• Link został skopiowany

Biorę 3 składniki i gotuję. Mam dżem, który mogłabym wyjadać łyżkami

Czereśnie to moje ulubione letnie owoce. Mogłabym je jeść bez przerwy (a potem cierpieć z powodu bólu brzucha) i pod różnymi postaciami. Najchętniej zatrzymałabym ich smak przy sobie na kolejne miesiące i na szczęście jest to możliwe - wystarczy zrobić dżem z czereśni. Co będzie potrzebne?
Dżem z czereśni
Tania Vino / Shutterstock

Robienie przetworów to najlepszy sposób, by smakiem ulubionych warzyw i owoców cieszyć się nawet wiele miesięcy później. Najczęściej przygotowujemy różnego rodzaju kiszonki, ale nie mniej popularne są dżemy, konfitury i powidła. To świetny zamiennik produktów sklepowych, które pełne są różnego rodzaju konserwantów i wzmacniaczy smaku. Zaletą domowych dżemów jest również to, że można samemu zdecydować, ile cukru dodamy lub nie dodawać go wcale (choć warto pamiętać, że spełnia on rolę konserwującą). Co jest potrzebne, by zrobić dżem z czereśni? Poza owocami to tylko dwa składniki.

Zobacz wideo Zobacz też, jak zrobić pyszne rogaliki z dżemem

Przepis na dżem z czereśni. Nie umiem opisać, jaki jest pyszny

Składniki:

  • 2 kg czereśni bez pestek,
  • 750 g cukru (można dać mniej lub więcej),
  • 4 łyżki soku z cytryny,
  • opcjonalnie kardamon do smaku.

Sposób przygotowania:

Czereśnie przebierz, umyj i osusz, potem oderwij ogonki i wydryluj owoce. Przełóż do garnka i zagotuj na niedużym ogniu. Następnie dodaj cukier i gotuj owoce, co jakiś czas mieszając. Gotuj do momentu, aż dżem zacznie gęstnieć, a nadmiar soku odparuje. Im szerszy garnek, tym szybciej się to stanie. Na koniec dodaj sok z cytryny i ewentualnie kardamon, który podkreśli smak dżemu z czereśni.

Jak sprawdzić, czy dżem jest już gotowy? Wystarczy położyć jego kroplę na zimnej powierzchni. Jeśli powstanie żel, to znak, że można zakończyć gotowanie.

Przygotuj wyparzone i suche słoiki oraz zakrętki. Przełóż do nich gorący dżem i szczelnie zakręć. Następnie obróć je do góry dnem i okryj kocem. Gdy słoiki wystygną, przechowuj dżem z czereśni w suchym i chłodnym miejscu. Po otwarciu włóż do lodówki.

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: