszcze dwa składniki.

Gulasz z gęsich żołądków to idealny pomysł na smaczny obiad. Można go podawać z różnymi dodatkami - sprawdzą się np. sezonowe duszone warzywa. Jak go przyrządzić, aby miał wyśmienity smak? Wystarczy połączyć podroby z przyprawami, cebulą i ząbkami czosnku.

Zobacz wideo Sycące spaghetti alla puttanesca

Przepis na gulasz z gęsich żołądków. Koniecznie dodaj do niego te przyprawy

Składniki:

  • kilogram gęsich żołądków,
  • olej roślinny,
  • dwie białe cebule,
  • pięć ząbków czosnku,
  • pięć ziaren ziela angielskiego,
  • dwa liście laurowe,
  • dwie łyżki majeranku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • pół szklanki śmietany 12 proc.,
  • natka pietruszki.

Jak zrobić gulasz? Jego przygotowanie zajmie około dwie godziny

Przygotowanie:

  1. Oczyść i umyj gęsie żołądki. Zalej je w garnku zimną wodą, dodaj ziarna ziela angielskiego i liście laurowe. Zagotuj całość, zmniejsz ogień i gotuj przez kolejne pół godziny. W tym czasie żołądki powinny zmięknąć. 
  2. Obierz cebulę z łupin i pokrój ją w drobną kostkę. Ząbki czosnku obierz z łupin i przeciśnij przez praskę.
  3. Odcedź gęsie żołądki i pokrój je w kawałki. Rozgrzej olej w garnku, dodaj do niego podroby i smaż całość przez około dwie minuty. Po tym czasie dodaj pokrojoną wcześniej cebulę. Następnie wrzuć do garnka przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
  4. Wymieszaj dokładnie całość i dopraw majerankiem, solą i pieprzem. Zalej podroby z cebulą i czosnkiem szklanką wody i duś przez około półtorej godziny. Jeśli będzie taka potrzeba, dodaj więcej wody do gulaszu. Smacznego!

Gotowy gulasz można zabielić śmietaną. Świetnie smakuje z pieczywem i z dodatkiem natki pietruszki. Doskonale komponuje się z duszonymi warzywami i gotowanymi ziemniakami. Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: