bób
-
Zajadała się nawet moja siostra. A ona bobu nie znosi. Wychodzi chrupiący i aromatyczny
Jak przygotować bób? To wyjątkowe warzywo można jeść na kilka sposobów. Zamiast jednak znów przyrządzać gotowane ziarna, tym razem wrzuć je na patelnię. Z dodatkiem czosnku i cebuli smakują obłędnie.
-
Nie każdy wie, że można tak potraktować bób. Dzięki temu przetrwa znacznie dłużej
Bób zazwyczaj gotujemy i zjadamy niemalże na raz jako przekąskę, np. podczas oglądania filmu. Jeśli jednak kupimy większe ilości, może nam się nie udać ich przejeść. W takiej sytuacji pomocne mogłoby okazać się mrożenie, ale czy bób można mrozić?...
-
Ten błąd podczas gotowania bobu jest nagminny. Wychodzi niesmaczny i traci wartości odżywcze
Sezon na to warzywo trwa krótko, dlatego warto w pełni go wykorzystać. Wiele osób popełnia jednak podstawowe błędy podczas gotowania bobu, przez co ziarna tracą nie tylko smak, lecz także wartości odżywcze.
-
Tą sałatką zachwycisz gości. Trudno się od niej oderwać. Jarzynowa może jej buty czyścić
Sałatka z bobu jest nie tylko smaczna, ale i sycąca. To letni klasyk, który zrobisz w kilka minut. Wychodzi tak pyszna, że zasmakuje nawet sceptykom. Domownicy szybko zapragną powtórki.
-
Nie z masłem i koperkiem. Bób w takiej wersji rzuca na kolana. Przygotuj kilka słoików
Ach, bób, bobik, bobunio. Sezon na te cudowne, zielone fasolki trwa w najlepsze i już dosłownie na każdym kroku możemy go kupić tyle, ile dusza zapragnie. To jedno z najlepszych błogosławieństw lata i jego miłośnicy bardzo ubolewają, że sezon trwa...
-
Gdy tylko pojawiał się na targu, babcia gotowała tę zupę. Przebija rosół i pomidorową
Jak wykorzystać bób? Gdy trwa na niego sezon, warto sięgnąć po mniej oczywiste przepisy. Zielone i sycące ziarna świetnie sprawdzają się nie tylko jako przekąska. Można z nich wyczarować coś naprawdę pysznego i ciekawego, zwłaszcza jeśli lubisz zupy.
-
Ugotowałam bób i chwyciłam za blender. Ta pasta jest tak pyszna, że wyjadłam pół miseczki
Lato w pełni i w najlepsze trwa bobowy zawrót głowy. Na każdym kroku kuszą nas jasnozielone ziarenka sprzedawane na bazarkach, w marketach i warzywniakach, a miłośnicy tej przekąski szczęśliwi polegują do góry brzuchami pełni szczęścia. Ja zalicza...
-
Wiele osób go uwielbia, ale nie wie, jak przechowywać. Przez to bób trafia szybko do kosza
Jak przechowywać bób, by nie stracił wartości? Sezon na to warzywo trwa krótko, dlatego warto wiedzieć, gdzie je trzymać, by jak najdłużej cieszyć się jego smakiem i właściwościami. Dzięki przestrzeganiu kilku prostych zasad nie zmarnujesz go i ni...
-
Mało kto przygotowuje tak bób. Przepis tak dobry, że od razu pobiegniesz po drugi woreczek
Bób najczęściej jemy w formie przekąski. Gotujemy go, a potem wcinamy jak chipsy lub orzechy. Choć wiele osób tak go uwielbia, to rzadko decyduje się przetestować inny przepis na bób. Mamy jednak nadzieję, że to się zmieni, kiedy bobowi miłośnicy...
-
Latem się nim zajadamy, ale nie każdy wie, jak wpływa na organizm. Czy bób jest zdrowy?
Można jeść go na wiele sposobów, choć zdecydowanie najlepiej smakuje po prostu ugotowany. Niektórzy zajadają się nim w całości, inni wyrzucają skórki. Jest jednym z ulubionych smaków lata. Jak wpływa na organizm? Jeśli zastanawiasz się, na co dobr...
-
Takiej pasty nie kupisz w sklepie. Wykorzystałam sezonowe warzywo. Już jest na targu
Pasta z bobu to doskonały sposób na urozmaicenie codziennych kanapek. Idealna, kiedy sezonowe warzywa aż proszą się o wykorzystanie. Wystarczy kilka składników, by przygotować coś ciekawego, co szybko zastąpi nudne smarowidła.
-
Polski bób jest już w sklepach. Cena? Kosmiczna. Ekspert ma radę. "Nie ma sensu przepłacać"
Oficjalnie sezon na bób zaczyna się w czerwcu i trwa do końca sierpnia. Warzywa można jednak już teraz znaleźć na lokalnych straganach. Niestety ceny potrafią przyprawiać o zawrót głowy. Według eksperta warto wstrzymać się z zakupem oraz postawić ...
-
Alarm dla bobu. To ostateczny termin na wysiew nasion. Spóźnialscy pożałują
To jedno z warzyw, które z powodzeniem można uprawiać w przydomowym ogródku. Jedni je kochają, inni zaś nie przepadają za charakterystycznym smakiem i zapachem. Kiedy siać bób do gruntu? Wyjaśniamy.
-
Absolutnie nie rób pierogów ruskich. Tylko to warzywo nadaje się do zrobienia farszu idealnego
Pierogi ruskie to bardzo tradycyjne danie, którego nie da się zastąpić. Jednak w okresie letnim pojawia się dla nich duża konkurencja, której nie warto omijać. Te pierogi nie tylko wyróżniają się smakiem, ale też świetnie prezentują się na talerzu...
-
Zrób tak kopytka, a rodzina cię ozłoci. U mnie zawsze znikają w kilka minut
Kopytka, czyli absolutny klasyk w polskiej kuchni, tym razem mamy dla was w letnim wydaniu. Aromatyczne kurki w maślanym sosie i niezastąpiony bób, które tworzą idealne uzupełnienie ziemniaczanej, kopytkowej bazy to mój pomysł na obiad, który...
-
Sezonowy rarytas zamieniam na zdrową przekąskę. To tania i odchudzona wersja sklepowych chipsów
Zamiast objadać się kalorycznymi przekąskami ze sklepu, postawiłam na domowe rozwiązanie w odchudzonej wersji. Chipsy z bobu to rarytas, któremu nikt się nie oprze. Robię go ekspresowo z kilku tanich i łatwo dostępnych produktów. To idealny raryta...
-
W zdrowym ciele zdrowy bób. Król letniej sałatki w tym połączeniu smakuje najlepiej
Uwielbiany przez Polaków od lat, co lato cieszy się ogromną popularnością. Bób nie dość, że smaczny to wyjątkowo cenny pod względem odżywczym. Wystarczy ugotować jego fasolki w osolonej wodzie i jeść jako przekąskę, dodawać do sałatek lub klasyczn...
-
Pierogi z przepisu Okrasy smakują bosko. Kucharz nadziewa je nietypowym warzywem
Karol Okrasa podzielił się kiedyś przepisem na domowe pierogi z bobem. Choć od tego momentu minęło już kilka lat, receptura dalej robi furorę w polskich domach. Danie znakomicie sprawdzi się jako pyszny i pożywny obiad na lato.
-
Nie ziemniaczane i nie z cukinii. Placki z bobu to najlepsze co zaserwujesz w te wakacje
Ziemniaczane to klasyka, a te z cukinii szybko się nudzą. Właśnie dlatego warto wypróbować placków z bobu, które są pełne smaku, witamin i niespodzianek. Sezonowy rarytas w tym wydaniu to prawdziwe mistrzostwo, od którego można się szybko uzależni...
-
Jak zrobić bób? Nie z masłem i nie z bułką. Ta wersja powala na kolana. Szykuj słoiki
Kiedy na straganach i w warzywniakach zaczyna pojawiać się bób, miłośnicy tego warzywa drżą z radości i podniecenia. Przed oczami mają wizję zbliżającego się łakomstwa, które latem jest absolutnie dozwolone. Jednak bób może być przepyszny nawet...
