owoce sezonowe
-
Truskawkowy sezon w Hiszpanii rozpoczął się falą kradzieży. Niektórzy producenci tracą nawet tonę owoców
Hiszpańscy rolnicy borykają się w tym sezonie z nowym problemem. Mowa tu o fali kradzieży owoców. Poza trudami pracy do ich zmartwień dochodzi teraz nocne patrolowanie pól, które ma zniwelować kolosalne straty, powodowane przez zorganizowane szajk...
-
Herbata zimowa - przepis, który rozgrzewa wszystkie zmysły. Cynamon i owoce to kluczowe dodatki
Zima na dobre rozgościła się za oknami, co za tym idzie, w menu zagościły rozgrzewające napoje i smakołyki. Nic nie smakuje tak obłędnie o tej porze roku, jak herbata z aromatycznymi dodatkami. Idealny napar uzyskasz dzięki owocom, korzennym...
-
Jak wybrać idealne mandarynki? Znamy wskazówki, dzięki którym znajdziesz słodkie i soczyste owoce
Zimowe menu pełne jest wyjątkowych smaków i aromatów. Poza grzańcami, piernikami i rozgrzewającymi daniami nie może zabraknąć miejsca na mandarynki. Małe cytrusy to synonim świąt, jednak przed zakupem warto poznać kilka trików, które gwarantują...
-
Spójrz na pępuszek i zjedz słodką pomarańczę. Ten trik sprawi, że nigdy już nie zjesz kwaśnych owoców
Wybranie się do sklepu po słodkie pomarańcze czasem graniczy z cudem. Skąd wiedzieć, który owoc jest słodki, a który kwaśny? Na pomoc przychodzi trik, który wszystko wyjaśnia. Wystarczy spojrzeć w to jedno miejsce i wszystko będzie jasne.
-
Jak zrobić wino z winogron? Domowy trunek dziadka Stasia wymaga cierpliwości, ale rozpieszcza smakiem
Wino z dojrzałych, polskich winogron to tradycja, którą nadal przygotowuje się w wielu domach. Przepis na trunek według dziadka Stasia, kłada się zaledwie z trzech składników. Nie obejdzie się jednak bez "gąsiora" czyli specjalnego naczynia w...
-
Gruszki w syropie - słodkie przetwory z sezonowych owoców. Idealne do deserów i dań wytrawnych
Przepis na gruszki to klasyka domowej spiżarni. Sezonowe owoce w słodkiej zalewie z dodatkiem wanilii, poruszają zmysły i obłędnie smakują. Ich sekret tkwi w prostocie, a babcina receptura gwarantuje najwyższą jakość i piękną prezencję.
-
Puszyste i rumiane placuszki z jabłkami. Przepis babci na kefirze gwarantuje smak niczym z dzieciństwa
Przepis babci na placuszki z jabłkami to smak, który niemal każdy pamięta z dzieciństwa. Ich sekret tkwi w prostocie, ale i odpowiednio dobranych składnikach. Receptura bazuje na kefirze i sezonowych owocach - dzięki nim ciasto będzie smaczne,...
-
Ciasto z orzechami włoskimi. Przepis na "jesienną wiewiórkę" z dodatkiem jabłek i czekoladową polewą
Jesienne ciasto z orzechami włoskimi to prawdziwy rarytas. Dodatek sezonowych owoców nada całości aromatu i słodkości, z kolei czekoladowa polewa pięknie ozdobi placek. Przygotowanie jest banalnie proste i wymaga zaledwie kilku składników. Efekt?...
-
Racuchy z jabłkami. Wzbogać tradycyjny przepis o ten podpunkt. Ciasto będzie puszyste niczym pączki
Bezkonkurencyjnym smakiem dzieciństwa, który zna niemal każdy, są racuchy z jabłkami. Te przygotowane według przepisu babci smakują obłędnie, jednak warto nieco udoskonalić recepturę. Ta metoda wyrabiania ciasta i dodatek świeżych drożdży gwarantu...
-
Śliwki w koszulkach to zapomniany jesienny rarytas. Słodki, owocowy deser świetnie podkreśli... wino
Zapomniany, babciny przysmak wraca do łask - śliwki w koszulkach to jesienny rarytas, który z powodzeniem zastąpi tradycyjne wypieki. Wystarczy połączyć owoce ze starannie przygotowanym ciastem, w skład którego wchodzi białe, wytrawne wino. Efekt?...
-
Zamiast mazurka podaj to w Wielkanoc. Zniknie szybciej niż niejeden wypiek
-
Co do jedzenia na Wielkanoc? Zrób domową szynkę. Będzie przepyszna
-
Najczęstsze przyczyny kolki niemowlęcej. Niektóre mogą zaskakiwaćMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Wielkanocny klasyk - domowy pasztet. Będą grzyby i wątróbka, ale nie będzie bułki
-
Thermomix stał się kością niezgody w ich związku. "Żona czuje się wykluczona"
- Przepis na flaczki o niebywałym smaku. Zachwycą gości
- Bożena Dykiel skończyła zmywać i upiekła sernik. Jest najpyszniejszy
- Bary mleczne to polski unikat. Wcale nie pochodzą z PRL-u. "Rozczula mnie"
- Nie dodawaj tego warzywa do sałatki jarzynowej. To rada Magdy Gessler
- Grochówka lepsza niż od mamy. Zapomnij o zwykłym mięsie, użyj ryby
-
Domowe ciasto ze śliwkami i kruszonką. Dwa sekrety jesiennej klasyki. Wśród nich ucierana masa
Domowe przepisy na wypieki to prawdziwy skarb. W niemal każdej babcinej szufladzie znajdziemy recepturę na jesienny łakoć z dodatkiem sezonowych owoców. Mowa tu o ucieranym cieście ze śliwkami z dodatkiem słodkiej i chrupiącej kruszonki. Kluczowe ...
-
Ciasto ze śliwkami i kruszonką z przepisu hotelowej kucharki. Sekret smaku tkwi w prostocie i sezonowych owocach
Domowe wypieki w okresie jesiennym pachną i smakują sezonowymi owocami. Ciasto ze śliwkami i kruszonką to klasyka gatunku. Sekret smaku tkwi w połączeniu słodkiego ciasta z kwaśnymi owocami. Dodatek kruszonki nadaje całości charakteru i przyjemnej...
-
Babcia Zosia zdradza, jak zrobić najlepsze knedle ze śliwkami. Sekretem jest ciasto z tym dodatkiem
Wśród tradycyjnych dań mącznych nie może zabraknąć knedli ze śliwkami. Sezonowe owoce otoczone ciastem z babcinego przepisu wypadają bezkonkurencyjnie na tle innych klusek. Za tradycyjnym smakiem dzieciństwa stoi jeden składnik - kluczowy jest...
-
Ciasto z malinami - puszysty i wilgotny placek według babcinej receptury. Zniknie z blachy w mgnieniu oka
Przepis na ciasto z malinami według babcinej receptury to prawdziwy hit. Jesienny wypiek wypada bezkonkurencyjnie. Stosując się do tradycyjnych wskazówek, pyszny i delikatny efekt jest gwarantowany. Wilgotny i puszysty placek, któremu nikt się nie...
-
Gruszki w occie - przepis babci. Tak smacznych przetworów jeszcze nie próbowaliście. Jak je zrobić?
Jesień to czas przygotowywania przetworów z sezonowych owoców i warzyw. Gruszki w occie - przepis babci jest bezkonkurencyjny i wyjątkowo smaczny. To doskonały sposób na zamknięcie aromatycznych rarytasów w słoiku. Tak przygotowane gruszki będą...
-
Jak zrobić sok z malin? Słodkie przetwory z sezonowych owoców to must have na zimę
Jak zrobić sok z malin? Babcine przepisy na domowe przetwory nie mają konkurencji. Wśród sezonowych produktów nie może zabraknąć słodkich i owocowych akcentów. Jak zatem zrobić sok z malin? Ten smak lata zamknięty w słoiku to prawdziwy must have...
-
Jakie jabłka na szarlotkę? Te odmiany sprawdzą się najlepiej, a ciasto wyjdzie wyjątkowo smaczne
Domowe wypieki z są bezkonkurencyjne - kochamy je za wyjątkowy smak i aromat. Wśród nich nie może zabraknąć specjałów z dodatkiem owoców prosto z sadu. Jakie jabłka na szarlotkę? Odmiana ma ogromne znaczenie dla smaku. Najlepiej sprawdzą się te...
-
Owoce pigwowca - kiedy zbierać? Przygotujesz z nich pyszne, domowe przetwory
Pośród klasycznych przetworów w spiżarni nie może zabraknąć także aromatycznych i słodkich wyjątków, które wyśmienicie podkreślą każdy deser czy śniadanie. Produktem często niedocenianym są owoce pigwowca. Kiedy je zatem zbierać? Sezon zbliża się...
-
Ula Chincz zdradza patent na mrożenie owoców. Koniec z uciążliwymi grudami lodu
Zatrzymanie letnich owoców na okres, kiedy ich ilość jest znacznie mniejsza, nigdy nie było prostsze. Zazwyczaj na ratunek przychodzi zamrażarka i to ona kryje w sobie niezapomniane smaki lata. Poznaj sposób jak odpowiednio zamrozić owoce, aby nie...
-
Kiedy dojrzewa aronia? Zbiór aronii pod znakiem zapytania
Aronia to mało popularny i mało doceniany owoc, z którego możemy przyrządzić nie tylko wyśmienite nalewki, ale także powidła. Jednak dla niektórych największą zagadką jest, to kiedy zrywać jagody, aby były jak najsłodsze. Odpowiadamy i wyjaśniamy,...
-
Dżem wiśniowy bez cukru. Owocowy rarytas, którego nie może zabraknąć w domowej spiżarni
W domowej spiżarni nie może zabraknąć owocowych akcentów takich jak dżemy, soki, konfitury czy nalewki. Letnie rarytasy mogą pozostać zdrowe i niskokaloryczne - dżem wiśniowy bez cukru będzie idealnym dodatkiem do słodkich śniadań, deserów, gofrów...
-
Jak zrobić sok z malin? Wykorzystaj niezawodny przepis babci na dodatek do ciast i deserów
Jak zrobić sok z malin? Te wyjątkowo delikatne, sezonowe owoce świetnie smakują w formie słodkiego napoju. Sok z malin świetnie nadaje się także jako dodatek do deserów czy ciast. Aby go przygotować, warto sięgnąć po niezawodny przepis naszych babć.
-
Jak wybrać idealnego arbuza? Słodki i dojrzały wyróżnia się charakterystycznym elementem
Orzeźwiający, soczysty i słodki. Arbuz jest idealną przekąską w upalne dni. Jednak jak wiadomo owoc owocowi nierówny. Jak sprawdzić, że ten, który przykuł naszą uwagę w sklepie, nie zawiedzie nas swoim smakiem?
-
Pierogi z jagodami przepis babci. Letni rarytas ze świeżych owoców - z tą recepturą wyjdą obłędne
Sezonowe warzywa i owoce to prawdziwy letni rarytas, którego możemy przygotować obłędnie pyszne wypieki, dania i obiady. Jednym z najbardziej lubianych są pierogi z jagodami - przepis babci zapewni idealny efekt, i rozpływający się w ustach,...
-
Ciasto z jagodami i kruszonką - przepis Anny Starmach z sezonowych owoców. Banalnie proste w wykonaniu
Jednym z letnich rarytasów jest ciasto z jagodami i kruszonką. Przygotowane ze świeżych owoców sezonowych będzie smakować obłędnie! Wystarczy zaledwie chwila, by proste składniki zamienić na ten przepyszny wypiek. Przepis jest banalnie prosty, a...
-
Po czym poznać, że arbuz jest dojrzały i słodki? Widać to gołym okiem
Soczysty, wypełniony słodkim miąższem arbuz to marzenie każdego, kto decyduje się w okresie letnim na jego zakup. Jest on w 90% wypełniony wodą, dlatego idealnie sprawdza się jako orzeźwienie w upalne dni. Jednak nie zawsze możemy cieszyć się dobr...
-
Chcesz zrobić coś słodkiego na zimę? Sprawdź wiśnie w syropie. Przydadzą się do wielu przepisów
Wiśnie w syropie są obowiązkowe na jesień i zimę dla wszystkich miłośników słodkości. Te pyszne owoce można dodać do ciast i deserów, a z soku zrobić kompot. Są naprawdę przydatne w kuchni, więc koniecznie je przygotujcie.
-
Dżem z agrestu - przepis na smak lata zamknięty w słoiku. Wyjątkowy rarytas w domowej spiżarni
Dżem agrestowy - przepis na przysmak, który idealnie podkreśli smak naleśników. Jego wyjątkowy, lekko kwaskowaty smak będzie idealnie pasował także do pieczywa, domowych wypieków, czy gofrów.
-
Jakie truskawki na kompot? Przepis na pyszny kompot z truskawek
Kompot z truskawek - pyszny, domowy, tradycyjny. To klasyczny smak i wspomnienie z czasów dzieciństwa. Prosty do wykonania i zdecydowanie zdrowszy od słodkich napojów ze sklepu. Podany z owocami wygląda i smakuje najlepiej. Jakie truskawki na komp...
