Robienie przetworów to najlepszy sposób, by smakiem ulubionych warzyw i owoców cieszyć się nawet wiele miesięcy później. Najczęściej przygotowujemy różnego rodzaju kiszonki, ale nie mniej popularne są dżemy, konfitury i powidła. To świetny zamiennik produktów sklepowych, które pełne są różnego rodzaju konserwantów i wzmacniaczy smaku. Zaletą domowych dżemów jest również to, że można samemu zdecydować, ile cukru dodamy lub nie dodawać go wcale (choć warto pamiętać, że spełnia on rolę konserwującą). Co jest potrzebne, by zrobić dżem z czereśni? Poza owocami to tylko dwa składniki.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Czereśnie przebierz, umyj i osusz, potem oderwij ogonki i wydryluj owoce. Przełóż do garnka i zagotuj na niedużym ogniu. Następnie dodaj cukier i gotuj owoce, co jakiś czas mieszając. Gotuj do momentu, aż dżem zacznie gęstnieć, a nadmiar soku odparuje. Im szerszy garnek, tym szybciej się to stanie. Na koniec dodaj sok z cytryny i ewentualnie kardamon, który podkreśli smak dżemu z czereśni.
Jak sprawdzić, czy dżem jest już gotowy? Wystarczy położyć jego kroplę na zimnej powierzchni. Jeśli powstanie żel, to znak, że można zakończyć gotowanie.
Przygotuj wyparzone i suche słoiki oraz zakrętki. Przełóż do nich gorący dżem i szczelnie zakręć. Następnie obróć je do góry dnem i okryj kocem. Gdy słoiki wystygną, przechowuj dżem z czereśni w suchym i chłodnym miejscu. Po otwarciu włóż do lodówki.
Dziękujemy za przeczytanie artykułu!