-
Jak prawidłowo ugotować bób? Dodaj do niego szczyptę tego produktu, a efekt cię zachwyci
Gotowanie bobu to nic trudnego. Warto jednak pamiętać o kilku trikach, które nie tylko zminimalizują specyficzny zapach warzywa, lecz także pomogą zachować jego piękny zielony kolor. Jakby tego było mało - bób ugotuje się dzięki temu znacznie...
-
Gotowanie bobu to łatwizna. Babcia zdradziła mi trik. Rarytas zjesz ze smakiem, a brzuch będzie płaski
Sezon na bób nie jest długi, dlatego nie ma co odkładać tego pysznego smaku na później! Jak zatem ugotować zielony rarytas, by nie wzdymał i pozostał apetyczny? Babcia ma na to sprawdzony sposób, wystarczy pamiętać o kilku szczegółach. Dzięki nim...
-
Kiedyś mama ugotowała bób i zraziłam się na lata. Teraz robię w ten sposób. Nawet dzieci się zajadają
Jak ugotować bób? Niby wrzucenie nasion do garnka z wodą jest proste, ale istnieją pewne ważne techniki, które pomogą ci uzyskać głębię smaku. Nie musisz kombinować też z dodatkami - te prostsze są najlepsze. Jak długo gotować bób?
-
Pojawia się szybko, a jeszcze prędzej znika. Lepiej zaopatrz się w to warzywo, póki trwa sezon
Bób pojawia się na polskich straganach już pod koniec maja. Sezon na to wyjątkowe warzywo nie trwa jednak długo, dlatego warto się pospieszyć i jak najszybciej wprowadzić je do letniego jadłospisu. Korzyści płynących z jedzenia bobu jest mnóstwo -...
-
Szybka zupa z nieoczywistego warzywa. Już nie zjesz jarzynowej, czy ogórkowej
Nie w każdym domu zupy są często wykonywane. Jeśli tak właśnie jest u ciebie, to poniższa obiad z pewnością to zmieni. Ta zupa jest delikatna, kremowa, a jej główny składnik wcale nie jest oczywisty. Sposób podania i kolor tej potrawy przyciąga...
-
Najdziwniejsza zupa lata. Weź szklankę i trochę bulionu. Bób w tej wersji jest rozkoszą
Najlepsza zupa lata? Najpewniej wielu z was wymieni chłodnik, fasolkową lub koperkową. A słyszeliście o zupie z bobu? Jeśli nie, trzeba nadrobić zaległości i zrobić dziwną, ale przepyszną i łatwą zupę. Co jest ważne? Czosnek i kilka drobiazgów.
-
Pasztet z tym dodatkiem będzie po prostu wyśmienity. Jego przygotowanie jest dziecinnie proste
Jeśli szukasz pomysłu na zdrowy, bezmięsny pasztet, podpowiadamy, jak go przyrządzić. Warto skorzystać z bobu, na który jest obecnie sezon. Aby pasztet z dodatkiem bobu miał wyjątkowy smak, nie można zapomnieć o kilku specjalnych przyprawach.
-
Co zrobić z bobu? Niby prosta sałatka, a z tymi dodatkami wygląda jak z najlepszej restauracji
Sezon na bób nie jest długi, dlatego nie ma co odkładać tego pysznego smaku na później! Warzywo można zwyczajnie ugotować, ale po co, skoro przepis na kolorową i niebywale zjawiskową sałatkę jest o niebo lepszy! Podobnie jak podsmażenie zielonych...
-
Ten sezonowy rarytas deklasuje mielone i schabowe. Zrób go teraz, bo będzie za późno
Kuchnia letnia charakteryzuje się lekkimi potrawami, które świetnie sprawdzają się w upalne dni. Wykorzystuje się wtedy sezonowe produkty, o których zimą można tylko pomarzyć. Aby w pełni wykorzystać to, co daje nam natura, udostępniamy ten przepi...
-
Jakiego bobu nie kupować? Pierwszy sygnał ostrzegawczy widać na woreczku. "Stara, mokra szmata"
Gdy tylko zaczyna się sezon na bób, jego miłośnicy szturmują targi i sklepy, by znów poczuć smak, na który czekali cały rok. Jak to jednak czasem z żywnością bywa, nie zawsze jest pierwszej świeżości i bób nie jest tu wyjątkiem. Na co powinniśmy...
-
Bób: wszechstronne i zdrowe warzywo strączkowe w Twojej diecie!