-
Truskawki do słoików na zimę. Cieszmy się ich smakiem poza sezonem
Sezon na truskawki jeszcze trwa. Wykorzystajmy te pyszne owoce na przetwory. Jak zrobić truskawki do słoików na zimę? Przedstawiamy prosty i smaczny przepis na truskawki do słoików. Kompot z truskawek, dżem truskawkowy i truskawki w cukrze na zimę...
-
Dżem z agrestu i truskawek - słodki smak lata zamknięty w słoiku. Tradycyjna receptura babci
Smakiem lata bez wątpienia są domowe przetwory z pysznych sezonowych owoców. Dżem z agrestu i truskawek to jeden ze smaczniejszych, słodkich dodatków, który można łatwo przygotować w domu. Dzięki babcinej recepturze unikniemy sklepowych produktów...
-
Drożdżówki z truskawkami to smak lata i dzieciństwa. Dodatek kruszonki wzbogaci smak i nada chrupkości
Drożdżówki z truskawkami to jeden ze smaczniejszych letnich wypieków. Swój wyjątkowy smak zawdzięczają dobrze przygotowanemu ciastu i świeżym owocom sezonowym. Dodatek kruszonki jest niemal obowiązkowy! To właśnie on wpływa na efekt końcowy, zarów...
-
Gdzie zbierać owoce za darmo? To musisz wiedzieć. Nieświadomość skończy się wysokim mandatem
Gdzie zbierać owoce za darmo? Chciałoby się powiedzieć, że w lesie, ale to nie do końca prawda. Nieznajomość prawa może skończyć się wysokim mandatem, więc wyjaśniamy co i gdzie można legalnie zbierać.
-
Zupa truskawkowa z makaronem to słodki smak wakacji. Zobacz, jak ją szybko i łatwo przygotować
Zupa truskawkowa z makaronem jest jednym z dań kojarzących się z latem. Jest prosta i szybka do zrobienia, a do tego pyszna. Nie tylko dzieci będą zachwycone.
-
Jak pozbyć się robaków z owoców sezonowych? Skuteczne metody na szkodniki, które odbierają chęć jedzenia
Prawdziwą udręką i zmorą są szkodniki, które żerują na roślinach, w tym owocach. Niestety często zdarza się, że kupimy robaczywe sezonowe produkty takie jak truskawki, maliny, śliwki czy czereśnie. To nie tylko zniechęca nas do zakupów, ale także...
-
Jak wybrać soczystego i słodkiego arbuza? Zastukaj w owoc, zanim go kupisz - ta metoda wszystko zdradza
Arbuz to bez dwóch zdań wakacyjny, letni owoc, ale także źródło wielu witamin. W upalne dni to świetne doskonały wybór, by dodatkowo nawodnić organizm - jego skład to około 92 proc. wody. Zastanawiasz się jak wybrać soczystego i słodkiego arbuza?...
-
Dżem truskawkowy - przepis babci zawsze się sprawdza. Zastosuj tę metodę, a efekt będzie pyszny
Dżem truskawkowy z przepisu babci to prawdziwy letni rarytas zamknięty w słoiku. Sezonowe owoce sprawdzą się idealnie do tego typu przetworów - kluczowe są dojrzałe, świeże i słodkie truskawki. Jeśli do tej pory nigdy wcześniej nie przygotowywałeś...
-
Beza - przepis na spektakularny deser. Potrzebne są tylko trzy składniki, a kluczowe jest ubijanie
Beza to przepis na lekki, letni deser, który świetnie smakuje podany z różnego rodzaju kremami i owocami. Z pozoru prosty a potrafi się nie udać nawet doświadczonym kucharzom. Do przygotowania potrzebne są tylko trzy składniki, jednak kluczowe jes...
-
Jak przechowywać truskawki, by długo były świeże? Podpowiadamy, co pomoże zachować przydatność owoców
Truskawki to jedne z najbardziej lubianych sezonowych owoców. Są zdrowe i dostarczają wielu witamin, jednak to ze względu na smak tak często po nie sięgamy. Często kupujemy większą ilość, by dodać je do deserów, obiadów czy innych dań - niestety...
-
Robaczywe czereśnie - czy można je spożywać? Podpowiadamy jak pozbyć się robaków
Czereśnie to - obok truskawek to jedne z najbardziej lubianych sezonowych owoców z przełomu wiosny i lata. Charakteryzują się ciemnoczerwoną barwą i soczystym smakiem. Niestety nierzadko zdarza się, że natrafimy na robaczywe sztuki. Czy powinniśmy...