Nie z masłem i koperkiem. Bób w takiej wersji rzuca na kolana. Przygotuj kilka słoików
Link został skopiowany
Nie z masłem i koperkiem. Bób w takiej wersji rzuca na kolana. Przygotuj kilka słoików
REKLAMA
Joanna Szumilas - Głowacka
Ach, bób, bobik, bobunio. Sezon na te cudowne, zielone fasolki trwa w najlepsze i już dosłownie na każdym kroku możemy go kupić tyle, ile dusza zapragnie. To jedno z najlepszych błogosławieństw lata i jego miłośnicy bardzo ubolewają, że sezon trwa tak krótko. Jednak bób może być pyszny także zimą, a my ci podpowiemy, jak go dobrze przygotować. Mrożenie? Nie tym razem.
Shaiith /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Bób albo się kocha, albo szczerze nie znosi i nie ma niczego pomiędzy. Miłośnicy najchętniej stawiają na klasyczną wersję, czyli ugotowany bób z masełkiem, czasami także z dodatkiem posiekanego koperku, czosnku lub wytopionego boczku. Można zrobić z niego również pyszną zupę, kremową pastę na kanapki, dodać do letniej sałatki, a nawet do farszu do pierogów.
REKLAMA
My jednak dziś wyjdziemy poza bobowe schematy i zdradzimy, jak zrobić z niego przepyszną kiszonkę. Kiszony bób pozwoli na delektowanie się jego wyjątkowym, chociaż nieoczywistym smakiem przez cały rok. Jest lekko chrupiący, nieco mniej kwaśny niż ogórki i idealnie sprawdzi się do podjadania przy serialu lub jako dodatek do różnych sałatek i przystawek. To naprawdę łatwe i pyszne, musisz spróbować.
Zobacz wideo Najlepsza na kanapki pasta z bobu. Zapomnisz o jajecznej i z makreli
Kiszony bób jest wart grzechu. Musisz zrobić, póki trwa sezon
Składniki:
1 kg młodego bobu,
solanka: na 1 litr wody przypada jedna pełna łyżka soli,
na każdy słoik: 2 gałązki kopru, 3 ząbki czosnku, 2 kawałki korzenia chrzanu, pół łyżeczki ziaren gorczycy.
Kiszony bób - sposób wykonania:
Najpierw obgotuj bób. Wrzuć go na lekko osoloną, wrzącą wodę i gotuj od trzech do pięciu minut. Następnie pozostaw do lekkiego ostudzenia.
W tym czasie przygotuj solankę i wyparz słoiki. Zagotuj wodę z solą w odpowiednich proporcjach i lekko ostudź. Powinna być letnia, nie gorąca.
Na dno każdego słoika włóż trzy niewielkie ząbki czosnku, nasiona gorczycy oraz dwa kawałki korzenia chrzanu o długości ok. 3 cm. Następnie włóż bób i dołóż gałązki kopru.
Słoiki z bobem zalej solanką i zakręć. Pozostaw na dwa-trzy dni na blacie kuchennym lub w innym miejscu o temperaturze pokojowej. Po tym czasie na wierzchu powinna zacząć zbierać się piana. To znak, że proces fermentacji postępuje odpowiednio.
Po trzech dniach słoiki z bobem możesz zanieść do piwnicy lub spiżarni, a po dwóch tygodniach spróbować kiszonego bobu.