Bób to wszechstronne i zdrowe warzywo, które powinno się znaleźć w diecie każdego. Nie tylko jest pyszny, ale również bogaty w składniki odżywcze i oferuje wiele korzyści dla zdrowia. Czy zastanawiałeś się, dlaczego bób jest tak ceniony na całym...
-
Rozkoszny robi lekki i niesamowity makaron na letni obiad. W roli głównej bób. "Frywolny"
Rozkoszny nie przestaje czarować i tym razem przygotował najlepszy makaron na lato. Jest lekki, prosty w wykonaniu i pyszny, że szok. Co jest ważne? Oprócz makaronu przyda się masło, pieprz i nasz ukochany bób. Rozkoszny powiedział, że jest...
-
Pozbądź się z przepisu ziemniaków, a kopytka wyjdą pierwsza klasa. Zamiast nich dodaj coś znacznie lepszego
Mączna potrawa, którą są kopytka, to klasyk polskiej kuchni. Jest idealna na letni obiad, gdy zostają ziemniaki z dnia poprzedniego. Jednak bez tego głównego składnika kopytka smakują równie dobrze. Zastąpienie kartofli innym produktem sprawi, że...
-
Jak gotować bób, żeby nie wzdymał? Dodaj jeden prosty składnik i po kłopocie
W przypadku sezonowych warzyw często zapominasz, jak je właściwie przyrządzić. Nic w tym dziwnego, w końcu kiedy robisz coś sporadycznie, zwyczajnie przepisy wylatują z głowy. Jeśli jednak zastanawiasz się jak ugotować bób, tak by nie wywoływał...
-
Dodałam do bobu te dwa składniki. Był tak pyszny, że zjadłam "pół wiadra" na raz
Lato to czas lodów, truskawek i bobu. Oczywiście nie ma żadnych problemów w przygotowaniu tych pysznych zielonych nasion, jednak ja postanowiłam sprawdzić smak ulubionej przekąski w towarzystwie dwóch dodatków. Już nigdy nie zjem bobu z samym masłem.
-
Takiej "sałatki mocy" nie powstydziłaby się sama Lewandowska. Patent z sezonowym dodatkiem jest kluczowy
"Sałatka mocy" to idealny wybór na upalne dni, gdy tłuste, kaloryczne dania idą w odstawkę. Przepisu nie powstydziłaby się sama Lewandowska, a wszystko przez niemalże perfekcyjny skład. Połączenie warzyw prosto z lokalnego ryneczku jest prawdziwym...
-
Znudził ci się gotowany bób? Wypróbuj go w tej wersji. Jest ekstra chrupiący, po prostu świetny!
Sezon na bób można uznać za otwarty. Na straganach i bazarach warzywo mieni się soczyście zielonym kolorem i czeka, aż trafi na nasze talerze. Pójście w tym przypadku na łatwiznę i ugotowanie zielonych strąków nie jest najlepszym sposobem, bowiem...
-
Tak bób przygotowuje siostra Anastazja. Sezonowy rarytas w anturażu tych produktów to niebo na talerzu
Bob przygotowany według przepisu siostry Anastazji to przysłowiowe niebo w gębie! Wszystko przed inne sezonowe dodatki, które w anturażu strączkowego warzywa wypadają doskonale. Całość wystarczy połączyć, zapiec i można zajadać się do woli. Uwaga,...
-
Kotlety ziemniaczane z bobem. Przepis na sezonowy rarytas, który wygryzie z menu mielone i schabowe
Brakuje w kuchni letnich inspiracji na zdrowe, lekkie i jednocześnie łatwe w przygotowaniu posiłki? Przepis na kotlety ziemniaczane z bobem to esencja sezonowych smaków i spora porcja witamin. Przygotowanie to przysłowiowa bułka z masłem - wystarc...
-
Sałatka z bobem według przepisu Jakuba Kuronia. Spróbujesz raz i nie będziesz chciała jeść żadnej innej
Początek lata to nie tylko czas wakacji, urlopów i leniwego wypoczynku w cieniu drzew. To również idealny moment na przygotowywanie zdrowych posiłków z wykorzystaniem owoców i warzyw sezonowych, od których roi się na straganach i bazarkach. Z tego...