Więcej przepisów na zupy na lato znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Jeśli chodzi o naszą ulubioną letnią zupę, wysokie miejsce w rankingu zajmuje botwinka, później jarzynowa i oczywiście chłodnik. Ale my lubimy kombinować i dziś podpowiemy wam, jak zrobić naprawdę, najpyszniejszą letnią zupę, a w roli głównej - jego wysokość bób.
Zupa z bobu. Padniesz z zachwytu
Składniki:
- 1,5 l bulionu warzywnego, może być także lekki rosół
- 4-5 młodych ziemniaków
- szklanka ugotowanego bobu (pozbawionego łupin)
- 2-3 ząbki czosnku
- pół pęczka koperku
- ok. 70-100 g sera w typie feta
- śmietana 18 proc.
- masło
- sól, pieprz, odrobina curry i ostrej papryki
Sposób wykonania:
- Najpierw przygotuj bób. Zagotuj wodę z solą i odrobiną cukru. Następnie dodaj bób i gotuj do miękkości. Odcedź i obierz ze skórek.
- Przygotuj garnek z szerokim dnem i rozgrzej w nim porządną łyżkę masła. Następnie dodaj obrane i pokrojone ziemniaki i podsmażaj, aż się zarumienią. Następnie dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Zalej całość bulionem i zagotuj. Następnie dodaj odrobinę soli, pieprzu i kurkumy i gotuj do miękkości ziemniaków.
- Kiedy ziemniaki będą miękkie, dodaj ugotowany bób oraz koperek. Dodaj także pokrojony ser feta i gotuj, aż ser się rozpuści.
- Dodaj zahartowaną śmietanę i podawaj. Świetnie smakuje z kromką świeżego pieczywa i kleksem z kwaśnej śmietany.
Wskazówka: Zupę z bobu możesz także zmiksować blenderem i podawać w formie zupy krem. Jeśli wybierasz taką opcję, nie zapomnij o grzankach lub groszku ptysiowym. Świetnie też będzie smakować z chipsem z boczku lub innej, tłustej wędliny.